حساسیت فصلی در بارداری | علت و درمان آلرژی فصلی در بارداری

آلرژی فصلی یکی از مشکلات شایع در بین افراد است که ظهور آن در دوران بارداری نیز میتواند با مشکلاتی همراه باشد. از جمله عوارض آلرژی فصلی در بارداری میتوان به عطسه، خارش بینی، ظهور بثورات پوستی، آبریزش بینی، خارش بدن و...اشاره کرد. خوشبختانه روشهای خانگی و دارویی مختلفی برای کاهش و کنترل علائم وجود دارد مانند استفاده از ماسک، تعویض مرتب لباسها، اسپری آب نمک و... در ادامه بیشتر در مورد دلایل و روشهای درمان حساسیت فصلی در بارداری توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار میگیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.
- علت حساسیت فصلی در بارداری
- عوارض حساسیت فصلی در بارداری
- آیا آلرژی در بارداری خطرناک است؟
- تفاوت آلرژی و سرماخوردگی در دوران بارداری
- درمان آلرژی فصلی در بارداری
- درمان خانگی حساسیت فصلی در بارداری
- درمان دارویی حساسیت فصلی در بارداری
- برای حساسیت فصلی در بارداری چه بخوریم؟
- داروهای آلرژی که باید در دوران بارداری از آنها اجتناب کرد
علت حساسیت فصلی در بارداری
به طور کلی سیستم ایمنی بدن با هرگونه عوامل خارجی مضر از جمله ویروسهای آنفولانزا، سرماخوردگی و سایر ارگانیسمهای ایجادکننده عفونت مبارزه میکند. اما گاهی اوقات، سیستم ایمنی بدن در تشخیص عوامل مضر دچار اشتباه شده و به چیزهایی واکنش نشان میدهد که واقعاً برایتان مضر نیستند. این حالت در مورد آلرژیهای فصلی صدق میکند. آلرژیهای فصلی زمانی رخ میدهند که بدن شما به آلرژنهایی که معمولاً در یک فصل خاص ظاهر میشوند مانند گرده گلها، واکنش نشان میدهد. آلرژیهای فصلی مانند آلرژی فصل بهار در بارداری معمولاً ناشی از واکنش بدن به گرده گلها است.
بسته به محل زندگی شما، آلرژی بهاری میتواند در اوایل بهار آغاز و در اوایل تابستان پایان یابد. آلرژیهای پاییزی نیز میتوانند در اواخر تابستان رخ دهند و تا اواخر پاییز ادامه داشته باشند.
عوارض حساسیت فصلی در بارداری
کنترل علائم آسم به ویژه در دوران بارداری بسیار مهم است. علائم آلرژی فصلی به طور معمول شامل موارد زیر است:
- خارش
- عطسه و سرفه
- خارش بینی
- آبریزش و گرفتگی بینی
- بثورات پوستی
- مشکلات تنفسی
اما بسیاری از زنان گزارش دادهاند که بارداری میتواند شدت علائم را تشدید کند. همچنین برخی علائم حساسیت فصلی در بارداری با علائم طبیعی این دوران ترکیب شده و یکدیگر را تقویت میکنند. مثلاً اگر آسم داشته باشید، ممکن است دچار کمبود خواب، خستگی طولانی مدت و افزایش احتمال عوارض تنفسی شوید.
آیا آلرژی در بارداری خطرناک است؟
متاسفانه حساسیت فصلی در بارداری روی کیفیت تنفس تاثیر میگذارد. اختلالات تنفسی نه تنها منجر به ناراحتی و استرس در طول روز شده بلکه کیفیت خواب را نیز کاهش میدهند. همچنین میتواند اکسیژن رسانی به بافتهای جنین را نیز دچار اختلال کنند. و اگرچه حساسیت فصلی در بارداری خطرناک نیست اما میتواند مشکلساز باشد و عوارض بارداری را افزایش دهد.
* مقاله بهترین روش خوابیدن در بارداری را مطالعه کنید.
تفاوت آلرژی و سرماخوردگی در دوران بارداری
نباید حساسیت فصلی در بارداری را با سرماخوردگی اشتباه گرفت. افراد مبتلا به آلرژی فصلی اکثرا گلودرد یا سرفه ندارند. در حالی که در عفونتهای ویروسی اغلب این علامت وجود دارد. یا افراد مبتلا به آلرژی فصلی معمولاً تب ندارند، اما افراد مبتلا به سرماخوردگی گاهی دچار تب میشوند.
خارش و آبریزش چشم در سرماخوردگی نادر است اما اغلب در آلرژی وجود دارد. مهمترین تفاوت این است که سرماخوردگی معمولاً بیش از ۱۴ روز طول نمیکشد در حالی که حساسیت فصلی ادامهدار و تکرار شونده است.
* مقاله سرماخوردگی در بارداری را مطالعه کنید.
بعلاوه وضعیتی به نام رینیت بارداری نیز وجود دارد که میتواند علائم مشابهی با آلرژیهای فصلی ایجاد کند. این عارضه معمولاً در سه ماهه آخر رخ میدهد. اما علت رینیت بارداری هورمونهای اضافی است، نه آلرژنها.
درمان آلرژی فصلی در بارداری
درمان آلرژی فصلی به دو بخش درمان خانگی و دارویی تقسیم میشود:
درمان خانگی حساسیت فصلی در بارداری
مادران باردار مبتلا به آلرژی فصلی میتوانند از روشهای زیر برای کاهش علائم حساسیت فصلی در بارداری استفاده کنند:
- تهیه اسپری بینی نمکی از داروخانه. از این اسپری برای شستشوی مجاری بینی و تسکین خارش استفاده میشود. توصیه میکنیم از تهیه آب نمک در خانه خودداری کنید زیرا نمک و آب خانگی میتواند حاوی ذرات خارجی باشند و مجاری را تحریک کنند.
- توجه به اخبار و وضعیت آب و هوایی. به وضعیت آب و هوایی و زمانهایی که تعداد گردهها زیاد است، توجه داشته باشید. در چنین روزهایی از بیرون رفتنهای بیمورد خودداری کنید.
- محدود کردن تردد بیرون از خانه. از رفتن به فضای باز بین ساعت ۵ تا ۱۰ صبح، زمانی که تعداد گردهها معمولاً در بالاترین حد است خودداری کنید.
- دوش گرفتن و تعویض لباس پس از بازگشت به خانه. این کار میتواند به از بین بردن گردههایی که روی مو و لباس جمع شدهاند کمک کند.
- استفاده از ماسک فیلتردار در بیرون از خانه
- محدود کردن فعالیتهایی که ممکن است حساسیت فصلی در بارداری را تشدید کنند مانند باغبانی.
درمان دارویی حساسیت فصلی در بارداری
در بیشتر مواقع بدون نیاز به انواع آمپول یا قرص حساسیت فصلی در بارداری، میتوان علائم را کنترل کرد. اما اگر آلرژی آزاردهنده یا ادامهدار شد میتوانید از بعضی داروها در این زمینه استفاده کنید از جمله:
- ستیریزین
- کلرفنیرامین (کلورتریمتون)
- دیفن هیدرامین (بنادریل)
- لوراتادین (کلاریتین)
تذکر: مصرف این داروها حتما زیر نظر پزشک باشد حتی اگر قبل از بارداری از آنها استفاده میکردید. توجه داشته باشید که مصرف هر دارویی در دوران بارداری خطراتی دارد. زنان باید قبل از مصرف داروهای آلرژی با پزشک خود مشورت کنند.
برای استفاده از انواع اسپری باز کنندهی بینی نیز محتاط باشید و بیش از سه روز مصرف نکنید. زیرا استفاده از داروهای ضد احتقان برای مدت طولانی میتواند با ایجاد تورم بینی، علائم آلرژی را بدتر کند.
در مورد استفاده از واکسن و آمپول حساسیت فصلی در بارداری، اگر در حین دریافت دوره تزریق باردار شدید، معمولاً میتوانید به دریافت آنها ادامه دهید. اما بارداری زمان مناسبی برای شروع دریافت آنها نیست. زیرا ممکن است واکنشهای آلرژیک شدید غیرقابل پیشبینی ایجاد کنند.
برای حساسیت فصلی در بارداری چه بخوریم؟
تغذیه میتواند روی درمان و کنترل حساسیت فصلی در بارداری تاثیر بگذارد. از جمله غذاهای مفید برای این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زردچوبه
- میوهای سرشار از ویتامین سی مانند مرکبات
- پیاز
- عسل
- آناناس
- گوجه فرنگی
- توت
- ماهی چرب
- زنجبیل
- ماست
- سیر
- کلم پیچ
- ماهی سالمون
- کلم بروکلی
- کفیر
همچنین باید از خوردن غذاهای چرب و پر از ادویه به ویژه غذاهای تند خودداری کنید زیرا میتوانند علائم آلرژی را تشدید کنند.
داروهای آلرژی که باید در دوران بارداری از آنها اجتناب کرد
متاسفانه برای درمان حساسیت فصلی عطسه و آبریزش بینی در بارداری نمیتوان از هر دارویی استفاده کرد. داروهای زیر در لیست داروهای ممنوعه آلرژی در دوران بارداری قرار دارند:
- سودوافدرین: اگرچه بعضی مطالعات نشان دادهاند که مصرف سودوافدرین در دوران بارداری بیخطر است، با این حال گزارشهایی از افزایش نقص دیواره شکم در نوزادان مادرانی که در دوران بارداری از این دارو استفاده کردهاند، وجود دارد. بنابراین توصیه میشود از مصرف آن خودداری کنید.
- فنیلافرین و فنیلپروپانولامین: طبق نظر متخصصین، این داروهای ضد احتقان حتی نسبت به مصرف سودوافدرین خطرناکتراند و نباید برای درمان حساسیت فصلی در بارداری یا هر بیماری دیگری استفاده شوند.