برنامه روزانه کودک دو ساله شامل چه مواردی می شود؟
برنامه روزانه کودک دو ساله از جهت نوع فعالیتها همچون برنامه ریزی روزانه کودک یک ساله است. اما بدیهی است که به طور کلی در برنامه ریزی برای کودکان باید به فاکتور سنی آنها توجه کرد و بر اساس سن برنامه ریزی کارهای روزانه را انجام داد. نیازهای یک کودک دوساله با یک کودک یک ساله متفاوت است. او بزرگتر شده است و قدرت درک و فهم بیشتری پیدا کرده است. از همین جهت باید دقیقا متناسب با سن یک کودک دو ساله برای تربیت و پرورش او برنامه ریزی کرد. یادآوری میکنیم که اثاث و پایه برنامهریزی برای کودکان از بدو تولد آغاز میشود و در هر مرحله از رشد به شکل جداگانهای اجرا خواهد شد. تمام این برنامهریزیها به هم متصل و روتین هستند و سلسلهوار یکدیگر را پوشش میدهند. در ادامه بیشتر در مورد برنامه ریزی برای کودک 2 ساله توضیح خواهیم داد.
اصول برنامه روزانه کودک دو ساله چیست؟
اصل اولیه و مهم در برنامه ریزی برای کودکان، تربیت و پرورش صحیح است. بنابراین در برنامه روزانه کودک دو ساله باید تربیت صحیح سرلوحه تمام فعالیتها باشد. برنامه باید به گونهای باشد که خستهکننده و کسالتآور نباشد و در عین اینکه از نظم برخوردار است، اصلا مشخص نباشد که برنامهای در کار است. در این صورت کودک با تمایل بیشتر و راحتتر برنامه را اجرا میکند. مهدکودک رفتن، بازی کردن، کتاب خواندن، خوابیدن و خوردن غذاهای متنوع، دستشویی رفتن یاد گرفتن (جیش گفتن) رایجترین کارهایی است که یک کودک دوساله انجام میدهد. اما طبیعی است که بازی کردن یک کودک دوساله با یک کودک یک ساله متفاوت است. شما باید یاد بگیرید که با یک کودک دو ساله بازیهای مخصوص سناش را انجام دهید.
مهد کودک رفتن کودک 2 ساله
بهترین سن برای رفتن به مهدکودک در شرایط معمولی برای کودکان بین دو تا سه سالگی است؛ اما نه به صورتی که هر روز به مهدکودک بروند؛ بلکه دو الی سه روز در هفته کافی است. طبیعتا به مرور این بازه زمانی بیشتر میشود.پس اگر در برنامه روزانه کودک سه ساله خود مهد کودک رفتن را قرار دهید، بهتر است. اما بدیهی است که برای یک مادر شاغل سن مهد کودک رفتن کودک به زیر یک سال کاهش پیدا میکند. گرچه گفته میشود که دو تا سه سال اول زندگی زمان طلایی برای تربیت کودک و ایجاد ارتباط عاطفی عمیق بین مادر و کودک است و بهتر است در این مدت کودک در بیشتر مواقع در تعامل با مادر خود باشد، اما گاهی روال زندگی ایجاب میکند حتی کودک شش ماهه به مهد سپرده شود و مهد کودک مادر را برای نگهداری کودک یاری کند. با توجه به اینکه یک کودک دو ساله تقریبا میتواند نیازهای شخصی خود را بازگو کند و از لحاظ غذا خوردن به مادر وابسته نیست، بنابراین مهد رفتن میتواند در برنامه روزانه کودک دو ساله گنجانده شود. در فضای مهدکودک فعالیتهایی مانند بازی، کتاب خواندن، کاردستی، مهارتهای دست ورزی و برنامه غذایی روزانه کودک دو ساله در نظر گرفته میشود.
بازی کردن در برنامه کودک دوساله
بازی کردن در برنامه روزانه کودک دو ساله هنوز پر رنگ است. اساسا بازی کردن سن و سال نمیشناسد؛ این نوع بازی است که بر اساس سن تغییر میکند و متفاوت میشود. مثلا در برنامه روزانه کودک چهار ساله بازی های فکری بیشتر و سخت تری میتوان قرار داد.
- بازی با بلوک های فومی
- بازی با بلوکهای خانه سازی
- بازی با حباب
- گِل بازی
- آب بازی و شنا کردن
- انجام تمرینات ورزشی و...
کتاب خواندن برای کودک دوساله
وقتی برای کودک و نوزاد خود از روزهای اول تولد و حتی از دوران جنینی کتاب خوانده باشید، دیگر کتاب خواندن یکی از مهمترین کارهایی است که در برنامه روزانه کودک دو ساله شما قرار میگیرد. بدیهی است که کتاب یک کودک دو ساله با یک کودک بزرگتر یا کوچکتر متفاوت است. بنابراین درست انتخاب کنید و کتابهای خوب برای او تهیه کنید. کتابهایی تهیه کنید که با زبان کودکانه و شعر و داستان، زندگی کردن را به کودک یاد میدهند و رفتارهای اجتماعی را به او آموزش میدهند. از بین انبوه کتابهایی که برای رده سنی دو سال وجود دارد میتوانید کتابهای زیر را انتخاب کنید.
معرفی چند کتاب مفید برای برنامه روزانه کودک دو ساله
1. مجموعه کتابهای "من میتوانم": مجموعه کتاب های "من میتوانم" خردسالان را با مهارتهای اولیه زندگی آشنا میکند ، فرصت واحدها و برنامههای کار در خانه و مهد کودک را برای آنها فراهم میکند.
- من میتوانم لباس بپوشم
- من میتوانم بگویم جیش دارم
- من میتوانم تنها بخوابم
- من میتوانم سالم باشم
- من میتوانم بدون کمک غذا بخورم
- من میتوانم ورزش کنم
2. مجموعه 12 جلدی "میمینی": مجموعه کتابهای میمینی (ناصر کشاورز) قصههای منظومی از بچه میمونی بازیگوش و شیرین است. در هر کتاب مشکلی رفتاری از میمینی سر میزند و یا حادثهای برای او پیش میآید که در نهایت او را باتجربهتر میکند.
- میمینی دیگه بیکاره، دوست و رفیق نداره
- میمینی کجاست؟ تو خونه پیش مامان میمونه
- درخت و برگ و ریشه، میمینی پیدا میشه
- میمینی کجاست؟ رفته بیرون به مهد و پارک و خیابون
- میمینی الهی بد نبینی
- و...
3. مجموعه کتابهای کتی ترجمه ناصر جلالیان
- کتی سلام میکند
- کتی خودش به توالت می رود
- کتی حمام را دوست دارد
- کتی خودش غذا می خورد
- کتی کمک می کند
- کتی وسایلش را جمع می کند
- کتی به خرید می رود
- کتی به گردش می رود
برنامه غذا خوردن کودک دو ساله
داشتن برنامه غذایی روزانه کودک دو ساله نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. غذا خوردن یک کودک دو ساله تنوع بیشتری دارد. حتی میتوانید کودک را در پخت غذا مشارکت دهید و همزمان با او بازی هم کنید. تنوع غذایی را در رژیم یک کودک دو ساله قرار دهید و او را از جانک فودها دور کنید. یک کودک دو ساله دیگر میتواند همه چیز بخورد. فقط باید یاد بگیرد که هر ماده غذایی خواص خودش را دارد و میتواند نقش مهمی در تغذیه کودک داشته باشد و باید در رژیم غذاییاش گنجانده شود. صبحانه یک وعدهی غذایی اصلی است و نباید آن را نادیده بگیرید. کودک از دو سالگی دیگر شیر نخواهد خورد و غذای کمکی هم جای خود را به غذای اصلی میدهد. در تهیهی وعدههای غذایی کودکان و نوشتن برنامه غذایی هفتگی کودک دو ساله در این سن باید به هرم غذایی توجه داشته باشید.
برنامه ریزی روزانه یک مادر
جدا از برنامه ریزی روتین روزانه برای کودک، به عنوان یک مادر شما باید به برنامههای هفتگی خود نیز توجه داشته باشید. داشتن یک برنامه هفتگی برای کودکان به شما کمک میکند دید واضحتری از کارهایی که باید در این مدت برای کودکتان انجام دهید داشته باشید و در نتیجه بهتر میتوانید برای خود برنامه ریزی کرده و به کارهای روزانه – چه کارهای منزل و چه کارهای شخصی- برسید. در نظر نگرفتن زمانی برای خودتان منجر به خستگی و عصبانیت شما میشود که روی روحیهی کودک نیز اثر مخربی دارد.
کلام آخر
برنامه روزانه کودک دو ساله میتواند بسیار متنوعتر از اینها باشد. انواع بازیها از جمله شن بازی، لگو بازی، نقاشی، پازل بازی تئاتر کودکانه، کارتونهای زبان خارجه و ... تنها بخش دیگری از کارهایی است که میتوانید در برنامه روزانه کودک دو ساله بگنجانید. به عنوان یک پدر و مادر آگاه باید خلاقیت داشته باشید و این کارها را در روزهای مختلف و به اشکال مختلف در برنامه روزانه کودک دو ساله خود قرار دهید. شاید بخشی از بازیها در سنین مختلف مشترک باشند، اما درجه و سطح بازیها و توقع از کودک برای انجام بازی در هر سن متفاوت است. بنابراین بر اساس سن کودک از او توقع داشته باشید.