طول عمر افراد مبتلا به هپاتیت c چه قدر است؟
واقعیت این است که طول عمر افراد مبتلا به هپاتیت c بستگی شدید به این موضوع دارد که این بیماری در چه مرحلهای شناسایی شده است و تا چه اندازه کبد را درگیر کرده است. هپاتیت c به خودی خود قابل درمان است؛ البته به شرطی که داروهای لازم به موقع تجویز و استفاده شوند و و بیمار دچار آسیب شدید کبد یا همان سیروز کبد نشده باشد. اگرچه در افراد مبتلا به سیروز کبد نیز شانس درمان کم نیست؛ اما به هر حال سیروز کبد مرحلهای از بیماری هپاتیت c است که نشان میدهد بیماری تا حد زیادی پیشرفت کرده است.
- هپاتیت C چیست؟
- افراد مبتلا به هپاتیت c چه قدر عمر میکنند؟
- آیا هپاتیت c درمان دارد؟
- آیا هپاتیت c کشنده است؟
- آیا امکان درمان قطعی هپاتیت c وجود دارد؟
- آیا هپاتیت c همان ایدز است؟
- آیا هپاتیت c واگیردار است؟
- مهمترین راههای انتقال ویروس هپاتیت c
- بهترین زمان برای آزمایش هپاتیت c
- هپاتیت c چگونه تشخیص داده میشود؟
هپاتیت C چیست؟
هپاتیت C یک عفونت ویروسی است که باعث التهاب و آسیب کبد میشود. ویروس هپاتیت C با ورود به بدن به سلولهای کبد حمله کرده و در آنجا تکثیر میشود. این ویروس در صورت حذف نشدن در کبد، وارد گردش خون شده و میتواند از فردی به فرد دیگر از راه خونی منتقل شود. هپاتیت سی شامل دو نوع مزمن و حاد است.
افراد مبتلا به هپاتیت c چه قدر عمر میکنند؟
تعیین طول عمر نه برای افراد مبتلا به هپاتیت c ممکن و شدنی است و نه برای هیچ بیماری دیگری. در واقع نمیتوان به طور قطعی گفت که بیمار مبتلا به هپاتیت c میتواند زیاد عمر کند یا نمیتواند عمر طولانی داشته باشد. همه چیز به درجه بیماری و واکنش بدن برای مبارزه با بیماری و زمان تشخیص بیماری بستگی دارد. اینکه بیماری زود تشخیص داده شود و بیمار داروهای لازم را دریافت کند و اقدامات لازم پزشکی برای بیمار انجام شود، همه و همه در درمان کامل این بیماری و بازگشت بیماری به روال عادی زندگی اهمیت زیادی دارد.
به طور کلی در صورت تشخیص زودهنگام بیماری و استفاده به موقع از داروهای تجویز شده توسط پزشک، شانس بهبودی و درمان بسیار افزایش پیدا میکند و امکان درمان قطعی بیماری نیز وجود دارد. بعد از درمان قطعی بیماری، طول عمر بیمار بهبود یافته همانند افراد عادی خواهد بود. بد نیست بدانید که درصد موفقیت در درمان بیماران مبتلا هپاتیت c بیش از 90 درصد است.
اگر بیمار دچار سیروز کبد یا آسیب شدید کبد شده باشد، شانس درمان کمتر است، اما در هر صورت امکان درمان صفر یا غیر ممکن نیست؛ زیرا داروهای جدید این بیماری امکان درمان موثرتری را فراهم کردهاند.
آیا هپاتیت c درمان دارد؟
بله هپاتیت C درمان دارد. درمان این بیماری به کمک تجویز داروهای ضدویروسی انجام میشود و شانس درمان و بهبودی بیماری نیز بسیار بالاست؛ البته به شرطی که بیماری به موقع تشخیص داده شود.
از جمله داروهایی که برای درمان هپاتیت C استفاده میشود میتوان به داکلاتاسویر، الباسویر / گرازوپرویر، گلکاپرویر و پیبرنتاسویر، پاسویر / سوفوسبوویر، ریباویرین و پگینترفرون آلفا اشاره کرد.
بیمار حتما باید 8 تا 24 هفته دارو مصرف کند و تحت نظر باشد. اینکه مدت زمان مصرف دارو چه قدر باشد به عوامل زیر بستگی دارد:
- سویه و ژنوتیپ هپاتیت c
- میزان آسیب کبدی
- سابقه درمانی هپاتیت C
سه تا شش ماه پس از پایان دوره درمانی، بیمار باید آزمایش خون هپاتیت C ( با روش PCR) انجام دهد. چنانچه هیچ نوع ویروسی در خون بیمار بهبود یافته پیدا نشود، به معنی رسیدن به مرحله درمان قطعی است. در غیر این صورت دوره درمانی دیگری آغاز خواهد شد.
وقتی هپاتیت C درمان میشود، به این معنی است که دیگر ویروس این بیماری در بدن وجود ندارد و خطری متوجه کبد نیست و هیچ عامل ویروسی نمیتواند به کبد آسیب برساند. خوشبختانه در اغلب بیماران درمان شده از این بیماری، آسیبها و زخمهای کبدی ناشی از هپاتیت C به مرور و با گذشت زمان ترمیم میشوند، اما در بیمارانی که بیماری پیشرفت کرده و بافت کبد دچار سیروز شده باشد، بعد از درمان نیز هنوز خطر کمی مبنی بر بدتر شدن مشکلات کبد یا ایجاد سرطان کبد حتی پس از درمان نیز باقی میماند.
لازم است یادآوری کنیم فردی که قبلا به هپاتیت C مبتلا بوده و درمان شده است، باز هم نسبت به این ویروس ایمن نیست و در صورت قرار گیری مجدد با این ویروس، امکان ابتلای مجدد به هپاتیت C برای او وجود دارد.
آیا هپاتیت c کشنده است؟
هپاتیت C اگر پیشرفت شدید نداشته باشد و اگر کبد دچار آسیب شدید نشده باشد، کشنده نیست. در واقع وقتی کبد دچار آسیب شدید میشود، کارایی خود را از دست میدهد؛ بیماری پیشرفت میکند و در نهایت فرد در کام مرگ گرفتار میشود.
این در حالی است که با تشخیص به موقع بیماری و شروع پروسه درمان، امکان درمان کامل و قطعی وجود دارد. نتیجتا اینکه هپاتیت C نمیتواند کشنده باشد، اگر به موقع تشخیص داده شود و اقدامات درمانی به موقع اجرا شوند.
آیا امکان درمان قطعی هپاتیت c وجود دارد؟
بله؛ هپاتیت c به کمک داروهای موجود که پیشتر به آنها اشاره کردیم، میتواند به طور قطعی و حتمی درمان شود. البته طول دوره درمان و رسیدن به مرحله درمان قطعی هپاتیت c بستگی به پیشرفت بیماری و زمان تشخیص بیماری دارد؛ اما در هر صورت داروهای موجود برای درمان هپاتیت c به خوبی موثر و کارآمد هستند و میتوانند زندگی عادی و سالم را به فرد بازگردانند.
آیا هپاتیت c همان ایدز است؟
خیر؛ هپاتیت c همان بیماری ایدز نیست. اینها دو بیماری کاملا مجزا از هم هستند، اما حدود 70 درصد مبتلایان به ایدز (HIV) به دلیل مشترک بودن راههای انتقال آن با هپاتیت C، به این بیماری نیز مبتلا هستند.
هپاتیت c که به آن ویروس HCV یا hep C میگویند، کبد را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد و آن را دچار التهاب و آسیب میکند.
آیا هپاتیت c واگیردار است؟
مانند بسیاری از ویروسها و بیماریهای باکتریایی مشابه، مانند بیماریهای جنسی، hep c نیز میتواند از فرد آلوده به افراد سالم منتقل شود و علائمی مشابه را در آنها ایجاد کند. البته با وجود اینکه راههای مختلفی برای انتقال این ویروس وجود دارد، اما سرعت انتقال این بیماری بسیار بالا نیست.
مهمترین راههای انتقال ویروس هپاتیت c
- استفاده از سرنگها و سوزنهای مشترک در افراد مبتلا به اعتیاد
- استفاده از تیغ، مسواک، ریش تراش یا هر وسیله شخصی دیگری که خون آلوده فرد مبتلا روی آن وجود دارد
- پیوند عضو از فرد آلوده به ویروس هپاتیت
- دریافت خون و فراوردههای خونی از فرد مبتلا
- تماس جنسی بدون مراقبت ( هپاتیت از بیماری های آمیزشی در بارداری محسوب میشود)
- استفاده از تجهیزات آلوده بیمارستانی بدون استریل کردن آنها
- تتو، خالکوبی و حجامت با لوازم غیر بهداشتی در مراکز غیراستاندارد
بهترین زمان برای آزمایش هپاتیت c
بهترین زمان برای آزمایش هپاتیت چه زمانی ست؟
- اگر احساس ناراحتی در کبد دارید
- اگر شریک جنسی شما مبتلا به این بیماری است
- اگر بدن شما دچار عفونت میشود
- اگر جریان طبیعی خون شما از حالت عادی خارج شده است
- اگر احساس خستگی دائمی دارید
- اگر اشتهای شما بیدلیل کاهش پیدا کرده است
- اگر رنگ پوستتان زرد است
- اگر احساس خارش شدید دارید
- اگر داروهای غیرقانونی تزریق کردهاید
- اگر اخیرا نمونه خون یا فرآوردههای خونی کنترل نشده دریافت کردهاید
- اگر دیالیز طولانی مدت داشتهاید
- اگر با خون کسی که مبتلا به هپاتیت C است، تماس داشتهاید
- اگر جزء کادر درمان یا کارکنان ایمنی هستید و دچار نیدل استیک یا فرو رفتن سر سوزن در پوست شدهاید، یا اجسام نوک تیز در پوست شما فرو رفته است یا اگر به هر شکل و به هر دلیل دچار قرارگیری مخاط در معرض خون HCV مثبت شدهاید
- اگر علائمی از بیماری مزمن کبد دارید
- اگر HIV دارید
حتما آزمایش هپاتیت c بدهید. همچنین لازم است کودکانی که از زنان دارای HCV مثبت متولد شده اند، نیز آزمایش هپاتیت c انجام شود. در این مقاله بخوانید که مدت زمان جواب آزمایش هپاتیت چقدر است. همچنین تشخیص این بیماری در آزمایشات قبل بارداری بررسی میشود.
علائم هپاتیت c چیست؟
اکثر افراد آلوده به هپاتیت C هیچ علامتی ندارند. در برخی افراد مبتلا به عفونت حاد هپاتیت c ممکن است طی ۱ تا ۳ ماه پس از قرار گرفتن در معرض ویروس، طیفی از علائم بروز کند، از جمله این علائم عبارتند از:
- ادرار غلیظ و تیرهرنگ
- احساس ضعف و خستگی
- تب
- تغییر رنگ مدفوع
- درد مفاصل
- کاهش اشتها
- تهوع و استفراغ
- درد شکم
- زرد شدن پوست و چشمها (یرقان)
اگر فردی به هپاتیت C مزمن مبتلا باشد، به احتمال زیاد تا زمانی که عملکرد کبد دچار اختلال نشود هیچ علامتی نخواهد داشت. حتی ممکن است پروسه ظاهر شدن علائم چندین سال نیز طول بکشد. از همین جهت است که غربالگری هپاتیت c حتی با وجود نداشتن هیچ نوع علامت و نشانهای، بسیار حائز اهمیت است.
هپاتیت c چگونه تشخیص داده میشود؟
هپاتیت c با بررسی سابقه پزشکی، انجام معاینه بالینی و تجویز آزمایش خون شناسایی و تشخیص داده میشود. پزشک حتما در مورد علائم احتمالی، سابقه دریافت خون و مصرف مواد مخدر سوالاتی میپرسد. سپس معاینات بالینی را انجام میدهد. هچنین علائم آسیب کبدی نیز توسط پزشک بررسی میشود؛ از جمله اینکه:
- تغییر رنگ پوست
- تورم در ساق پا یا مچ پا
- حساسیت و تورم در شکم
کلام آخر
طول عمر افراد مبتلا به هپاتیت c که به درمان قطعی و کامل رسیدهاند، همانند افراد عادی است. زمانی امکان و احتمال مرگ زودرس یا مرگ به دلیل بیماری هپاتیت c وجود دارد که سیروز کبدی، سرطان کبد یا پیشرفت شدید و زیاد بیماری رخ داده باشد. آنچه مهم است این است که سبک زندگی سالم و داشتن سبد تغذیه سلامت محور به شدت میتواند سلامتی بدن را تضمین کند و امکان ابتلا به هر نوعی از بیماری را به شدت کاهش دهد.