آیا قرص های ضد بارداری باعث چاقی میشوند؟
اگرچه این اتفاق نادر است، اما برخی از زنان با شروع مصرف قرصهای ضدبارداری کمی اضافه وزن پیدا میکنند. این اتفاق غالبا یک عارضه جانبی موقت است که به دلیل احتباس مایعات رخ میدهد و نه چربی اضافی. که با قطع مصرف فرص به حالت عادی برمی گردد. در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد که آیا قرص های ضد بارداری باعث چاقی میشوند یا خیر.
با نصب اپلیکیشن گهواره شما به ابزارهای کاربردی پیش از بارداری مانند مشاوره با پزشک دسترسی پیدا کرده و میتوانید با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید. همچنین ابزارهای دیگر، مقالات و ویدئوهای آموزشی زیادی وجود دارد که در اختیارتان قرار میگیرد.
- چاقی با قرصهای ضد بارداری چه قدر صحت دارد؟
- قرص ضد بارداری چیست؟
- قرصهای ضد بارداری چگونه از بارداری جلوگیری میکنند؟
- آیا قرص ضد بارداری باعث لاغری میشود؟
- آیا قرص مارولین چاق کننده است؟
- ایمنی پیشگیری از بارداری با قرصهای ضدبارداری
- عوارض استفاده از قرصهای ضد بارداری
- مزایای استفاده از قرصهای ضد بارداری
- آیا قرصهای ضد بارداری با نازایی ارتباط دارند؟
- تاثیر استفاده طولانی مدت از قرصهای ضد بارداری
- باردار شدن بعد از قطع مصرف قرص ضد بارداری
چاقی با قرصهای ضد بارداری چه قدر صحت دارد؟
اگر میپرسید قرص ال دی بعد از چند ماه چاق میکند؟ یا اساسا آیا قرص ال دی باعث چاقی میشود و یا حتی اینکه کدام قرص ضد بارداری چاق کننده است باید بگوییم که مطالعات زیادی نشان دادهاند که قرصهای ضد بارداری نمیتوانند باعث افزایش وزن در اکثر زنان شوند. در واقع همانند سایر عوارض جانبی احتمالی قرصها، هرگونه افزایش وزن ناشی از مصرف قرصهای ضدبارداری به طور کلی حداقل است و در عرض 2 تا 3 ماه از بین میرود.
هنگامی که قرصهای ضد بارداری برای اولین بار در اوایل دهه 1960 تولید و استفاده شدند، دارای سطوح بسیار بالایی از استروژن و پروژسترون بودند. استروژن در دوزهای بالا میتواند باعث افزایش وزن به دلیل افزایش اشتها و احتباس مایعات شود. بنابراین 50 سال پیش ممکن است واقعا باعث افزایش وزن در برخی از زنان شده باشد. این در حالی است که قرصهای کنترل بارداری کنونی مقادیر بسیار کمتری هورمون دارند. بنابراین نمیتوانند منجر به افزایش وزن واقعی شوند.
* نحوه مصرف قرص سیبل برای پیشگیری از بارداری و کیست تخمدان
قرص ضد بارداری چیست؟
قرصهای ضد بارداری نوعی دارو با هورمون هستند. این قرصها هم برای پیشگیری از بارداری استفاده میشوند و هم برای درمان برخی از بیماریهای زنانه مانند کیستها. این قرصها حاوی هورمونهایی برای تغییر نحوه عملکرد بدن و جلوگیری از بارداری است. هورمونها مواد شیمیایی هستند که عملکرد اندامهای بدن را کنترل میکنند. در این حالت، هورمونهای موجود در قرص، تخمدانها و رحم را کنترل می کنند.
* چند روز بعد از مصرف قرص اورژانسی پریود میشویم؟ + طرز مصرف
دو نوع قرص ضد بارداری وجود دارد:
- قرصهای ترکیبی (معروف به داروهای ضد بارداری خوراکی ترکیبی یا COC)؛ قرصهای ترکیبی هم استروژن و هم پروژسترون دارند.
- قرصهای فقط پروژسترون دار (با نام مستعار POP یا قرصهای کوچک)؛ قرصهای پروژسترون فقط پروژستین دارند.
اکثر قرصهای ضد بارداری از همان نوع استروژن در دوزهای مختلف توسط پزشکان زنان و زایمان تجویز میشوند، اما هر شرکت داروسازی ممکن است با کمی تفاوت هورمون پروژسترون را در دوزهای مختلف ارائه دهد. بعد از مصرف هر شکلی از قرصهای ضد بارداری باید حداقل پس از 3 ماه به دنبال عوارض جانبی آن باشید.
قرصهای ضد بارداری چگونه از بارداری جلوگیری میکنند؟
قرص ضد بارداری با جلوگیری از اتصال اسپرم به تخمک و آغاز مراحل لقاح مانع بارداری میشوند. هورمونهای موجود در قرص به طور ایمن تخمکگذاری را متوقف میکنند. عدم تخمک گذاری به این معنی است که تخمک برای بارور شدن توسط اسپرم وجود ندارد، بنابراین بارداری نمیتواند اتفاق بیفتد. هورمونهای این قرصها همچنین مخاط دهانه رحم را غلیظ میکنند. این مخاط دهانه رحم را ضخیمتر میکند و در نتیجه مسیر عبور اسپرم را مسدود میکند، بنابراین اسپرم نمیتواند به سمت تخمک شنا کند.
آیا قرص ضد بارداری باعث لاغری میشود؟
اینکه کدام قرص ضد بارداری چاق کننده نیست یا آیا قرص ضد بارداری که باعث لاغری میشود، وجود دارد، برای خانمهایی مورد سوال است که نمیخواهند وزن از دست بدهند. باید بدانید که اساسا تاثیر قرصهای پیشگیری از بارداری ارتباطی به چاقی و لاغری زنان ندارد.
آیا قرص مارولین چاق کننده است؟
مارولین یکی از کم خطرترین داروهای پیشگیری از بارداری است. این قرص یک داروی هورمونی زنانه ترکیبی از دزوژسترل و اتینیل استرادیول است که به عنوان یک قرص ضد بارداری مونوفازیک در دسترس است و با سرکوب ترشح هورمونهای گونادوتروپین تخمکگذاری رحم را مهار میکند و با تغییر غلظت مخاط واژن، از بارداری جلوگیری میکند. این قرص به خودی خود چاق کننده نیست؛ اما از آن جهت که میتواند منجر به افزایش اشتها شود، به طور غیر مستقیم ممکن است در افزایش وزن دخیل باشد. در مورد کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله عوارض قطع قرص مارولین مراجعه کنید.
ایمنی پیشگیری از بارداری با قرصهای ضدبارداری
ایمنی جلوگیری از بارداری با قرصهای ضدبارداری زمانی بالا میرود که این قرصها در دوز مناسب و در زمان مناسب استفاده شوند. در غیر این صورت اثربخشی خوبی ندارند. به یاد داشته باشید که این قرصها در زنانی که از داروهای زیر استفاده میکنند، اثربخخشی کمتری دارند.
- برخی آنتیبیوتیکها
- ضد قارچها
- برخی داروهای HIV
- داروهای ضد تشنج
- مخمر سنت جان یا عصاره گل راعی
همچنین قرصهای ضدبارداری در زنان دارای اضافه وزن یا زنانی که بعد از مصرف قرص دچار اسهال و استفراغ میشوند، به خوبی عمل نمیکند.
عوارض استفاده از قرصهای ضد بارداری
- خونریزی بین دو پریود
- حساسیت پستان
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه
- مشکلات رودهای
- افزایش وزن
- تغییرات خلقوخو
- مشکلات دیداری
مزایای استفاده از قرصهای ضد بارداری
- بهبود دردهای قاعدگی
- پریودهای سبکتر
- محافظت از بیماری التهابی لگن
- استحکام استخوانها
- بهبود آکنه
- محافظت در برابر برخی از سرطانها
- بهبود رشد تودههای خوش خیم
- کاهش کم خونی فقر آهن
- کاهش علائم سندروم پیش از پریود (PMS)
آیا قرصهای ضد بارداری با نازایی ارتباط دارند؟
قرصهای ضدبارداری به طور بالفعل با نازایی ارتباط ندارند، اما بالقوه میتوانند منجر به نازایی شوند. در واقع مصرف هر نوع قرص ضد بارداری باعث نازایی قطعی نمیشود. همچنین هیچ مدرک علمی رابطه مستقیم استفاده طولانی مدت از قرصهای ضد بارداری و ناباروری را اثبات نمیکند. اما معمولا زنانی که به صورت طولانی مدت از این قرصها استفاده میکنند، بعد از قطع مصرف قرص، تا چند ماه دچار اختلال در چرخه قاعدگی هستند. اختلال در چرخه قاعدگی به راحتی میتواند بارداری و باروری را به تاخیر بیندازد. اگرچه گفته میشود که اختلال در چرخه قاعدگی یا آمنوره بعد از قطع قرص ضد بارداری معمولا ناشی از مصرف این قرصها نیست و دلایل پزشکی دیگری برای آن مطرح است، اما به هر حال همه اینها دست به دست هم میدهند تا بارداری اتفاق نیفتد. به عبارت دیگر مصرف قرص ضدبارداری بر باروری فرد تاثیر ندارد اما میتواند عوامل پیش زمینه ای دیگر را تقویت کند.
تاثیر استفاده طولانی مدت از قرصهای ضد بارداری
-
عدم تعادل هورمونی
استفاده طولانی مدت از قرصهای ضد بارداری می تواند مانع از تولید طبیعی پروژسترون و استروژن شود. وقتی تولید مصنوعی هورمون در تولید طبیعی آن اختلال ایجاد کند، میتواند مانع از بارداری شود.
-
اختلال چرخه قاعدگی
طولانی شدن چرخه قاعدگی و کوتاه شدن مرحله لوتئال از دیگر عوارض استفاده طولانی مدت از قرصهای ضدبارداری است. منظور از فاز لوتئال بخشی از چرخه قاعدگی بعد از تخمک گذاری و قبل از اولین روز چرخه بعدی است که بین 10 تا 14 روز طول میکشد. گفته میشود اختلال در عادت ماهانه حدود 9 ماه بعد از قطع مصرف قرص ضدبارداری بهبود پیدا میکند.
-
تغییر در مخاط دهانه رحم
مصرف طولانی مدت قرصهای ضد بارداری میتواند منجر به ضخامت بیش از اندازه مخاط دهانه رحم شود. در نتیجه حرکت و شنای اسپرم سخت و حتی غیر ممکن میشود. نهایتا نیز بارداری اتفاق نمیافتد.
-
اختلال در تخمک گذاری
به علت اینکه قرصهای ضد بارداری در ترشح هورمونهای مصنوعی دخیل هستند، لذا به راحتی مانع تخمکگذاری میشوند. مصرف طولانی مدت قرصهای ضدبارداری، فرآیند طبیعی آزادسازی تخمک را مختل میکند و باعث میشود تخمدانها کار خود را به درستی انجام ندهند. در نتیجه بارداری رخ نمیدهد.
-
تغییر در دیواره رحم
دیواره رحم سالم برای لانهگزینی تخمک بارور شده اهمیت زیادی دارد. استفاده طولانی مدت از قرصهای ضد بارداری باعث میشود دیواره رحم کیفیت لازم برای لانهگزینی تخمک بارور شده را نداشته باشد.
باردار شدن بعد از قطع مصرف قرص ضد بارداری
گفته میشود 20 درصد خانمها یک ماه بعد از قطع مصرف قرص و 80 درصد آنها یک سال بعد از قطع مصرف قرصهای ضد بارداری باردار میشوند؛ اما به هر حال خطرات استفاده طولانی مدت این قرصها در جای خود باقی است. بعد از قطع مصرف قرص ضد بارداری، پریود باید به حالت طبیعی باز گردد. در صورت باردار نشدن بدیهی است که باید بررسیهای پزشکی صورت بگیرد و علت اصلی نازایی و ناباروری مشخص و رفع شود.
کلام آخر
اینکه آیا قرصهای ضد بارداری باعث چاقی میشوند، واقعا اثبات شده نیست. این قرصها میتوانند منجر به افزایش اشتها شوند و به طور غیرمستقیم بر افزایش وزن ناشی از بیشتر غذا خوردن تاثیر داشته باشند. به هر حال مصرف این قرصها همانند مصرف همه داروهای دیگر دارای عوارض جانبی است که در صورت ضرورت مصرف آنها، چارهای جز پذیرش این عوارض وجود ندارد.