خوردن قارچ در بارداری مفید است؟

اینکه خوردن قارچ در بارداری مفید است به دلیل سرشار بودن آن از ویتامینها، مواد معدنی و مواد مغذی برای مادر و جنین است. همچنین قارچ یک غذای کمکالری حاوی فیبر و پروتئین باکیفیت است. بااینوجود، باید بدانید که مصرف برخی از انواع قارچ نه تنها مفید نیست، بلکه میتواند عوارض خطرناکی را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. حتی قارچهای خوراکی سالم نیز، ممکن است در برخی از مادران ایجاد آلرژی یا حساسیت غذایی کنند. در این مقاله به شما خواهیم گفت که چرا خوردن قارچ در بارداری مفید است و نکاتی را برای پیشگیری از بروز هرگونه عوارض، به شما خواهیم گفت.
ارزش غذایی قارچ چقدر است؟
دلیل اینکه خوردن قارچ در بارداری مفید است، ارزش غذایی بالایی آن است. در واقع فارچ حاوی مقادیر قابل توجهی از مواد مغذی ضروری مورد نیاز در دوران بارداری است. تقریبا هر 99 گرم قارچ حاوی مواد مغذی زیر است:
- انرژی : 21.1 کالری
- پروتئین : 3.0 گرم
- کربوهیدرات : 3.1
- کلسیم : 2.9 میلی گرم
- آهن : 0.5 میلی گرم
- منیزیم : 8.6 میلی گرم
- فسفر : 6/82 میلی گرم
- پتاسیم : 305 میلی گرم
- سدیم : 4.8 میلی گرم
- روی : 0.5 میلی گرم
- مس : 305 میکروگرم
- سلنیوم : 8.9 میکروگرم
- ویتامین C : 2.0 میلی گرم
- ویتامین D : 0.2 میلی گرم
- فولات : 16.3 میلی گرم DFE
- کولین : 16.6 میلی گرم
- نیاسین : 3.5 میلی گرم
پس سعی کنید قارچ را به خوبی طبخ کنید و آنها را به هر غذایی که می توانید، اضافه کنید تا ارزش تغذیهای آن وعده غذایی، افزایش یابد.
فواید خوردن قارچ در بارداری چیست؟
برای بررسی اینکه چقدر خوردن قارچ در بارداری مفید است به مزایای متعددی که برای سلامتی مادر و جنین دارد، میپردازیم. مهمترین آنها عبارتند از:
1. تامین ویتامینهای B با خوردن قارچ در بارداری
قارچ منبع طبیعی ویتامینهای گروه B مانند ریبوفلاوین (B2)، تیامین (B1)، نیاسین (B3) و اسید پانتوتنیک (B5) است. این ویتامینها فواید زیادی برای مادر و نوزاد دارند:
- ریبوفلاوین برای رشد عصب، سلامت پوست، بهبود بینایی و تقویت استخوانها و ماهیچهها ضروری است.
- نیاسین برای حفظ سطح کلسترول در محدوده نرمال، سلامتی قلب و سیستم گردش خون مادر و جنین بسیار مناسب است.
- تیامین در رشد و تکامل مغز کودک نقش دارد. همچنین انرژی شما را تقویت میکند و در رفع خستگی که یکی از شایعترین عوارض بارداری است، مفید است.
- اسید پانتوتنیک متابولیسم مواد غذایی در بدن شما را بهبود میدهد و از اختلالات گوارشی جلوگیری میکند.
2. تامین ویتامین D در بارداری
قارچ منبع طبیعی ویتامین D است که برای جذب کلسیم بسیار حیاتی است. این ویتامین به تکامل استخوانها و دندانهای جنین کمک میکند. کمبود ویتامین D در بارداری نیز میتواند باعث بدندرد، خستگی، ضعف استخوانی، کمردرد و افسردگی شود. اضافه کردن قارچ به رژیم غذایی بارداری میتواند به پیشگیری از همه این موارد، کمک کند.
3. تامین پروتئین و فیبر در بارداری
قارچ منبع مهم پروتئین گیاهی است که برای حمایت از جفت و سیستم پشتیبانی جنین در رحم، بسیار حیاتی است. پروتئین همچنین برای رشد و تکامل کودک شما ضروری است؛ زیرا به ساخت ماهیچه در بدن جنین، کمک میکند.
علاوه بر پروتئین، قارچ دارای هر دو نوع فیبر محلول و نامحلول است. فیبر نامحلول برای بهبود فرایند هضم، لازم است و فیبر محلول، جذب قند خون را تعدیل میکند و به حفظ فشار خون و کاهش کلسترول کمک میکند. شما میتوانید با خوردن قارچ در بارداری از شایعترین عوارض بارداری یعنی یبوست و خستگی، جلوگیری کنید.
4. تامین آهن در بارداری
با افزایش حجم خون در دوران بارداری، بدن شما به هموگلوبین بیشتری احتیاج دارد. قارچ منبع عالی آهن است که به تولید هموگلوبین و گلبولهای قرمز در مادر و جنین کمک میکند. بیش از 90٪ از آهن موجود در قارچ، بهراحتی توسط بدن جذب میشود. ازآنجاکه بسیاری از زنان باردار در معرض خطر کمخونی فقر آهن در بارداری قرار دارند، خوردن قارچ در بارداری توصیه میشود.
5. تامین آنتی اکسیدان ها و عناصر کمیاب با خوردن قارچ در بارداری
آنتیاکسیدانهای موجود در قارچ (سلنیوم و ارگوتیونین) باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند و شما را در دوران بارداری سلامت نگه میدارند. قارچ همچنین حاوی پتاسیم، روی و سلنیوم است که برای رشد و تکامل کودک شما بسیار مهم است.
نکات مهم قبل از خوردن قارچ در بارداری
با خواندن مزایای خوردن قارچ و اینکه چه اندازه خوردن قارچ در بارداری مفید است. احتمالا وسوسه میشوید که هرچه سریعتر یک بسته قارچ بخرید و آن را مصرف کنید. اما قبل از انجام این کار، باید اقدامات احتیاطی را که باید هنگام خوردن قارچ رعایت کنید، بدانید:
- حتماً از جای مطمئن قارچ تهیه کنید و هرگز قارچی که از سلامت و خوراکی بودن آن مطمئن نیستید، نخورید. مصرف قارچهای وحشی و قارچهای جادویی (توهمزا) ممنوع است.
- قارچها باید تازه به تازه خریداری و مصرف شوند.
- قارچها را خام مصرف نکنید. آنها را باید کاملاً شسته و به خوبی بپزید.
- قارچها باید عاری از هرگونه لک و علائم پوسیدگی باشند.
- تا حد امکان از مصرف قارچهای بسته بندی فرآوری شده پرهیز کنید؛ اما اگر مجبور هستید، فقط مقدار کمی مصرف کنید و حتماً به تاریخ انقضای آن توجه کنید.
اگر در سلامت قارچ شک دارید، مقدار کمی از آن را بخورید و مدتی صبر کنید. اگر عوارض جانبی خاصی به وجود آمد، دیگر نخورید. اگر مستعد حساسیت غذایی هستید نیز، فقط مقدار کمی قارچ مصرف کنید؛ زیرا قارچ میتواند در برخی از افراد ایجاد حساسیت غذایی کند.