علائم کرونا در کودکان

تاریخ انتشار: بهمن ۱۳۹۹ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
کرونا در کودکان

کرونا در کودکان از دغدغه‌های جدید پدر و مادرها در سالی که گذشت بود. همه‌گیری ویروس کرونای جدید از سال 2020 میلادی تبدیل به دغدغه بزرگی برای تمام دنیا شده‌است و همچنان ادامه دارد. کودکان هم مانند بالغین ممکن است علائم ابتلا به این ویروس را نشان دهند یا بدون علامت مبتلا شوند و صرفا ناقل بیماری باشند.

کرونا در کودکان و نوزادان هم بروز می‌کند و این خلاف تصوری است که در شروع شیوع این بیماری میان مردم رایج شده‌بود. اکثر کودکان علائم کرونا خفیف را بروز می‌دهند یا اصلا علامتی از خود نشان نمی‌دهند امّا تعدادی از آن‌ها بعد از ابتلا به کووید-19 به شدت بیمار می‌شوند و ممکن است به بستری در بیمارستان، مراقبت‌های ویژه یا حتی دستگاه‌های کمک تنفسی احتیاج داشته باشند. در مواردی نادری این عفونت منجر به مرگ کودکان هم شده‌است.

 

کرونا در کودکان و بیماری‌های زمینه‌ای

کرونا در کودکان زیر یک سال و کودکانی که بیماری زمینه‌ای دارند، شدیدتر بروز می‌کند. این اختلالات زمینه‌ای شامل:

  • آسم یا بیمار‌های ریوی مزمن
  • دیابت
  • اختلالات ژنتیکی مثل سندروم داون، اختلالات متابولیکی مثل دیابت در کودکان و بیماری‌های عصبی مثل فلج مغزی در کودکان
  • بیماری سیکل سل که نوعی بیماری خونی است که گلبول های قرمز مبتلایان به آن، در واکنش به استرس و کمبود اکسیژن تغییر شکل می‌دهند و خون‌رسانی به بافت‌ها را مختل می‌کنند.
  • مشکلات قلبی بدو تولد 
  • ایمنی تضعیف‌شده به‌دلیل مصرف داروهای خاص مثل پردنیزولون یا ابتلا به بیماری‌های ضعیف‌کننده ایمنی مثل ایدز
  • کودکان مبتلا به چندین بیماری مزمن که قسمت‌های مختلف بدن را درگیر کرده یا کودکانی که نیازمند تکنولوژی و حمایت‌های خاص پزشکی برای زندگی روزمره هستند. 
  • چاقی

لیست بالا شامل تمام شرایطی که کودکان را در خطر ابتلا به شکل شدید بیماری قرار می‌دهند نبوده و مرتباً در حال تغییر و بازنگری است. اگر کودک شما هرگونه مشکل زمینه‌ای دارد، حتما با پزشک او در مورد احتمال شدت‌گرفتن بیماری صحبت کنید.

کرونا در کودکان و بیماری‌های زمینه‌ای

علائم و نشانه‌های کرونا در کودکان

کرونا در کودکان چه علائمی دارد؟ در ماه‌های اخیر، یکی از بیشترین سوال‌هایی است که از متخصصین اطفال پرسیده شده‌است. علائم کرونا در کودکان و بالغین مشابه است و می‌تواند شبیه یک بیماری عادی مثل سرماخوردگی باشد. علائم معمول برای تشخیص کرونا در کودکان، سرفه و تب هستند؛ امًا ممکن است هر یک از علائم زیر را داشته باشند:

  1. تب و لزر
  2. سرفه
  3. گرفتگی یا آب‌ریزش بینی
  4. از دست‌دادن حس بویایی یا چشایی 
  5. تنگی نفس یا سختی در نفس‌کشیدن
  6. اسهال
  7. تهوع و بالا آوردن و استفراغ در کودکان
  8. دل‌درد
  9. خستگی
  10. سردرد
  11. درد بدن و عضلات
  12. بی‌اشتهایی و خوب شیر‌نخوردن به‌طور ویژه از علائم کرونا در نوزادان شیرخوار است.

همچنین، التهاب ملتحمه چشم کودکان نیز ممکن است مشاهده شود. توجه داشته باشید که آزمایشات تشخیصی کرونا در کودکان همانند بزرگسالان بوده و برای این کار از نمونه سوآپ بینی و حلق استفاده می‌شود. اقدامات تشخیصی دیگر شامل نمونه خون، نمونه بزاق و تصویربرداری‌های قفسه‌ی سینه است.

علائم کرونا در کودکان

کارهایی که می‌توانید انجام دهید

علائم کرونا را در کودک‌تان پایش کنید.

مراقب کسانی که در تماس نزدیک با کودک‌تان هستند باشید و از تماس با فردی که مبتلا به کرونا یا مشکوک به ابتلاست جداً پرهیز کنید. اگر کودک شما با فرد مبتلا به کرونا در تماس نزدیک بوده، بهتر است 14 روز در قرنطینه بماند و علائم را به دقت پایش کنید. بهتر است تحت هیچ شرایطی پس از تماس مشکوک، نزد افرادی که در خطر بالای ابتلا به نوع شدید بیماری هستند، نروید. 

در نهایت اگر علائم عفونت با ویروس کرونا را مشاهده کردید، در خانه بمانید و برای تسریع بهبودی به مرکز بهداشت یا نزدیک‌ترین پزشک به محل زندگی‌تان مراجعه کنید و از تماس با دیگر افراد خودداری کنید.

درمان کرونا بیشتر مراقبت در منزل، دریافت مایعات کافی و غذاهای مقوی است. اگر علائم خطر را در کودک خود مشاهده کردید، با مراجعه به مراکز درمانی جهت دریافت درمان‌های اختصاصی طبق پروتکل وزارت بهداشت اقدام کنید. علائم خطر در ادامه آمده‌است.

عوارض خطرناک کرونا در کودکان

کرونا با آنفولانزا در کودکان متفاوت است و در برخی موارد عوارض شدیدی دارد. اگر کودک شما بعد از انجام فعالیت‌های معمول مانند بالارفتن از تعدادی پله، به‌سختی نفس می‌کشد، یا رنگ لب‌ها و پوستش به سمت کبودی می‌رود؛ احتمالا اکسیژن خون او کم شده و لازم است پزشک درصد اشباع اکسیژن خون کودک و احتمال نیاز او به اکسیژن‌درمانی را بررسی کند.

  • وجود علائم سندرم التهاب چندسیستمی کودکان که در ادامه توصیف شده، نشان‌دهنده نیاز کودک به مراقب‌های پیشرفته پزشکی است.
  • احساس سنگینی قفسه سینه یا وجود درد مداوم در قفسه سینه
  • ناتوانی در بیدارماندن و تمایل دائمی به خواب
  • احساس گیجی و سردرگمی بیش از حد

علائم خطر کرونا در کودکان

در صورت ابتلا والدین یا مراقبین کودک به کرونا چه کار کنیم؟

تلاش برای پیشگیری از ابتلا به بیماری مهم‌ترین کار است. با این وجود اگر مراقبین کودک مبتلا به کووید-19 شدند راهکارهای زیر را با توجه به دوره‌ی سنی دنبال نمایید:

کودکان بزرگ‌تر

این کودک باید تا زمان پایان قرنطینه از تماس با والد یا مراقب بیمار (پرستار یا هر کسی که سرپرستی کودک را به‌ عهده داشته‌است) خودداری کند. کودکی که می‌خواهد کاملاً جدا از پدر و مادر یا مراقب بیمار باشد، باید به سنی رسیده باشد که بتواند در خانه یا اتاقی تنها بماند و نیازهای خود را برطرف کند.

کودکان کوچک‌تر

کودکان کوچک که خودشان ازپس نیازهایشان برنمی‌آیند، باید مرتباً تحت کنترل و مراقبت باشند. اگر والد یا مراقب بیش از حد بیمار است، لازم است کودک را برای مراقبت به فردی خارج از خانه بسپارند. این فرد نباید سن بالا یا بیماری ‌زمینه‌ای خطرناک داشته باشد، زیرا کودک ممکن است ناقل باشد. مراقب جدید باید تا 14 روز از زمان آخرین تماس نزدیک کودک با مراقبین قبلی، از کودک مواظبت کند. تماس نزدیک حالتی است که فرد بیشتر از 15 دقیقه در فاصله کمتر از 2 متری افراد بیمار حضور داشته باشد. همچنین مراقب کودک باید تا 14 روز پس از برخورد با کودک بیمار، خود را قرنطینه کند.

اما اگر کودک به هر علتی نیاز دارد در خانه و نزد والد یا مراقب بیمار بماند

زمانی که مراقب و کودک در یک اتاق هستند، هر دو باید از ماسک استفاده کنند. توجه داشته باشید که افراد زیر نباید ماسک بزنند:

  • کودکان زیر 2 سال
  • هر کسی که به‌سختی نفس می‌کشد یا بی‌هوش است.
  • کسی که توانایی نگه‌داشتن یا درآوردن ماسک از صورت  را به‌تنهایی ندارد.
  • مرتباً دست‌ها را با آب و صابون بشویند و اگر آب و صابون در دسترس نیستند، ضدعفونی‌کننده دستی که حداقل 70 درصد الکل دارد تا زمانی که دست‌ها خشک شوند، کمک‌کننده است.
  • اگر امکان دارد و برای کودک امن است، 2 متر از کودک فاصله بگیرید.
  • با باز‌کردن پنجره‌های اتاقی که درون آن هستید، گردش هوا را افزایش دهید.
  • هر زمان که لازم است نزد کودک باشید، بدن‌تان را ضدعفونی کنید.
  • غذایی که برای کودک تهیه کرده‌اید را با الکل ضدعفونی نکنید. برای ضدعفونی‌شدن غذا می‌توانید آن را حرارت دهید.

به علائم بیماری توجه کنید:

  • مراقب کودک باید علائم بیماری را در خود پایش کند.
  • دمای بدن کودک را دو بار در روز کنترل کنید و به علائمی مثل تب، سرفه و تنگی نفس دقت کنید.
  • اگر کودک دچار علائم شد به مراکز بهداشتی- درمانی تلفن زده و درصورت لزوم مراجعه کنید.

در صورت ابتلا والدین یا مراقبین کودک به کرونا چه کار کنیم؟

سندرم التهاب چندسیستمی کودکان در دوران کرونا

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها ( CDC) در آمریکا، در حال مطالعه روی بیماری نادر اما جدی مرتبط با عفونت کروناست که به سندرم التهاب چندسیستمی کودکان یا Multisystem inflammatory syndrome in children یا MIS-C مشهور است. در حال حاضر مطمئن نیستیم چه چیزی باعث بروز MIS-C می‌شود یا چه کسانی در خطر درگیری با این سندروم هستند.

MIS-C یا سندرم التهاب چندسیستمی کودکان شرایطی است که در آن اعضای مختلف بدن ملتهب می‌شوند. این اعضا می‌توانند قلب، ریه‌ها، کلیه‌ها، مغز، پوست، چشم‌ها یا ارگان‌های گوارشی باشند. اطلاع زیادی در مورد سندرم التهاب چندسیستمی کودکان نداریم اما می‌دانیم ویروس عامل سندرم التهاب چند-سیستمی کودکان و بیماری کرونا یکسان هستند. سندرم التهاب چندسیستمی کودکان می‌تواند جدی باشد یا حتی منجر به مرگ شود با این وجود اکثر مبتلایان به سندرم التهاب چندسیستمی کودکان با درمان دارویی بهبود پیدا کرده‌اند.

علائم سندرم التهاب چند سیستمی کودکان

  • تب
  • درد شکم
  • تهوع
  • اسهال
  • درد گردن
  • ضایعات پوستی
  • قرمزی چشم
  • احساس خستگی بیش از اندازه

علائم سندرم التهاب چندسیستمی کودکان

در این مقاله مطرح شد که کرونا در کودکان و بیماری مرتبط با آن یعنی سندرم التهاب چندسیستمی چگونه است. توجه کنید که یک کودک مبتلا به سندرم التهاب چندسیستمی ممکن است تمام علائم بالا را با هم نداشته باشد. این علائم مشابه علائم بیماری دیگری به نام کاوازاکی در کودکان هستند که نوعی بیماری التهابی و خود ایمنی است. لازم است پزشک با انجام بررسی‌های تشخیصی مثل اکوکاردیوگرافی قلبی این دو بیماری را از هم تمایز دهد.