از چه سنی می‌توان به کودک کنجد داد؟

شهریور ۱۴۰۲ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
از چه سنی می‌توان به کودک کنجد داد

بعضی از مادران درباره‌ی دادن غذاهای حاوی کنجد مانند هوموس و شیرینی‌های کنجددار به کودکشان مطمئن نیستید و نگران بروز آلرژی کنجد هستند و می‌خواهند بدانند از چه سنی می‌توان به کودک کنجد داد و در صورت بروز واکنش‌های آلرژیک باید چه کرد. در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم.

آلرژی کودکان به کنجد 

دانه‌ی کنجد از غلاف بذر گیاه کنجد می‌آید. بعضی از افراد واکنش شدیدی به پروتئین موجود در دانه‌ی کنجد و مشتقات آن از خود نشان می‌دهند. آلرژی به دانه‌ی کنجد در حال حاضر نهمین آلرژی غذایی رایج در سراسر جهان است. این امر کمیسیون اروپا و کانادا را بر آن داشته تا کنجد را به لیست آلرژن‌های اصلی غذایی اضافه کنند که می‌بایست وجود آن در یک محصول حتماً روی برچسب ذکر شود. 

میزان ابتلا به آلرژی کنجد به طور ویژه در بین کودکان بالا است و می‌تواند منجر به بروز آلرژی غذایی در کودکان شیرخوار شود. آلرژی به کنجد می‌تواند یک واکنش آلرژیک بسیار شدید ایجاد کند که به آن شوک آنافیلاکتیک یا شوک آلرژیک می‌گویند و می‌تواند کشنده باشد.

آلرژی کنجد چیست

علائم آلرژی به کنجد 

آلرژی به دانه‌ی کنجد می‌تواند هر یک از علائم معمول آلرژی غذایی، از جمله موارد زیر را ایجاد کند:

اگر کودک شما بعد از خوردن غذاهای حاوی دانه کنجد یا روغن آن -هرچند به مقدار خفیف- هر یک از این علائم را نشان داد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. واکنش آینده می‌تواند بسیار شدیدتر باشد.

چگونه آلرژی کنجد تشخیص داده می‌شود؟

اگر شک دارید که کودک شما به کنجد حساسیت دارد یا خیر، باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. برخی از کارشناسان معتقدند آزمایش خارش پوست برای تشخیص آلرژی به کنجد قابل اطمینان نیست و موارد تشخیص اشتباه زیاد است. آنها توصیه می‌کنند نوزادانی که مشکوک به آلرژی کنجد هستند، به کلینیک‌های آلرژی تخصصی مراجعه کنند که مجهز به انجام آزمایشات غذایی علاوه بر آزمایشات خراش پوست است.

سن مناسب برای مصرف کنجد در کودکان

سن مناسب برای مصرف کنجد در کودکان

دانه‌ی کنجد می‌تواند از شش ماهگی برای کودک شما بی‌خطر باشد. اگر سابقه‌ی آلرژی به کنجد یا سایر حساسیت‌های غذایی در خانواده‌تان وجود ندارد، می‌توانید از شش ماهگی به او دانه کنجد بدهید. اطلاعات روی بسته‌بندی هر غذایی که برای کودک خود خریداری می‌کنید را بررسی کنید. غذاهای حاوی دانه‌ی کنجد باید به وضوح روی برچسب اعلام شوند. اگر فکر می‌کنید ممکن است کودک شما آلرژی به کنجد داشته باشد، به پزشک مراجعه کرده و درخواست مراجعه به کلینیک حساسیت را بدهید. یک متخصص آلرژی می‌تواند یک آزمایش ساده انجام دهد تا ببیند آیا کودک شما به دانه‌ی کنجد و سایر مواد غذایی حساسیت دارد یا خیر و از چه سنی می‌توان به کودک کنجد داد.

چگونه آلرژی کنجد را درمان می‌کنیم؟

اگر فرزند شما برای اولین بار نسبت به کنجد واکنش ملایمی مانند کهیر نشان داد باید در اسرع وقت برای ارزیابی به پزشک مراجعه کنید، حتی اگر واکنش پیشرفت نکند. با این حال، اگر واکنش چیزی بیش از علائم خفیف را شامل می‌شود، باید با اورژانس تماس بگیرید. در بیمارستان، ممکن است کودک شما با اپی نفرین درمان شود، داروی نجات دهنده زندگی که واکنش آلرژیک را متوقف می‌کند. همچنین ممکن است به کودک شما آنتی هیستامین و استروئید داده شود. اگر کودک شما علائم خفیفی دارد که پیشرفت نمی‌کند اما آزاردهنده است، مانند خارش، آبریزش چشم نوزاد و کهیر، می‌توانید به او یک آنتی هیستامین غیر خواب‌آور بدهید. مهم است که حداقل 30 دقیقه صبر کنید تا مطمئن شوید که واکنش آلرژیک او تشدید نمی‌شود، زیرا آنتی هیستامین می‌تواند پیشرفت علائم را پنهان کند.

درمان آلرژی به کنجد

درمان آلرژی به کنجد

در حال حاضر برای آلرژی به کنجد درمانی وجود ندارد اما ممکن است در آینده درمان‌های جدیدی انجام شود. ایمونوتراپی خوراکی، که در آن تحت نظارت متخصص آلرژی به تدریج دوزهای آلرژن به کودک داده می‌شود تا میزان تحمل آن را ایجاد کند، در مورد درمان حساسیت به سایر مواد غذایی مانند بادام زمینی نویدبخش بوده است، اما هنوز به طور سیستماتیک روی کنجد بررسی نشده است. 

اینکه بدانید از چه سنی می‌توان به کودک کنجد داد کافی نیست و در صورت وجود سابقه‌ی حساسیت در خانواده بهتر است بیشتر احتیاط کنید و در صورت امکان تست حساسیت از او بگیرید. زیرا کنجد یا عصاره‌ی آن می‌تواند در بسیاری از فراورده‌های غذایی وجود داشته باشد.‌