علت و درمان کهیر در کودکان و نوزادان (درمان قطعی)
قطعاً ظاهر شدن نقاط متورم و قرمز بر روی پوست کودکتان میتواند برای شما بسیار نگران کننده باشد. کهیر نوعی حساسیت پوستی و یک واکنش آلرژیک است، که ممکن است به دلایل مختلف معلوم و نامعلوم اتفاق بیفتد. این نواحی قرمز که معمولا با خارش و تورم همراه هستند ممکن است در تمام نقاط بدن و یا فقط در بخشی از قسمتهای بدن ظاهر شود. اینکه چرا این نقاط روی بدن فرزندتان ظاهر میشود و چگونه میتوان از جلوگیری و آن را درمان کرد را میتوانید در ادامه مطلب مطالعه کنید.
شما میتوانید با نصب اپلیکیشن گهواره و ابزارهای کاربردی فرزند پروری دسترسی پیدا کرده و با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید.
کهیر پوستی در کودکان
کهیر نوعی حساسیت پوستی است که ممکن است در کودکان و نوزادان به دلیل واکنش نامطلوب آنها به یک ماده بی ضرر اتفاق بیفتد. در این صورت بدن کودک، سلولهای خون هیستامین آزاد میکند که باعث میشود خون به سطح پوست بیاید و لکههای کهیر که معمولا به رنگ قرمز یا صورتی هستند ظاهر شود. در واقع کهیر نقاط برجسته و یا برآمده شبیه به جوش است که با خارش و تورم همراه است. لکههای کهیر میتوانند نقاط کوچک و ریز باشند و یا به شکل لکههای بزرگ بهم متصل شده ظاهر شوند. همچنین میتوانند در تمام نقاط بدن یا تنها در قسمتی از بدن بوجود آیند. معمولا کهیرهای پوستی در کودکان بعد از مدتی از بین میروند اما مهم است که علت آنها ریشه یابی شود تا بتوان از وقوع دوباره آن جلوگیری کرد.
*علت بروز دانه های قرمز روی پوست کودک همراه با خارش چیست
انواع کهیر در کودکان
کهیرها در حالت کلی به دو دسته تقسیم میشوند که تشخیص نوع آن به مدت زمان علائم آنها بستگی دارد.
- کهیر حاد: ماهیت کهیر به صورتی است که در طول ۲۴ ساعت بثورات در یک قسمت پایدار نیست و محو میشود و در قسمت های دیگر ظاهر میشود، اگر مدت زمان بروز کهیر کمتر از ۶ هفته باشد، کهیر حاد نامیده میشود .
- کهیر مزمن: کهیرهایی که بیش از 6 هفته بر روی پوست باقی بمانند و بدون هیچ علت شناخته شدهای اتفاق بیفتند، کهیرهای مزمن نامیده میشوند.
از دیگر انواع کهیرها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کهیر مزمن القایی: این نوع کهیرها معمولا محرکی مانند سرما دارند. کودک با قرار گرفتن در معرض هوا یا آب سرد دچار این نوع کهیرها میشود.
- درماتوگرافی: این نوع از کهیرها در اثر خاراندن پوست، نوازش مداوم پوست و یا پوشیدن لباسهای تنگ و مالش آن بر روی پوست اتفاق میافتد.
علت کهیر در کودکان
هرکسی ممکن است به کهیر مبتلا شود، اما باید بدانید که کودکان بیشتر در معرض ابتلا به کهیر هستند. کهیر در کودکان بسیار شایع است و تقریبا 25 درصد از کودکان به این نوع حساسیت دچار شدهاند. معمولا در صورتی که کودک در معرض مادهی حساسیت زا قرار بگیرد این برآمدگیهای قرمز یا صورتی همراه با خارش ظاهر میشوند. از محرکهای اصلی کهیر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف برخی از داروها مانند: آنتی بیوتیک ها، آسپرین، داروهای ضد تشنج و غیره
- مصرف برخی از مواد غذایی مانند: بادام زمینی، صدف، ماهی، بیشتر افزودنی ها مانند فلفل و ادویه جات، شکلات، رنگ های مصنوعی در خوراکی ها
- نیش حشرات
- برخی از حیوانات مانند پرندگان، گربه و غیره
- حساسیت پوستی به گرده گیاهان و یا گیاهان خانگی
- تغییرات ناگهانی آب و هوا
- قرار گرفتن در معرض خورشید
- آلودگی هوا
- خاراندن شدید پوست
- حساسیت به لوسیونها و شامپو ها و صابونها و محصولات معطر
- تماس با مواد شیمیایی
*بهترین درمان برای جوشهای صورت نوزاد چیست
علائم کهیر در کودکان
کهیر یکی از رایجترین دلایل مراجعه والدین کودکان به پزشک است. در بیشتر مواقع کهیرها نشاندهنده وضعیت خطرناکی نیستند، اما بهتر است که ریشه آن بررسی شود. از علائم کهیر در کودکان میتوان به نواحی متورم با خارش اشاره کرد.
درمان کهیر در کودکان در خانه
باید بدانید که کودکان سیستم بدنی حساسی نسبت به بزرگسالان دارند. بنابراین بهتر است که خانه را از هرگونه مواد حساسیت زایی پاک کنید.
در صورت بروز کهیر بدون علائم میتوانید از داروهای بدون نسخهای مانند آنتی هیستامینها و یا کمپرس سرد روی ضایعات استفاده کنید.
از دوش آب سرد و یا کمپرس آب سرد و قطعات یخ استفاده کنید.
از لباسهای نخی و گشاد برای کودکتان استفاده کنید.
از قرار گرفتن در معرض نور خورشید و آب و هوای بسیار گرم و یا بسیار سرد اجتناب کنید.
از داشتن گیاهان خانگی و حیوان خانگی اجتناب کنید.
در صورتی که کهیر بوجود آمده ناشی از گزش حیوانات باشد، پس از شست و شوی آن از کهیر واکنش موضعی نیست، سیستمیک است ،پس داروی موضعی هم برای آن جایگاهی ندارد.
درمان کهیر در کودکان طب سنتی
اکثر کهیرها خود به خود از بین میروند اما در صورتی که به کهیر مزمن تبدیل شدند و یا علائم دیگری داشتند حتما به پزشک مراجعه کنید. همچنین میتوانید از برخی از گیاهان دارویی در درمان این نوع حساسیت استفاده کنید. اما توجه داشته باشید که کودک شما به این مواد گیاهی حساسیت نداشته باشد. هرچند که این نوع درمان تاثیر ماندگاری نخواهد داشت و بطور کامل درمان نخواهد کرد اما میتوان از آن در برخی موارد استفاده کرد.
- آلوورا: میوه آلوورا خواص تسکین دهنده و ضد التهابی دارد و میتواند التهاب و حتی خارش لکههای کهیر را از بین ببرد. کافی است مقداری از ژل آلوورا و یا خود میوه آلوورا بر روی کهیرها بمالید و اجازه دهید تا جذب شود و سپس بعد از گذشت چند ساعت آن را بشویید.
- روغن درخت چای و روغن نارگیل: این دو روغن خواص ضد التهاب و باکتریایی دارند اما بهتر است اگر نمیدانید که کودک شما به این دو ماده حساسیت دارد یا نه از آنها برای بهبود کهیرها استفاده نکنید. میتوانید یک یا دو قطره از روغن را بر روی پوست ماساژ دهید و پس از 20 دقیقه آن را با آب بشویید. این کار را یکبار در روز انجام دهید.
- چای سبز و زنجبیل: چای سبز دارای خواص ضدالتهابی و سرشار از پلی فنول است. زنجبیل نیز دارای خواص ضد درد و سرشار از ترکیبات فعال بیواکتیو است. از این دو میتوانید برای کاهش التهاب و خارش کهیرها استفاده کنید.
کهیر در کودکان و کرونا
علائم کرونا در هر سویه جدید تغییر میکند و ممکن است خود را با علائم جدیدتر نشان دهد. یکی از علائم کرونا ناراحتیهای پوستی، اگزما و کهیر است که در کنار دیگر علائم کرونا و یا حتی به تنهایی ممکن است ظاهر شود. این علائم پوستی در واقعا پاسخ شدید سیستم ایمنی بدن در مقابل ویروس است و نه خود ویروس. سیستم ایمنی بدن در دفاع از ویروس کرونا باعث ایجاد حساسیت و علائم پوستی مانند کهیر و اگزما (از مشکلات پوستی رایج در نوزادان) در دوران کرونا میشود. البته باید بدانید که علائم پوستی کرونا در افراد مسن بیشتر از سایر افراد است.