خوردن سبزی در بارداری چه فواید و مضراتی دارد؟

انتشار: بهمن ۱۴۰۳ | بروزرسانی: بهمن ۱۴۰۳
خوردن سبزی در بارداری

خوردن سبزی در بارداری، بخش مهمی از رژیم غذایی این دوران است، زیرا سبزیجات سرشار از ویتامین‌ها، مواد مغذی، فیبر و آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که برای یک بارداری سالم ضروری‌اند. مصرف سبزیجات در این دوران به تأمین مواد مغذی مهمی مانند ویتامینC، کاروتنوئیدها و اسید فولیک کمک می‌کند که در رشد و تکامل جنین نقش اساسی دارند. در ادامه، درباره فواید خوردن سبزی در بارداری، انواع سبزی و سبزی‌های ممنوعه در بارداری توضیح می‌دهیم.

با نصب اپلیکیشن گهواره در جریان تغییرات هفته به هفته بارداریتون قرار میگیرید . این برنامه اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یاداوری می‌کند و هر روز یک پیام مشاوره‌ای متناسب با سن بارداریتون دریافت خواهید کرد.

فواید سبزی خوردن در بارداری چیست؟

در حالی که رشد جنین تا حد زیادی تحت تأثیر عوامل غیر تغذیه‌ای مانند ژنتیک، عملکرد جفت، سن مادر، فشار خون و ... است، نمی‌توان از اهمیت تغذیه سالم، به‌خصوص فواید سبزی خوردن در بارداری غافل شد. میوه‌ها و سبزیجات، منبع اصلی بسیاری از مواد مغذی ضروری از جمله پتاسیم، منیزیم، فیبر، فولات و ویتامین‌های A و C محسوب می‌شوند. سبزی‌هایی مانند اسفناج که برگ تیره دارند؛ منبع خوبی از آهن و فولات محسوب می‌شوند که برای رشد و تکامل جنین در طول بارداری ضروری‌اند. 

خوردن سبزیجات در بارداری

کلم بروکلی و سبزیجات برگ‌دار تیره

کلم بروکلی و سبزیجات برگ‌دار تیره مانند اسفناج، از ابرغذاهای دوران بارداری محسوب می‌شوند! این سبزیجات سرشار از ویتامین‌ها و مواد مغذی از جمله ویتامین‌های A، C، K وهمچنین کلسیم، آهن و فولات هستند. علاوه بر این، آن‌ها مقدار زیادی آنتی‌اکسیدان و فیبر دارند که می‌تواند به کاهش یبوست در بارداری کمک کند. 

سبزی خوردن در سه ماه اول بارداری

 سبزی خوردن در سه ماه اول بارداری، به تأمین مواد مغذی حیاتی برای رشد جنین و سلامت مادر کمک می‌کند. مهم‌ترین فواید خوردن سبزی در سه ماه اول بارداری عبارتند از:

  • تامین اسید فولیک (فولات): سبزیجاتی مانند اسفناج، کلم بروکلی و کاهو حاوی فولات هستند که از نقص‌ لوله عصبی جنین پیشگیری می‌کنند.
  • کاهش خطر کم‌خونی: سبزیجاتی مثل اسفناج و جعفری حاوی آهن هستند که از کم‌خونی در بارداری جلوگیری می‌کند و به افزایش انرژی مادر کمک می‌کند.
  • تنظیم فشار خون: پتاسیم موجود در سبزیجاتی مانند کرفس و کدو سبز به کنترل فشار خون کمک کرده و از مشکلات قلبی در بارداری پیشگیری می‌کند.
  • تقویت سیستم ایمنی: ویتامین C موجود در فلفل دلمه‌ای، جعفری و کلم بروکلی، به تقویت ایمنی بدن کمک می‌کند.

خوردن تره در بارداری

سبزی تره در بارداری فواید زیادی دارد زیرا حاوی کلسیم، ویتامین B6 (که ممکن است به کاهش تهوع صبحگاهی کمک کند)، ویتامین k، آهن و منیزیم است. کلسیم موجود در تره به زنان باردار کمک می‌کند تا با برخی از علائم دوران بارداری از جمله تحریک‌پذیری، بی‌خوابی، کمردرد، درد یا گرفتگی عضلات پا مقابله کنید.

* مقاله علائم بارداری را مطالعه کنید.

سبزی‌های ممنوعه در بارداری کدام‌اند؟

اگر تاکنون این پرسش برای شما پیش آمده که آیا سبزی خوردن در بارداری ضرر دارد یا سبزی‌های ممنوعه در بارداری کدام‌اند، باید بدانید، بهتر است از خوردن برخی سبزی‌ها در بارداری اجتناب کنید یا در حد اعتدال مصرف کنید. در ادامه لیست سبزی‌های ممنوعه در بارداری و دلایل آن ذکر شده است.

سبزی‌های ممنوعه در بارداری

1. بادمجان

مصرف بادمجان در بارداری باید با احتیاط انجام شود زیرا اگرچه خواص بسیاری دارد، می‌تواند برای برخی از زنان باردار مشکلاتی ایجاد کند؛ به همین دلیل بسیاری از متخصصان زنان و زایمان توصیه می‌کنند که در این دوران از خوردن بادمجان خودداری شود. بادمجان به عنوان درمانی برای اختلالات پیش از قاعدگی و آمنوره (قطع قاعدگی) شناخته می‌شود، اما مصرف زیاد آن در بارداری ممکن است خطر زایمان زودرس یا تولد نوزاد نارس را افزایش دهد.

2. تربچه خام

به زنان باردار اکیداً توصیه می‌شود که از مصرف تربچه خام در رژیم غذایی خودداری کنند. تربچه خام، به‌ویژه اگر به‌خوبی شسته نشده باشد، می‌تواند باعث عفونت‌های سالمونلا و ای‌کولای در زنان باردار شود. دانه‌های تربچه ممکن است حاوی باکتری‌های مضر باشند که می‌توانند باعث تب بالا و کم‌آبی بدن در زنان باردار شوند که این شرایط برای مادر و نوزاد او خطرناک است.

* مقاله غذاهای مضر در بارداری را مطالعه کنید.

3. آلوئه‌ورا

ژل آلوئه‌ورا به عنوان یک ماده مفید برای پوست شناخته می‌شود که آن را نرم، مرطوب و درخشان نگه می‌دارد. علاوه بر این، مصرف خوراکی آلوئه‌ورا نیز دارای فوایدی است اما خوردن آلوئه‌ورا در دوران بارداری ممنوع است، زیرا به دلیل وجود ترکیبات آنتراکینون‌ها، ممکن است خطراتی مانند زایمان زودرس یا سقط جنین ایجاد کند. با این حال، استفاده موضعی از آلوئه‌ورا بر روی پوست زنان باردار بی‌خطر است و می‌تواند به کاهش ترک‌های پوستی ناشی از بارداری کمک کند.

4. سیر

میزان خوردن سیر در بارداری، باید توسط پزشک تعیین شود زیرا مصرف بیش از حد آن می‌تواند باعث سوزش سر دل شود که بسیاری از زنان باردار آن را تجربه می‌کنند. همچنین سیر می‌تواند منجر به رقیق شدن خون و نوسانات فشار خون شود.

5. خیار

خوردن خیار در بارداری، باید بااحتیاط باشد زیرا به دلیل داشتن آب و نمک زیاد ممکن است باعث واکنش آلرژیک، تکرر ادرار و سوءهاضمه شود. بنابراین، پیش از افزودن آن به رژیم غذایی روزانه خود، با پزشک مشورت کنید. 

خوردن سبزی شاهی در بارداری

خوردن سبزی شاهی در بارداری، مفید است زیرا یکی از منابع غنی ویتامین B9 (فولات) است که نقش مهمی در پیشگیری از نقص لوله عصبی جنین ایفا می‌کند و به افزایش شانس تولد نوزاد سالم کمک می‌کند. با این‌ حال، مصرف بیش از حد سبزی شاهی در بارداری، ممکن است باعث انقباضات رحمی شده و خطر سقط جنین را افزایش دهد. بنابراین، توصیه می‌شود مصرف آن را در حد متعادل نگه دارید و با پزشک خود درباره مصرف آن مشورت کنید.

بهترین سبزی در بارداری

بهترین سبزی در بارداری

خوردن سبزی در بارداری، برای تأمین مواد مغذی ضروری است. برخی از بهترین سبزیجات برای این دوران عبارت‌اند از:

  • سیب‌زمینی شیرین: غنی از ویتامینA، B وC
  • چغندر: سرشار از ویتامین، فیبر و تقویت‌کننده سیستم ایمنی
  • فلفل دلمه‌ای: منبع عالی ویتامین و فیبر
  • کلم بروکلی: حاوی ویتامین C، K و فولات، مؤثر در رفع یبوست
  • نخود سبز: سرشار از فیبر و ویتامین K و C
  • گوجه‌فرنگی: غنی از بیوتین و ویتامینC و K
  • ریحان: سرشاراز ریبوفلاوین، نیاسین، فسفر، منیزیم، پتاسیم، روی، آهن

میزان مصرف سبزیجات در بارداری

پیشنهاد می‌شود خوردن سبزی در بارداری، روزانه ۲.۵ تا ۳ فنجان (حدود ۵۰۰ گرم) و به‌صورت خام یا پخته باشد. سبزیجات کنسروی را حذف کرده و از سبزیجات تازه و فصلی استفاده کنید. تغذیه سالم، همراه با ورزش و خواب کافی، برای سلامت مادر و جنین ضروری است.

کلام آخر

خوردن سبزی در بارداری اهمیت زیادی دارد زیرا در سلامت مادر و جنین مؤثر است. در این مطلب هرآنچه که باید درباره فواید و مضرات خوردن سبزی در بارداری بدانید، ذکر کردیم. پیش از گنجاندن هر نوع میوه، سبزی یا سایر مواد غذایی در رژیمتان، با پزشک یا متخصص تعذیه مشورت کنید.

منابع:

PubMed Central

drswatiattam

prenate