پاک کردن روغن از روی لباس با 7 روش خانگی و فوق‌العاده موثر

تاریخ انتشار: آذر ۱۴۰۱ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
پاک کردن روغن از روی لباس

یکی از مهارتهای خانه داری این است که چطور هر وسیله ای را نظافت کنید. برای پاک کردن روغن از روی لباس شاید مجبور باشید راه‌های مختلفی را امتحان کنید. معمولا از بین بردن لکه چربی کهنه روی لباس کار سختی است و نیاز به صبوری زیادی دارد. برای پاک كردن لكه روغن از لباس باید از محلول‌هایی استفاده کنید که در عین حالی که لکه را از بین می‌برند، به بافت لباس آسیب وارد نمی‌کنند و کیفیت پارچه لباس را تحت‌الشعاع قرار نمی‌دهند. در ادامه این مقاله گهواره بهترین روش های خانگی پاک کردن لکه روغن را بیان می‌کنیم. (همچنین میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله مشابه تمیز کردن مبلمان پارچه ای مراجعه کنید.)

 

راه‌های پاک كردن لكه روغن از لباس

راه‌های پاک كردن لكه روغن از لباس

  • جوش شیرین

درخانه داری آسان جوش شیرین به عنوان یک معجزه ی پاکیزگی استفاده می شود. برای از بین بردن لکه چربی روی لباس با جوش شیرین قرار نیست کار سختی انجام دهید. تنها کافی است یک لایه ضخیم از جوش شیرین را روی لکه بریزید تا کل لکه را بپوشاند. سپس اجازه دهید حدود نیم‌ساعت تا ۱ ساعت روی لکه بماند.

سپس با یک مسواک لکه را تمیز کنید. برای لکه‌های سخت شاید مجبور باشید این کار را چندین بار انجام دهید تا به نتیجه دلخواه برسید.

  • گچ

گچ می‌تواند روغن را از لباس بیرون بکشد. در واقع گچ کمک بزرگی به رفع لکه روغن روی لباس می‌کند. استفاده از گچ برای از بین ‌بردن لکه‌های بزرگ توصیه نمی‌شود. بهتر است این روش را برای پاک كردن لكه روغنی که کوچک است، استفاده کنید.

تنها کافی است ابتدا محلی را که لک شده است، با دستمال پاک کنید. سپس کل محل را با گچ بپوشانید. چند دقیقه صبر کنید تا روغن کاملا جذب گچ شود. در نهایت لباس را بشویید.

  • سرکه

می‌توانید مقداری مساوی از آب و سرکه سفید را ترکیب کنید. یک پارچه تمیز را به این محلول آغشته کنید. با استفاده از این پارچه برای پاک کردن روغن از روی لباس اقدام کنید.

  • پودر بچه

آیا لکه روغن از روی لباس از بین می‌رود؟

مقداری پودر بچه را روی قسمت لکه‌دار پارچه بمالید. اجازه دهید ۴-۵ ساعت بماند و جذب چربی شود. سپس با کمک مسواک، پودر را پاک کنید. این روش برای پاک کردن لكه روغن از لباس روش خوبی است.

  • نمک و الکل

از بین بردن لکه روغن با نمک هم محتمل است. نمک و الکل را به نسبت یک به چهار مخلوط کنید و روی لکه روغن بمالید. احتمالا با این روش بتوانید لکه روغن را از روی لباس پاک کنید.

  • نشاسته ذرت

یک پارچه نرم بردارید. مقداری نشاسته ذرت روی آن بپاشید. حال، آن را روی لکه روغن بمالید و منتظر رفع لکه روغن روی لباس باشید.

  • نوشابه

پاک كردن لكه روغن از لباس با نوشابه نیز ممکن است برای شما کارآمد باشد. نوشابه را مستقیما روی لکه لباس بریزید و یکی دو ساعت صبر کنید تا لکه کاملا در آن خیس بخورد سپس لباس را مثل همیشه بشویید.

آیا لکه روغن از روی لباس از بین می‌رود؟

معمولا بسته به اینکه چه نوع روغنی روی لباس ریخته باشد یا جنس لباس چه چیزی باشد و یا اینکه وسعت لکه چه قدر باشد، احتمال کاملا پاک شدن و محو شدن لکه روغن از روی لباس کم و زیاد می‌شود. مثلا طبیعتا از بین بردن لکه چربی کهنه روی لباس رنگی کار سختی است؛ زیرا از یک طرف لکه کهنه شده است و از طرف دیگر لباس رنگی است و باید از تکنیک‌هایی برای از بین بردن لکه استفاده کرد که به رنگ لباس نیز آسیبی وارد نکند.

بسیاری از کسانی که تجربه کرده‌اند، اذعان دارند که اساسا از بین بردن لکه روغن سیاه روی لباس کار سختی است و در بسیاری از مواقع به بن بست می‌رسد.

بعضی از خانم‌ها در مورد اینکه لکه روغن روی لباس حریر چگونه پاک میشود هم سوال می‌پرسند، زیرا اساسا پارچه حریر، بافتی حساس و نازک دارد و امکان استفاده از هر ماده‌ای روی این پارچه نیست. باید بدانید که بهترین توصیه این است که به یک خشکشویی معتبر مراجعه کنید و از او بخواهید که با تکنیک‌های مناسب و بر اساس تجربه مفیدی که در این زمینه دارد، از بهترین و مناسب‌ترین روش برای پاک کردن روغن از روی لباس وارد عمل شود تا به این ترتب کمترین آسیب به لباس وارد شود و بهترین نتیجه نیز حاصل شود.

دسته بندی انواع لکه‌ها

اگر بدانیم لکه ایجاد شده روی لباس دقیقا از چه نوعی است، بهتر و راحت‌تر می‌توانیم حلال مناسب آن را پیدا کنیم و لکه را از بین ببریم. به طور کلی لکه‌ها به شکل زیر دسته‌بندی می‌شوند:

  • لکه‌های پروتئین

لکه‌های از قبیل غذای کودک، شیر، خامه، سس پنیر، پودینگ، تخم مرغ، ژلاتین، چسب سفید و خون زیر مجموعه لکه‌های پروتئینی است.

 برای از بین بردن این لکه‌ها ابتدا لباسی که روی آن لکه ایجاد شده است، درون آب سرد خیس کنید و به کمک انگشت دستانتان آن را ماساژ دهید. اگر آبی که در آن لباس را خیس کرده‌اید، دچار تغییر رنگ شد، آب را عوض کنید. این کار را تا جایی انجام دهید که رنگ لکه روی لباس کمرنگ شود؛

در مرحله بعد مواد شوینده آنزیم‌دار را به لکه و اطراف لکه اضافه کنید و اجازه دهید تا به مدت یک دقیقه مواده شوینده همراه با لباس در آب خیس بخورد و کاملا روی لکه را اشباع کند و سپس پارچه و الیاف لباس را به آرامی روی هم بمالید تا آثار باقی مانده از لکه روی لباس پاک شود و بعد از آن لباس را با آب گرم بشویید.

  • لکه‌های تانن

نوشیدنی‌‌های الکلی، آب جو، توت، قهوه، چای، آب میوه، نوشابه و جوهر قابل شست و شو زیرمجموعه لکه‌های تانن هستند. این نوع لکه‌ها را معمولا با استفاده از مواد شوینده آنزیم دار در آب گرم باید شست. البته بهتر است برای مواردی همچون لکه نوشابه یا لکه قهوه یا شراب قبل از شست و شو الیاف لباس را مرطوب کنید و محل لکه را با جوش شیرین بپوشانید تا رنگ باقی مانده از نوشیدنی را به خود جذب کند.

برای این کار حداقل ۵ دقیقه به پودر زمان دهید، به هیچ وجه از صابون‌های طبیعی برای از بین بردن این لکه‌ها استفاد نکنید، زیرا این نوع از صابون‌ها خود باعث ایجاد لکه بر روی لباس خواهند شد.

  • لکه‌های روغنی

روغن اتومبیل، روغن مو، لوسیون، روغن پخت و پز، کره، گریس، انواع کرم‌ها و چربی‌ها در دسته انواع لکه‌های روغنی هستند. برای از بین بردن این لکه‌ها توصیه می‌شود از تمیز کننده‌های ضد چربی و مواد پاک کننده سخت نظیر اسپری حلال بر پایه آئروسل یا اسپری بر پایه مواد شوینده استفاده کنید و به مدت یک دقیقه به آن اجازه دهید تا لکه را به خود جذب کند؛ سپس لکه را زیر آب روان نگه دارید و با استفاد صابون مایع لکه را به مدت سه الی چهار دقیقه مالش دهید، پس از آن با استفاده از مواد شوینده آنزیم دار لباس را در یک چرخه منظم با آب گرم بشویید.

  • لکه های رنگ

لکه‌های رنگ هم ممکن است رنگ‌های شیمیایی همچون جوهر قلم و انواع رنگ‌های صنعتی باشند و هم نمونه‌های طبیعی مانند گیلاس، توت آبی، رنگ چمن و... .

 برای از بین بردن این نوع لکه‌ها از روی لباس ابتدا با استفاده از فن یا سشوار محلی که لکه دار شده است، کاملا خشک کنید و سپس با یک قاشق یا ابزاری نظیر آن که به الیاف پارچه آسیب نرساند اضافه مواد باقی مانده را از روی لباس جدا کنید.

هرگز لکه را قبل از خشک کردن با آب نم‌دار نکنید، زیرا ممکن است لکه رنگ پخش شود و محیط بیشتری از فضای لباس را درگیر کند.

 سپس با مخلوط کمی از آب و سرکه سفید محل لکه را به مدت پنج دقیقه کاملا بپوشانید و به سرکه اجازه دهید تا حدالامکان آثار لکه را از بین ببرد.

حتما از مالش الیاف پارچه به هم خودداری کنید. در مرحله بعد پاک کننده آنزیمی لکه را به لکه بمالید و آن را در یک چرخه منظم با آب بشویید.

دقت داشته باشید در مرحله اضافه کردن سرکه به لکه اگر لکه به طور کامل از بین نرفته بود، قبل از شست و شو با استفاده از پراکسید اکسیژن رقیق شده و اضافه کردن آن به لکه اجازه دهید تا پراکسید اکسیژن تاثیر خود را به روی لکه بگذارد.

  • لکه های ترکیبی

مثلا لکه‌های متشکل از آب مرکبات و میوه‌ها در دسته لکه‌های ترکیبی هستند. خوشبختانه پاک کردن این نوع از لکه‌ها کار سختی نیست؛

برای پاک کردن این نوع از لکه‌ها از روی لباس بدون مالش دادن لکه زیر آب، آن را در جریان آب سرد بشویید تا رنگ لکه تا حد ممکن روشن شود. سپس محل لکه را به مواد شوینده آنزیم‌دار آغشته کنید و اجازه دهید بیست دقیقه از این عمل بگذرد سپس لباس را با آب گرم بشویید.

  • سایر لکه ها

لکه عرق و سایر مایعات بدن (ادرار،استفراغ و ...)

برای از بین بردن این لکه‌ها ابتدا لکه را با آب مرطوب کنید و با حوله‌های کاغذی آن را پاک کنید. این کار باعث می شود برخی از نقاط لکه از بین برود، بخصوص اگر لکه تازه باشد.

سپس لکه را با سفید کننده اکسیژنه تمیز کنید. اگر الیاف لباس برای استفاده از چنین موادی مناسب نیست از یک پاک کننده قابل اطمینان لکه‌های آنزیمی استفاده کنید.

محلول را کاملا روی لکه بریزید تا به طور مساوی روی آن را بپوشاند و به آن اجازه دهید تا کاملا لکه را اشباع کند. سپس لباس را با آب گرم بشویید.

لکه رژ لب و لوازم آرایشی

از بین بردن لکه‌هایی متشکل از انواع لوازم آرایشی بهداشتی (رژ لب، رژ گونه، مداد چشم، پنکیک‌های آرایشی و ... ) معمولا کار سختی است.

 برای از بین بردن این دست از لکه‌ها از روی لباس‌ها ابتدا اگر باقیمانده‌ای از مواد آرایشی روی لباس وجود دارد، آن را به وسیله قاشق از روی لباس جدا کنید. سپس با گذاشتن دسته‌ای از حوله‌های کاغذی مرطوب بر روی لکه و برداشتن آن پس از یک دقیقه لکه را کمرنگ کنید و نهایتا از محلول‌هاب مناسب و ایمن برای از بین بردن لکه استفاده کنید.

کلام آخر

برای پاک کردن روغن از روی لباس سعی کنید بلافاصله وارد عمل شوید تا لکه در اثر کهنه و قدیمی شدن، حالت تدافعی به خود نگیرد و ماندگار نشود. هر لکه‌ای به تناسب جنسی که دارد، ممکن است خیلی زود و راحت از بین برود یا اینکه برای همیشه باقی بماند. اگر قرار باشد لکه از بین نرود، به هیچ روشی از بین نمی‌رود و تلاش شما از هر شکلی بی نتیجه خواهد ماند. سعی کنید لکه شناسی کنید و بعد با ابزار و محلول‌های درست لکه را پاک کنید.