انواع دسر و پیش غذا برای افطار ماه رمضان + طرز تهیه
وقتی رمضان نزدیک باشد و قصد روزهداری و روزه گرفتن داشته باشید، قطعا در طی روز هوس میکنید که غذاهای خوشمزه و خاص برای خودتان تهیه کنید. درست کردن انواع دسر برای افطار ماه رمضان یکی از کارهایی است که باعث میشود کمتر احساس گرسنگی کنید، از روزهداری خود لذت ببرید، اوقات خود را به نحو موثری پر کنید و نهایتا یک افطاری خوشمزه و خاص برای خود و خانوادهتان تهیه کنید. همیشه تهیه انواع دسر و شیرینی به ابزار و تجهیزات خاص و ویژهای نیاز ندارد؛ گاهی هم میتوانید با سادهترین ترکیبات انواع شیرینی و دسر خانگی برای سفره افطار خود تهیه کنید و از خوردن آنها لذت ببرید. در ادامه همراه ما باشید تا شما را با تعدادی از بهترین دسرهای خوشمزه و ساده برای افطار آشنا کنیم؛
طرز تهیه دسر برای ماه رمضان
تهیه غذای ساده و سریع برای افطاری اگر هنر نباشد، یک الزام است که کمک میکند ساعات روزهداری را راحتتر سپری کنید. به یاد داشته باشید که که شیرینی مناسب افطار فقط زولبیا و بامیه نیست. اگرچه زولبیا و بامیه یک دسر برای افطار بدون فر به حساب میآید، اما متاسفانه دسر مقوی و خوبی نیست؛ اگرچه بودن آن در سفرههای افطاری رنگ و لعاب خاصی به سفره میدهد، اما واقعیت این است که چندان هم مفید و پر فایده نیست. در آشپزی ایرانی شما میتوانید از انواع حلویات رمضان استفاده کنید و آنها را برای سفرههای افطاری خود تهیه کنید.
در کنار یک افطاری سبک، خوردن کمی حلوای خرما، حلوای هویج، حلوای شیره و ... با مقداری چای کمرنگ، میتواند انرژی شما را برگرداند و جان تازهای به شما بدهد.
به یاد داشته باشید که انتخاب غذا برای افطار بدون برنج یک انتخاب عالی است. شما میتوانید چند ساعت پس از وعده افطار، شام سبکی با مقداری برنج نوش جان کنید تا به این ترتیب هم یک افطاری سبک خورده باشید و هم یک شام مقوی و همه چیز تمام.
برای تهیه یک دسر ماه رمضان خوشمزه برای افطار قرار نیست به مواد غذایی خاصی متوسل شوید و خرید خاصی کنید. معمولا در ماه مبارک رمضان همه خانوادهها مقداری خرما، گردو، سبزی خوردن، آرد، شیر و اینگونه مواد را در یخچال خود دارند. با همه اینها میتوانید دسرهای متنوع و خوشمزه تهیه کنید.
طرز تهیه دسر برای افطار با خرما
به یاد داشته باشید که دسر افطاری باید خوشمزه، مقوی، انرژیزا و خوش رنگ و لعاب باشد؛
دسر و شیرینی خرما و ارده
- خرمای بدون هسته
- ارده
- گردوی خرد شده
- خلال مغز بادام
- کره
- کنجد
- پودرنارگیل و کنجد
- پودر دارچین یا پودر هل
- خلال پسته
هسته خرماها را جدا کرده و در مخلوطکن میکس کنید یا با گوشت کوب بکوبید.
در ماهیتابه ای خرما و کره را کمی تفت دهید.
ارده، خلال بادام بوداده، کنجد، پودر دارچین و گردوی خرد شده را اضافه کرده و هم بزنید.
روی سطحی صاف، سلفون یا پلاستیک پهن کنید.
روی آن کمی کنجد، نارگیل و خلال پسته بریزید.
وقتی خرماهای تفت داده شده کمی از داغی افتاد، روی آنها ریخته و با کمک پلاستیک رول کنید.
سر و ته پلاستیک را مثل شکلات بپیچانید تا محکم شود.
سپس داخل یخچال بگذارید تا خودش را بگیرد.
در پایان هم به اندازه های دلخواه برش داده و سرو کنید.
در صورت تمایل قسمتی از آن را به ارده آغشته کنید.
پاناکوتای خرما
- خرمای نرم
- شیر
- خامه صبحانه
- پودر ژلاتین
- پودر کاکائو
- آب
ابتدا هسته خرماها را بگیرید. میتوانید پوست آنها را هم بگیرید تا خرما نرم و یکدست شود. سپس خرما و شیر را در مخلوطکن یا میکسر بریزید تا کاملا مخلوط شوند. پودر ژلاتین را روی آب سرد بپاشید و حدود ده دقیقه صبر کنید. زمانی که پودر ژلاتین حالت پفکی پیدا کرد، آن را با آب مخلوط کنید.
سپس مخلوط پودر ژلاتین و آب را روی بخار کتری بگذارید تا پودر ژلاتین کاملا در آب حل شده و مایع شفاف شود. ژلاتین حل شده و پودرکاکائو را بهمخلوط شیر و خرما اضافه کرده و ظرف آنها را بر روی شعله و حرارت متوسط بگذارید.
وقتی مایع گرم شد و مواد مخلوط شدند، خامه را با چنگال بزنید تا نرم و یکدست شود. سپس خامه را به مواد اضافه و هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند. توجه داشته باشید که خامه نباید بجوشد و وقتی مخلوط گرم شد، شعله را خاموش کنید.
پاناکوتا خرما را در ظرف بریزید و برای چند ساعت داخل یخچال بگذارید تا سفت شود. میتوانید از ظرفهای تک نفره استفاده کنید یا تمام پاناکوتای خرما را در یک ظرف بزرگ بریزید.
خرمای سرخ شده
- آرد
- خمیر مایه فوری
- ماست
- شکر
- گلاب
- وانیل
- خرما و گردو
ابتدا تمام مواد به جز خرما را با هم مخلوط کنید تا یک خمیر غلیظ درست شود. این خمیر باید از مواد کیک کمی غلیظتر باشد. نیم ساعت صبر کنید تا خمیر استراحت کند و خمیر مایه کاملا ور بیاید.
در ظرف دیگر خرماها را شسته و هسته آنها را جدا کنید. درون خرما را با گردو پر کنید. خرماها را در خمیر بغلتانید تا سطح خرما کاملا با خمیر پوشیده شود. در آخر خرماها را داخل روغن داغ و غوطه ور شده سرخ کنید و بعد از سرخ شدن داخل دستمال بگذارید تا روغن اضافی آن خارج شود.
اسنک خرما
- کره
- کنجد
- پودر نارگیل
- خرما (بدون هسته)
- دارچین
خرماهای بدون هسته را در یک ظرف نچسب، همراه با کره روی حرارت ملایم قرار دهید. در ظرف را بگذارید تا خرماها در عین سرخ شدن در حدود یک ربع کاملا نرم و پخته شوند.
گاهگاهی زیر و رو کنید تا یکنواخت تفت داده شوند. دارچین را روی آن پاشیده با پشت قاشق یا هر وسیله دیگری، آنها را کاملا خمیر و یکدست کنید. از روی حرارت برداشته، پودر نارگیل و کنجد را اضافه کنید و حسابی هم زده تا کاملا ترکیب شوند و مثل حلوا از ظرف جدا شوند. در ظرف چرب شده پهن کنید و بعد از سرد شدن برش دهید.
بهتر است اسنک خرما را وقتی کاملا سرد شد برش دهید تا برش قطعات آن آسانتر و صافتر باشد. میتوانید آنها را خیلی ریزتر از حبههای قند بریده و در یک ظرف در دار برای مدتهای طولانی نگه دارید و همراه با چای و حتی قهوه نوش جان کنید.
دیگر دسرهای ماه مبارک رمضان
خب مسلم است که دسر مخصوص ماه رمضان فقط و فقط با خرما تهیه نمیشود؛ دسرهای خوشمزه دیگری نیز هستند که میتوانید آنها را به راحتی تهیه کنید و یک افطاری خوشمزه داشته باشید. بعضی از بهترین دسرهای مخصوص ماه رمضان عبارتند از:
خاگینه تبریزی
برای تهیه این دسر مناسب افطار به مواد زیر نیاز دارید:
- تخم مرغ
- ماست
- آرد
- بکینگ پودر
- وانیل
- گردو خرد شده
- شکر
- گلاب
- زعفران آب کرده
- پودر هل
- پودر دارچین
- پودر گل محمدی
برای تهیه خاگینه تبریزی یک کاسه مناسب را انتخاب کنید و تخم مرغها را در آن بشکنید. سپس وانیل را به آن اضافه کنید و به خوبی هم بزنید تا سفیده و زرده تخم مرغ کاملا مخلوط شود. سپس ماست شیرین را به همراه آرد و بکینگ پودر به کاسه اضافه کنید و به خوبی هم بزنید تا کاملا یکدست شود. در صورتی که غلظت تخم مرغ کم بود به آن مقداری دیگری آرد اضافه کنید. غلظت آن باید مقداری کمتر از غلظت فرنی باشد.
سپس یک تابه را انتخاب کنید و مقداری روغن به آن اضافه کنید و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم بگذارید تا داغ شود. سپس مایه خاگینه را به تابه اضافه کنید و آن را در تابه پخش کنید و صبر کنید تا یک طرف آن سرخ شود و سپس آن را برگردانید تا طرف دیگر نیز به خوبی برشته شود. بعد از سرخ شدن خاگینه، در تابه را بگذارید و به مدت ۱۰ دقیقه صبر کنید تا مقداری خاگینه نرم شود و بتوان آن را به راحتی رول کرد.
در مرحله بعدی پودر هل، پودر دارچین و پودر گل محمدی را بر روی خاگینه بپاشید. سپس گردوهای خرد شده را در وسط آن بریزید و رول کنید. برای نگه داشتن رول از خلال دندان استفاده کنید.
برای تهیه شربت خاگینه در یک قابلمه دو پیمانه آب، ۲ پیمانه شکر و یک قاشق غذا خوری زعفران آب کرده، به همراه گلاب بریزید و روی اجاق گاز با حرارت ملایم بگذارید تا شکر به طور کامل در آب حل شود و مقداری غلیظ شود. سپس آن را از اجاق گاز کنار بگذارید تا خنک شود.
در نهایت شربت را بر روی خاگینه رول شده بریزید. میتوانید رولها را با چاقو به تعداد مساوی برش دهید تا زیباتر شود.
رنگینگ
رنگینک یک پیش غذای مجلسی برای افطار است که برای تهیه آن به مواد زیر نیاز دارید:
- آرد گندم
- روغن
- خاکه قند
- خرمای نرم
- مغز گردو
- پودر دارچین
- هل کوبیده
- پسته خرد شده
کمی روغن در یک تابه بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. سپس آرد را در تابه بریزید و هم بزنید و حرارت را ملایم کنید. آرد را مرتب هم بزنید تا بوی خامی آن از بین برود و به رنگ طلایی درآید. سپس حرارت را خاموش کنید. خاک قند را الک کنید، دارچین و هل را بکوبید و به آرد اضافه کنید و هم بزنید. هسته خرما را بگیرید و یک مغز گردو در آن بگذارید. نصف آرد سرخ شده را روی یک سطح صاف پهن کنید و آن را با دست یا با پشت قاشق صاف و یکدست کنید، سپس خرماها را روی آن بچینید. سپس با بقیه آردها روی خرما را بپوشانید و با قاشق آن را صاف کنید. کمی خاک قند الک شده روی آن بپاشید، سپس کمی پودر دارچین و پسته چرخ کرده روی آن بریزید. رنگینک را با صورت لوزی یا مستطیل برش دهید و در ظرف مورد نظر بچینید.
فرنی
فرنی یک دسر ساده و آسان برای سفره افطار است. اگرچه این دسر برای افطار ساده و خوشمزه را در دیگر ماههای سال هم میتوانید تهیه و نوش جان کنید؛ اما برای سفره افطار و معده روزهدار گزینه بسیار مناسبی است. برای تهیه یک فرنی خوشمزه به مقداری آرد برنج اعلا، شیر، کره، خامه، نبات یا شکر و یا شیره، گلاب، هل، دارچین، میخک، وانیل و حتی کمی زعفران دم کرده نیاز دارید. البته اینها که گفتیم برای تهیه یک فرنی مخصوص و بسیار خوشمزه و کمی متفاوت است. در کل مهمترین موادی که برای تهیه یک فرنی ساده نیاز دارید آرد برنج، شیر، شکر و گلاب است. سایر ترکیباتی که نام بردیم باعث میشود فرنی شما خوشمزهتر و خاصتر شود. برای تهیه این دسر برای افطار ساده و سریع به صورت زیر عمل کنید:
کافی است مقداری مناسبی از آرد برنج را با مقداری شیر سرد و شکر یا هر طعم دهنده دیگری مخلوط کنید و ترکیب را روی حرارت قرار بدهید و مدام هم بزنید تا کم کم غلیظ شود. وقتی کمی گرم شد، مقداری کره هم اضافه کنید. بهتر است هل کوبیده شده، وانیل و گلاب را در داخل فرنی بریزید و دارچین و میخک را برای روی ظرف سرو نگه دارید.
رنگ فرنی معمولا سفید و شیری رنگ است؛ اما میتوانید با اضافه کردن مقداری زعفران یک فرنی زعفرانی خوش رنگ و لعاب داشته باشید. خامه را زمانی اضافه کنید که دیگر میخواهید فرنی را از روی گاز بردارید.
خامه باعث میشود قوام این دسر برای افطار با شیر متفاوت باشد و طعم خوشمزهتری به فرنی میدهد.
سالاد سبزی خوردن
اگرچه تا اینجا همه دسرهایی که معرفی کردیم به پخت و پز نیاز دارند؛ اما این دسر هیچ نیازی به پختن ندارد و کاملا ساده، سالم و آسان تهیه میشود.
سبزی خوردن پای ثابت و همیشگی سفرههای افطاری است. اگرچه ترکیب سبزیجات آن مشخص است، اما شما میتوانید به دلخواه خود از انواع مختلف سبزی استفاده کنید.
مقداری از سبزی خوردن را خرد و ساطوری کنید. کمی پنیر صبحانه بردارید و آن را به شکل نگینی خرد کنید. گوجه فرنگی را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. پیشنهاد میکنیم ترب قرمز سبزی خوردن را نیز نگینی خرد کنید. حالا همه این ترکیبات را با هم مخلوط کنید و مقداری روغن زیتون و آب لیمو ترش تازه اضافه کنید. نمک بزنید و در داخل یخچال بگذارید تا کمی خنک و آماده سرو شود.
حلوای زنجبیلی مغزدار
حلوا یکی از دسرهای محبوب ایرانی است که طرفداران زیادی دارد و میتواند به عنوان یک دسر خوشمزه برای افطار سرو شود. انواع مختلفی از حلواها در شهرهای مختلف طبخ میشوند که حلوای زنجبیلی مغزدار تنها یک نمونه از آنهاست. حلوای زنجبیلی مغزدار با دارا بودن زنبیل و مغز های بادام و گردو، برای روزهداران یک دسر کامل و ایدهآل است.
- آرد قنادی
- پودر شکر
- کره
- پودر زنجبیل
- پودر دارچین
- پودر گل محمدی
- مغز بادام و گردو
آرد را الک کنید و حدود نیم ساعت با شعله کم تف دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. بعد از تفت دادن آرد، مجددا آن را الک کنید و بعد با کره به مدت 5 دقیقه تفت دهید.
سپس از روی شعله بردارید، وقتی از داغی اولیه افتاد، پودر قند، پودر زنجبیل، پودرگل محمدی، پودر دارچین، پودرهل و گردو و بادام نگینی را اضافه و خوب مخلوط کنید. بعد داخل قالب را با مواد پر کنید و در یخچال قرار دهید و در نهایت به شکل دلخواه برش دهید.
شله زرد
شله زرد هم یک دسر شیرین، گرم و خوش رنگ و بو و از انواع دسر ماه رمضان است. برای تهیه یک شله زرد خوشمزه به برنج نیم دانه ایرانی و زعفران اعلا نیاز دارید. کره، گلاب و خلال بادام و پسته نیز از دیگر موادی است که باید تهیه کنید.
برای تهیه شله زرد در اولین مرحله برنج را بشویید و برای ۱۲ ساعت تا یک شبانه روز خیس کنید؛ سپس درون قابلمه ای ریخته و بر روی شعله تقریبا بلند بگذارید تا بجوشد. لازم است درب قابلمه را به صورت نصفه بگذارید. نکته مهم در این مرحله از پخت شله زرد این است که به هیچ وجه آن را بهم نزنید.
وقتی برنج نرم شد، شعله را پایین بیاورید تا آرام آرام پخته شود. به یاد داشته باشید که در این مرحله به هیچ وجه آب اضافه نکنید و بهم نزنید، زیرا موجب آب افتادن شله زرد می شود.
پس از خوب پخته شدن برنج و خشک شدن آب آن، نوبت به اضافه کردن شکر میرسد، با اضافه کردن شکر برنج رقیق میشود. حتما در این مرحله شله زرد را به صورت پیوسته تا ۱۵ دقیقه بهم بزنید تا ته نگیرد.
حالا زعفران ساییده شده را درون کمی آب دم کنید. خلال بادام را درون گلاب بخیسانید و در نهایت به ترتیب ابتدا زعفران و سپس خلال بادام را به مواد درون قابلمه اضافه کنید. ۵ – ۱۰ دقیقه زمان دهید تا با شعله ملایم پخته شود و در این مدت آهسته بهم بزنید.
کره را به شله زرد اضافه کنید و هم بزنید، میتوانید برای خوش رنگ شدن شله زرد کمی روغن مایع اضافه کنید.
پس از ۵ – ۱۰ دقیقه شعله را کم کرده و درب قابلمه را بر روی آن قرار دهید تا به خوبی دم کشیده و پخته شود.
در آخرین مرحله شله زرد را داخل ظرفی مناسب کشیده و با سلیقه خود با استفاده از خلال بادام، خلال پسته و همچنین دارچین تزیین کنید.
شیربرنج
شیر برنج هم یکی از انواع دسر برای افطار است که طرز تهیه آسانی دارد. شما به مقداری برنح نیم دانه مرغوب، شیر پر چرب، شکر، هل، خامه، گلاب و کمی نمک نیاز دارید.
حتما برنج را از شب قبل خیس کنید؛ سپس برنج را همراه دو پیمانه آب و نمک درون یک قابلمه بریزید و بر روی شعله متوسط قرار دهید تا به خوبی پخته و به طور کامل نرم شود. پس از وا رفتن برنج، خامه و شیر و شکر را اضافه کنید، شعله را بالا ببرید تا همه مواد با هم بجوشند. سپس پودر هل و شکر را افزوده و به خوبی ترکیب کنید؛ شیرینی دسر را تست کنید و نهایتا شعله را پایین آورده و تقریبا ۱ – ۲ ساعت منتظر بمانید تا شیربزنج به خوبی جا افتاده و پخته شود، در نهایت گلاب را نیز اضافه کنید.
سوپ شیر
سوپ شیر هم از انواع دسر برای ماه رمضان یا حتی یک پیش غذا برای ماه رمضان است. اگرچه شیرین نیست، اما مقوی و خوشمزه است و برای معده روزهدار فواید زیادی دارد. دستور تهیه سوپ شیر میتواند بسیار متفاوت باشد و میتوان ترکیبات متنوعی را به آن اضافه کرد، اما معمولا سوپ شیر با ترکیب مرغ و عصاره آن، شیر، جو پرک، پیاز، هویج، ذرت، سس بشامل، خامه، آبلیمو و نمک فلفل و جعفری تهیه میشود. برای تهیه این دسر برای افطاری به صورت زیر عمل کنید:
سس بشامل را با ترکیب آرد گندم، کره، خامه، شیر، پاپریکا و نمک تهیه کنید.
مرغ را نیز به صورت جداگانه بپزید و گوشت آن را ریز کنید و آب آن را نیز برای سوپ نگه دارید.
پیاز، هویج، ذرت را در کره تفت بدهید، نمک و فلفل اضافه کنید. آب جوشیده روی آن بریزید و نهایتا جو پرک شسته شده را نیز اضافه کنید. اجازه دهید مواد کاملا پخته شود و آب سوپ به روغن بیفتد. بعد از به روغن افتادن سوپ، مرغ و عصاره آن را اضافه کنید. وقتی پخت سوپ کامل شد، سس بشامل را اضافه کنید و نهایتا کمی شیر و خامه جداگانه نیز در سوپ بریزید.
توجه داشته باشید که دمای شیر و خامه باید نزدیک به دمای سوپ باشد؛ در غیر این صورت دلمه میبندد و ظاهر سوپ شما را خراب میکند. برای این کار مقدار مورد نظر شیر و خامه را در ظرفی بریزید، کمی آب سوپ را به آن اضافه کنید و کاملا هم بزنید و بعد به سوپ اضافه کنید.
بعد از آماده شدن سوپ، زیر آن را خاموش کنید؛ کمی آبلیمو و جعفری به آن اضافه کنید. کمی هم میتوانید خامه رقیق شده روی سوپ بریزید.
کلام آخر
تهیه انواع دسر برای افطار میتواند کمک کند تا هم سفره افطاری رنگین و متنوعی داشته باشید و هم اینکه مواد مفید معده و بدن برای روزه گرفتن را برای خود تدارک ببینید. روزه گرفتن در عین حالی که سخت است؛ اما میتواند شیرین و لذت بخش باشد. بخواهید یا نخواهید در ماه رمضان شکل و شمایل آشپزی کردن و غذا خوردن تغییر میکند. این تغییر به دلیل تغییر در وعدههای غذایی و فرصت اندک برای غذا خوردن است. توجه داشته باشید که روزه گرفتن فقط گرسنه ماندن نیست، شما باید از معده و گوارش خود به خوبی مراقبت کنید تا دچار مشکلات گوارشی نشوید.
برای تهیه یک سفره افطاری مقوی نیاز نیست مواد غذایی خاصی تهیه کنید؛ کمی ادویه معطر، شیر، خرما و اندکی گردو و به همراه مقداری سبزی خوردن میتواند به شما افطاری خوشمزه، دلچسب و مقوی بدهید.
به یاد داشته باشید که تنوع در شکل مواد غذایی که در روزهای ماه مبارک رمضان میخورید، به شما کمک میکند تا بهتر و سالمتر غذا بخورید و از روزهداری خود نیز لذت ببرید. دسرهایی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم، تنها بخش کوچکی از انواع دسرهای ماه رمضان مناسب و مفید برای سفره افطاری بود. قطعا جست و جوی بیشتر شما را به نتایج بیشتری هم میرساند.