علت لرزش بدن در خواب و درمان لرز بدن از داخل
بدن در مقابل شرایط محیطی مانند گرما، سرما، ترس، استرس، بیماری و غیره را تنظیم کرده و نسبت به هر کدام واکنش متفاوتی را نشان میدهد. برای مثال در هنگام گرما با تعریق باعث خنک شدن بدن و در سرما با لرزش باعث گرم شدم بدن میشود و نکته مهم این است که تمام این واکنشها غیر ارادی است. احتمالا برای همه ما پیش آمده است که در هنگام گرسنگی یا خواب احساس لرزش کنیم. لرزشی که بعد از برطرف شدن آن، نه پیگیری میکنیم و نه درموردش بیشتر فکر میکنیم. اما باید بدانید که همانطور که به دنبال انواع روش و داروی گیاهی برای درمان خواب زیاد یا کن هستیم، لرزش تنها واکنش به سرما نیست و بیماریها و دلایل دیگری نیز میتواند باعث لرزش شود.
علت لرزش بدن از داخل چیست؟
ارتعاشات داخلی بدن که به عنوان لرزش داخلی بدن شناخته شده است، ناشی از انقباض و انبساط عضلات اسکلتی بدن است. این انقباضات به سرعت اتفاق افتاده و خیلی سریع از بین میروند و پس از آن ماهیچهها به حالت استراحت بازمیگردند. این روند انقباض و انبساط و استراحت ماهیچهها بسیار سریع تکرار میشود و همین باعث ایجاد لرزش در بدن میشود. در بیشتر اوقات این لرزش در پاسخ به محرکهای محیطی است. گاهی اوقات این لرزشهای بسیار خفیف و بدون علائم بوده و فقط توسط خود فرد احساس میشود. اما در برخی مواقع ممکن است این لرزشها با حرکات بسیار شدید و قابل مشاهده بروز پیدا کند و زندگی روزمره فرد را مختل کند.
- شایعترین علل لرزش داخلی بدن یک اختلال در سیستم عصبی به نام لرزش اساسی است. این اختلال هیچ آسیبی به فرد وارد نمیکند اما ممکن است غیر قابل کنترل شده و فعالیتهای روزانه فرد را به چالش بکشد.
- اضطراب یکی دیگر از دلایل لرزش بوده که یک واکنش بیولوژیکی مفید است و با آزادسازی هورمون آدرنالین، باعث افزایش قدرت عضلانی، افزایش هوشیاری و توانایی فرار از خطر در فرد میشود. اما اگر مقدار آن زیاد باشد، باعث لرزش شدید و تبدیل آن به اختلال اساسی نیز میشود. ( در این مقاله میتوانید در مورد انواع سرگرمی موثر در کاهش استرس بیشتر بخوانید)
- سندرم تکانشی دست و لرزش بدن بر اثر آسیب وارده به عروق و اعصاب بوجود آمده و باعث لرزش بدن میشود. علت دقیق این بیماری هنوز مشخص نیست. این بیماری معمولا برای افرادی پیش میآید که با دستگاهها و ابزارهایی که میلرزند کار میکنند.
- لرزیدن یکی از سه ویژگی بیماری پارکینسون بوده که در آن بیشتر اوقات دستها و بازوهای فرد مبتلا به آن در حال لرزیدن است.
- در هنگام ترک اعتیاد بدن به دلیل از دست دادن مواد و توقف کاری که قبلا بصورت روتین انجام میداد، دچار لرزش میشود. به همین دلیل است که افرادی که در حال ترک داروهای خواب آور و یا سیگار هستند، لرزش بدن را تجربه میکنند.
- مصرف برخی از داروها و یا دیر دریافت کردن برخی از داروها باعث ایجاد لرزش در بدن میشود.
- مصرف بیش از حد کافئین در یک دوره کوتاه مدت برای بالا بردن سطح هوشیاری باعث بالا رفتن تپش قلب و لرزش بدن میشود.
علت لرزش بدن و تپش قلب در خواب
تپش قلب در خواب به حالتی گفته میشود که در آن ضربان قلب نسبت به حالت معمولی بسیار شدید و غیر عادی بوده و منجربه احساس انقباض عضلات قلب در قفسه سینه میشود. این تغییر ضربان قلب باعث ایجاد لرزش و کوبش شدید میشود. ممکن است این اتفاق برای شما پیش آمده باشد که با تپش قلب و با حالت گیچ و ترسناک از خواب پریده باشید. باید بدانید که این اتفاق نگران کننده است.
بسیاری از عوامل مانند رژیم غذاییف کمبود خواب، استرس و آریتمی قلبی میتواند باعث بیدار شدن فرد از خواب با تپش قلب شود. این حالت با لرزش و اضطراب همراه بوده و معمولا موقتی هستند. برخی از دلایلی که میتواند باعث تپش قلب و لرزش در خواب شود عبارتند از:
- استرس و اضطراب
افزایش استرس و اضطراب باعث ترشح برخی از هورمونها در خون شده که ضربان قلب را بالا میبرد. افرادی که سبک زندگی استرسزایی دارند و یا دچار اختلالات اضطرابی هستند، معمولا بیدار شدن با لرزش و تپش قلب را تجربه میکنند. در چنین مواردی ممکن است علت پرش پا در خواب را نیز تجربه کنید. در این مقاله بخوانید علت پرش پا در خواب چیست.
- کم خونی
افرادی که دارای کم خونی هستند به اندازه کافی گلبول قرمز سالم در بدنشان وجود ندارد و همین باعث لرزش بدن و پریدن از خواب با تپش قلب میشود.
- رژیم غذایی
رژیم غذایی تاثیر مستقیمی بر کیفیت خواب دارد. برخی از مواد غذایی میتوانند خطر تپش قلب ناگهانی در خواب و یا لرزش را افزایش دهند. مصرف غذاهای شیرین قبل یا بعد از خواب باعث تپش قلب میشود. همچنین مواد غذایی حاوی کافئین مانند نوشابه، چای و قهوه به مقدار زیاد میتواند باعث تپش قلب و لرزش بدن در خواب شود.
- کمبود آب
کمبود آب باعث اختلال در ضربان قلب شده و تنفس را سریع و فشار خون را پایین میآورد و همین باعث لرزش میشود.
علت لرز بدون تب در خواب
تب که در اصطلاح پزشکب به آن پیرکسیا گفته میشود، زمانی رخ میدهد که دمای بدن بالاتر از حد طبیعی باشد. تب یکی از نشانههای وجود عفونت در بدن است. با این حال عفونت همیشه باعث ایجاد تب نمیشود و در مواقعی ممکن است که بدون تب و با بدن درد و لرزش همراه باشد. هر چند که به دنبال لرزیدن، تب هم خود به خود میاید، اما زمانهایی وجود دارد که فرد بدون تب کردن احساس لرزش میکند. برخی از دلایل لرز بدون تب عبارتند از:
- تغذیه نامناسب
- سرما
- دیابت
- آنفولانزا و سرماخوردگی
- کم خونی
- کم کاری تیروئید
- وجود عفونت و یا عوارض خود ایمنی
- آرتروز
- کمبود ویتامین و آب
- کمبود خواب
علت لرزش بدن در جوانی چیست؟
لرزش بدن ممکن است در هر سنی حتی در نوجوانی اتفاق بیفتد، اما بیشتر اوقات در افراد میانسال و مسن دیده میشود. همچنین لرزش بدن عموما مردان و زنان را به یک اندازه تحت تاثیر قرار میدهد. با اینکه لرزش زندگی را تهدید نمیکند اما ممکن است شرمآور و در برخی موارد غیر قابل کنترل باشد.
- استفاده از برخی داروها (کافئین، داروهای مخصوص آسم، آمفتامین، داروهای مخصوص اختلالات روانی و عصبی و کورتیکواستروئید)
- سوء تغذیه
- مصرف بیش از حد الکل
- مسمومیت با جیوه
- اضطراب یا وحشت
- تیروئید پرکار
- عفونت
میتواند از دلایل دیگر برای لرزش بدن باشد.
علت لرز و سردی بدن
مشکل سردی بدن با افت دمای بدن و یا عدم تحمل سرما رخ میدهد. بدن همه افراد نسبت به سرما واکنش متفاوتی نشان میدهد و در برخی از افراد سرما بیشتر احساس میشود. باید بدانید که سردی بدن دلایل زیادی دارد و هرکدام از آنها علائم متفاوتی دارند. برخی از آنها ممکن است آزاردهنده و نشانه یک بیماری جدی باشند. اما برخی دیگر اگر همراه با فشار خون نرمال باشد، نیاز به اقدام خاصی ندارد و بیماری محسوب نمیشود. برخی از دلایل سردی بدن عبارتند از:
- کم خونی
- کم کاری تیروئید
- گرفتگی عروق یا تصلب شرایین
- دیابت
- بیماری رینود
- بیاشتهایی
- کمبود وزن
- گردش خون ضعیف
- کمبود ویتامین B-12
- عوارض برخی از داروها
علت لرز بدن در تابستان
اگر همیشه و در تمام فصول احساس سرما و لرزیدن میکنید، احتمالا پای یک مشکل در میان است. احساس سرما و لرزش در دمای زیر 5 درجه سانتیگراد طبیعی است اما اگر غیر از این باشد نشان دهنده بیماریهایی مانند دیابت، کم خونی، کم کاری تیروئید، کم خوابی، کمبود وزن، جریان خون نامناسب، کمبود آب و غیره است. با انجام یک آزمایش کلی میتوانید به مشکل خود پی برده و آن را درمان کنید.