نکات خواب کودک از تولد تا سه ماهگی
اگر به تازگی مادر شدهاید و نوزادی در خانه دارید، حتما لازم دارید تا نکات خواب کودک از تولد تا سه ماهگی را مرور کنید و با الگوی خواب کودک خود آشنا شوید. خوابیدن یکی از اساسیترین نیازهای نوزادان و کودکان است که به شدت در رشد و وزن گیری آنها تاثیر دارد. هر چه سن کودک کمتر باشد، میزان خواب او بیشتر است. به عبارت دیگر با بیشتر شدن سن نوزاد، ساعات خواب او کمتر میشود و ساعات بیداری افزایش پیدا میکند. در این بین آنچه مهم است این است که کودک فرق میان شب و روز را تشخیص دهد و خواب شبانه مفیدی داشته باشد.
خواب نوزاد چگونه است؟
پیش از اینکه همه نکات خواب کودک از تولد تا سه ماهگی را مرور کنید، باید بدانید که درستترین تعریف برای واژه "نوزاد" کودکی است که تازه متولد شده است و بیشتر از 40 روز از تولدش نگذشته است. شاید کمی عجیب و البته جالبانگیز باشد که بدانید همه نوزادان پس از 40 روزگی تغییرات رفتاری زیادی خواهند داشت. یکی از این تغییرات رفتاری، تغییر در عادات خواب آنها است. البته اگر از ابتدای تولد برای خواباندن نوزاد خود الگوی مشخصی را دنبال کنید و تلاش کنید که مفهوم خواب شب و روز را به او بفهمانید، میتوانید امیدوار باشید که تا 40 روزگی و پس از آن کودک، الگوی خوابی را که شما به او آموزش دادهاید، یاد بگیرد و بر اساس آن رفتار کند.
*بهترین داروی گیاهی برای خواب نوزاد چیست
به علت اینکه معده نوزاد شیرخوار کوچک است و خیلی زود خالی میشود و نوزاد احساس گرسنگی میکند و به شیردهی نیاز دارد، بنابراین نباید انتظار داشته باشید که او دورههای زمانی طولانی مدتی بخوابد. در واقع این احساس گرسنگی است که باعث میشود نوزاد بیدار شود و گریه گرسنگی سر دهد. بنابراین منقطع خوابیدن نوزاد کاملا طبیعی است. اگر این خوابهای منقطع را در یک دوره 24 ساعته در کنار یکدیگر قرار دهیم، متوجه میشویم که نوزاد در حدود 18 تا 20 ساعت میخوابد و تنها برای شیر خوردن و تعویض پوشک بیدار میشود. البته به شرطی که او درد دیگری نداشته باشد. برای مثال دردهای کولیکی معده به شدت خواب نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهد.
همه نکات خواب کودک از تولد تا سه ماهگی
- میزان خواب نوزاد تازه متولد شده چقدر است؟ نوزادان از بدو تولد تا سه ماهگی در یک دوره 24 ساعته، حدود 18 تا 20 ساعت میخوابند.
- خواب نوزادان منقطع و در دورههای زمانی نهایتا 3 ساعته است.
- محیط آرام و نوازشهای مادر در خوب خوابیدن نوزاد تاثیر بسیاری دارد.
- برای خوب خوابیدن نوزاد حتما او را ماساژ بدهید.
- حمام کردن به موقع نوزاد منجر به خوب خوابیدن او میشود؛ به شرطی که شکم او را نیز سیر کنید.
- تمیز و کثیف بودن پوشک در آرامش کودک و خوابیدن او موثر است.
- برای تمیز نگه داشته کودک خود، ترجیحا در هر وعده تعویض پوشک او را با آب و صابون مخصوص کودک بشویید. این کار به شدت در تمیز شدن بدن او تاثیر دارد؛ تمیزی بدن او نیز به شدت در احساس راحتی او موثر است. وقتی کودک احساس راحتی داشته باشد، به راحتی به خواب میرود.
- به دمای محیط و اتاقی که کودک را در آن میخوابانید، توجه کنید. بهترین دما بین 24 تا 27 درجه سانتی گراد است.
- حتما از دماسنج در اتاق کودک استفاده کنید. ترجیحا دماسنجی که میزان رطوبت محیط را نیز نشان دهد.
- بهترین درصد رطوبت برای اتاق نوزاد بین 35 تا 45 درصد است.
- در فصول سرد سال برای بهتر خوابیدن نوزاد حتما از دستگاه بخور سرد استفاده کنید تا رطوبت محیط پایدار و مناسب باقی بماند.
- سرمای زیاد و گرمای زیاد به شدت خواب کودک را تحت تاثیر قرار میدهد.
- از ملزومات خواب مناسب استفاده کنید. پتو و تشک و متکای نرم و بدون حساسیت انتخاب کنید.
- ترجیحا کودک را در هنگام خواب در شیب مناسبی قرار دهید تا برگشت شیر نداشته باشد و معده بتواند به مرور شیر را هضم کند.
- در آروغگیری نوزاد جسور و پیگیر باشید. آروغ گیری درست و مناسب باعث میشود کودک خوب و راحت و بدون درد بخوابد.
- برای آروغگیری بین 15 تا 20 دقیقه زمان صرف کنید.
- اگر از گهواره استفاده میکنید حتما مکررا وضعیت قرار گیری کودک در گهواره را چک کنید. (سندرم مرگ ناگهانی کودک)
- به کودک خود خوابیدن زیر سینه (هنگام شیردهی) را یاد بدهید. خصوصا برای خواب شب.
- اگر کودک را کامل و خوب شیر بدهید، خود به خود زیر سینه میخوابد و خودش سینه مادر را رها میکند و میخوابد. در این حالت حتما قبل از قرار دادن کودک در رختخواب، آروغ او را به آرامی و ملایمت بگیرید.
- به دردهای کولیک نوزاد که در حدود 6 هفتگی به اوج میرسد و تا حدود 4 ماهگی ادامه دارد، توجه کنید.
- رژیم غذایی مادر به شدت در کیفیت شیر او تاثیر دارد و شیری که نوزاد میخورد به شدت در عکس العمل دستگاه گوارش او تاثیر دارد. وقتی دستگاه گوارش نوزاد مشکل داشته باشد، قطعا خواب نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهد.
- اگر نوزاد خود را قنداق میکنید، توجه داشته باشید که بند قنداق را بیش از اندازه سفت و محکم نبندید. میتوانید از قنداقهای چسبی استفاده کنید.
- قنداق کردن به دلیل اینکه نوزاد را در یک فضای بسته و محدود قرار میدهد، فضای داخل رحم را برای او تداعی میکند و منجر به آرامش او میشود.
- اگر کودک نسبت به قنداق شدن مقاومت کرد، اجازه دهید دستانش از قنداق بیرون بماند و فقط پهلو، شکم و پاهای او را در قنداق قرار دهید.
- گرم نگه داشتن پهلوی نوزاد به شدت در آرامش او برای خوابیدن تاثیر دارد.
- همواره پای نوزاد را با جوراب بپوشانید تا سرما از پا وارد بدن او نشود. سرد بودن و سرد ماندن بدن، خواب نوزاد را مختل میکند.
- نوزاد خود را خوب شیر بدهید و سیر کنید تا آنها خوب بخوابند و به این ترتیب خوب رشد کنند و خوب وزن بگیرند.
- در هنگام روز صداهای بیشتری در معرض شنوایی کودک قرار دهید و در هنگام خواب شب، صداها را به حداقل برسانید.
- پیشنهاد میکنیم از همان دوران نوزادی، کودک خود را به یک عروسک عادت بدهید و برای خواباندن، غذا دادن، بازی کردن و... از عروسک محبوب او کمک بگیرید.
- نور محیط را در روز زیاد و در شب کم کنید تا به این ترتیب نوزاد تفاوت شب و روز را درک کند و خود را سازگار کند.
- کودک خود را طاق باز (رو به پشت) نخوابانید. طاق باز خوابیدن نوزاد وضعیت چندان خوبی نیست. بلکه مدام و به ترتیب او را از پهلوی چپ به پهلو راست تغییر وضعیت دهید. به این ترتیب هم شکل دهی سر نوزاد درست انجام میشود و هم در صورت برگشت شیر از مری نوزاد، خطری (خطر خفگی و پریدن شیر در گلو) او را تهدید نخواهد کرد.
- استفاده از قنداق در آرامش نوزاد و خوب خوابیدن او موثر است. خصوصا برای نوزادان کولیکی و برای تسکین دردهای کولیکی.
خواب نوزاد از چند ماهگی تنظیم میشود؟
خواب نوزادم کی تنظیم میشود؟ برای تنظیم خواب و افزایش میزان خواب عمیق نوزادن باید کمی صبر کنید. سن تنظیم خواب در حدود شش ماهگی ست. در این دوره کودک با ریتم شبانه روز بیشتر آشنا شده است و بیشتر و بهتر میخوابد.
خواب زیاد نوزاد
جدول خواب کودک گاهی با میزان خواب نوزاد سه ماهه یا کوچکتر شما یکسان نیست. ممکن است احساس کنید نوزادتان بیش از حد میخوابد و از خود بپرسید آیا خواب زیاد نوزاد خطرناک است؟ در درجه اول باید بدانید اینکه جدول خواب به شما میگوید خواب نوزاد دو ماهه چقدر باید باشد لزوماً یک محدودهی نسبی ست و میتواند در هر کودکی متفاوت باشد. در درجهی بعدی دلایل زیادی میتواند برای خواب زیاد و خوابآلودگی در این دوران وجود داشته باشد از جمله گرسنگی، بیماری و ... . در وهلهی اول باید ببینید آیا خواب زیاد نوزاد سه ماهه یا کوچکتر شما همیشگی ست یا خیر و اگر همیشگی ست باید به بررسی علت بپردازید. ممکن است برای علت یابی به پزشک نیاز داشته باشید. در هر صورت زیاد خوابیدن نوزاد ممکن است نشان از بیماری خاصی باشد و بنابراین اگر میبنیید زیاد میخوابد حتماً آن را پزشک کودکتان مطرح کنید.
کلام آخر
نکات خواب کودک از تولد تا سه ماهگی تقریبا تمام نکتهها و توصیههایی است که همه مادران به مرور زمان و با کسب تجربیات بیشتر در نگهداری فرزند خود آنها را درمییابند و کشف میکنند. بنابراین اگر این نکتهها را با دقت مرور کنید و به یاد بسپارید، برای نگهداری فرزند خود چندین پله جلوتر قرار میگیرید و احساس راحتی بیشتری خواهید داشت.