نعوظ در زنان چیست و اختلال در آن چه نشانهای دارد؟
همه در مورد نعوظ در مردان اطلاع داریم. زیرا چون اندام جنسی آنها حالت بیرونی دارد، به راحتی قابل مشاهده است. اما آیا این به این معناست که زنان دچار نعوظ نمیشوند؟ تحریک جنسی در زنان چطور خود را نشان میدهد؟ در این مقاله قصد داریم در مورد مسئلهی نعوظ در زنان بیشتر توضیح داده و بررسی کنیم که آیا بروز این اتفاق طبیعی ست یا نوعی اختلال محسوب میشود.
با نصب اپلیکیشن گهواره، میتوانید به صورت هفتگی روند بارداری خود را پیگیری کرده و به اطلاعات تخصصی در مورد رشد جنین، سلامت مادر و توصیههای تغذیهای دسترسی داشته باشید. این برنامه زمان آزمایشها و غربالگریهای ضروری دوران بارداری را به شما یادآوری میکند و با امکان ثبت و پایش وزن بارداری، میتوانید وضعیت خود را با نمودار استاندارد مقایسه نمایید. همچنین هر روز پیامهای مشاورهای متناسب با سن بارداری دریافت خواهید کرد که به شما کمک میکند دوران بارداری سالم و آگاهانهای را تجربه نمایید.
آیا زنان نعوظ دارند؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید که نعوظ در زنان نیز رخ میدهد. با اینکه شاید به اندازهی نعوظ در مردان قابل لمس نباشد. واژن زن از بخشهای مختلفی تشکیل شده است، یکی از این بخشها کلیتوریس یا خروسک نام دارد. بخش زائده مانند کوچکی که در بخش بالایی واژن قرار داشته و تحریک آن به ارگاسم زن کمک زیادی میکند (در این مقاله بخواند خروسک زن کجاست). وقتی یک زن از نظر جنسی تحریک شود، کلیتوریس سفت میشود. با این حال از آنجا که این بخش در مقابل آلت مردانه بسیار کوچکتر است، به ندرت نعوظ در زنان حس میشود. وقتی بخش کلیتوریس با کمک لمس تحریک شده و دچار نعوظ میشود، زن میل بیشتری به برقراری رابطهی جنسی دارد. بعلاوه تحریک شدن کلیتوریس منجر به افزایش ترشحات واژن و روان شدن مسیر آن برای ورود آلت مرد میشوند.
نشانههای برانگیختگی جنسی در زنان
وقتی نعوظ در خانمها رخ میدهد علائمی ظاهری به همراه دارد که شریک جنسی میتوان آنها را متوجه شود. بعضی از شایعترین نشانهها به شرح زیر است:
- افزایش ضربان قلب و بالا رفتن فشارخون : مشابه نعوظ در مردان، تحریک جنسی زن نیز منجر به افزایش ضربان قلب میشود. این کار منجر به افزایش شور و میل جنسی در زنان میشود. بعلاوه عروق خونی در ناحیهی آلت نیز دچار اتساع میشوند که در واقع منجر به افزایش خونرسانی و درنتیجه شل شدن بیشتر عضلات و کاهش درد در ناحیه میشود.
- اتساع مردمک چشم: شما از گشاد شدن مردمک چشم شریک جنسیتان نیز میتوانید متوجه بروز نعوظ در او شوید.
- پررنگ، قرمز یا تیره شدن لبههای آلت تناسلی: یکی دیگر از نشانههای نعوظ در زنان تیره شدن بخشهای بیرونی آلت است که در اثر افزایش جریان خون به این بخش رخ میدهد.
- افزایش دمای بدن و قرمز شدن صورت: نشانهی بعدی که در صورت افزایش ضربان قلب رخ میدهد، سرخ شدن چهره است که یکی از اصلیترین نشانههای حشری شدن در زنان است.
- خیس شدن واژن: همانطور که در بالا نیز توضیح داده شد تحریک کلیتوریس میتواند منجر به افزایش ترشح واژن و خیس شدن آن شود.
- باز شدن کانال واژن: مسیر واژن در حالت عادی منقبض و بسته است با تحریک بخش کلیتوریس ماهیچههای این قسمت شل شده و آمادهی ورود آلت میشوند.
- سفت شدن سینه یا برجسته شدن نوک آنها: وقتی زن از نظر جنسی تحریک میشود، سینهها حالت سفتتری به خود گرفته و نوک آنها حتی برجسته میشود.
- تغییر در حالت رفتاری زن: زنی که تحریک شده است، خجالت و ترس اول رابطه را کنار میگذارد و رفتاری هیجان زده و تحریک کننده پیدا میکند. حتی ممکن است از شریک خود بخواهد که بخشهای دیگر بدنش را نیز لمس کند تا بیشتر تحریک شود.
اختلال نعوظ در زنان
اختلال نعوظ در زنان چیست؟ نعوظ در هر دو طرف برای داشتن یک رابطهی جنسی پرشور نیاز است. متاسفانه گاهاً این پاسخ جنسی با مشکلاتی همراه میشود. در واقع پاسخ جنسی به محرکها شامل تعامل پیچیدهای از فیزیولوژی، احساسات، تجربیات، باورها، سبک زندگی و روابط است. اختلال در هر جزء میتواند بر میل جنسی، برانگیختگی یا رضایت جنسی تأثیر بگذارد و درمان اغلب شامل بیش از یک دلیل است.
اختلال در نعوظ نشانه چیست؟ به طور کلی اختلال نعوظ در زنان میتواند به دلایل زیر رخ دهد که بعضی از مهمترینشان به شرح زیر است:
دلایل فیزیکی
برخی شرایط فیزیکی و پزشکی در زنان از جمله سرطان، نارسایی کلیه، مولتیپل اسکلروزیس، بیماری قلبی، مشکلات مثانه و ... میتواند منجر به اختلال در عملکرد جنسی و عدم تحریک در زمان نیاز شود. همچنین مصرف برخی از داروها، مانند بعضی از داروهای ضد افسردگی، داروهای فشار خون، آنتی هیستامینها، داروهای شیمی درمانی و ... نیز میتوانند منجر به کاهش میل جنسی در زنان و اختلال در رسیدن به ارگاسم شود.
البته دلایل فیزیکی لزوماً محدود به بیمارهای یا عوامل بیرونی نیست. گاهی اختلال در ساختار فیزیکی و آناتومی اندام جنسی نیز میتواند باعث عدم تحریک در زنان شود. در چنین شرایطی ست که درمان نعوظ در زنان برای لذت بردن از رابطهی جنسی و عمل زناشویی ضروری میشود.
دلایل هورمونی
یکی از اصلیترین مشکلاتی که منجر به عدم تحریک پذیری در زنان میشود، دلایل هورمونی ست. سطح استروژن پایین میتواند بافتهای تناسلی را تغییر داده و در نتیجه در پاسخ جنسی افراد ایجاد اختلال کند. کاهش این هورمون به طور طبیعی در دوران یائسگی زنان رخ میدهد اما رخ دادن زودهنگامش میتواند منجر به بروز مشکل شود.
به طور کلی کاهش سطح این هورمون خون رسانی به بخش لگن را کاهش میدهد درنتیجه حس تحریک در بخش تناسلی کمتر درک میشود بنابراین فرد باید زمان بیشتری تحریک یا لمس شود تا دچار برانگیختگی یا ارگاسم شود. یکی دیگر از مشکلاتی که در اثر کاهش استروژن رخ میدهد، نازکی دیواره و افزایش قابلیت انعطاف واژن است که لذت جنسی را بسیار کاهش داده و مقاربت را دردناک میکند که منجر به ترس از رابطه زناشویی میشود. به خصوص زمانی که برای مدت طولانی رابطه جنسی نداشته باشید. هر چه میل جنسی کم شود سطوح هورمونی حتی بیشتر کاهش مییابند و یک دور معکوس آغاز میشود.
در بعضی دورانهای خاص زندگی مانند نزدیکی بعد از زایمان یا در دوران شیردهی سطوح هورمونی به صورت طبیعی تغییر کرده که منجر به خشکی واژن شده کیفیت رابطهی جنسی را کاهش میدهند و حتی منجر به اختلال نعوظ در زنان و کاهش میل جنسی آنها در این دوران میشود.
دلایل روانی و اجتماعی
یکی از اصلیترین شرایط ضروری برای ایجاد میل جنسی و تحریک شدن، داشتن شرایط روحی و روانی مساعد است. اضطراب یا افسردگی درمان نشده و طولانی میتواند باعث اختلال در عملکرد جنسی شده یا در ایجاد آن نقش داشته باشد، همانطور که استرس طولانی مدت و سابقه سوء استفاده جنسی نیز میتواند منجر به بروز این شرایط شود. نگرانیهای مربوط به باردار شدن ناخواسته یا حتی مشکلات ناباروری نیز اثرات مشابهی دارند.
درگیریهای طولانی مدت با شریک زندگی، دعوا و مرافعه در خانه بر کیفیت رابطهی جنسی تاثیر منفی گذاشته و منجر به عدم تحریک پذیری در افراد میشود. مسائل فرهنگی و مذهبی و مشکلات مربوط به تصویر بدن نیز میتواند در این امر مؤثر باشد. مثلاً زن احساس میکند اندام خوبی ندارد یا به اندازهی کافی جذاب و زیبا نیست.
عوارض تحریک زیاد زنان
در مقابل اختلال نعوظ در زنان، مشکل دیگری نیز وجود دارد که و آن تحریک شدن بیش از حد است که آن هم میتواند مشکلاتی ایجاد کند. این عارضه در علم پزشکی با عنوان اختلال PGAD یا تحریک طولانی مدت شناخته میشود.
PGAD شامل احساس برانگیختگی شدید دستگاه تناسلی همراه با افزایش جریان خون و افزایش تنش در کلیتوریس، لابیا، پرینه و مقعد است. علائم ممکن است برای ساعتها یا حتی روزها ادامه داشته باشند و عبارتند از: درد یا ناراحتی در ناحیه تناسلی زن.
همچنین مشکل دیگری به نام تحریک بیش از حد رفتار جنسی اجباری وجود دارد. رفتار جنسی اجباری، اختلال بیش جنسی یا اعتیاد جنسی نامیده میشود که یک مشغولیت بیش از حد به تخیلات، تمایلات یا رفتارهای جنسی است که کنترل آن دشوار است، باعث ناراحتی در فرد میشود یا بر سلامت، شغل، روابط یا سایر بخشهای زندگی شما تأثیر منفی میگذارد.
علت تحریک شدن زیاد زنان چیست؟ علل افزایش نعوظ در زنان ممکن است مربوط به عروق خونی و جریان خون، اعصاب یا مسائل مربوط به سلامت رفتاری باشد. برخی از داروها ممکن است باعث تحریک یا بدتر شدن این حالت شوند. همچنین مطالعات نشان داده است که تحریک بیش از حد جنسی ممکن است با برخی بیماریها مانند واریس لگن در ارتباط باشد. همانطور که تحریک نشدن باید جدی گرفته شود و به دنبال درمان آن باشید، تحریک بیش از حد نیز مسئلهی مهمی ست که باید از طریق پزشک درمان شود.