جفت محل ارتباط مادر و جنین و واسطهای برای رساندن مواد غذایی و سایر مواد ضروری و خروج مواد دفعی است. انواع جفت بسته به محل قرار گیری، به دو گروه قدامی (جفت در دیوارهی جلویی رحم) و خلفی (جفت در دیواره پشتی رحم) تقسیم میشود. هر دوی این جفتها طبیعی هستند و محل آنها تاثیر زیادی در رشد و پیشرفت جنین ندارند. با این حال داشتن جفت خلفی مزایایی دارد. از آنجایی که جفت در دیوارهی پشتی قرار دارد، مادر میتواند حرکات جنین را بهتر حس کنید. جفت خلفی برای جنین هم بهتر است و او راحتتر میتواند حرکت و رشد کند و برای زایمان طبیعی راحتتر در کانال زایمان قرار بگیرد. با بزرگ شدن جنین، جفت خلفی در موازات ستون فقرات قرار میگیرد و که امکان قرار گیری سر در کانال زایمان را آسانتر میکند.
اما این به معنا نیست که مادرانی که جفت قدامی دارند به مشکل برمیخورند. جفت قدامی هیچ تاثیر منفی بر سلامت جنین نمیگذارد تنها ممکن است معاینهی جنین را کمی دشوارتر کند. در این نوع از جفت، حرکات جنین دشوارتر حس میشوند به ویژه در اوایل بارداری که اندازهی او کوچکتر است. یکی از مشکلات معاینه در جفت قدامی این است که تشخیص ضربان قلب را کمی دشوار میکند (اما غیرممکن نمیکند). همچنین ممکن است سرازین دوم با جفت قدامی کمی دشوارتر باشد. با این حال به طور کلی سزارین چون منجر به ایجاد چسبندگی میشود، در سزارین دوم و سوم شرایط کمی دشوارتر است و جفت قدامی به نسبت تاثیر کمتری دارد.
به طور کلی چیزی به عنوان بهترین موقعیت قرارگیری جفت جنین وجود ندارد و شما هم با جفت قدامی و هم جفت خلفی میتوانید بارداری و زایمان آسان و موفقی داشته باشد. تنها موضوع مهم این است که نزدیک زایمان، جنین در وضعیت مناسب (سر رو به پایین) قرار گرفته باشد. به طور کلی به حالت قرارگیری جنین پرزانتاسیون میگویند و پرزانتاسیون سفالیک به معنای قرارگیری سر به سمت پایین است. در تحقیقات مشخص شده است که در جفت خلفی، امکان حرکت جنین به این حالت راحتتر است. بنابراین پرزانتاسیون سفالیک و جفت خلفی یک مزیت برای زایمان محسوب میشوند. به هر حال داشتن جفت قدامی جای نگرانی ندارد. به ویژه که جفت میتواند در طول بارداری حرکت کرده و به جهت دیگری رشد کند. مثلاً جفت قدامی میتواند به سمت بالا حرکت کرده و خود را به قسمت بالایی رحم بچسباند.
مادرانی که سر فرزندشان در زمان تولد رو به بالا است، باید فشار بیشتری برای زایمان تحمل کنند معمولا برای تحریک انقباضات به پیتوسین احتیاج دارند و در زایمان واژینال یا سزارین خطر بیشتری را متحمل میشوند.
جفت خلفی به این معناست که جفت در قسمت عقب رحم جایگزین شده است. جفت می تواند در قسمتهای مختلف رحم قرار بگیرد که یکی از آنها خلف یا قسمت پشتی رحم است.
قرار گرفتن نوزاد در وضعیت خلفی . جنین در هر موقعیتی که در شکم مادر قرار گرفته باشد، زایمان فرایندی دردناک خواهد بود. اما، زمانی که کودک در موقعیت خلفی گرفته و یا به عبارت دیگر، در موقعیت، "خلفی استخوان پس سری” قرار میگیرد، منجر به ایجاد کمر درد زیادی در مادر میشود.
در واقع این وضعیت به این معنی است که کمر جنین به موازات کمر شما قرار گرفته و سر او رو به پایین و صورت نوزاد رو به شکم شما میباشد. در این وضعیت فرایند زایمان پیچیده تر میشود، زیرا نوزاد قادر به پایین آوردن صورت و چانه خود نخواهد بود تا بتواند به راحتی از کانال زایمانی عبور کند. جنین را می توان طوری جا به جا کرد که صورتش رو به کمر شما باشد، وضعیتی که بهترین حالت برای انجام زایمان است.

انواع جفت از نظر محل قرارگیری :
1- جفت خلفی (Posterior) :
محل لانه گزینی جفت ، در دیواره پشتی رحم است
2- جفت قدامی (Anterior):
محل لانه گزینی جفت ، در دیواره ی جلویی رحم است .
3- جفت فوندال(Fondal) :
یعنی جفت در بالاترین قسمت رحم لانه گزینی کرده است .
4- جفت جانبی (Lateral) :
وقتی جفت در قسمت چپ یا راست رحم باشد
5- جفت پایین (Low lying):
یعنی جفت در قسمت تحتانی رحم لانه گزینی کرده است .
علائم نشان دهنده قرار گرفتن جنین در وضعیت خلفی
لمس
وقتی که شما برای انجام کنترل در دوره بارداری نزد پزشکتان میروید، پزشک شکم شما را لمس میکند تا ببینید جنین در چه موقعیتی قرار گرفته است
سونوگرافی معمولا بعد از هفته 20 ام بارداری، انجام نمی شود زیرا جنین به حد کافی بزرگتر شده و پزشک با لمس شکم متوجه موقعیت سر و لگن او میشود.
پزشک یا مامای شما همچنین می تواند اندازه کودک و حرکت نوزاد رو به لگن را چک کند. جنین معمولاً درهفته 34 بارداری یا پس از آن در وضعیت زایمانی قرار میگیرد
خودتان کنترل کنید
هنگامی که برهنه هستند، خود را در آینه نگاه کنید. این کار را از هفته 34 بارداری شروع کرده و جلوی آینه شکم و پهلوهای خود را روزانه کنترل کنید.
اگر شکمتان در تمام زوایا از دندهها تا لگن گرد است، نشان دهنده این است که کودک در وضعیت صحیحی قرار گرفته است.
اگر شکم شما در قسمت زیر دندهها پرتر است و یک شیب ملایم به سمت پایین دارد، میتواند نشان دهنده موقعیت خلفی جنین باشد.
همچنین این وضعیت باعث ایجاد کمردرد فراوان در هفتههای پایانی بارداری میشود. فشار به روده ها نیز علامت دیگری از وضعیت خلفی جنین است.
تکرر ادرار نشانه خوبی ست که نشانگر این است که کودک شما در وضعیت بدنی صحیحی قرار گرفته است
خانما جفت خلفی خوبه یا بد آیا میتونم براحتی طبیعی بیارم میترسم
خوبه عزیزم مشکلی نداره
روزانه پیام مشاور، متناسب با سن کودکتون دریافت کنین.
سوالاتتون رو از مامانای با تجربه بپرسین.
با بازیهایی که به رشد هوش و خلاقیت فرزندتون کمک میکنه آشنا بشین.