در هفته بیست و ششم بارداری چه می‌گذرد؟ | علائم و توصیه‌ها

تاریخ انتشار: مرداد ۱۳۹۹ | تاریخ بروزرسانی: مهر ۱۴۰۳ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
هفته بیست و ششم بارداری

هفته بیست و ششم بارداری نیز فرا رسید و شما یک قدم دیگر به پایان بارداری نزدیک‌تر شدید. چیزی نمانده تا دردها و ناراحتی‌های خود را با شنیدن صدای گریه نوزادتان فراموش کنید. به درد زایمان و داستان‌های ترسناکی که درباره حاملگی شنیده‌اید، فکر نکنید. به جای آن به کودک خود فکر کنید و اینکه چگونه می‌توانید او را با عشق بزرگ کنید. در ادامه بیشتر در مورد تحولات هفته بیست و ششم بارداری توضیح خواهیم داد.

با نصب اپلیکیشن گهواره شما به ابزارهای بسیار کاربردی مانند نمودار رشد دسترسی پیدا می‌کنید و می‌توانید با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید.

تغییرات بدن جنین در هفته بیست و ششم بارداری

اندازه بدن جنین در هفته بیست و ششم بارداری بزرگتر می شود. نوزاد شما در هفته 26 بارداری حدود 35.6 سانتی‌متر قد دارد. وزن نوزاد در این هفته به حدود 760 کیلوگرم خواهد رسید. برای مقایسه، می‌توان گفت که او به اندازه یک کدو سبز یا زردآلو رشد کرده است.

در هفته‌های قبل وقتی نوزادتان لگد می‌زد، احساس خوبی داشتید؛ ولی در هفته بیست و ششم بارداری احساس می‌کنید که باید بگویید: “آخ”. چون ضربات نوزاد قدرت بیشتری پیدا کرده است. در حقیقت حرکات او به قدری قوی است که همسرتان نیز به راحتی می‌تواند آن‌ها را احساس کند. حتی همسرتان اگر گوش خود را به شکمتان بچسباند، می‌تواند صدای تپش قلب جنین را بشنود. همچنین سر نوزادتان به طرف بالاست، چون رحم گلابی شکل شما در این حالت جای بیشتری برای پاهای نوزاد فراهم می‌کند.

در هفته بیست و ششم بارداری نوزادتان به 25 درصد وزن مورد انتظار در هنگام تولد رسیده است و در چند ماه آینده به سرعت رشد خواهد کرد. ستون فقرات او قوی‌تر می‌شود و اگر همین حالا به دنیا بیاید هشتاد درصد شانس زنده ماندن دارد. او قادر به دم و بازدم و حتی گریه کردن است. موی کرکی لانوگو (lanugo) که دور بدن نوزاد را گرفته بود، به سرعت ناپدید می‌شود و احتمالاً تا آخر ماه هفتم بارداری به جز نقاطی مثل پشت و شانه‌ها، کاملاً از بین برود. چشم‌های نوزادتان بیشتر حساس می‌شود. اگر یک چراغ در نزدیکی شکمتان روشن کنید، او کاملاً متوجه آن می‌شود.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "بریج بودن جنین | وضعیت قرار گیری وارونه جنین در رحم" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

جنین در هفته بیست و ششم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته بیست و ششم بارداری

بهترین وضعیت خوابیدن در هفته بیست و ششم بارداری

در هفته بیست و ششم بارداری یافتن شرایط راحت برای خواب، مخصوصاً به دلیل این‌ که شکمتان به اندازه توپ بسکتبال است، می‌تواند سخت باشد. نمی‌توانید روی شکمتان بخوابید، چون اذیت می‌شوید. به پشت خوابیدن نیز در طولانی‌مدت می‌تواند باعث ایجاد حالت تهوع شود؛ چون رحم به رگ خونی بزرگی که وناکاوا پشتی نام دارد، فشار می‌آورد. بهترین حالت خواب در هفته بیست و ششم بارداری ، به پهلو خوابیدن است.

به پهلو مخصوصاً سمت چپ دراز بکشید. چون اکثر رگ‌ها در سمت راست ستون فقرات متمرکز شده‌اند و به سمت چپ خوابیدن باعث می‌شود خون به راحتی به این رگ‌ها برسد. یک بالش لای پاهای خود و یکی دیگر زیر شکمتان قرار دهید. بعضی از خانم‌ها، استفاده از بالش‌های مخصوص حاملگی را مفید می‌دانند، هرچند در صورت استفاده از آن‌ها ممکن است جایی برای همسرتان باقی نمی‌ماند!

اگر بین خواب، بیدار شدید و دیدید که به پشت خوابیده‌اید، مشکلی نیست. دوباره به سمت چپ برگردید و بخوابید. به پشت خوابیدن می‌تواند علت بیدار شدنتان باشد. اگر جریان خون بدن شما به علت حالت خوابتان مختل شود، شما احساس ناراحتی می‌کنید و بدنتان چه شما بیدار باشید و چه خواب باشید، به صورت خودکار حالت خود را عوض می‌کند.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "بی‌خوابی در بارداری و روش‌ درمان آن" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

دردهای شکم در هفته بیست و ششم بارداری

دردهای براکستون هیکس (Braxton hicks) نشانه شروع زایمان نیستند، بلکه روشی برای بدن هستند که خود را برای زایمان آماده کند. این دردهای خفیف که مثل احساس فشار یا تنگ شدن رحم هستند، در نیمه دوم حاملگی شروع می‌شوند و در هفته بیست و ششم بارداری نیز دیده می‌شوند. این دردها به طور غیرمنظم و معمولاً به مدت سی ثانیه تا دو دقیقه اتفاق می‌افتند.

دردهای براکستون هیکس در هر فرد و در هر حاملگی متفاوت است. بعضی خانم‌ها دفعات زیادی در روز این دردها را تجربه می‌کنند و بعضی دیگر اصلاً این دردها را ندارند. این دردها بعد از ورزش یا نزدیکی کردن اتفاق می‌افتند و رفته‌رفته بیشتر و شدیدتر می‌شوند.

نباید این دردها را با دردهای اصلی زایمان اشتباه بگیرید. این دردها به صورت منظم اتفاق نمی‌افتند، در حالی که دردهای واقعی به طور منظم صورت می‌گیرند. اگر دردها منظم بودند (هر ده دقیقه یک‌بار یا در هر ساعت بیش از شش بار اتفاق بیفتند)، ممکن است وقت زایمان شما رسیده باشد. فوراً با پزشکتان تماس بگیرید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "دردهای شکم و زیر شکم در دوران بارداری (دل دردهای شایع بارداری)" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

علائم هفته بیست و ششم بارداری

خستگی زیاد در هفته بیست و ششم بارداری

بالا رفتن از پله‌ها احساس خستگی در شما ایجاد می‌کند که گویی کوهنوردی کرده‌اید. ممکن است به نفس‌نفس بیفتید و بعد از ورزش روزمره خود دچار تنگی نفس شوید، مشکلی نیست. در هفته بیست و ششم بارداری و کلا در سه ماهه سوم بارداری کاملاً طبیعی است که به راحتی با انجام فعالیت‌های راحتی که تا چند ماه قبل انجام می‌دادید، خسته شوید.

اکنون وزنتان بیشتر شده است و این باعث ایجاد خستگی در شما می‌شود و همچنین ممکن است در تختخواب احساس ناراحتی کنید و شب‌ها به صورت مداوم برای رفتن به دستشویی بیدار شوید و خواب مفیدی نخواهید داشت.

بهترین راه پاسخ به خستگی در هفته بیست و ششم بارداری ، آرام حرکت کردن است. اگر احساس خستگی را نادیده بگیرید و خود را بیش از حد خسته کنید، اصلاً برای شما و نوزادتان خوب نیست. پاهایتان را دراز کرده و استراحت کنید. زودتر به تختخواب بروید، از همسرتان بخواهید بیشتر مسئولیت‌های خانه را به عهده بگیرد. به بدن خود گوش دهید و نیازهایش را تأمین کنید.

تشنگی، گشنگی و گرما می‌توانند احساس خستگی را تشدید کنند. آب بدن خود را متعادل نگه دارید. برای خود میان وعده در نظر بگیرید. در هوای ملایم و خنک ورزش کنید.

در هفته بیست و ششم بارداری از غذاهایی استفاده کنید که پروتئین و کربوهیدرات دارند مثل پنیر و بیسکویت. کربوهیدرات به شما انرژی می‌دهد و پروتئین بعد از تمام شدن کربوهیدرات، انرژی شما را تأمین خواهد کرد.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "احساس خستگی شدید در بارداری و علت آن" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

علائم هفته بیست و ششم بارداری 

در اینجا فهرستی از نشانه‌های هفته 26 بارداری آورده شده است:

باید و نبایدهای هفته بیست و ششم بارداری

نکاتی که باید در هفته بیست و ششم بارداری بدانید

در هفته بیست و ششم بارداری و کلا در دوران بارداری، نمی‌توانید مشروبات الکلی و سیگار استفاده کنید، احساس خستگی می‌کنید و نمی‌توانید تا دیروقت بیرون باشید. احساس می‌کنید به سختی حرف‌های دیگران را می‌شنوید، چون روی نوزادتان تمرکز کرده‌اید. حاملگی مطمئننا در زندگی اجتماعی شما اختلالاتی ایجاد می‌کند که کاملاً طبیعی است. سپری کردن زمان با دوستان و خانواده هنوز هم مهم است. شما اکنون به حمایت آن‌ها نیاز دارید و حتی بعد از تولد نوزادتان بیشتر از اکنون هم نیاز خواهید داشت.

اگر رفتن به رستوران و مکان‌های شلوغ را دوست ندارید، می‌توانید دوستان خود را در سینما و یا پیاده‌روی ببینید. اگر بعد از ساعت نه شب احساس خستگی و خواب‌آلودگی می‌کنید با دوستان و خانواده‌تان بعد از ظهر و عصرها قرار ملاقات بگذارید و اگر به جز نوزادتان نمی‌توانید به چیز دیگری بیندیشید با کسانی باشید که تازه مادر شده‌اند و یا قرار است مادر شوند؛ و یا خودتان را مجبور کنید تا درباره موضوعات دیگری صحبت کنید. گاهی دور بودن از حاملگی و تمرکز روی موضوعات دیگر لازم است.

رژیم غذایی مادر در هفته بیست و ششم بارداری

در هفته بیست و ششم بارداری مانند دیگر اوقات به تغذیه خود اهمیت بیش‌تری بدهید. خیلی از افراد با این تصور بزرگ شده‌اند که تمام چربی‌ها بد هستند. ممکن است فکر کنید برای کنترل وزنتان باید تمام چربی‌ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید. این روش مناسبی نیست، چون چربی یکی از مواد ضروری و حیاتی برای شما و نوزادتان است. چربی انرژی و ویتامین‌هایی مثل A،D،E و K را برای بدن تأمین می‌کند.

شما می‌توانید چربی‌های خوب را مصرف کنید. چربی‌های اشباع‌نشده چربی‌های خوبی هستند چون میزان کلسترول خون را به میزان مفیدی زیاد می‌کنند. این چربی‌ها در روغن سبزیجات، آووکادو، آجیل، زیتون و دیگر غذاهای گیاهی یافت می‌شوند. در عوض از مصرف چربی‌های جامد و چربی‌های هیدروژنه خودداری کنید.

متخصصان رژیم غذایی به زنان باردار توصیه می‌کنند که از انواع میوه‌ها و سبزیجات استفاده کنند. میوه‌ها و سبزیجات رنگی سرشار از مواد موردنیاز و مغذی هستند. این‌ها ویتامین، آنتی اکسیدان و دیگر مواد شیمیایی مورد نیاز را تأمین می‌کنند که با سرطان مبارزه کرده، سیستم ایمنی را قوی نموده و سلامت قلب را تضمین می‌کنند.

ورزش در بارداری

آیا می‌توانم در سه ماهه سوم بارداری ورزش کنم؟

در هفته بیست و ششم بارداری و کلا سه ماهه سوم بارداری از انجام ورزش‌های شدید خودداری کنید. می‌توانید حرکات ورزشی ملایم را ادامه دهید مگر اینکه علائم زیر را مشاهده کنید:

  • خونریزی یا نشت مایع از واژن
  • تنگی نفس حتی هنگام استراحت
  • دوبینی
  • درد قفسه سینه
  • ضعف عضلات و ماهیچه‌ها
  • درد یا تورم پا
  • کاهش حرکت جنین

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "تمرینات ورزشی برای کاهش دردهای بارداری و زایمان" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

چرا گاهی در خواب به همسرم لگد می‌زنم؟

ممکن است در هفته بیست و ششم بارداری و کلا در سه ماهه سوم بارداری گاهی در خواب به همسرتان لگد بزنید. این حرکات مسلماً ناشی از دشمنی شما نیستند! شما ممکن است دچار سندروم پای بی قرار (RLS) باشید؛ یعنی شرایطی که باعث واکنش فیزیکی و حرکت در پای شما می‌شود. حاملگی باعث RLS نمی‌شود ولی تغییرات هورمونی بارداری می‌تواند آن را تشدید کند. گاهی RLS نشانه کم خونی ناشی از کمبود آهن یا دیابت می‌باشد و می‌تواند در اثر استرس تشدید شود.

  • بعضی افراد از داشتن RLS در خود آگاه‌اند؛ چون احساس می‌کنند که باید پاهایشان را حرکت دهند، مخصوصاً اواخر روز و زمانی که دراز کشیده‌اند. این افراد احساس گرفتگی در پای خود دارند که فقط با حرکت پاهایشان رفع می‌شود. گاهی این احساس به صورت سوزش، جیرجیر کردن و درد می‌باشد.
  • بعضی از افراد هیچ کدام از این احساس‌ها را ندارند و فقط و فقط از همسرشان می‌شنوند که در خواب لگد می‌زنند.
  • اگر RLS دارید ممکن است در طول روز احساس خستگی کنید که ناشی از لگدها و تحرک‌هایی است که در طول شب داشته‌اید.

برای درمان سندروم پای بی قرار در حاملگی چه کنیم؟

در طول حاملگی نمی‌توان کار خاصی برای سندروم پای بی قرار انجام داد؛ چون داروهای درمان آن برای خانم‌های حامله توصیه نمی‌شود. در عوض می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • استراحت
  • پیاده‌روی قبل از خوابیدن
  • کاهش استرس

همچنین می‌توانید با پزشک خود درباره درمان‌های جایگزین مثل ویتامین E مشورت کنید. خبر خوب این است که بعد از تولد نوزادتان احتمالاً این لگدها متوقف می‌شوند.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "پزشک بارداری | فاکتورهای انتخاب پزشک مناسب در دوران بارداری" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.