علت تیرگی لبه های واژن، سیاه شدن لابیا، کشاله ران و درمان آن
اگر علت تیرگی لبه های واژن را بدانید، احتمالا میتوانید از طریق راههایی برای رفع این عارضه اقداماتی انجام دهید. داشتن ناحیه تناسلی تمیز و زیبا، خصوصا برای متاهلها و بالاخص بعد از یک یا چند بار زایمان و در صورت داشتن سن بالا، اهمیت بسیار زیادی دارد. از همین جهت است که بسیاری در پی درمان و راه حلی برای تیرگی ناحیه تناسلی خود هستند تا به این ترتیب هم حس رضایت از خود را بالا ببرند و هم کیفیت رابطه زناشویی خود را ارتقا دهند. در ادامه بیشتر در مورد علت تیرگی و درمان آن توضیح خواهیم داد.
شما میتوانید با نصب اپلیکیشن گهواره به ابزارهای بسیار کاربردی دسترسی پیدا کرده و با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید.
چرا لبه های واژن تیره میشوند؟
علت سیاهی لبه های داخلی واژن چیست؟ ممکن است به دلایل متعدد لکه های تیره روی واژن یا ناحیه تناسلی خود پیدا کنید. ممکن است علت این اتفاق افزایش سن، اصطکاک و هورمونها باشند که جایی برای نگرانی نیست، اما گاهی تیرگی واژن و لکههای تیره میتوانند مشکل ساز باشند. رنگ ناحیه تناسلی هر خانمی معمولا چند درجه از رنگ پوستش تیره تر است و میتواند از صورتی تا قهوه ای متغیر باشد. بدیهی است که آشنایی با بدن و اطلاع از شرایط طبیعی و غیر طبیعی، میتواند در شناسایی تغییرات رنگدانه کمک کند. برای درک این نکته که چه زمانی لکههای تیره روی واژن یا تیرگی واژن میتوانند غیر طبیعی باشند، حتما باید با ظاهر ناحیه تناسلی خود به خوبی آشنا باشید و رنگ دقیق و همیشگی آن را بدانید و دقیقا بدانید که چه رنگدانهای برای شما معمول است. به این ترتیب، بهتر می توانید تغییرات را شناسایی کنید.
-
سن
با افزایش سن، تمام شرایط بدن تغییر میکند؛ از جمله واژن و اندام تناسلی. با کاهش استروژن در دوران یائسگی، واژن شروع به آتروفی (نازک شدن) میکند. علاوه بر این، جریان خون در این ناحیه کاهش مییابد و واژن خشکتر میشود. همه این تغییرات میتوانند واژن و ناحیه تناسلی را تیرهتر نشان دهند.
-
اصطکاک
اصطکاک واژن یا اندام تناسلی زنانه میتواند اندام تناسلی را نسبت به شرایط پوستی از جمله خارش (خارش واژن) و همچنین تغییر رنگ و بافت پوست مستعدتر کند و منجر به تیرگی واژن شود. علل شایع اصطکاک عبارتند از مقاربت واژینال یا همان رابطه جنسی، لباسهای تنگ و دوچرخه سواری.
-
عفونتهای واژن
عفونتهای رایج نیز میتوانند علت لکه های سیاه روی واژن باشد و مهمترین علت تیرگی واژن دختر مجرد و متاهل است. به عنوان مثال ولوواژینیت، تورم یا عفونت فرج و واژن، میتواند منجر به تغییر رنگ پوست شود. عفونتهای مخمری، اغلب به دلیل رشد بیش از حد قارچ کاندیدا آلبیکنس، یکی از علل شایع ولوواژینیت هستند. عفونتهای مخمری اغلب با تغییراتی در رنگدانه های پوست همراه هستند. علاوه بر تغییرات پوستی، میتوانند منجر به خارش، درد و ترشح غیر معمول هم شوند.
* حتما بخوانید: خارش لبه های بیرونی واژن نشانه چیست؟+بهترین روش درمان آن
-
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) زمانی است که کیستها روی تخمدانها رشد می کنند که اغلب منجر به ناباروری و سایر علائم میشود. افراد مبتلا به PCOS اغلب آکنه و سایر مشکلات پوستی، از جمله لکههای تیره به نام آکانتوز نیگریکانس (AN) دارند.
-
هورمونها
هورمونهای استروژن و پروژسترون در رنگدانههای پوست نقش دارند. به طور خاص، استروژن باعث افزایش رنگدانه پوست میشود، در حالی که پروژسترون آن را کاهش میدهد. هنگامی که هورمونها در تعادل هستند، پوست رنگدانه معمولی خود را حفظ میکند. با این حال، عدم تعادل در این هورمونها میتواند منجر به لکههای تیره روی پوست، از جمله واژن شود. تغییرات رنگدانه پوست اغلب در دوران بارداری رخ میدهد؛ درست زمانی که این هورمونها نوسانات قابل توجهی را تجربه میکنند.
-
سرطان ناحیه تناسلی
به ندرت یک نقطه تیره روی ناحیه تناسلی یا تیرگی واژن میتواند نشانه سرطان باشد. با این حال این عامل نیز میتواند دلیل تیره شدن واژن باشد. سایر علائم سرطان اندام تناسلی زنانه عبارتند از:
- تودهها
- خارش
- درد
- تغییر در بافت پوست
- خال روی فرج
برای رفع تیرگی لبه های داخلی واژن چه کار کنیم؟
رفع سیاهی لبههای واژن یا همان رفع تیرگی لبهای واژن و آلت تناسلی، به شدت به علت آن بستگی دارد. از آنجایی که دانستن نحوه درمان لکههای تیره روی واژن بدون تشخیص صحیح میتواند چالشبرانگیز باشد، حتما ابتدا به دنبال ارزیابی پزشکی باشید. با این وجود درمانهای زیر ممکن است برای شرایط مختلف موثر باشد.
- عفونت ممکن است نیاز به دارو داشته باشد.
- مشکلات هورمونی ممکن است خود به خود حل شوند (در مورد بارداری).
- نوسانات هورمونی مرتبط با سن ممکن است به هورمون درمانی نیاز داشته باشد.
- استفاده از روغن کاری در حین رابطه جنسی واژینال
- درمان PCOS شامل اصلاح سبک زندگی، دارو و جراحی است.
- درمانهای سرطان شامل جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی است.
* با انواع واژن و بخشهای مختلف آن بیشتر آشنا شوید
نحوه پیشگیری از تیرگی واژن
بدیهی است که همواره این امکان وجود ندارد که بتوانید از ایجاد لکه های تیره روی واژن به دلیل افزایش سن، نوسانات هورمونی و شرایط سلامتی جلوگیری کنید؛ با این حال، اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر التهاب و تحریک ناحیه تناسلی، اصطکاک و عفونتهای مخمری انجام دهید تا به این ترتیب کمتر درگیر تیرگی واژن شوید. این اقدامات عبارتند از:
- لباسهای گشاد و آزاد بپوشید.
- هنگام مقاربت واژینال از روان کننده استفاده کنید.
- از محصولات قاعدگی معطر استفاده نکنید، زیرا می توانند PH واژن را مختل کنند.
- بدن خود را از جلو به عقب پاک کنید. در مورد بهترین روش شستشوی واژن در این مقاله بیشتر بخوانید.
- معاینات دورهای را جدی بگیرید.
- لیزر موهای زائد به جای استفاده از ژیلت
- مصرف روزانه شش الی هشت لیوان آب و میوه تازه
- عدم استفاده از کرم ها و پودر های مو بر آلت تناسلی
- کنترل وزن و جلوگیری از چاقی
- پوشیدن لباس زیرهای نخی و استاندارد
سفید کردن واژن چگونه است؟
روشهای رفع تیرگی لبه های داخلی واژن چگونه است؟
-
لیزر
اگر هم اکنون از تیرگی واژن خود رنج میبرید، یکی از موثرترین کارهایی که میتوانید برای سفیدی واژن خود انجام دهید، استفاده از لیزر است. البته به شرطی که شرایط استفاده از این تکنیک را داشته باشید. استفاده از لیزر برای سفیدی واژن یک روش غیر تهاجمی است که همه خانمها میتوانند برای سفید شدن دائمی واژن از آن استفاده کنند. معمولا پس از گذراندن چندین جلسه که البته تعداد جلسات به تشخیص پزشک نیز بستگی دارد، پوست واژن تا 70 الی 80 درجه روشن میشود. البته تداوم در جلسات لیزر و ادامه دادن آن در ماندگاری رنگ بسیار تاثیر گذار است. اشعههای تولید شده توسط لیزر، رنگدانههای پوست را کاهش میدهد. لیزر، یکی از بهترین روشهایی است که با تخریب ملانین پوست لابیاهای واژن، باعث روشن شدن آنها میشود. استفاده از این روش در مقایسه با دیگر راهکارهای درمانی میتواند اثربخشی بیشتری به همراه داشته باشد.
-
داروهای روشن کننده
استفاده از داروهای روشنکننده واژن میتواند در رفع تیرگی واژن موثر باشند و یک درمان خانگی تیرگی لابیا محسوب می شوند. البته میزان دوز این داروها باید توسط پزشک تعیین شود. این داروها کمترین عوارض را دارند و میتوانند با تحریک کلاژنسازی باعث روشن شدن پوست واژن شوند.
-
کربوکسیتراپی
کربوکسیتراپی، یکی دیگر از روشهایی است که میتواند در رفع تیرگی لبه های واژن موثر باشد. در این روش با تزریق گاز دیاکسید کربن به زیر پوست، تیرگی لابیاهای واژن رفع خواهد شد. بد نیست بدانید که این روش در جوانسازی و رفع چین و چروک واژن هم موثر است.
-
پلاسما جت
پلاسما جت هم یکی دیگر از روشهایی است که در رفع تیرگی واژن تاثیر دارد. تکنیک پلاسما جت با از بین بردن چروکهای لبههای بیرونی واژن، فرایند سفیدسازی ناحیه تناسلی را ممکن میکند.
چه عواملی در سفید کردن واژن تاثیر دارند؟
- میزان تیرگی پوست
- میزان پاسخ دهی پوست هر شخص
- برخی از بیماریهای زمینه ای
- وضعیت هورمونهای هر شخص
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
به طور کلی طبیعی است که پوست واژن تیره تر از سایر نقاط بدن باشد. با این حال، اگر تغییر رنگ بیش از حد شدید باشد و همچنین با علائمی مانند قرمزی واژن، خارش بیرنی واژن، خونریزی، درد در حین مقاربت جنسی و برآمدگی در ناحیه تناسلی همراه باشد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. به یاد داشته باشید که سفیدی واژن یا پوست روشن واژن تنها برای زیبایی و احتمالا رضایت از رابطه جنسی نیست. گاهی تیرگی واژن نیاز به بررسی بیشتر و جدیتر دارد. اگرچه سفید کردن واژن به خودی خود و به طور ناخودآگاه و البته مستقیم روی روابط جنسی تاثیر دارد و منجر به رضایت طرفین میشود، اما در هر صورت این همه ماجرا نیست.
کلام آخر
علت تیرگی لبه های واژن میتواند به معلولهای زیادی مربوط باشد؛ حتی زایمان، چه از نوع طبیعی و چه از نوع سزارین میتواند در تیره شدن واژن تاثیر داشته باشد. افزایش و کاهش وزن و تغییرات شدید هورمونی که در روال بارداری رخ میدهد، عواقب مختلف و متنوعی در بدن دارد که تیرگی واژن سادهترین آنهاست.
امروزه بسیاری از خانمها بعد از زایمان از روشهای دائمی برای رفع بیرون زدگی لابيا و بهبود تیرگی واژن استفاده میکنند. بد نیست بدانید که عمل لابیاپلاستی این روزها طرفداران زیادی دارد، اگرچه این عمل هم همانند هر عمل دیگری، عوارض و عواقب مخصوص به خود را به همراه دارد، اما در هر صورت انتخابی است که بسیاری به سراغ آن میروند.(در مورد شرایط عمل لابیاپلاستی بعد از زایمان در این مقاله بیشتر بخوانید.)
گاهی تیرگی ناحیه تناسلی فقط محدود به واژن نیست و حتی به ناحیه کشاله ران نیز کشیده میشود. در این صورت انتخاب یک روش مو زدایی صحیح و استفاده از برخی از کرمها و لوسیونها میتواند موثر باشد. با این وجود حتما لازم است با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید و بهترین راه درمان را با توجه به شرایط اختصاصی خود انتخاب کنید.