طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته بصورت خانگی برای کودکان
بازی با کودکان، تنها جنبهی سرگرمی ندارد و بیشتر موارد جنبهی یادگیری و آموزش بازیهاست که اهمیت بیشتری پیدا میکند. یکی از بهترین بازیهایی که میتوانید در خانه با کودکتان انجام دهید، خمیر بازی است. خمیر بازیهای زیادی برای ساخت انواع کاردستی و خلاقیت در بازار وجود دارد اما بسیاری از والدین نگران مواد شیمیایی و سمی موجود در این خمیرها هستند. اگر شما هم جزو این افراد هستید، در این مقاله از گهواره طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته و دیگر مواد خانگی را به شما آموزش خواهیم داد تا بتوانید ساعات خوبی با کودکتان داشته باشید.
طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته ذرت و نمک
یکی از سادهترین طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته، طرز تهیه خمیر بازی خانگی با نشاسته ذرت و نمک است که به دستور سه مادهای نیز معروف است و برای ساخت آن به کمترین مواد نیاز دارید. این روش به شرح زیر است:
مواد لازم
- آب سرد
- 2 فنجان نمک
- نشاسته ذرت 1 فنجان
نمک را با 3/2 فنجان آب ترکیب کرده و روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید. سپس نشاسته ذرت را با 3/2 فنجان آب مخلوط کرده و هم بزنید تا یکدست شود. در نهایت مخلوط جوشانده شدهی بالا را با این مخلوط ترکیب کنید. این باعث میشود یک مادهی انعطاف پذیر تقریباً اسفنجی و صاف به دست آید که میتوانید آن شکلهای زیبایی با آن بسازید. تا قبل از بازی آن را حتماً در پلاستیک نگه دارید تا خشک نشود.
نکته: وقتی خمیرتان آماده شده میتوانید آن را به بخشهای کوچکتری ترکیب کرده و به هر کدام کمی رنگ خوراکی اضافه کنید تا خمیرهای رنگارنگ بسازید. این نکته برای همهی دستورهای طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته که در زیر آمده، قابل استفاده است. در این مقاله بخوانید: نقش اسباب بازی در خلاقیت و رشد کودکان چیست؟
آموزش تهیه خمیر بازی با نشاسته ذرت
این روش ساخت خمیر بازی با نشاسته کمی نسبت به دستور قبلی پیچیدهتر است. با این حال خمیر نرمتر و با کیفیتتتری مانند خمیر جادویی در اختیارتان میگذارد.
مواد لازم:
- 1 لیوان آب سرد
- 1 فنجان نمک
- 2 قاشق چایخوری روغن
- 3 لیوان آرد
- نشاسته ذرت ۲ قاشق غذاخوری
- رنگ پودری
روش تهیه:
در یک کاسه آب، نمک، روغن و رنگ پودری را با هم مخلوط کنید تا رنگ روشنی به دست آید. آرد و نشاسته ذرت را کم کم با هم مخلوط کنید تا ساختاری شبیه به خمیر نان بدست آید. برای آنکه خمیر نرم شده و قوام بیاید، آن را حسابی ورز دهید. در نهایت خمیر نرم بازی بدست میآید.
طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته و چسب چوب
این خمیر به دلیل وجود چسب چوب کمی نسبت به خمیرهای قبلی نرمتر بوده و مدت طولانیتری میتوان از آن استفاده کرد. در اصطلاح به این خمیر؛ خمیر کلی یا خمیر بازی سبک میگویند.
مواد لازم:
- آرد نشاسته ذرت يک دوم پيمانه
- چسب چوب يک چهارم پيمانه
- گليسيرين يا وازلين يک قاشق چاي خوري
- سرکه سفيد يک قاشق چاي خوري
- رنگ خوراکي به ميزان لازم
کافی ست همهی این مواد را با هم ترکیب کرده و خوب ورز دهید تا یک بافت نرم و کشسان بدست آید. تا زمان استفاده باید آن را در پلاستیک و در یخچال نگه دارید تا خشک نشود.
نکته: بعضی افراد به جای نشاسته آرد ذرت از روش طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته گندم در این دستور استفاده میکنند. اما نتیجه خمیر خوبی خواهد نشد و شکننده و خشک میشود.
طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته و نرم کننده
یک خمیر بازی بسیار ساده نیز وجود دارد که برای ساخت آن تنها به دو ماده نیاز دارید و با استفاده از این خمیر مجبور به خرید انواع خمیر بازی گران مانند خمیر اسلایم نیستید.
مواد لازم:
- نشاسته 2 فنجان
- نرم کننده مو 1 فنجان
- رنگ خوراکی (اختیاری)
ابتدا در ظرفی نرم کننده را بریزید و سپس نشاسته را کم کم به آن اضافه کنید تا خمیر به قوام مناسب برسد. توجه داشته باشید که ممکن است همهی نشاسته استفاده نشود و این به نرم کنندهی شما بستگی دارد.
طرز تهیه خمیر ماسه و نشاسته
اگر به دنبال خلاقیت بیشتری هستید، طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته و ماسه را امتحان کنید. این خمیر به دلیل وجود ماسه، تجربهی حسی-لمسی بسیار خوبی به کودکتان میدهد.
مواد لازم:
- 3 فنجان ماسه
- نشاسته ذرت 1.5 فنجان
- 3 قاشق چایخوری زاج
- 2 و یک چهارم فنجان آب داغ
- رنگ خوراکی (اختیاری)
ماسه، نشاسته ذرت و زاج را در یک قابلمه مخلوط کنید. آب داغ و رنگ خوراکی را اضافه کنید. مخلوط بدست آمده را روی حرارت بپزید. حرارت متوسط باشد تا زمانی که مخلوط غلیظ شود. در نهایت ترکیب را از روی حرارت بردارید و ورز دهید تا یکدست شود. طرحهایی که میخواهید را با این خمیر بسازی و در هوا اجازه دهید تا خشک شود.
طرز تهیه خمیر بازی با نشاسته و آرد گندم
یک روش ترکیبی دیگر نیر برای تهیه خمیر بازی کودک یا طرز تهیه خمیر بازی خانگی بدون کرم تارتار وجود دارد که برای ساختش باید به صورت زیر عمل کنید:
مواد لازم
- یک لیوان آرد گندم
- نشاسته ذرت 1 فنجان
- ½ فنجان چسب چوب
- آب به میزان لازم
آرد، نشاسته ذرت و چسب را در یک کاسه با هم مخلوط کنید. در صورت نیاز آب اضافه کنید. ورز دهید تا خمیر نرم و قابل استفاده شود.
معایب ساخت خمیر بازی خانگی
طرز تهیه خمیر بازی که خشک نشود چگونه است؟ بسیاری از شما به دنبال طرز تهیه خمیر بازی خانگی با ماندگاری بالا هستید. اما بیشتری خمیرهای خانگی از ترکیب آرد (نشاسته) و آب ایجاد میشوند و ترکیب این دو ماده به مرور در معرض هوا خشک و سفت میشود و دیگر قابل استفاده نیست. اگرچه خمیرهایی خانگی نسبت به دیگر خمیرهای بازاری از مواد سالمتری تهیه شدهاند، اما مشکل خشک شدن هم دارند. با این حال میتوانید از این مشکل به عنوان یک مزیت استفاده کنید و با این خمیر، تندیسهای یادبود از جای دست و پای کودکتان بسازید و برایش نگه دارید.
مزایای خمیر بازی با کودکان
قبل از آموزش خميربازي خانگي لازم است کمی در مورد مزایای بازی با این خمیرها توضیح دهیم. خمیر بازی یک بازی تقویت مهارت حرکتی محسوب میشود. خمیر بازی میتواند:
- مهارتهای حرکتی ظریف کودک را پرورش دهد.
- چالشهای حسی لمسی برای کودک ایجاد کند
- هماهنگی دوجانبه دست و مغز را توسعه میدهد.
- رشد حسی را توسعه میدهد.
- نوعی ابزار خود تنظیمی کودکانه محسوب میشود.
- خلاقیت کودک را پرورش میدهد.
- بین چشم و دست هماهنگی ایجاد میکند.
- حرکات درشت را توسعه میدهد.
و...