علت درد شکم و زیرشکم بعد از سزارین
دوره نقاهت پس از زایمان حدود ۶ هفته به طول میانجامد. در این مدت بدن شما به صورت اختصاصی تلاش میکند تا وضعیت را به شرایط پیش از بارداری بازگرداند. قطعا شما پس از زایمان خسته و ناتوان هستید. اما ممکن است دچار انواع درد در ناحیه شکم شده و حتی علت درد شکم بعد از سزارین را ندانید. در نتیجه ما در این مقاله به بررسی علت درد شکم بعد از سزارین میپردازیم تا شما را به بهترین شکل ممکن برای کنترل مشکلات پس از زایمان راهنمایی کنیم.
با نصب اپلیکیشن گهواره، میتوانید به صورت هفتگی روند بارداری خود را پیگیری کرده و به اطلاعات تخصصی در مورد رشد جنین، سلامت مادر و توصیههای تغذیهای دسترسی داشته باشید. این برنامه زمان آزمایشها و غربالگریهای ضروری دوران بارداری را به شما یادآوری میکند و با امکان ثبت و پایش وزن بارداری، میتوانید وضعیت خود را با نمودار استاندارد مقایسه نمایید. همچنین هر روز پیامهای مشاورهای متناسب با سن بارداری دریافت خواهید کرد که به شما کمک میکند دوران بارداری سالم و آگاهانهای را تجربه نمایید.
علت پسدردهای شکم پس از سزارین
بعد از زایمان عضلات رحم به وسیله انقباض سعی میکنند تا رحم را به سایز طبیعی پیش از بارداری بازگردانند. این اتفاق علت درد شکم بعد از سزارین خواهد بود. زیرا انقباض عضلات رحمی باعث ایجاد درد شکم بعد از سزاربن میشود. اصطلاحا به این دردها، پسدرد زایمانی گفته میشود. پسدردها بسیار مشابه دردهای قاعدگی هستند. اگر دردها بسیار شدید شدند لطفا برای اطمینان با درمانگر خود تماس حاصل فرمایید.
اکثر بانوان درجات زیادی از پسدردها را در هفته اول بعد از زایمان تجربه میکنند. گرچه باید بدانید رحم برای بازگشت به سایز پیش از بارداری، نیاز به ۶ هفته زمان دارد. معمولا پسدردها در زمان شیردهی به نوزاد به دلیل ترشح اکسیتوسین، تشدید میشود. هورمون اکسیتوسین سبب انقباض عضلات رحم میگردد.
اگر شما برای اولین بار زایمان کنید، پسدردهای کمتری را نسبت به مادرانی که زایمان دوم به بعد را تجربه میکنند، خواهید داشت. زیرا در مادرانی که برای بیشتر از یک بار زایمان کردهاند انقباض عضلانی کمتری در رحم وجود دارد. در نتیجه لازم است عضلات تلاش بیشتری جهت انقباض و جمع شدن رحم نمایند.
* درد زیر شکم بعد از رابطه نشانه چیست؟
برای کنترل پسدردهای پس از سزارین چه باید کرد؟
شما نمیتوانید از بروز پسدردها جلوگیری نمایید. ضمن اینکه لازم است رحم منقبض شود و به سایز پیش از بارداری بازگردد. میتوانید برای بهتر شدن درد شکم بعد از سزارین از کیسه آب گرم یا وان آب گرم استفاده نمایید. ضمنا میتوانید با مشورت پزشک از داروهای ضددرد مانند ایبوپروفن و دیگر داروهای دسته ضددردهای غیراستروئیدی استفاده نمایید. این داروها درد داخل شکم بعد از سزارین را کاهش میدهند.
جهت کنترل درد حاصل از بهبود زخم سزارین چه باید کرد؟
بهترین روش برای کنترل درد حاصل از بهبود زخم سزارین استراحت و پرهیز از هرگونه فشار اضافه بر ناحیه شکم میباشد. وسیله یا جسمی سنگینتر از نوزاد خود را بلند نکنید. زیرا هفت لایه از بدن شما با تیغ جراحی بریدن شده و سپس دوخته شده است. برای بهبود این هفت لایه حداقل ۲ تا ۶ ماه زمان لازم است. ضمن اینکه یکی از این هفت لایه عضلات شکم میباشد. ترمیم عضلات بزرگ شکمی یک امر زمانبر است.
حتما از پزشک خود درخواست کنید تا برای کاهش علت درد شکم بعد از سزارین، برای شما ضددرد تجویز نماید. بهتر است برای کاهش فشار به بدن و سرعت بخشیدن به فرآیند بهبودی پس از سزارین، برای کارهای منزل از دوستان و اطرافیان کمک بگیرید. اگر امکان استخدام مستخدم داشته باشید نیز فرصت کافی برای بهبودی و رسیدگی بیشتر به نوزاد پیدا خواهید کرد.
یبوست و درد داخل شکم بعد از سزارین
یک علت درد شکم بعد از سزارین یبوست میباشد. دلایل متعددی برای بروز یبوست پس از زایمان وجود دارند. یبوست اصلیترین علت درد دور ناف بعد از سزارین میباشد. در ادامه به بررسی علل یبوست و راههای کنترل آن میپردازیم. علل احتمالی یبوست بعد از سزارین عبارتند از:
- رژیم کم فیبر
- تغییرات هورمونی
- استرس
- کاهش فعالیت بدنی پس از زایمان
- بواسیر یا هموروئید
- استفاده از برخی داروهای مسکن
- بیهوشی و بیحسی حین سزارین
- برخی مکملهای غذایی مانند آهن نیز سبب یبوست میشوند
معمولا در دوران نقاهت پس از زایمان یبوست تشدید میشود. زیرا رحم در تمام بارداری بیشترین فشار را بر رودهها داشته است و سبب کاهش فعالیت آنها شده است. در نتیجه بروز دلپیچه بعد از سزارین به دلیل یبوست بسیار شایع است. ضمن اینکه ورم شکم بعد از سزارین به دلیل تجمع گازهای رودهای در رودهها به دلیل یبوست بسیار شایع و از طرفی آزاردهنده خواهد بود.
برای کنترل یبوست بعد از سزارین چه باید کرد؟
در ادامه به بررسی راههای کنترل یبوست میپردازیم.
- مقادیر زیادی فیبر استفاده نمایید. سبزیجات، میوهجات، حبوبات، دانههای روغنی و غلات کامل. فیبر سبب افزایش حرکت رودهها میشود.
- مقادیر زیادی آب بنوشید. حداقل ۱۲ لیوان در روز آب استفاده نمایید.
- ورزش کنید. فعالیت بدنی داشته باشید. البته پیش از ورزش حتما با پزشک خود مشورت کنید تا مانعی برای فعالیت بدنی وجود نداشته باشد. با پیادهروی در مدت زمان کوتاه، ورزش را آغاز نمایید. پیادهروی آسیبی برای شما به همراه نخواهد داشت. ضمن اینکه میتوانید نوزاد را درون کالسکه یا آغوشی قرار دهید و همراه خود به پیادهروی ببرید.
- برای کنترل هموروئید، میتوانید از نشستن در تشت آب گرم استفاده نمایید. میتوانید از محصولات آنتیهموروئید استفاده نمایید. اما پیش از آن با پزشک مشورت کنید. استفاده از آنتیهموروئیدها در دوران شیردهی ممنوع میباشد.
- اگر برای بیش از دو روز دفع نداشتید لطفا به ماما یا پزشک خود اطلاع دهید. زیرا ممکن است لازم باشد از برخی ملینها استفاده نمایید.
چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟
اگر درد شکم بعد از سزارین، شدید و افزاینده بود بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید. گاهی اوقات خونریزی شدید یا عفونت رخ داده است. چند نشانه مهم خطر را در زیر برای شما آوردهایم:
- خونریزی شدید از واژن
- تب
- تهوع و استفراغ
- درد شدید و افزاینده شکمی
- قرمزی و حساسیت پوست در اطراف زخم سزارین
- باز شدن یا تورم زخم سزارین
- ترشحات غیرطبیعی از واژن یا مقعد
- وجود حساسیت و گرفتگی در پهلوها
- سردرد
- درد قفسه سینه و تنگی نفس
همانطور که پیشتر انواع علت درد شکم بعد از سزارین را بررسی کردیم، بهتر است بدانید که این دلایل ذکر شده کاملا طبیعی هستند. در واقع ما به بررسی شایعترین و نرمالترین علت درد شکم بعد از سزارین پرداختیم. اما اگر با رعایت تمامی نکات ذکر شده درد شکم همچنان ادامه داشت و بهتر نشد، لازم است تا با پزشک خود تماس حاصل فرمایید.