شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده
شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده کار مهم و مطمئنی است که اکثر مادران آن را انجام میدهند. با این حال برخی از مادران فقط به موضوع جدول سایز لباس نوزاد توجه می کنند و زیبایی لباس را در نظر می گیرند. با توجه به اینکه نوزاد موجودی حساس به هر چیزی است، اینکه لباسهایش با چه روشی و با چه موادی شست و شو شوند، موضوع بسیار مهمی است که نباید ساده از کنار آن عبور کرد. حساسیت پوست نوزادان مهمترین دلیلی است شستن لباس او را الزامی میکند. توصیه میکنیم ترجیحات از شوینده لباس نوزاد ضد حساسیت استفاده کنید و حداقل در ماههای اول از شستن لباس نوزاد با ماشین لباسشویی خودداری کنید. لباسهای نوزاد در چند هفتۀ اول پس از تولد حساسیت بسیار بیشتری دارند و باید به این حساسیت به شکل ویژه تری توجه کرد.
چرا شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده اهمیت دارد؟
در کنار رعایت شرایط ایمنی مناسب برای اتاق نوزاد، شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده نیز اهمیت زیادی دارد؛ زیرا حساسیت پوست نوزاد بسیار زیاد است و کمترین آلودگی میتواند برای آنها خطرساز باشد. اما در این روزها که با ویروس کرونا دست و پنجه نرم میکنیم و ظاهرا قرار است تا اطلاع ثانوی نیز با این ویروس و در کنار این ویروس زندگی کنیم، شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده اهمیت صد چندانی پیدا کرده است.
اصول شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده
- هر لباس و تنپوشی که برای نوزادتان میخرید، قبل از استفاده بشویید. حوله، پتوی دورپیچ، خشک کن و ... .
- برای شستن لباس نوزاد از شوینده لباس نوزاد ضد حساسیت استفاده کنید.
- به سراغ شویندههای بدون رنگ و بدون بو بروید.
- ترجیحا از شستن لباس نوزاد با ماشین لباسشویی خودداری کنید و در عوض از مینی واشها یا شست و شو با دست استفاده کنید.
- حتما لباس های نوزاد خود را بعد از شست و شو آفتاب دهید. آفتاب باکتریها و قارچها را میکُشد و حساسیتهای احتمالی را از بین میبرد.
- به برچسب لباس برای شست و شو دقت کنید.
- همه لباسها را با هم نشویید. جدا کردن لباسها برای شست و شو اهمیت بسیار زیادی دارد.
نحوه صحیح شستن کهنه نوزاد
اگر به ایمنی لباس نوزاد توجه نکنید، حتی در صورتی که بهترین نحوه خواباندن نوزاد تازه متولد شده را هم بدانید، نوزاد احساس راحتی نخواهد داشت. برای شستن کهنه نوزاد هم باید از شویندههای مناسب برایشستن لباس نوزاد استفاده کنید. زیرا کهنه هم بخشی از پوششی است که برای نوزاد استفاده میشود. هرگز کهنهها را با لباسهای دیگر یکجا شست و شو ندهید. برای شستن کهنه نوزاد از آب داغ استفاده کنید. از نرم کننده استفاده نکنید و همچون لباس نوزاد به سراغ شوینده لباس نوزاد ضد حساسیت، بدون بو و بدون آنزیم بروید.
- شست و شو را با آب سرد آغاز کنید و در ادامه از آب گرم استفاده کنید.
- شویندهها را مستقیما روی لباس نریزید و با آب مخلوط کنید و خوب حل کنید.
- در صورتی که لباس لک دارد، میتوانید از فرچه شست و شوی لباس نوزاد استفاده کنید.
- لباسهای رنگی را از لباسهای تیره جداگانه بشویید.
- به اندازه کافی برای شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده زمان صرف کنید.
بهترین شویندههای لباس نوزاد
در این قسمت قصد نداریم شوینده خاصی را از برند خاصی برای شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده معرفی کنیم. به طور کلی میخواهیم به شما بگوییم که برای انتخاب شوینده لباس نوزاد ضد حساسیت به چه فاکتورهایی توجه کنید و شستن کهنه نوزاد و لباس نوزاد را به چه شکلی انجام دهید.
- در میان تمام شویندههای موجود برای شستن لباس نوزاد با ماشین لباسشویی یا با دست و یا با مینیواش، فقط و فقط به سراغ شویندههایی بروید که بدون بو، بدون آنزیم و بدون هر نوع ماده سفیدکننده و روشن کنندهای باشد.
- پودرهای صابونی انتخاب خوبی هستند که از قدیم هم مورد استفاده مادران قرار میگرفتند.
- فراموش نکنید که پوست بزرگسالان به مواد آنزیمی موجود در شویندهها حساس است. بنابراین بدیهی است که پوست کودکان و نوزادان به این مواد حساسیت بیشتری داشته باشد. بنابراین هرگز به سراغ آنزیمدارها نروید.
- احتیاط شرط عقل است. اگر شوینده لباس نوزاد ضد حساسیت در اختیار نداشتید، از شامپوی یا مایع ظرفشویی استفاده کنید و حتما لباس را در آفتاب خشک کنید.
- انتخاب بین شویندههای خارجی یا داخلی با خودتان است. صرف نظر از برند و کشور تولید کننده به فاکتورهای یاد شده برای انتخاب یک شوینده توجه کنید.
- ترجیحا بعد از شستن لباس نوزادان، آنها را دو بار آبکشی کنید.
بایدها و نبایدهای شستن لباس نوزاد با ماشین لباسشویی
از آنجا که ماشین لباسشویی، کار شست و شوی لباسها را راحت کرده است، بسیاری ترجیح میدهند برای شستن لباس نوزادان خود نیز از این دستگاه استفاده کنند. استفاده از این دستگاه شاید برای نوزادان بالا 6 ماه (شاید) بلامانع باشد، اما ترجیحا تا قبل از این مدت لباس نوزاد خود را یا با دست بشویید و یا از ماشینهای جداگانه استفاده کنید. گرچه اگر از ماشینهای شست و شوی لباس کودکان استفاده میکنید، نباید تصور کنید که این دستگاهها عاری از هر نوع قارچ و میکروب و باکتری هستند و هرگز نمیتوانند منجر به آلرژی و حساسیتهای پوستی شوند. استفاده ناصحیح از این دستگاهها تحت هر شرایطی منجر به تکثیر و تولید قارچ و باکتری خواهد شد.
اگر از ماشین لباسشویی یا مینیواش برای شستن لباسهای نوزادتان استفاده میکنید، به این نکات توجه کنید:
- ماشین لباسشویی یا مینیواش را در جایی قرار دهید که هوا جریان داشته باشد و دستگاه در معرض جریان هوا قرار بگیرد و خشک شود. در غیر این صورت خودِ این دستگاهها به محل مناسبی برای رشد، تکثیر و تجمع باکتریها، میکروبها و قارچها تبدیل میشوند. باید بدانید که باکتریها میتوانند به سرعت به سایر لباسها سرایت کنند و مشکلات زیادی را ایجاد نمایند.
- روبالشتی، پتو، متکا و لوازم خواب نوزاد خود را هر دو هفته یک بار با آب داغ بشویید و آنها را در مکانی خشک کنید که گرد و غبار وجود نداشته باشد.
- بعد از استفاده از ماشین لباسشویی یا مینی واش و یا حتی تشت لباس، حتما آنها را در حالتی قرار دهید که کاملا خشک شوند. وجود هر نوع رطوبت در آنها منجر به تولید و تکثیر کپکها و قارچها میشود. کپکها منجر به خارش، خس خس سینه، آسم و آلرژی میشوند.
- در شرایط سختگیرانه تر و در صورتی که به شدت با موضوع حساسیت پوستی درگیر شدهاید و هر کاری میکنید اما این مشکل حل نمیشود، باید بعد از هر بار استفاده از این دستگاهها با باد سرد سشوار آنها را خشک کنید.
- لباسهای زیر را جداگانه بشویید. هرگز شستن لباسهای نوزاد را همراه با لباسهای زیر انجام ندهید. مثلا هرگز برای شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده و شستن کهنه نوزاد همزمان اقدام نکنید. باید هر کدام را جداگانه بشویید.
برای شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده، با ماشین لباسشویی این نکات را هم در نظر بگیرد:
- لباسهای کثیف را در اولین فرصت و ترجیحا سریعا بشویید.
- شست و شوی لباس بدون لکه را با آب گرم انجام دهید.
- شست و شوی لباس لکه دار را با آب سرد آغاز کنید و در ادامه از آب گرم و داغ استفاده کنید.
- برخی از لکه با خیس خوردن از بین میروند و برخی دیگر بر عکس این موضوع هستند.
- قبل از استفاده از دستگاههای شست و شوی لباس، به برچسب شست و شوی لباس دقت کنید.
- حتما و حتما از شوینده لباس نوزاد ضد حساسیت، بدون بو و بدون آنزیم استفاده کنید.
- هرگز از وایتکس و سفیدکنندهها برای شستن لباس نوزاد استفاده نکنید.
- در شست و شو با دست، خوب آبکشی کنید و به یک بار آبکشی قانع نباشید.
- لباسهای کودکان را در معرض هوا و زیر آفتاب خشک کنید.
علاوه بر شستن لباسهای نوزاد قبل از استفاده به این نکته توجه کنید که آنها را در حمام خشک نکنید و از آفتاب و هوای آزاد کمک بگیرید.