قرص فلوکونازول در بارداری ضرر دارد؟
قرص فلوکونازول (Fluconazole) به منظور پیشگیری و درمان عفونت قارچی (کاندیدیازیس) و عفونت مغز و نخاع (منیژیت) استفاده میشود. این قرص باید حتماً توسط پزشک تجویز شود و مصرف خودسرانه آن خطرناک است. اما اینکه آیا مصرف قرص فلوکونازول در دوران بارداری درست است یا خیر بحثی است که در این مطلب درمورد آن صحبت میکنیم.
با نصب اپلیکیشن گهواره شما به ابزارهای کاربردی دوران بارداری از جمله مراقبت بارداری دسترسی پیدا کرده و با دیگر مادران میتوانید تبادل نظر داشته باشید. همچنین ابزارهای دیگر، مقالات و ویدئوهای آموزشی زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها بهرهمند شوید.
قرص فلوکونازول برای عفونت واژن در بارداری
انواع قارچها میتوانند بر روی پوست انسان ظاهر شوند و حتی برخی از آنها میتوانند در سطح بدن رشد و تکثیر پیدا کنند و عفونتهای پوستی، دهانی و واژینال را بوجود آورند. از شایعترین گروه قارچها، گروه تینه آ هستند موجب عفونت پوستی میشوند. نوع دیگر این عفونت قارچی که بسیار شایع هستند thrush یا برفک نام دارند که در دهان و واژن رشد میکنند. در این شرایط پزشک برای درمان، پیشگیری و کنترل عفونتهای قارچی داروی فلوکونازول را تجویز میکند. این دارو با از بین بردن انواع قارچها و مخمرها به درمان عفونت شما کمک میکند.
* آیا مصرف آنتی بیوتیک در بارداری مجاز است؟ + معرفی لیست داروهای مجاز
قرص فلوکونازول در بارداری و شیردهی
قرص فلوکونازول برای درمان عفونتهای قارچی واژن، دهان و گلو و همچنین برای درمان عفونت قارچی مغز و طناب نخاع مصرف میشود. عفونت واژن یکی از شایعترین بیماریهایی است که زنان در دوران بارداری به آن مبتلا میشوند. اما باید بدانید مصرف خودسرانه این دارو برای درمان عفونت در دوران بارداری بسیار خطرناک است. این دارو جزو داروهای ممنوعه در دوران بارداری به شما میآید و طبق تحقیقات انجام شده بر روی انسانها، در صورتی که مادر قرص فلوکونازول را در دوزهای 150 و یا بالاتر مصرف کند، اثرات نامطلوبی را بر روی جنین میگذارد. استفاده از این قرص تا ماه سوم بارداری به هیچ عنوان توصیه نمیشود.این دارو در دوران بارداری باید تنها در زمانی باید تجویز و مورد استفاده قرار بگیرد که عفونت در مرحله خطرناکی قرار داشته باشد. همچنین تنها در صورتی باید مورد استفاده قرار بگیرد که خطری برای جنین نداشته باشد. در غیر این صورت در دوران بارداری برای درمان عفونتهای قارچی میتوانید از کرم کلوتریمازول استفاده کنید.
همچنین مصرف این دارو در دوران شیردهی از آنجایی که کودک از مادر تغذیه میکند، عوارض جانبی زیادی برای کودک خواهد داشت. در صورتی که باردار بوده و یا به کودک خود شیر میدهید، قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید. این امکان وجود دارد که شما مجبور باشید بین قطع شیردهی و یا قطع دارو یکی را انتخاب کنید.
هشدارهای مهم برای مصرف قرص فلوکونازول
- هشدارهای مهم درباره مصرف این دارو را جدی بگیرید تا از احتمال وقوع عوارض جانبی آن جلوگیری کنید. این هشدارها عبارتند از:
- هشدار نارسایی کبدی: در حین مصرف این دارو باید عملکرد کبد شما توسز آزمایشات خون بررسی شود تا دچار نارسایی کبدی نشوید.
- هشدار جوش پوستی: مصرف این دارو میتواند باعث ایجاد بثورات شدید و حتی مرگ بیمار شود.
- هشدار ضربان قلب نامنظم: مصرف این دارو میتواند شما را در معرض بیماری خطرناک ریتمیک قلب به نام torsades de pointes قرار دهد.
- هشدار غده فوق کلیوی: این دارو میتواند باعث آسیب به غده کلیوی شود.
- هشدار آسیب به جنین: مصرف این دارو در دوران بارداری میتواند به جنین آسیب برساند.
آیا قرص فلوکونازول باعث سقط جنین میشود؟
مصرف این دارو در دوز 150 میلیگرم برای درمان عفونت قارچی واژن در دوران بارداری ایرادی ندارد، اما مصرف بیش از اندازه از این میزان میتواند باعث بروز برخی از ناهنجاریها در زمان تولد نوزاد شده و حتی باعث بروز سقط جنین شود. اگرچه اثر سقط آن مانند قرصهایی مثل قرص سقط جنین سایتوتک قوی نیست اما اثری مشابه دارد و باید اجتناب شود.
نحوه مصرف قرص فلوکونازول
دوز، شکل دارو و تعداد دفعات مصرف این دارو به موارد زیر بستگی دارد:
- شدت بیماری و شرایط شما
- وضعیت تحت درمان
- سن شما
- سایر شرایط پزشکی موجود
- نحوه واکنش شما به اولین دوز
عوارض جانبی قرص فلوکونازول
این دارو باتوجه به بدن و نحوه اثرگذاری این دارو، میتواند عوارض متفاوتی داشته باشد. از جمله عوارض جانبی این دارو عبارتند از:
- سر درد و سر گیجه
- حالت تهوع، ناراحتی معده و استفراغ
- دل درد و اسهال
- تغییر در طعم غذا
- بثورات شدید در افراد با ایمنی پایین
در صورتی که این اثرات خفیف باشند در طرف چند روز تا چند هفته از بین میروند، اما اگر شدید هستند و از بین نمیروند، حتما به پزشک مراجعه کنید.
از عوارض جانبی جدی که ممکن است در اثر مصرف این دارو بوجود آید، آسیب کبدی است که با علائم زیر خود را نشان میدهد:
- زرد شدن پوست و یا سفیدی چشم
- ادرار تیره و مدفوع روشن
- خارش شدید پوست
- حالت تهوع و استفراغ
- بثورات شدید در افراد مبتلا به ایدز یا سرطان
- پوسته پوسته شدن پوست
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- ضعف عضلانی و خستگی
اگر این علائم را در خود مشاهده کردید، جدی گرفته و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
کپسول فلوکونازول 150 برای مو
باید بدانید عفونت رحم و واژن خود به تنهای سبب ریزش مو نمیشوند. اما عوارض جانبی این قبیل از بیماریها میتواند سبب ریز مو شود. همچنین همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، قارچها میتوانند در سطح بدن پخش شده و رشد و تکثیر پیدا کنند. بنابراین یک قارچ پوستی میتواند روی سطح سر رشد کرده و باعث ریزش مو شود. در این صورت مصرف فلوکونازول میتواند در از بین بردن عفونت و جلوگیری از کاهش ریزش مو در بارداری موثر باشد.
تاثیر فلوکونازول بر تخمک گذاری و پسردار شدن
بسیاری از عموم بر این باورند که مصرف قرص فلوکونازول در زمان تخمک گذاری و در صورت اقدام به بارداری، باعث پسر شدن جنین میشود. زیرا مصرف این قرص میزان قلیایی بودن رحم را افزایش داده و شرایط را برای بارداری پسر محیا میکند. اما باید بدانید این باور بسیار غلط است. این دارو برای رفع بیماریهای عفونی تجویز شده و مصرف خودسرانه آن، عوارض جبران ناپذیری به دنبال دارد. با این حال بسیاری از پزشکان به زنان در دوران اقدام به بارداری، مصرف این قرص با دوز 50 میلیگرم را برای تعیین جنسیت فرزند خود تجویز میکنند.
نمیدانستم باردارم و قرص فلوکونازول خوردم...
همانطور که توضیح دادیم مصرف قرص فلوکونازول در صورتی که بیشتر از دوز 150 میلیگرم نباشد و تعداد آن زیاد نباشد، تاثیر منفی بر روی جنین نخواهد داشت. بنابراین تاثیر این قرص بر روی جنین به میزان دوز و تعداد مصرفی آن بستگی دارد. بهتر است نگران نباشید اما برای اطمینان بیشتر به پزشک مراجعه کنید.