در هفته سی و یکم بارداری چه می‌گذرد؟ | علائم و توصیه‌ها

دی ۱۴۰۲ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
هفته سی و یکم بارداری

ورود شما را به هفته سی و یکم بارداری تبریک می‌گوییم. شما در آخرین روزهای ماه هشتم بارداری به سر می‌برید و احتمالاً ضربات محکم کودکتان قدری آزارتان می‌دهد. شما در این هفته نیز شاهد تغییراتی در بدن خود و جنینتان هستید. برای آشنایی با این تغییرات با ادامه مقاله همراه ما باشید.

تغییرات بدن جنین در هفته سی و یکم بارداری

اندازه جنین در هفته سی و یکم بارداری بزرگتر می شود؛ وزن نوزادتان در هفته 31 ام بارداری حدود 1.5 کیلوگرم است و چهل سانتی‌متر قد دارد.

احتمالاً متوجه شدید که وقتی با نوزادتان حرف می‌زنید، بیشتر حرکت می‌کند و اکنون که بدن او رشد می‌کند، ممکن است ضربه‌های جدیدی احساس کنید که محکم‌تر هستند و حتی ممکن است باعث ایجاد درد در شما شوند.

شکم جنینتان در هفته سی و یکم بارداری مثل شکم بوداها گرد و سفت است، چون کبد او به سرعت مشغول تولید سلول‌های قرمز خون است. بعضی از نوزادان در هفته 31 بارداری کاملاً در سر خود مو دارند؛ ولی بعضی دیگر مثل پوست تخم مرغ تاس هستند.

سکسکه کردن در این مرحله برای نوزادان کاملاً طبیعی است و گاهی ممکن است این سکسکه‌ها آن‌قدر قوی باشند که نصف شب شما را از خواب بیدار کنند.

اگر دوست دارید کمی تفریح کنید، روی شکم خود چراغ روشنی قرار دهید و حرکات نوزاد خود را بررسی کنید. اگر حرکت نکرد، حتماً خوابیده است. چند ساعت بعد دوباره امتحان کنید. همچنین می‌توانید روی شکم خود را فشار دهید تا پاسخ او را با لگد زدن ببینید و یا یک کتاب روی شکمتان قرار دهید تا او با ضربه‌ها و لگدهایش آن را حرکت دهد و از روی شکمتان پرت کند.

جنین در هفته سی و یکم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته سی و یکم بارداری

بدن شما در هفته سی و یکم بارداری در معرض تغییرات بزرگی قرار دارد. شما در این هفته همچنان در حال افزایش وزن هستید. یک زن باردار به طور میانگین تا هفته 31 بارداری حدود 9 تا 12 کیلوگرم وزن اضافه خواهد کرد.

به عنوان یک زن باردار ممکن است احساس کنید که رحم فضای شکمتان را پر کرده است. این به این دلیل است که رحم چند سانتی‌متر حرکت می‌کند و اندام‌های داخلی را کمی جابجا می‌کند. حرکت اندام‌ها منجر به تنگی نفس می‌شود.

رحم به مثانه نیز فشار وارد می‌کند و باعث تکرر ادرار در دوران بارداری می‌گردد. شما می‌توانید هر بار که به سرویس بهداشتی رفتید، بعد از تخلیه، اندکی صبر کنید و مجدداً اقدام به تخلیه مثانه کنید. این کار از تکرر مراجعات شما به سرویس بهداشتی می‌کاهد.

انقباضات براکستون هیکس نیز در هفته 31 بارداری شایع هستند. این انقباضات گاهی با درد زایمان اشتباه گرفته می‌شوند. شما در این هفته در معرض زایمان زودرس نیز قرار دارید که بهتر است از این نظر علائم خود را کنترل کنید.

در میان تمام تغییرات بدنتان در هفته سی و یکم بارداری ، کمردرد از همه بدتر خواهد بود. یک علت کمردرد شدید در این هفته فشاری است که از طریق رحم بر کمر وارد می‌شود. از طرفی لگن نیز شل می‌شود تا زایمان را تسهیل کند؛ این اتفاق نیز به نوبه خود درد کمر را تشدید خواهد کرد.

سایر علائم هفته سی و یکم بارداری

باید و نبایدهای هفته سی و یکم بارداری

نکاتی برای هفته سی و یکم بارداری

سه ماهه سوم بارداری به طور کلی چالش‌برانگیزترین دوران حاملگی شما خواهد بود. در هفته سی و یکم بارداری شما به پایان بارداری خود نزدیک‌تر شده‌اید و می‌بایست خود را برای فرایند زایمان آماده کنید. شاید لازم باشد در کلاس‌های آمادگی زایمان شرکت کنید و همچنین آموزش‌هایی در زمینه تغذیه با شیر مادر و اصول مراقبت از کودک را بیاموزید.

  • همیشه اطرافیان از روی دلسوزی و کنجکاوی توصیه‌های فراوانی به شما خواهند کرد. به خصوص اگر این اولین تجربه بارداری شما باشد؛ بنابراین توصیه می‌کنیم که به جای دریافت آموزش‌های پراکنده از اطرافیان که در برخی موارد ممکن است علمی هم نباشند، در کلاس‌های آموزشی معتبر شرکت کنید. می‌توانید از پزشکتان بخواهید که به شما یک کلاس یا منبع آموزشی معتبر معرفی کند.
  • اگر قصد دارید جفت فرزندتان را ذخیره کنید و یا می‌خواهید خون بند ناف نوزادتان خود را جمع‌آوری کنید، اکنون وقت آن است که با پزشک متخصص خود در مورد آن صحبت کنید.
  • پزشکان برای زنانی که در معرض خطرات زایمان قرار دارند، سونوگرافی درخواست می‌کنند. سونوگرافی به پزشک امکان بررسی رشد کودک و مکان جفت را می‌دهد.
  • هفته سی و یکم بارداری همچنین بهترین زمان برای خرید لباس و لوازم دیگر مورد نیاز کودک است. خرید بهترین راه برای منحرف کردن ذهنتان از ناراحتی‌ها و یکنواختی‌های دوران بارداری است.
  • اگر این فرزند دوم شما باشد، فعالیت‌های سرگرم‌کننده‌ای با اولین فرزندتان ترتیب دهید. مثلاً به او اجازه دهید حرکات و لگدزدن‌های کودک را احساس کند و یا درباره انتخاب نام او نظر دهد. با این کار حس بهتری نسبت به فرزند دیگر پیدا خواهد کرد و به او به چشم یک رقیب نگاه نمی‌کند.
  • شما همچنین می‌توانید در هفته سی و یکم بارداری کمی به خودتان برسید. مثلاً می‌توانید برای مانیکور یا پدیکور و همچنین آرایش موهایتان به آرایشگاه بروید.
  • اگر هنوز نام فرزندتان را انتخاب نکرده‌اید، اکنون زمان مناسبی است و باید بدانید که فرصت زیادی تا پایان بارداری ندارید.
  • پیاده‌ روی در بارداری فعالیتی عالی است که ذهن و جسم شما را از درد و اتفاقات دوران بارداری منحرف می‌کند و آمادگی جسمانی شما را افزایش می‌دهد. البته باید در نظر داشته باشید که یک کفش مناسب به پا کنید و مراقب به هم خوردن تعادلتان باشید.
  • پزشکتان ممکن است به شما توصیه کند که با شمارش تعداد دفعاتی که نوزادتان شروع به فعالیت می‌کند، فعالیت جنینتان را کنترل کنید.
  • یک توصیه که توسط مربیان بارداری به زنان باردار می‌شود این است که سعی کنند روی یک جسم یا عکس تمرکز کنند. این کار تمرین خوبی است که به شما کمک می‌کند تمرکزتان را از درد به جای دیگری متمرکز کنید. این کار همچنین در زمان زایمان به شما کمک خواهد کرد.

آزمایشات و بررسی های لازم در هفته سی و یکم بارداری

هرچه به پایان بارداری خود نزدیک می‌شوید، می‌بایست میزان معاینات بارداری خود را از یک بار در هفته به دو بار در هفته افزایش دهید. آزمایشات قبل از زایمان که در هفته سی و یکم بارداری و به طور کلی در سه ماهه سوم بارداری انجام می‌شوند شامل موارد زیر می‌شوند:

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "آزمایش غربالگری نشانگرهای چهارگانه یا تست کوآد مارکر" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

زایمان زودرس

علائم هشداردهنده زایمان زودرس در هفته سی و یکم بارداری

یک زایمان نرمال معمولاً در هفته‌های 37 تا 40 بارداری اتفاق می‌افتد؛ اما انقباضاتی که قبل از هفته 37 ام بارداری رخ می‌دهند، می‌توانند نشان‌دهنده زایمان زودرس باشند. نوزادانی که قبل از هفته 37 بارداری متولد شوند، نارس هستند و نیاز به مراقبت ویژه و بستری در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان دارند. نیاز است نوزادان نارس برای پایین آوردن سطح قند خون و فشار خون و همچنین کنترل عفونت تحت نظارت قرار گیرند.

برخی از نشانه‌های هشداردهنده از زایمان زودرس عبارتند از:

خونریزی زمانی رخ می‌دهد که جفت رشد کمی دارد و دهانه رحم را می‌پوشاند. دراز کشیدن به پشت، کم خونی شدید و قند خون پایین برخی از دلایل سرگیجه در هفته سی و یکم بارداری هستند. در صورت وجود سرگیجه مستمر یا سردرد و لرز شدید، بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.