کیست نابوتین چه تاثیری بر بارداری دارد؟

یکی از انواع کیستهایی که ممکن است خانمها در سنین مختلف با آن روبهرو شوند، کیست نابوتین نام دارد. این کیستهای ریز سرطانی نیستند و معمولاً با یک معاینه لگنی تشخیص داده میشوند. کیست نابوتین بر روی غدههای موجود در سطح دهانه رحم تشکیل میشوند. دهانه رحم یا گردنه رحم، واژن را به رحم متصل میکند. در ادامه این مطلب به تفصیل درباره این کیست توضیح داده و بررسی میکنیم کیست نابوتین چه تاثیری بر بارداری دارد.
پادکست خلاصه مقاله کیست نابوتین چه تاثیری بر بارداری دارد:
با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار میگیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.
کیست نابوتین چیست؟
دهانه رحم یا گردنه رحم، واژن را به رحم متصل میکند. کیستهای ریزی که در سطح دهانه رحم و روی غدههای موجود در دهانه رحم تشکیل میشوند را کیست نابوتین میگویند. این کیستها حاوی مایع لزج و زرد رنگ روشن یا مایل به قهوهای هستند که توسط غدد رحم ترشح میشوند. این کیستها که بسیار رایج هستند، سرطانی نبوده و معمولاً به درمان خاصی نیاز ندارند. همچنین ممکن است بعد از زایمان، قبل از یائسگی و یا در دوران بارداری در بدن تشکیل شوند. امکان دارد افراد بیش از یک عدد از این نوع کیست را در بدن خود داشته باشند اما جای نگرانی نیست، زیرا این کیستها سلامتی را تهدید نمیکنند.
* مقاله کیست بارلوتن در بارداری را مطالعه کنید.
انواع کیست نابوتین و دلیل ایجاد آن
هنگامی که غدههای ترشح کننده مخاط، توسط سلولهای پوستی پوشانده و مسدود شوند، مخاط انباشته شده و به شکل برجستگیهای کوچک و سفید رنگی بر روی دهانه رحم تشکیل میشوند. در نتیجه کیست دهانه رحم یا کیست نابوتین سرویکس بهوجود میآید. این نوع کیستها، معمولاً پس از زایمان یا آسیب و جراحت در قسمت دهانه رحم تشکیل میشوند. احتمال بهوجود آمدن این کیستها، در محدوده سنی بلوغ تا قبل از یائسگی، در دوران بارداری یا در سنین باروری بسیار زیاد است.
این نوع کیستها به سه دسته تقسیم میشوند:
- کیست انکلوزیونی: این کیستها از رایجترین انواع کیستهای دهانه رحم هستند که در دیواره تحتانی و پشتی دهانه رحم تشکیل میشوند و بسیار کوچک و نامحسوساند. این نوع کیستها به دنبال آسیب در حین تولد نوزاد یا جراحی بهوجود میآیند.
- کیست مولرین: این نوع کیست، بهخاطر باقی ماندن اجزای جنینی در بدن، پس از تولد بهوجود میآیند. این نوع کیست با مخاط دهانه رحم، مخلوط شده و در هر نقطهای از واژن بهوجود میآیند.
- کیست مجاری گارتنر: این کیست در دوران جنینی و در روند تکامل آن ایجاد میشود. امکان دارد در زمان تکامل مراحل رشد جنین مجرایی از رشد باز بماند و به تکامل نرسد که نتیجه آن، پدیدار شدن کیست در دهانه رحم نوزاد دختر پس از تولد است و به مرور زمان و هنگام بلوغ، میتواند تبدیل به کیست واژینال و انواع بیماریها شود.
* مقاله کیست تخمدان در بارداری را مطالعه کنید.
تشخیص کیست نابوتین
بیشتر این کیستها در حین معاینههای روتین و یا معاینههای دوران بارداری تشخیص داده میشوند. پس از تشخیص این نوع کیست، نیاز به اقدامات خاصی نیست مگر اینکه مشکل مشکوک دیگری تشخیص داده شود. پزشک ممکن است برای بررسی دقیقتر کیست، از کولپوسکوپی استفاده کند. کولپوسکوپ بر بخشهای مختلف دهانه رحم زوم می کند و این بخشها را بررسی میکند. همچنین ممکن است پزشک برای معاینه بهتر، از سونوگرافی، MRI یا سیتیاسکن استفاده کند. در برخی موارد، در صورتی که پزشک شک داشته باشد که شما مبتلا به «نئوپلازی بدخیم دهانه رحم» باشید، از کیست نمونهبرداری کرده و به آزمایشگاه میفرستد.
کیست نابوتین و پریود نشدن
کیستهای نابوتین معمولاً بدون علائم هستند و در سایزهای مختلف از چند میلیمتر تا 4 سانتیمتر در بدن افراد تشکیل میشوند. گاهی علائم کیست نابوتین، درد و ناراحتی است. در برخی از افراد، امکان تأخیر در قاعدگی وجود دارد اما ممکن است بین دورههای قاعدگی، ترشحات غیر نرمال همراه با خونریزی، احساس سنگینی در واژن و درد در ناحیه لگن داشته باشید.
علائم ترکیدن کیست نابوتین
از شایعترین علائم پاره شدن کیست نابوتین، میتوان به خونریزی و افزایش ترشحات اشاره کرد. در صورت خونریزی شدید یا درد، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید.
آیا کیست نابوتین باعث نازایی میشود؟
بیشتر کیستهای نابوتین، در حین معاینات روتین در دوران بارداری تشخیص داده میشوند زیرا بروز این نوع کیستها در دوران بارداری بسیار رایج است. باید بدانید که کیستهای نابوتین یک یافته طبیعی بوده و در سطح دهانه رحم تشکیل میشوند. خوشبختانه سلامتی شما را به خطر نمیاندازند و معمولاً عارضهای ایجاد نمیکنند و نیاز به درمان ندارند. همچنین بر باروری تأثیر منفی نمیگذارند. عکس کیست نابوتین را در زیر میبینید.
علائم و عوارض کیست نابوتین
کیستهای نابوتین معمولاً عوارض جدی ندارند و غالباً سلامتی شما را به خطر نمیاندازند. در برخی موارد، در صورتی که کیست نابوتین بسیار بزرگ شده باشد یا تعداد آنها زیاد باشد، داشتن رابطه جنسی و یا انجام آزمایش پاپ اسمیر ممکن است بسیار دردناک باشد. در این صورت بهتر است از پزشک خود بخواهید که بسته به کیست شما، روش درمانی مناسبی را توصیه کند.
درمان کیست نابوتین
همانطور که گفتیم این کیستها خوشخیم بوده و اغلب نیاز به درمان ندارند اما ممکن است در مواردی نادر بزرگ شده و اندازه دهانه رحم شوند. در صورتی که سایز این کیستها از 4 سانتیمتر بیشتر شود، نیاز به درمان و معالجه دارد. درمان این نوع کیست به سایز و اندازه آن بستگی دارد. اندازه طبیعی کیست نابوتین معمولاً 2 تا 3 سانتیمتر است.
از روشهای رایج برداشتن این کیستها عبارتند از:
- الکتروکوتر: از این روش با استفاده از حرارت دستگاه دارای جریان الکتریکی، برای سوزاندن کیست استفاده میشود. در برخی موارد مایعی از کیست خارج میشود که با مقداری خونریزی همراه است. همچنین ممکن است پزشک با یک برش توسط یک تیغ تیز، کیست را خارج کند.
- کرایوتراپی: در این روش، کیست را بهوسیله نیتروژن مایع، منجمد میکنند. این روش نسبت به جراحی یا الکتروکوتر، کمتر تهاجمی است.
درمان سنتی و خانگی کیست نابوتین
در صورتی که در دوره بارداری، ترشح نامعمول و خونریزی داشتید یا در حین معاینه لگنی روتین و رابطه جنسی، درد شدیدی احساس کردید، ممکن است دارای این نوع کیست باشید که بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
داروی کیست نابوتین
کیستهای نابوتین به هیچ درمانی نیاز ندارند و معمولاً خود به خود بر طرف میشوند. بیشتر آنها در حین معاینه لگنی تشخیص داده میشوند و نیاز به مصرف هیچ دارویی ندارند اما ممکن است در صورتی که با روشهای درمانی فوق، اقدام به برداشتن این نوع کیست کرده باشید، پزشک برای شما دارو تجویز کند.