تا چند بچه میتوان سزارین کرد؟
زایمان سزارین همیشه خطرات و محدودیتهای مخصوص به خود را دارد که به هر حال باید از آنها آگاه باشید. گرچه ریسک سلامتی با هر سزارین بعدی افزایش پیدا میکند، اما با این حال برخی از خانمها میتوانند بدون عارضه تا شش زایمان سزارین یا حتی بیشتر را تجربه کنند. در ادامه بیشتر توضیح می دهیم تا چند بچه میتوان سزارین کرد.
با نصب اپلیکیشن گهواره شما به ابزارهای کاربردی دوران بارداری از جمله مراقبت بارداری دسترسی پیدا کرده و میتوانید با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید. همچنین ابزارهای دیگر، مقالات و ویدئوهای آموزشی زیادی وجود دارد که در اختیارتان قرار میگیرد.
تا چند مرتبه عمل سزارین را میتوان تکرار کرد؟
در حالت کلی زایمان سزارین نباید به گونهای باشد که مادر یا پزشک بدون هیچ علت پزشکی به آن تمایل داشته باشد، اما متاسفانه در ایران اینگونه است. با این وجود اینکه سزارین توسط چه پزشکی و با چه درصدی از مهارت و تبحر انجام میشود، بسیار مهم است. لذا میتوان این سوال را که تا چند بار میتوان سزارین را تکرار کرد؟ اینگونه پاسخ بدهیم که پاسخ قطعی و واضحی وجود ندارد و این موضوع کیس به کیس میتواند کاملا متفاوت باشد. اما اگر می پرسید که چرا سزارین زودتر انجام میشود؟ علت های زیادی برای آن وجود دارد.
همچنین بهبودی بعد از هر بار تجربه سزارین، متفاوت است. ممکن است فردی با نرخ یکسانی در هر بار تجربه سزارین بهبود پیدا کند و نرخ بهبودی فرد دیگری در هر بار سزارین نسبت به بار قبل طولانیتر شود و سختتر به بهبودی برسد. بنابراین اینکه از لحاظ پزشکی چه کسانی میتوانند سزارین کنند هم متفاوت است.
فاکتورهای مهم برای تکرار سزارین یا VBAC
پزشکان به منظور اینکه مشخص کنند برای یک خانم تا چند بار می توان سزارین را تکرار کرد؟ یا آیا امکان زایمان طبیعی بعد از سزارین وجود دارد؟ به فاکتورهای متعددی توجه میکنند. هر پزشک بر اساس تاریخچه سزارین و VBAC یک خانم میتواند تعیین کند که هر روش زایمان تا چه اندازه قابل انجام است و چه ریسکهای میتواند داشته باشد. این فاکتورها مربوط به مادر، نوزاد و روند بهبودی مادر بعد از تکرار سزارین است.
VBAC مخفف عبارت Vaginal Birth After Cesarean است. منظور از این اصطلاح این است که بعد از زایمان سزارین، زایمان یا زایمانهای بعدی به روش طبیعی یا واژینال انجام شود. VBAC یا وی بک، بازگشت به زایمان طبیعی در زایمانهای بعدی پس از تجربه سزارین است.
خطرات هر بار تکرار سزارین
- پارگی رحم
- خونریزی سنگین که منجر به انتقال خون شود
- آسیب به مثانه یا روده
- هیسترکتومی در زمان زایمان
- کاشت غیر طبیعی جفت
- ایجاد چسبندگیهایی با افزایش ضخامت در رحم
- فتق
- دیاستاز راست (هنگامی که عضلات معده از هم جدا میشوند و شکم بیرون میزند)
- تهوع و درد در محل برش
- اندومتریوز در برش
- عوارض بلند مدت سزارین
- عوارض کوتاه مدت سزارین
- عوارض سزارین برای نوزاد
واقعیتهایی در مورد تکرار سزارین
- به طور کلی هر بار تکرار سزارین پیچیدهتر از آخرین بار است.
- هیچ پژوهشی بی خطر بودن تکرار سزارین را مشخص نکرده است.
- زنانی که مکررا زایمان سزارین را تجربه میکنند، بیشتر در معرض خطر هستند.
- هر چه تکرار سزارین بیشتر باشد، احتمال مشکلات جفت نیز بیشتر میشود.
- خطر زایمان زودرس، خونریزی بیش از حد و نیاز به انتقال خون و برداشتن جراحی رحم در هر بار تکرار سزارین بیشتر میشود.
- هر بار تکرار سزارین بروز چسبندگیها را بیشتر میکند.
- هر برش در هر سزارین خطر بروز فتق و ترمیم جراحی را بیشتر میکند.
تکرار سزارین، آری یا خیر
به هر حال اگر مجبور باشید در بارداریهای بعدی خود نیز به روش سرازین وضع حمل کنید، چارهای جز پذیرش این واقعیت ندارید. اما چنانچه با فاصله مناسبی از بارداری قبلی خود، مجددا باردار شدهاید و این بار ترجیح میدهید به روش طبیعی یا زایمان از واژن وضع حمل کنید، باید بدانید که غیر ممکن نیست. گرچه در نگاه اول عجیب و غیر ممکن به نظر میرسد، اما در عمل اینگونه نیست. هرچند بدن یک بار برش عمیقی را تجربه کرده است، اما با گذشت زمان بازسازی شده است و بهبودی کامل حاصل شده است. خصوصا اگر سزارین قبلی توسط یک پزشک ماهر و با مهارت بالا انجام شده باشد، امکان وی بک در بارداری بعدی بسیار زیاد و موفقیت آمیز خواهد بود.
اما چنانچه به هر دلیل مجبور به تکرار سزارین در بارداری بعدی خود باشید، خواه یا ناخواه ریسکهای یاد شده را باید بپذیرید. توصیه پزشکان این است تا مجبور نشدهاید زیر بار زایمان سزارین نروید تا از عواقب آن دور بمانید.
کلام آخر
قانون و قاعده خاصی برای تکرار سزارین وجود ندارد. بنابراین اینکه چند بار میتوان سزارین کرد؟ اصلا معلوم نیست. شاید برای کسی دو بار یا حتی فقط یک بار سزارین امکانپذیر باشد و برای شخص دیگری تا شش بار هم بلامانع باشد. پس اگر میخواهید به این سوال که تا چند بچه میتوان سزارین کرد در مورد خودتان پاسخ دهید، به ویژگیهای جسمانی و سلامتی شخصی خودتان توجه کنید.