آلرژی به سگ | علائم و درمان حساسیت به سگ ها
همه ما میدانیم که سگها یکی از بهترین و باوفاترین دوستان انسان هستند، اما اگر شما به این حیوان آلرژی و حساسیت داشته باشید، دیگر به آن حس خوبی نخواهید داشت و وجود او برایتان آزاردهنده خواهد شد. آلرژی به سگ مانند سایر حیوانات دیگر، بسیار رایج است. البته آلرژی به گربه و پرندگان دو برابر بیشتر از آلرژی به سگ است، اما حساسیت به سگها علائم شدیدتری دارد. اگر شما علاقمند به نگهداری سگ در خانه هستید، اما متاسفانه به آنها آلرژی دارید، این مطلب از گهواره میتواند به شما اطلاعات مفیدی در این باره بدهد.
علت حساسیت و آلرژی به سگها
برای افرادی که آلرژی به سگ دارند، حتی حضور در مکانی که قبلا یک سگ وجود داشته است میتواند آزاردهنده باشد. موی سگ میتواند در هرجا پیدا شود و این خودش میتواند موجب آلرژی در افراد حساس شود. سیستم ایمنی بدن برای جلوگیری از بیماریهای مختلف همیشه در حال مبارزه است و برای این کار پروتئینی به نام پادتن تولید میکند. اما گاهی به اشتباه این پادتن در مبارزه با عوامل بیخطری مانند حیوانات خانگی ترشح میشود و باعث ایجاد حساسیت در افراد میشود.
علت اصلی آلرژی به سگ در افراد به دلیل ترشحاتی است که این حیوان از طریق ادرار، آب دهان و یا پوسته ریزی از خود دفع میکند. در این ترشحات پروتئینی وجود دارد که باعث ایجاد حساسیت در افراد میشود. میزان این ترشحات به خصوص در سلول پوستهای مرده در نژادهای مختلف متفاوت است. در برخی از نژادها بیشتر و در برخی دیگر نیز کمتر است. به همین دلیل واکنش افراد حساس به سگهای مختلف متفاوت است.
آلرژی به موی سگ
همانطور که گفته شد، وجود موی سگ در محیط، حتی اگر خود حیوان وجود نداشته باشد، میتواند موجب ایجاد آلرژی در افراد حساس شود. ممکن است شنیده باشید که سگها با نژاد موی کوتاه حساسیت کمتری نسبت به سگها با نژاد موی بلند ایجاد میکنند. اما این فرضیه کاملا اشتباه است. طبق تحقیقات انجام شده، دو سگ از یک نژاد میتوانند سطوح بسیار متفاوتی از مواد آلرژیزا تولید کنند.
نکته دیگر این است که موی سگ به تنهایی نمیتواند عامل اصلی آلرژی باشد، بلکه آلودگیها و پوستهای مردهای که به واسطه موی سگ منتقل میشود، منجربه ایجاد حساسیت در افراد میشود. به این صورت که مواد آلرژیزا و یا آلرژن به پوست و موی سگ منتقل میشود و همین مو اگر در محیط وجود داشته باشد، باعث ایجاد حساسیت در افراد میشود. این عامل حساسیتزا در فضای خانه وجود دارد و از طریق چشم و بینی وارد بدن شده و موجب واکنش آلرژیک در افراد میشود. بطور کلی حیواناتی که پشم و مو ندارند باعث ایجاد حساسیت نمیشوند.
علائم آلرژی به سگها
علائم آلرژی به سگها میتواند بسیار خفیف یا بسیار شدید باشد و ممکن است بلافاصله یا پس از چند روز ظاهر شود. برخی از افراد ممکن است بصورت جزئی دچار عطسه و سرفه شوند، اما برخی دیگر که زمینه آسم دارند قطعا علائم شدیدتری را تجربه میکنند. ( در مورد علائم آسم خفیف در بزرگسالان در این مقاله بیشتر بخوانید) علائم آلرژی به سگها عبارتند از:
- گرفتگی سینه و گلو
- گرفتگی و اختقان بینی
- اختلالات خواب
- عطسه، سرفه و خس خس سینه
- ورم و خارش در داخل بینی و مردمک چشم
- اگزما، کهیر و سایر عوارض پوستی
- قرمزی و تورم پوست در قسمتی که با سگ تماس داشته
- بثورات پوستی
- و در شدیدترین حالت، حملات آسمی در افراد مبتلا به آسم
علائم خفیف آلرژی به سگ مشابه علائم سرماخوردگی است ولی اگر بیشتر از دو هفته طول بکشد دلیل آن آلرژی است و باید به پزشک مراجعه شود.
علائم حساسیت به موی سگ
همانطور که گفته شد، مو و پشم سگها عامل انتقال دهندهی مواد آلرژیزا هستند. شاید برایتان سوال باشد که چرا بدن افراد نسبت به مو و پشم حیوانات واکنش آلرژیک نشان میهد. افراد مبتلا به آلرژی سیستم ایمنی حساستری دارند و بدن آنها نسبت به مواد بیضرر مانند مو و پشم سگ واکنش نشان داده و آنها را مانند ویروس و باکتری تلقی میکند و به آنها حمله میکند. عطسه، سرفه، خس خس سینه، آبریزش و قرمزی چشم از عوارض آلرژی به موی سگ است.
نشانههای حساسیت به سگ در کودکان
علائم آلرژی در کودکان بیشتر از بزرگسالان خود را نشان میدهد. سیستم ایمنی بدن کودکان ضعیفتر و حساستر بوده و نسبت به مو، بزاق و ادرار حیوانات واکنش نشان میدهد. این واکنشها خود را بصورت علائم زیر نشان میدهند:
- خارش گلو و سقف دهان
- گرفتگی گلو و سرفه کردن
- آبریزش، گرفتگی و خارش بینی
- آبریزش، قرمزی و خارش چشم
- عطسه و خس خس
- بیدار شدن در شب به دلیل گرفتگی بینی
درمان آلرژی به سگ
اولین و بهترین گزینه برای رهایی از آلرژی نسبت به سگها، دوری از آنها است. اما اگر حیوان خانگی شما سگ است و تمایل به نگهداری از او دارید، برخی از روشهای درمانی زیر میتواند به شما کمک کند.
- حیوان خانگی را بیرون از اتاق خواب نگهداری کنید. اگر امکان نگهداری حیوان خانگی بیرون از خانه را دارید، بهترین گزینه است.
- در صورتی که علائم شما شدید نیست، میتوانید با شستوشوی بینی با آب نمک گرفتگی را برطرف کرده و راحت تنفس کنید.
- همچنین میتوانید با قرقره کردن آب نمک از گرفتگی گلو نیز خلاص شوید.
- بهتر است با سگ تماس کمتری داشته باشید. در صورتی که سگ را بغل کرده و بوسیدید حتما دست و صورت خود را با آب و صابون تمیز کنید.
- حیوان خانگی را هفتهای یکبار حمام کرده و با برس کشیدن موجب کاهش پوست مرده او شوید.
- محل نگهداری سگ را همیشه تمیز نگه دارید.
- مرتب جاروبرقی بکشید تا از مو و پوست مرده حیوان خلاص شوید.
- از تهویه و فیلتر هوا استفاده کنید.
- در صورت داشتن علائم شدید به پزشک مراجعه کنید.
داروی ضد حساسیت به سگ
آلرژی به سگها با استفاده از برخی از داروهای ضد حساسیت درمان میشود. پزشک ممکن است از داروهای زیر برای درمان آلرزی شما استفاده کند:
- آنتی هیستامینهایی مانند سیتریزین، دیفن هیدرامین، فکسوفنادینو لوراتادین. ( در مورد شربت لوراتادین برای کودکان در این مقاله بیشتر بخوانید) این دسته از داروها اثرات ماده شیمیایی که موجب علائم آلرژی به سگ میشود را متوقف میکند.
- احتقان زداها باعث کاهش تورم و گرفتگی بینی میشوند.
- اسپریهای استروئیدی بینی باعث کاهش التهاب و از بین بردن علائم آلرژیزا میشود.
- علاوه بر آن تزریق کردن آلرژن برای افرادی که آلرژی شدید به سگها دارند گزینه خوبی است، اما همیشه جواب نمیدهد و دوره کامل درمان آن ممکن است سالها طول بکشد.
درمان حساسیت پوستی به سگ در انسان
واکنش آلرژیک به سگ در برخی از افراد با مشکلات پوستی خود را نشان میدهد. این نوع دراماتیت واکنش سیستم ایمنی است که موجب التهاب در پوست میشود و علائمی مانند کهیر، خارش، اگزما و قرمزی را به جای میگذارد.
در صورت مشاهده چنین واکنشهایی بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. استفاده از برخی از داروهای ضد حساسیت بصورت خوراکی و تزریق و همچنین پمادها میتواند به کاهش علائم و درمان برخی از آنها کمک کند.
میتوان گفت که علائم حساسیت به حیوانات مختلف تقریبا یکسان است. در برخی از کودکان شدیدتر و در برخی مانند حساسیت در فصل بهار و سرماخوردگی خفیفتر است. علائم حساسیت و آلرژی به گربه و عروس هلندی مانند علائم ذکر شده در بالا است. این علائم ممکن است بلافاصله یا بعد از چند ساعت ظاهر شود و تا بیشتر از دو هفته در کودک باقی بماند، که در این صورت توصیه میشود تا به پزشک متخصص مراجعه کنید.