علت گر گرفتگی قبل از پریود، علائم و درمان آن
دانستن علت گر گرفتگی قبل از پریود به شما کمک میکند تا این عارضه را بهتر درک کنید و در نهایت بتوانید این وضعیت را بهتر کنترل کنید. پریود یا عادت ماهانه و یا سیکل ماهانه جزئی جداناپذیر از زندگی زنان از زمان بلوغ تا حدود میانسالی است. در این مدت زنان به دلیل پریود شدن، مشکلات زیادی را تجربه میکنند که گر گرفتگی قبل از پریود تنها یکی از آنها است. برای بررسی علائم و درمان گرگرفتگی قبل از پریود با ما همراه باشید.
با نصب اپلیکیشن گهواره شما میتوانید به ابزارهای بسیار کاربردی پیش از بارداری، بارداری و فرزند پروری دسترسی پیدا کرده و با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید. همچنین ابزارهای دیگر، مقالات و ویدئوهای آموزشی زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها بهرهمند شوید.
علت گر گرفتگی قبل از پریود چیست؟
دلایل گرگرفتگی قبل از عادت ماهانه به صورت زیر قابل بررسی هستند:
سندروم پیش از قاعدگی
گر گرفتگی قبل از پریود میتواند بخشی از اختلال ناخوشی قبل از قاعدگی (PMDD) یا سندروم پیش از قاعدگی (PMS) باشد.
این اختلال باعث ایجاد احساس افسردگی، اضطراب یا نا امیدی و همچنین علائم جسمی از جمله گرگرفتگی، حالت تهوع یا استفراغ، تورم، حساسیت پوستی و درد میشود.
علائم PMDD معمولا یک هفته قبل از قاعدگی ظاهر شده و ظرف چند روز پس از شروع دوره قاعدگی بهبود پیدا میکند.
گفته میشود سروتونین ممکن است در بروز این اختلال نقش داشته باشد؛ سروتونین یک ماده شیمیایی است که به تنظیم خلق و خوی فرد، هضم غذا و سایر عملکردهای بدن کمک می کند.
* خروج تکه گوشت همراه خون قاعدگی خطرناک است؟
پری منوپوز
منظور از پری منوپوز دورانی است که به شروع یائسگی نزدیک است. به طور معمول این دوران از حدود 40 سالگی آغاز میشود. البته بسته به شرایط اختصاصی هر فرد سن شروع یائسگی میتواند زودتر از 40 یا دیرتر از 40 سال باشد. در هر صورت به دوران پیش از یائسگی و زمان باقی مانده تا رسیدن به یائسگی، پری منوپوز گفته میشود.
به طور کلی خانمها در دوره پری منوپوز نیز چرخه قاعدگی دارند؛ اما این چرخه ممکن است نامنظم بوده یا از ماهی به ماه دیگر، الگویی متفاوت را دنبال کند. پری منوپوز ممکن است 10 سال طول بکشد، بنابراین افرادی که طی یک دوره قاعدگی گرگرفتگی دارند ممکن است علائم پری منوپوز را تجربه کنند. اغلب خانمهایی که در دوران پری منوپوز به سر می برند، متوجه میشوند که گرگرفتگی آنها معمولا در شب اتفاق می افتد.
علت گر گرفتگی و پریود نشدن یا نامنظم پریود شدن میتواند در درجه اول مربوط به نزدیک شدن به دوران یائسگی و شروع یائسگی باشد.
نارسایی زودرس تخمدان
نارسایی زودرس تخمدان (POI) در گر گرفتگی قبل از پریود تاثیر دارند. نارسایی زودرس تخمدان وضعیتی است که تخمدانها مشکل دارند و درست کار نمیکنند. نارسایی زودرس تخمدان هنگامی رخ میدهد که تخمدان فرد آزاد کردن تخمک را متوقف کرده یا تخمک بسیار کمتری تولید میکند. خانمها در هر رده سنی ممکن است به POI دچار شوند که گاهی علائمی مشابه یائسگی از جمله گرگرفتگی ایجاد می کند.
دیگر دلایل گر گرفتگی در یک چرخه قاعدگی
- پرکاری تیروئید: پرکاری تیروئید (Hyperthyroidism) زمانی رخ میدهد که غده تیروئید، بیش از حد مورد نیاز هورمون تیروئید تولید می کند.
- مصرف دارو: برخی داروها به ویژه داروهایی که روی سطح هورمونها اثر می گذارند، در ایجاد گرگرفتگی نقش دارند.
- استرس: استرس و اضطراب باعث بروز علائمی چون تند شدن ضربان قلب، علائم پانیک و گرگرفتگی در صورت یا گردن میشود.
- تومورها: در موارد نادر توموری که هورمون ترشح میکند باعث گرگرفتگی میشود.
* همچنین بخوانید: علت گر گرفتگی صورت در زنان چیست؟+درمان آن
علائم گرگرفتگی قبل از پریود چیست؟
- احساس ناگهانی گرما در سینه، گردن و صورت
- ظاهری برافروخته با پوست قرمز و لکه دار
- ضربان قلب تند
- تعریق، بیشتر در قسمت بالایی بدن
- احساس سرما با خاموش شدن گرگرفتگی
- احساس اضطراب
چه طور گر گرفتگی قبل پریود را کنترل کنیم؟
- اجتناب از عوامل حساسیت زا: مثلا کافئین، الکل و غذاهای پر ادویه می توانند باعث گرگرفتگی شده و یا آن را بدتر کنند.
- کاهش استرس: استرس میتواند بر شدت گرگرفتگی بیفزاید؛ استرس در برخی از افراد حتی باعث گرگرفتگیهایی میشود که هیچ ربطی به دوره یائسگی ندارد.
- حفظ وزن در محدوده سالم: افرادی که شاخص توده بدنی بیشتری دارند به گرگرفتگی مکرر یا شدید در دوران یائسگی دچار میشوند.
- ترک سیگار: سیگار کشیدن میتواند گرگرفتگی در دوران یائسگی را شدید کند؛ لذا ترک یا قطع کامل مصرف سیگار اثر مثبتی بر کاهش گرگرفتگی دارد.
- بررسی داروها: مصرف داروهایی مانند داروهای کلسترول یا فشار خون میتوانند باعث گرگرفتگی شوند.
* معرفی و طرز تهیه بهترین دمنوش برای جلوگیری از یائسگی
درمان گر گرفتگی قبل پریود چیست؟
بسته به اینکه علت گر گرفتگی چیست، مسیر درمان و داروهای موثر برای رفع این عارضه متفاوت خواهد بود. توجه داشته باشید که برای هر کس شکل متفاوتی از درمان گر گرفتگی بسته به علت آن موثر خواهد بود.
- هورمون درمانی
- قرص ضد بارداری
- داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین (پروزاک، راپیفلاکس)، پاروکستین (پاکسیل، پکسوا) و ونلافاکسین (افکسور) در دوز پایین
- کلونیدین (داروی فشار خون)
- گاباپنتین (داروی ضد تشنج)
- بریسدل (فرمول پاروکستین برای بهبود گرگرفتگی یائسگی)
- Davee (فرمول ترکیبی استروژن/بازدوکسیفن که برای درمان گرگرفتگی طراحی شده)
- مکمل ویتامینهای ب کمپلکس و ویتامین E
- ایبوپروفن
تکنیکهای موثر در کاهش گر گرفتگی دوران قاعدگی
اگرچه علت گرگرفتگی و ضعف بدن باید حتما بررسی و ریشهیابی شود، اما معمولا اینکه بدانیم برای گرگرفتگی چه بخوریم یا درمان خانگی گرگرفتگی چیست، میتواند کمک کند تا این وضعیت را بهتر کنترل کنیم. البته باید به این موضوع اشاره کنیم که علت گرگرفتگی صورت در زنان جوان یا علت داغی بدن از درون میتواند چیزی جز پریودی و یائسگی باشد و نیاز به بررسی بیشتر دارد.
- دوری از استرس و فشار روانی و مشغولیت به انواع سرگرمی موثر در کاهش استرس
- استفاده از تکنیکهای مدیریت ذهن
- کم کردن مصرف کافئین و الکل
- سیگار نکشیدن
- پرهیز از خوردن غذاهای تند و پر ادویه
- نپوشیدن لباسهای تنگ
- قرار نگرفتن در معرض گرما
- تکرار و تمرین تنفس عمیق و شکمی
- ورزش روزانه و مداوم؛ مانند پیادهروی، شنا، دوچرخه سواری و رقص
- کنترل وزن
- خوب و کافی و مفید خوابیدن
- استحمام روزانه یا حداقل یک روز در میان
- استفاده از شربت خیار و آبلیمو یا شربتهای حاوی عرقهای گیاهی خنک مثل کاسنی یا بیدمشک
* درمان گرگرفتگی یائسگی+برای گرگرفتگی یائسگی چی بخوریم؟
کلام آخر
معمولا علت گر گرفتگی قبل از پریود چیزی جز این مواردی که یاد کردیم نیست. با توجه به اینکه پریود و عادت ماهانه جزئی از زندگی تمام زنان از شروع دوره بلوغ تا حوالی دوره میانسالی است، اینکه عوارض مختلف و متعددی از پریود و عادت ماهانه را در زندگی خود تجربه کنید، کاملا طبیعی و منطقی است. توجه داشته باشید تمام خانمها از زمان بلوغ و تا پایان عمر خود به چکاپ زنانه برای بررسی وضعیت سلامت زنانه خود نیاز دارند. اینکه فاصله این چکاپها چه قدر باشد یا چه مواردی مورد بررسی قرار بگیرد، بسته به وضعیت اختصاصی هر خانم، متفاوت خواهد بود. نقطه مشترک این است که همه دختران و زنان (فارغ از متاهل یا مجرد بودن) باید در هر شرایطی به سلامت زنانه خود توجه داشته باشند و با پزشک متخصص زنان بیگانه نباشند و از مراجعه به متخصص زنان امتناع نکنند.