سیتریزین در بارداری | طریقه مصرف و عوارض احتمالی

همانطور که میدانید مصرف داروها در بارداری باید زیر نظر پزشک باشد زیرا میتوانند در روند رشد جنین تاثیرگذار باشند. سیتریزین نوعی داروی آنتی هیستامین است که برای درمان مشکلاتی از جمله کهیر، خارش بینی، آبریزش چشم و بینی، عطسه و.... استفاده میشود. سیتریزین در دوران بارداری با تجویز پزشک مجاز است و جزو داروهای دسته B قرار دارد. با این حال این بدان معنا نیست که مصرف آن بدون عارضه باشد. در ادامه بیشتر در مورد طریقه مصرف و عوارض احتمالی قرص سیتریزین در بارداری توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار میگیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.
قرص سیتریزین برای چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم در مورد تاثیر سیتریزین در بارداری توضیح دهیم لازم است ابتدا کمی با مصارف این قرص آشنا شوید. سیتریزین نوعی آنتی هیستامین است که به درمان علائم حساسیت از جمله خارش بینی، سوزش چشم، آبریزش چشم، عطسه، کهیر بارداری و دیگر علائم مشابه کمک میکند.
به طور کلی سیتریزین میتواند برای درمان آلرژیهای فصلی، آلرژیهای غذایی، نیش حشرات، آلرژیهای دارویی و سایر آلرژیهای خانگی کمک کننده باشد. سیتریزین در سه شکل قرص، کپسول و شربت در بازار موجود است که فرم شربت آن برای کودکان استفاده میشود.
آیا سیتریزین در بارداری مضر است؟
همانطور که میدانید داروها در بارداری باید تحت نظر پزشک مصرف شوند. بسته به منافع و مضرات، هر دارو در یکی از ۵ دستهی زیر قرار میگیرد:
- دسته داروهای گروه A که داروهایی هستند که آزمایشات انسانی و حیوانی، بیخطری آنها برای بارداری را تایید کردهاند.
- دسته دوم دسته داروهای گروه B که آزمایشات حیوانی، بیخطری آنها را تایید کردند اما آزمایشات انسانی کافی هنوز انجام نشده است. این داروها با تجویز پزشک مجاز میباشند.
- داروهای دسته C داروهایی هستند که آزمایشات حیوانی خطراتی را برای جنین نشان داده است اما آزمایشات انسانی کافی انجام نشده است.
- داروهای دسته D که خطرآفرینی آنها برای جنین انسان مشخص شده است اما زمانی که مزیت آنها بیشتر از مضراتشان باشد با تجویز پزشک قابل استفاده هستند.
- داروهای دسته X داروهایی که استفاده از آنها منجر به آسیبهای شدید و جدی و حتی مرگ جنین میشود.
بر اساس این دستهبندی دارویی، سیتریزین در بارداری در دسته داروهای گروه B قرار دارد یعنی داروهای مجاز با تجویز پزشک.
این دستهبندی نشان میدهد که مصرف سیتریزین در سه ماه اول بارداری که جنین در وضعیت رشدی حساسی قرار دارد نیز اگر پزشک تشخیص دهد مجاز است.
* مقاله داروی ضد حساسیت مجاز در بارداری را مطالعه کنید.
عوارض سیتریزین در بارداری
اینکه سیتریزین در بارداری با تجویز پزشک مجاز است به این معنا نیست که مصرف آن بدون هرگونه عوارض میباشد.
هر داروی شیمیایی در کنار مزایایی که دارد میتواند عوارضی نیز برای مصرف کننده ایجاد کند. از مهمترین عوارض مصرف قرص سیتریزین در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خواب آلودگی یا بیخوابی
- خشکی دهان
- سر درد
- سرگیجه
- مشکلات گوارشی مانند تهوع یا استفراغ
- اضطراب
- تاری دید
- درد عضلانی
- افزایش وزن
همانطور که در عوارض مصرف سیتریزین در بارداری مشاهده میکنید، برخی از این عوارض با مشکلات شایع دوران بارداری شباهت دارد. از این رو مصرف این قرص ممکن است این علائم را تشدید کند.
برای مثال خوردن سیتریزین در اوایل بارداری میتواند منجر به تشدید مشکلاتی مانند تهوع و استفراغ شود. یا مصرف سیتریزین در سه ماه دوم بارداری میتواند مشکلات بیخوابی را تشدید کند.
در پایان بارداری نیز هورمونهای شل کننده مفاصل ترشح میشود تا بدن را برای زایمان آماده کنند که این خود میتواند منجر به بروز مشکلاتی دیگری مثل کمردرد و ضعف عضلانی شود بنابراین خوردن سیتریزین در سه ماه سوم بارداری میتواند این مشکل را نیز تشدید کند.
همچنین باید در نظر داشته باشید که سیتریزین با برخی داروها از جمله داروهای خواب، داروهای ضد اضطراب، داروهای شل کننده عضلات و سایر آنتیهیستامینها تداخل دارویی دارد.
طریقه مصرف قرص سیتریزین در بارداری
بسته به علت تجویز مصرف قرص سیتریزین میتواند متفاوت باشد اما معمولاً برای بزرگسالان یک قرص ۱۰ میلیگرمی در طول روز تجویز میشود.
چیزی تحت عنوان بهترین زمان مصرف در روز برای قرص سیتریزین وجود ندارد اما توصیه میشود آن را یک ساعت مشخص در هر روز مصرف کنید.
* مقاله فاموتیدین در بارداری را مطالعه کنید.
جایگزین مصرف قرص سیتریزین در بارداری
بسیاری از افراد نگران مصرف قرص و دارو به ویژه مصرف سیتریزین در ماه آخر بارداری هستند. خوشبختانه روشهای زیادی برای کنترل خانگی علائم حساسیت وجود دارد که میتواند شما را از مصرف انواع قرص مانند قرص سیتریزین برای خارش در بارداری بینیاز کند. این روشها عبارتند از:
- خودداری از تردد در روزهای آلوده یا روزهای که درصد گردهی هوا زیاد است
- استفاده از ماسک در صورت تردد در محیط بیرون از خانه
- عدم تردد در محیطهایی که آلرژی را تشدید میکند مثل پارک و باغها
- تعویض لباس و استحمام بعد از رسیدن به خانه برای شستشو و از بین بردن گردههای صورت و بدن