آیا کیست تخمدان در بارداری برای جنین خطرناک است؟

انتشار: اردیبهشت ۱۴۰۱ | بروزرسانی: اسفند ۱۴۰۳
کیست تخمدان در بارداری

کیست تخمدان، یکی از بیماری‌های شایع میان زنان است. این نوع کیست، در هر سنی ممکن است ایجاد شود و علائمی از جمله نفخ، ضعف، بی‌حالی، تب و... دارد. وجود کیست تخمدان در بارداری، معمولاً جای نگرانی ندارد و بیشتر آن‌ها بدون درد و بی‌ضرر بوده و خود به خود یا با درمان دارویی از بین می‌روند. در ادامه بیشتر در مورد دلایل و روش‌های درمان کیست تخمدان در بارداری توضیح خواهیم داد.

پادکست خلاصه مقاله کیست تخمدان در بارداری:

با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار می‌گیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه می‌دهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری می‌کند و هر روز یک پیام مشاوره‌ای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.

کیست تخمدان در دوران بارداری و علائم آن

وجود کیست تخمدان و بارداری، می‌توانند همزمان باشند. انواع مختلفی از کیست تخمدان و بارداری همزمان دیده می‌شوند که معمولاً خوش خیم هستند اما ممکن است در مواقعی و به ندرت، بدخیم باشند. این کیست‌ها شامل کیست‌های فولیکولی و کیست‌های جسم زرد هستند. در برخی موارد، کیست قبل از بارداری وجود داشته و در برخی مواقع کیست برای اولین بار، در دوران بارداری به‌وجود می‌آید.

کیست در بارداری خطرناک است؟ داشتن کیست در بارداری، معمولاً بی‌خطر است.اما بسیار مهم است که با علائم کیست تخمدان آشنا باشید و به محض مشاهده هر کدام از این علائم، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:

  • درد و سنگینی در شکم و لگن
  • نفخ شکم در بارداری
  • عادت ماهانه نامنظم
  • حالت تهوع بارداری و استفراغ
  • ضعف، بی‌حالی و سرگیجه
  • تب و رنگ پریدگی
  • خونریزی داخلی که سبب بی‌حالی و ضعف می‌شود

علت بوجود امدن کیست تخمدان در بارداری

 شایع‌ترین کیست‌ها در دوران باداری، از نوع جسم زرد است. این نوع کیست‌ها در اثر واکنش تخمدان به هورمون حاملگی (HCG) به‌وجود می‌آید. کیست جسم زرد، از نوع بی‌علائم بوده و معمولا اوایل بارداری، در سایز کوچک مشاهده می‌شوند اما در برخی موارد، ممکن است بسیار بزرگ شوند. این نوع کیست‌ها معمولاً به دلیل پرکاری تیروئید، سطح بالای هورمونHCG ، مصرف داروهای محرک تخمدان و درمان ناباروری، بارداری چندقلویی و در مواردی که جفت بزرگ است، نیز بزرگ می‌شوند. همچنین برخی از این کیست‌ها در طول دوران قاعدگی به‌وجود آمده و در طول دوران بارداری باقی می‌ماند.

* مقاله فیبروم در بارداری را مطالعه کنید.

آیا کیست تخمدان در بارداری خطرناک است؟

کیست تخمدان در دوران بارداری، معمولاً بدون علائم بوده و هیچ خطری به همراه ندارد. این کیست‌ها معمولاً ساده‌اند و تا ماه چهارم بارداری خودبه‌خود از بین می‌روند اما در صورتی که کیست تخمدان، شروع به رشد کند و بزرگ شود، ممکن است خطراتی مانند پاره شدن کیست تخمدان در بارداری، خونریزی داخل کیست و پیچ خوردن تخمدان را به دنبال داشته باشد. به همین منظور، پزشک به‌طور منظم، تخمدان‌ها و کیست را از طریق سونوگرافی مورد بررسی قرار می‌دهد تا بیش از حد رشد نکند و مشکلی برای شما به‌وجود نیاورد.

آیا کیست تخمدان در بارداری باعث سقط جنین می‌شود؟

همان‌طور که در بالا توضیح دادیم، کیست‌های تخمدان در دوران بارداری، معمولاً هیچ مشکلی برای شما به‌وجود نمی‌آورند اما باید بدانید که میزان خطر کیست، به نوع، اندازه، محل، سن، علائم و رفتار آن بستگی دارد. برای مثال کیست‌های شکلاتی و سندروم تخمدان پلی‌کیستیک، از نوع کیست‌های خطرناک برای فرد در دوران بارداری به شمار می‌آیند. علاوه‌ بر آن، این دو کیست امکان ناباروری را زیاد می‌کنند.

* مقاله سندروم تخمدان پلی کیستیک در بارداری را مطالعه کنید.

همچنین سندروم تخمدان پلی کیستیک، می‌تواند منجر به دیابت، فشار خون، سقط جنین یا زایمان زودرس شود اما می‌توان با استفاده از روش‌های نوین درمانی، سلامت جنین و مادر را کنترل و حفظ کرد. در آخر باید گفت که بیشتر کیست‌ها در دوران بارداری، بی‌خطر بوده و هیچ جای نگرانی ندارد اما بهتر است در صورت داشتن هرگونه کیست، قبل از اقدام به بارداری، با پزشک خود مشورت کنید.

درمان کیست تخمدان در حاملگی 

معمولاً کیست‌های تخمدان در دوران بارداری، بی‌خطر بوده و نیاز به درمان ندارند و خودبه‌خود از بین می‌روند. مثلاً باتوجه به عکس کیست تخمدان 40 میلی‌متری، بسیار کوچک و بی‌خطر است. در صورتی که اندازه آن‌ها، بیش از 5 سانتی‌متر باشد و تا ماه چهارم بارداری از بین نروند و همچنین در طی دوران بارداری شروع به رشد کنند و برای شما درد و علائم حادتری به همراه داشته باشد، پزشک متخصص پس از پیگیری‌های لازم و بررسی کیست از طریق سونوگرافی و MRI عمل جراحی را برای شما توصیه می‌کند. 

عمل جراحی کیست تخمدان، با توجه به سن بارداری، شرایط مادر و با کمترین ریسک موجود انجام می‌شود. پس از انجام عمل جراحی، مادر باید تحت مراقبت ویژه و زیر نظر پزشک متخصص قرار بگیرد تا از بارداری او حمایت شود و از خطر سقط جنین و زایمان زودرس جلوگیری شود. همچنین در صورتی که دچار پیچ‌خوردگی تخمدان یا دچار خونریزی و درد شوید، توصیه پزشک به شما، عمل جراحی است.

* مقاله کیست نابوتین باعث نازایی می‌شود؟ را مطالعه کنید.

درمان کیست تخمدان با دارو

همان‌طور که در بالا گفتیم، اکثر کیست‌های تخمدان خوش‌خیم بوده و نیاز به دارو و درمان ندارند و معمولاً خودبه‌خود از بین می‌روند اما در صورت داشتن درد، پزشک برای شما مسکن تجویز می‌کند. همچنین ممکن است برای جلوگیری از عفونت، پس از عمل مجبور به مصرف برخی از داروها باشید.

در صورتی که کیست تخمدان شما پاره شود، به احتمال زیاد نیاز به داروهای مسکن خواهید داشت. به مرور زمان، بدن شما کیست پاره شده را جذب کرده اما بهتر است استراحت کنید و در صورت داشتن علائم عفونت، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

وجود کیست در بارداری و جنسیت جنین

آیا کیست تخمدان راست و جنسیت جنین با هم مرتبط‌اند؟ بسیاری از خانم‌ها معتقدند که در صورت داشتن کیست تخمدان در دوران بارداری، جنسیت فرزند آن‌ها پسر خواهد شد اما باید بدانید جنسیت جنین هیچ ربطی به وجود کیست ندارد. بنابراین بهتر است در هفته 16 بارداری برای تعیین جنسیت فرزند خود، سونوگرافی انجام دهید.

کیست ساده در تخمدان چپ در بارداری

آیا کیست تخمدان چپ خطرناک است؟ باید بدانید که کیست تخمدان چپ، معمولاً مانع از بارداری نمی‌شود؛ گرچه ممکن است برای شما در دوران بارداری، مشکل‌ساز باشد. کیست تخمدان چپ در صورتی که بزرگ شود و یا مانع از خون‌رسانی به تخمدان شود، علائمی مانند درد لگن، مشکل نفخ و تخلیه روده، تکرر ادرار، سنگینی شکم و التهاب و تورم در شکم را ایجاد می‌کند. در این صورت پزشک متخصص می‌تواند بدون آسیب رساندن به باروری شما و تخمدان‌ها، اقدام به برداشتن کیست کند.

آیا می‌توان با وجود کیست تخمدان زایمان کرد؟

امکان پاره شدن کیست تخمدان در حین زایمان، پس از زایمان و جراحی نیز وجود دارد. اما در مواردی که زایمان از طریق سزارین انجام شود، کیست برداشته می‌شود.

* مقاله آیا تنبلی تخمدان باعث نازایی می‌شود را مطالعه کنید.

در آخر

در صورت داشتن سابقه کیست تخمدان، بهتر است قبل از اقدام به بارداری، حتماً با پزشک خود مشورت کنید و همچنین در دوران بارداری، هر چند وقت یک‌بار برای معاینه به پزشک مراجعه کنید و در صورت نیاز سونوگرافی انجام دهید. گاهی برای بررسی بهتر و دقیق‌تر از کیست، ممکن است پزشکMRI  برای شما تجویز کند. برای حفظ سلامتی خود و جنین، چکاپ را انجام داده و علائم کیست را جدی بگیرید.