فواید و مضرات روغن سویا در بارداری

به دلیل شرایط خاص بارداری تغذیه در این دوران از اهمیت بالایی برخوردار است. روغنهای زیادی برای مصرف وجود دارد که یکی از این روغنها روغن سویا است. مصرف روغن سویا در بارداری اگر در حد مصارف آشپزی باشد ایرادی ندارد اما در مصارف دارویی یا بهداشتی باید با مشورت پزشک انجام شود. در ادامه قصد داریم بیشتر در مورد فواید و مضرات مصرف روغن سویا در بارداری توضیح دهیم.
با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار میگیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.
آیا مصرف روغن سویا در بارداری مجاز است؟
روغن سویا در دوران بارداری یا شیردهی، در حد مصارف آشپزی، احتمالاً بیخطر است. اما اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه آیا استفاده از روغن سویا به میزان موجود به شکل دارو در دوران بارداری یا شیردهی بیخطر است یا خیر، وجود ندارد. بنابراین جانب احتیاط را رعایت کنید و مصرف خود را به مقادیر کم محدود کنید.
هشدار نسبت به آلرژی غذایی
افرادی که به بادام زمینی و سایر گیاهان خانواده Fabaceae/Leguminosea حساسیت دارند، ممکن است به روغن سویا نیز حساسیت داشته باشند. بنابراین اگر قبل از بارداری از این روغن استفاده نمیکردید بهتر است آن را در این دوران نیز استفاده نکنید.
ترکیبات روغن سویا چیست؟
در هر ۱۰۰ گرم روغن سویا، ۱۶ گرم چربی اشباعشده، ۲۳ گرم چربی با یک کربن اشباعنشده و ۵۸ گرم چربی با چند کربن غیراشباع وجود دارد. اسیدهای چرب اصلی موجود در روغن سویا عبارتاند از: آلفا لینولنیک اسید (۷ تا۱۰ درصد)، لینولئیک اسید (۵۱ درصد) و اولئیک اسید (۲۳ درصد) که اشباع نشدهاند.
روغن سویا حاوی اسیدهای چرب اشباعشده استئاریک (۴ درصد) و پالمیتیک اسید (۱۰ درصد) نیز هست.
البته باید توجه داشت با توجه به روشهای مختلف فراوری و تصفیه روغن سویا، ممکن است در درصدهای بالا در نمونههای مختلف تفاوت وجود داشته باشد.
هر یک قاشق غذاخوری از روغن سویا حدود ۲۵ میکروگرم ویتامین K دارد. ویتامین K نقش مهمی در متابولیسم استخوان و تنظیم انعقاد خون دارد. روغن سویا حاوی مقادیر مناسبی از ویتامینهای A ،E و C است که در سراسر بدن نقشهای متابولیکی مهمی را بر عهده دارند.
روغن سویا دارای مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا ۶ است. هر دو اسیدهای چرب امگا ۳ و ۶ برای سلامت بدن ضروری هستند.
طریقه مصرف روغن سویا چگونه است؟
بسته به اینکه میخواهید از روغن سویا برای چه منظوری استفاده کنید، نحوه مصرف آن متفاوت خواهد بود.
روغن سویا در طیف وسیعی از غذاهای فرآوری شده استفاده می شود. شما میتوانید از روغن سویای خوراکی برای پخت و پز انواع غذا، سرخ کردن مواد غذایی و همچنین به عنوان سس سالاد استفاده کنید. بد نیست بدانید روغن سويا برای سرخ كردن از آن جهت مناسب است که نقطه دود بالایی دارد.
این روغن طعم ملایم و خنثی دارد و اگر با سرکه و نمک و فلفل ترکیب شود یک سس خوشمزه میسازد. چون در دمای بالایی میسوزد، میتواند برای آشپزی با حرارت زیاد مثل سرخ کردن، پختن، بو دادن استفاده شود.
همچنین میتوان از روغن سویا برای استعمال خارجی استفاده کرد. بسیاری از این روغن برای ماساژ دادن و حتی مرطوب کردن پوست و موی خود استفاده میکنند که در دوران بارداری توصیه نمیشود.
خواص روغن سویا چیست؟
مصرف روغن سویا در بارداری برای سلامت کلی بدن فواید زیادی دارد. از جمله این فواید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
درمان فراموشی
روغن سویا به دلیل داشتن ویتامین K منجر به بهبود فراموشی میشود که در بارداری رایج است. همچنیم ویتامین K از آسیب رسیدن به سلولهای عصبی نیز جلوگیری میکند.
* علت فراموشی در بارداری چیست و چطور درمان میشود؟
-
جلوگیری از ریزش مو و تقویت ریشه مو
سست شدن ریشه مو و ریزش آن در بارداری بسیار شایع است. روغن سویا با افزایش درصد اسیدهای آمینه و مولکولهای شبیه کراتین در تارهای مو، باعث تقویت ریشه مو میشود.
-
محافظت از پوست
تغییرات هورمونی در طول بارداری منجر به اُیبوست به بافت پوستی و ایجاد ترک یا آکنه میشود.
مصرف روغن سویا در بارداری به دلیل داشتن اسید لینولئیک، ایزوفلاون، آنتی اکسیدان و ویتامینهای دیگر برای پوست بسیار مفید است. مصرف روغن سویا، از کلاژن و الاستین موجود در پوست حفاظت کرده و در نهایت پوستی نرم و مرطوب، بدون چین و چروک میسازد.
-
درمان آکنه و جوش
روغن سویا به خاطر داشتن ویتامین E یک ماده ضد التهاب محسوب میشود و در درمان جوشها تاثیر زیادی دارد. از این روغن در انواع ماسک خانگی استفاده میکنند.
-
جلوگیری از پوکی استخوان
در دوران بارداری ذخایر کلسیم بدن مادر صرف اسکلت سازی در جنین میشود از این رو ممکن است پوکی استخوان رخ دهد. ویتامین K موجود در سویا در تنظیم متابولیسم استخوان تاثیر زیادی دارد. تحقیقات نشان داده است که روغن سویا علائم ناشی از التهاب را کاهش میدهد و خطر ابتلا به پوکی استخوان را نیز کم میکند.
-
مرطوب کننده صورت
روغن سویا برای پوست خشک مناسب است. از آنجا که این روغن حاوی ویتامین B است، لذا از پوست در برابر بروز لکههای سیاه محافظت میکند. همچنین میتواند منجر به بازسازی پوست از طریق از بین بردن سلولهای مرده شود و به پوست صورت نرمی و لطافت ویژهای ببخشد.
-
کاهش سطح کلسترول بد در اثر مصرف روغن سویا
بر اساس تحقیقات موجود، استفاده از روغن سویا تا 25 درصد به کاهش رسوبات LDL و فشار خون کمک می کند.
عوارض جانبی روغن سویا در بارداری
در مورد مضرات روغن سویا یا عوارض جانبی روغن سویا در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
دیابت
بد نیست بدانید رژیم های غذایی که اسید لینولئیک زیادی دارند مثل روغن سویا با چاقی ارتباط مستقیم دارند. تحقیقات نشان داده است که تغذیه با روغن سویا میتواند منجر به مقاومت در برابر انسولین و نهایتاً افزایش وزن و قند خون بارداری شود.
-
بیماریهای کبدی
به نظر میرسد زیادهروی در مصرف روغن سویا در بارداری میتواند منجر به بروز بیماریهای کبدی از جمله ظهور کبد چرب در بارداری شود.
-
بیماری قلبی
روغن سویا نقش بسیار زیادی در چاقی دارد و چاقی نیز میتواند خطر بیماریهای قلبی در بارداری را افزایش دهد.
-
مشکلات سیستم ایمنی
ممکن است روغن سویا برای سلولهای ایمنی سمی باشد. مطالعات نشان داده است روغن سویا برای سلولهای ایمنی که برای مقابله با عفونتها مورد نیاز هستند، مضر است و میتواند منجر به بیشتر شدن حساسیت بیماران به عفونت شود.