آیا نوشیدنی کامبوجا در بارداری مجاز است؟

کامبوجا، نوشیدنی تخمیری محبوبی است که از چای سیاه یا سبز به همراه شکر و کلونیای از باکتریها و مخمرها (SCOBY) تهیه میشود. این نوشیدنی به دلیل طعم ترش و خاص خود و همچنین تبلیغاتی که درباره فواید آن برای سلامت گوارش، ایمنی بدن و سمزدایی میشود، در سالهای اخیر بسیار رایج شده است. اما به دلایل زیادی نوشیدن کامبوجا در بارداری مجاز نیست از جمله خطر کافئین بالا، الکل ناشی از تخمیر احتمال آلودگی و... که در ادامه به آنها میپردازیم.
با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار میگیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.
نوشیدنی کامبوجا چیست؟
کامبوجا در اصل از تعامل طبیعی گل سنگ با یک نوع باکتری بوجود میآید که گاهی به آن قارچ کامبوجا نیز میگویند. چای کامبوجا اصطلاحی است که در مورد این نوشیدنی به کار میرود. البته باید بدانید که کامبوجا قارچ نیست بلکه یک کلونی از باکتریها و مخمرها است. قدمت آن به بیش از 2200 سال پیش میرسد که منشا اصلی آن کشور چین و ژاپن است. این ماده به دلیل خواص سم زدایی و انرژی زایی که دارد بسیار مورد توجه قرار گرفته است. پس از گسترش تجارت در دنیا، کامبوجا به بسیاری از کشورها مانند روسیه و اروپای شرقی راه پیدا کرد و پس از جنگ جهانی اول راه خود را به آلمان، فرانسه، شمال آفریقا و سوییس باز کرد.
نوشیدنی کامبوجا برپایه چای سبز یا سیاه درست میشود که نوعی نوشیدنی تخمیر شده اما زنده محسوب میشود و دستورالعمل علمی برای تهیه آن وجود دارد. طعم این نوشیدنی در طول تخمیر مانند یک میوه ترش است که پس از مدتی نسبتا طولانی به سرکهای ملایم تغییر میکند. طرفداران و دشمنان کامبوجا در سراسر جهان کم نیستند، بسیاری از آنها معتقدند که کامبوجا فواید بسیاری برای سلامتی انسانها دارد و بسیاری دیگر ادعا میکنند که شواهد کافی مبنی بر مزایای سلامتی کامبوجا وجود ندارد و علاوه بر آن آسیب زننده است.
عکس گیاه کامبوجا
نگرانیهای اصلی درباره نوشیدنی کامبوجا در بارداری
خوردن نوشیدنی کامبوجا در بارداری به دلایل زیر توصیه نمیشود:
- وجود الکل طبیعی: فرآیند تخمیر در کامبوجا باعث تولید مقادیر کمی الکل (معمولاً ۰.۵٪ تا ۳٪) میشود. اگرچه این مقدار در حد نوشیدنیهای کمالکل است، اما مصرف الکل حتی در مقادیر کم در دوران بارداری میتواند نگرانیهایی ایجاد کند.
- محتوای کافئین: اگر کامبوجا از چای سیاه یا سبز تهیه شود، مقداری کافئین دارد. مصرف بیشازحد کافئین در بارداری با افزایش خطر سقط، زایمان زودرس یا وزن کم نوزاد در ارتباط است.
- احتمال آلودگی: اگر کامبوجا در خانه تهیه شود یا شرایط نگهداری آن غیراستاندارد باشد، خطر آلودگی باکتریایی و رشد کپکها وجود دارد. این آلودگیها برای زنان باردار و جنین ممکن است خطرناک باشند.
- خاصیت اسیدی: این نوشیدنی خاصیتی اسیدی دارد و ممکن است باعث سوزش معده یا افزایش علائم رفلاکس در دوران بارداری شود.
- کالری اضافه: برخی از افراد این نوشیدنی را جایگزین دیگر نوشیدنیهای قند دار و گازدار مانند نوشابه میکنند. در حالی که این نوشیدنی فواید بسیاری دارد اما حاوی کالری است. بنابراین افراد مبتلا به دیابت که باید از مقدار کالری و کربوهیدرات و قندی که مصرف میکنند مراقبت کنند، بهتر است در نوشیدن کامبوجا دقت کنند.
دیگر مضرات مصرف کامبوجا در بارداری عبارتند از:
- قندهای افزودنی به این نوشیدنی باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب میشود. (در این مقاله در مورد طرز تهیه دمنوش برای کبد چرب بیشتر بخوانید.)
- آزاد شدن استیک اسید سطح PH نوشیدنی را کاهش داده و آن را اسیدی میکند، در نتیجه برای دندانها مضر است.
بسیاری از متخصصان توصیه میکنند در دوران بارداری از مصرف نوشیدنیهای تخمیری مانند کامبوجا خودداری شود، بهویژه اگر در خانه تهیه شده یا برچسب ترکیبات آن دقیق نباشد. با این حال، برخی زنان باردار در صورت تمایل میتوانند پس از مشورت با پزشک، مقادیر بسیار محدود از کامبوجا صنعتی پاستوریزه شده و کمالکل را مصرف کنند.
سخن پایانی
در مجموع، کامبوجا نوشیدنیای است که به دلیل الکل طبیعی، کافئین، احتمال آلودگی و اثرات گوارشی آن، برای دوران بارداری توصیه نمیشود. اگرچه مصرف محدود نوشیدنی کامبوجا در بارداری ممکن است در برخی موارد بیخطر باشد، اما بهتر است زنان باردار برای محافظت از سلامت خود و جنین، از نوشیدن آن پرهیز کنند یا قبل از مصرف حتماً با پزشک مشورت نمایند.