از چه سنی میتوان به کودک ماست داد؟

وقتی کودک شما از شیر مادر یا شیر خشک به مواد جامد تغییر ذائقه میدهد، برای مادران بسیار هیجانانگیز است و یکی از این غذاهای جدید و جذاب ماست است. با این حال متاسفانه وجود لاکتوز در ماست باعث میشود که آن به یک مادهس حساسیتزا تبدیل شود و منجر به آلرژی غذایی در کودکان شیرخوار میشود. بنابراین والدین میخواهند بدانند آیا میتوانند به فرزندشان ماست بدهند و اگر دادن آن بیخطر است از چه سنی میتوان به کودک ماست داد و یا در صورت بروز آلرژی باید چه کنند. در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختهایم.
سن مناسب برای دادن ماست به نوزاد
بهترین زمان برای شروع مصرف لبنیات از جمله ماست بین 8 تا 12 ماهگی است با این حال برخی از کارشناسان معتقدند که 6 ماهگی هم برای شروع خوردن ماست سن مناسبی است. این سن برای شروع مصرف ماست سن خوبی است زیرا تقریباً در همین زمان است که اکثر نوزادان شروع به خوردن غذای جامد میکنند. ماست منبع خوبی از پروتئین است و به دلیل وجود پروبیوتیکها به تنظیم حرکات و عملکرد روده کمک میکند. ضمناً ماست لاکتوز کمتری نسبت به شیر کامل دارد و تحمل آن کمی راحتتر است.
آلرژی به ماست در کودکان
بعضی اوقات بعد از خوردن ماست، ممکن است علائمی مانند واکنش آلرژیک رخ دهد اما آزمایش خون خلاف آن را ثابت میکند. ممکن است آبریزش چشم نوزاد یا گرفتگی بینی، پاسخ بدن شما به هیستامین موجود در ماست باشد. وقتی بدن شما هیستامین ایجاد میکند، باعث بروز علائم آلرژیک میشود.
برخی از علائم گویای آلرژی به ماست عبارتند از:
- بثورات در اطراف دهان
- خارش
- بالا آوردن و استفراغ در کودکان
- اسهال
- تورم
در صورت مشاهده هر یک از این علائم، دادن ماست به کودک را متوقف کرده و با پزشک تماس بگیرید.
عدم تحمل لاکتوز هنگام خوردن ماست
حساسیت به شیر، با عدم تحمل لاکتوز متفاوت است. آلرژی واکنش ایمنی بدن به پروتئینهای موجود در شیر است. اگر کودک عدم تحمل لاکتوز داشته باشد، بدن توانایی تجزیهی لاکتوز، یعنی همان قند شیر، را در رودهی کوچک ندارد و باکتریهای موجود در روده، لاکتوز را در هنگام تجزیه تخمیر نمیکنند. علائم عدم تحمل لاکتوز عبارتند از:
- گاز
- درد شکم
- نفخ نوزاد در دوران شیردهی
- اسهال
این علائم میتواند از 30 دقیقه تا چند ساعت پس از مصرف لبنیات ظاهر شود.عدم تحمل لاکتوز بسیار شایع است و تقریباً 65 درصد از جمعیت جهان را تحتتأثیر قرار میدهد. اگر کودک شما عدم تحمل لاکتوز دارد، ممکن است ماست را بهتر از شیر یا خامه تحمل کند زیرا ماست، لاکتوز کمتری نسبت به اکثر محصولات لبنی دارد. هر کس به لبنیات پاسخ متفاوتی میدهد. بنابراین تحمل کودک شما ممکن است به یک مادهی غذایی نسبت به فرد دیگری که به عدم تحمل لاکتوز مبتلاست متفاوت باشد.
ماست یونانی لاکتوز کمتری نسبت به ماست معمولی دارد زیرا مقدار بیشتری آب پنیر از آن خارج شده است. ماست یونانی یکی از غذاهای لبنی است که به راحتی قابل هضم است. فقط مطمئن شوید که کنسانترهی پروتئین آب پنیر در لیست مواد تشکیل دهندهی آن نباشد. این ماده بعضاً برای افزایش پروتئین اضافه میشود، اما باعث افزایش محتوای لاکتوز نیز میگردد که کودک را دچار مشکل میکند.
همچنین در برخی موارد ممکن است عدم تحمل لاکتوز با مصرف قرصهای جایگزین آنزیم لاکتوز قابل درمان باشد. ماست لبنی بدون لاکتوز نیز در بازار موجود است.مانند بسیاری از غذاهای جدید که در رژیم غذایی کودک وارد میشوند، حتی در صورت بروز خفیف علائم، همیشه بهتر است سه روز پس از تغذیهی اولیه صبر کنید تا شدت علائم واکنش آلرژیک بررسی شود.
احتیاطات قبل از دادن ماست به نوزاد
قبل از اینکه لبنیاتی مانند ماست را در رژیم غذایی کودک بگنجانید، چند نکته وجود دارد که باید در نظر بگیرید:
- هضم: ماست و پنیر تحت یک فرایند کشت قرار میگیرند و بنابراین پروتئینهای شیر در آنها تجزیه میشوند. این موضوع باعث هضم پروتئین موجود در ماست و پنیر برای نوزادان میشود، در حالی که هنوز منبع خوبی از کلسیم و ویتامین D است.
- تغذیه: شیر گاو همان سطح تغذیهای که شیر مادر یا شیرخشک برای نوزاد فراهم میکند را ندارد. پزشکان معمولاً توصیه میکنند که والدین، شیر مادر یا شیرخشک را تا بعد از سال اول با شیر گاو (یا شیر دیگری مانند شیر بز، شیر سویا، شیر برنج یا شیر بادام) جایگزین نکنند. این موضوع میتواند نوزادان را در معرض خطر کم خونی فقر آهن قرار دهد.
- مکمل: ماست را باید به عنوان یک مکمل غذایی که نوزادان از شیر مادر یا شیر خشک دریافت میکنند، تصور کرد. با حرکت به سمت غذاهای جامد، از جمله محصولات لبنی و ماست، نوزادان باید به اندازهی کافی شیر مادر یا شیر خشک برای تأمین نیازهای غذایی خود بنوشند.
با وجود این احتیاطات و اطلاع درست از اینکه از چه سنی میتوان به کودک ماست داد، با این حال باز هم باید مراقب ظهور علائم باشید و در صورت بروز آنها سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.