عفونت لثه در بارداری | پیشگیری، علت و درمان بیماری‌های لثه

انتشار: آذر ۱۴۰۳ | بروزرسانی: آذر ۱۴۰۳
عفونت لثه در بارداری

در زنان باردار به‌ سبب تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون احتمال ابتلا به التهاب لثه بیشتر می‌شود. التهاب لثه اگر به‌موقع درمان نشود به عفونت لثه بدل می‌شود. عفونت لثه، علاوه‌ بر اثرات مخربی که بر سلامت دندان‌ها دارد، برخلاف التهاب لثه، ممکن است بر سلامت جنین اثر بگذارد و سبب زایمان زودرس شود. بنابراین تشخیص و درمان فوری آن ضروری است. در این مقاله در مورد دلایل و روش‌های درمان عفونت لثه در بارداری بیشتر توضیح خواهیم داد.

با نصب اپلیکیشن گهواره در جریان تغییرات هفته به هفته بارداریتون قرار میگیرید . این برنامه اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یاداوری می‌کند و هر روز یک پیام مشاوره‌ای متناسب با سن بارداریتون دریافت خواهید کرد.

پریودنتیت یا عفونت لثه در بارداری

باکتری‌هایی که به بافت‌های اطراف دندان مانند لثه و استخوان می‌چسبند سبب التهاب لثه در بارداری می‌شوند که بین دندان و لثه فاصه ایجاد می‌کند. اگر بیماری در این مرحله درمان نشود، پیشرفت می‌کند و به عفونت لثه (Periodontitis) تبدیل می‌شود. عفونت لثه سبب خرابی دندان و دندان درد می‌شود. با شدت گرفتن بیماری، حتی ممکن است لثه و استخوان‌ها نتوانند دندان را نگه دارند و دندان بیفتد.

علت عفونت لثه در بارداری

علت عفونت لثه در بارداری چیست؟

افزایش سطح پروژسترون و استروژن و افزایش گردش خون در دوران بارداری احتمال ابتلا به عفونت لثه را در زنان افزایش می‌دهد. علاوه‌بر این‌ها کشیدن سیگار و تنباکو و بیماری‌هایی مانند دیابت بارداری احتمال ابتلا به بیماری‌های لثه را بیشتر می‌کنند.

عوارض عفونت لثه در بارداری چیست؟

اغلب زنان باردار می‌پرسند که آیا عفونت لثه در بارداری خطرناک است؟ متأسفانه پاسخ این پرسش مثبت است. عفونت لثه برای سلامت جنین خطرناک است و ممکن است سبب زایمان زودرس یا کمبود وزن جنین در هنگام تولد شود. نوزادانی که وزنشان هنگام تولد کمتر از 2.5 کیلوگرم باشد در اغلب موارد دچار ناتوانی‌های طولانی‌مدت مانند تأخیر در رشد مهارت‌های حرکتی، تأخیر در آموختن مهارت‌های اجتماعی و ناتوانی‌های دیگر می‌شوند. 

مشکلات تنفسی، از دست دادن بینایی یا شنوایی و مشکلات دستگاه گوارش نیز از دیگر خطرهایی است که نوزادان نارس را، که به‌سبب زایمان زودرس به دنیا آمده‌اند، تهدید می‌کند.

جلوگیری از عفونت لثه در بارداری

زنان باردار برای جلوگیری از بیماری‌های لثه باید خیلی مراقب بهداشت دهان و دندان خود باشند. دندانپزشک‌ها توصیه می‌کنند زنان باردار حداقل دو بار در شبانه‌روز مسواک بزنند و حداقل یک بار نخ دندان بکشند. همچنین خوب است که زنان برای معاینه و بررسی سلامت لثه و دندان‌ها به‌طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنند. همچنین برای حفظ سلامت جنین و جلوگیری از التهاب و عفونت لثه توصیه می‌شود که زنان باردار کشیدن سیگار را ترک کنند.

* مقاله باید و نبایدهای دندانپزشکی در سه ماهه اول بارداری را مطالعه کنید.

استفاده از دهانشویه برای عفونت لثه در بارداری

اگر مقدار جرم گرفتن دندان‌ها زیاد باشد، بعد از مشورت با پزشک متخصص، می‌شود از دهانشویه هم استفاده کرد. بهتر است از دهانشویه‌های طبیعی که عناصر شیمیایی فعال ندارند استفاده شود.

علائم عفونت لثه در بارداری

نشانه‌های عفونت، در مراحل اولیه، مانند التهاب لثه است، ولی در صورت شدت گرفتن بیماری شاهد تخریب بافت استخوانی، لق شدن دندان، معلوم شدن ریشۀ دندان و ظاهر شدن پلاکت‌های پریودنتال خواهیم بود.

تشخیص عفونت لثه در بارداری

تشخیص عفونت لثه در بارداری

تشخیص به‌موقع بیماری‌ در مراحل اولیه روند درمان را سرعت می‌بخشد. به همین سبب خوب است که زنان باردار به‌طور منظم برای بررسی سلامت لثه و دندان به دندانپزشک مراجعه کنند، چراکه تشخیص و درمان التهاب لثه مانع از بروز عفونت لثه می‌شود. 

اگر علائم فرد شدید باشد، دندانپزشک برای تشخیص دقیق‌تر به عکسبرداری دندان با اشعۀ ایکس نیاز دارد. پزشکان تا حد امکان در دوران بارداری از این کار پرهیز می‌کنند، ولی اگر گرفتن عکس ضروری باشد، با استفاده از محافظ و انجام اقدامات پیشگیرانه، انجام می‌شود تا برای سلامت جنین بدون خطر باشد.

درمان عفونت لثه در بارداری

پزشکان توصیه می‌کنند که درمان عفونت‌های لثه در سه ماه دوم بارداری انجام شود. زیرا در این دوره وضعیت جنین پایدار است و درمان کمترین عوارض را دارد. به‌طورکلی، درمان شامل از بین بردن پلاک‌های سخت و رسوبی است. پس از تمیز کردن پلاک‌ها، پزشک متناسب با شرایط فرد درمان‌های ضد التهابی را تجویز می‌کند. مهم این است که پماد یا ژل ضدالتهاب بنابر توصیۀ پزشک تهیه و استفاده شود. زیرا مصرف بعضی داروها در دوران بارداری، مخصوصاً سه ماه اول، برای جنین خطر دارد.

* مقاله مصرف آنتی‌بیوتیک در دوران بارداری و عوارض آن را مطالعه کنید.

استفاده از آنتی بیوتیک برای عفونت لثه در بارداری

تحقیقات پزشکی در سال 2022 نشان می‌دهد که استفاده از آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت لثه در دوران بارداری مجاز است و آسیبی به جنین نمی‌رساند، به‌شرط آنکه مطابق دستور پزشک آنتی‌بیوتیک مشخص با مقدار تعیین‌شده باشد.

منابع:

americanpregnancy.org

news-medical.net

pmc.ncbi.nlm.nih.gov