ویتامین K در بارداری | فواید و عوارض مصرف

فواید مصرف ویتامینها در طول بارداری بر کسی پوشیده نیست اما هر ویتامین فواید، طریقه مصرف و عوارض احتمالی خود را دارد. ویتامین K برای لخته شدن خون و کمک به بهبود مناسب زخمها ضروری است. اما مصرف بیش از حد آن میتواند با عوارضی از جمله لخته شدن غیرطبیعی خون و افزایش خطر ترومبوز همراه باشد. در ادامه به طور کامل در مورد مزایا، روش مصرف و دوز مناسب ویتامین K در بارداری توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار میگیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.
نقش ویتامین کا در بارداری
ویتامین K به لخته شدن خون کمک و از خونریزیهای خطرناک جلوگیری میکند. تحقیقات اخیر نشان میدهد که ویتامین K، به ویژه K2، نقش کلیدی در سلامت قلب و عروق، متابولیسم و تنظیم سطح کلسیم خون دارد. همچنین این ویتامین برای رشد سالم استخوان و سنتز پروتئین در کبد نیز ضروری است. خواص لخته شدن خون آن در طول زایمان، زمانی که بدن شما در حال استراحت و شروع به بهبودی پس از زایمان است، مهم است.
نوزادان به طور طبیعی در دوران بارداری یا شیردهی ویتامین K کافی از مادران خود دریافت نمیکنند. به همین دلیل است که هنگام تولد به نوزادان ویتامین K اضافی داده میشود تا از یک بیماری نادر اما کشنده به نام خونریزی ناشی از کمبود ویتامین K (VKDB) جلوگیری شود.
به طور کلی دو نوع ویتامین K در بارداری داریم:
K1: فیلوکینون، موجود در غذاهای گیاهی
- سبزیجات برگ سبز (کلم پیچ، اسفناج، سبزیجات سالادی، کلم، کلم بروکلی، کلم بروکسل)
- روغنهای گیاهی (کانولا، سویا، زیتون)
K2: مناکینون، موجود در محصولات حیوانی و غذاهای تخمیر شده و همچنین تولید شده توسط باکتریهای روده:
- پنیر
- لبنیات پرچرب
- گوشت (گوشت خوک، مرغ)
- زرده تخم مرغ
هم ویتامین K1 و هم ویتامین K2 در بارداری باید در رژیم غذایی مادر گنجانده شوند.
* مقاله ویتامین B6 در بارداری را مطالعه کنید.
به چه مقدار ویتامین K در بارداری نیاز داریم؟
برای بهرهمندی از تاثیر ویتامین K در بارداری باید میزان روزانه را دریافت کنید. میزان مصرف توصیه شده برای ویتامین K برای همه زنان، اعم از غیرباردار، باردار و شیرده، ۶۰ میکروگرم در روز است.
آیا به قرص ویتامین کا در بارداری نیاز داریم؟
در شرایط طبیعی مادر به مصرف قرص یا آمپول ویتامین K در بارداری نیاز ندارد مگر آنکه با مشکلات سوءجذب همراه باشد یا داروهای آنتی بیوتیک مصرف کند.
کمبود ویتامین کا در بارداری چه مشکلاتی دارد؟
عدم دریافت کافی ویتامین K میتواند علائمی مانند خونریزی ناشی از کمبود را ایجاد کند. این اتفاق وضعیتی برای نوزادانی است که در دوران بارداری ویتامین K کافی دریافت نکردهاند، در نتیجه هنگام خونریزی خونشان لخته نشده و زخمها نیز بسته نمیشود. اگرچه این بیماری بسیار نادر است، اما میتوانند تاثیر بسیار جدی داشته باشد و بلافاصله پس از تولد مشکلاتی ایجاد کند.
عوارض ویتامین k در بارداری
مسمومیت با ویتامین K بسیار نادر است. تنها مسمومیت گزارش شده مربوط به منادیون است که هیچ کاربردی در انسان ندارد. تصور میشود که سمیت آن با انواع محلول در آب آن مرتبط است. هنگامی که سمیت رخ میدهد، علائم زردی، هایپربیلیروبینمی، کمخونی همولیتیک و کرنیکتروس بروز میکند.
شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد مقدار بیش از حد ویتامین K در دوران بارداری منجر به عوارض جانبی خواهد شد. با این حال، همیشه باید قبل از مصرف هرگونه مکمل با پزشک خود مشورت کنید و فقط در صورت توصیه پزشک این کار را انجام دهید. برای مثال در بعضی تحقیقات مشخص شده که مصرف بیش از حد ویتامین K2 در دوران بارداری میتواند منجر به لخته شدن غیرطبیعی خون شود و خطر ترومبوز را هم در مادر و هم در جنین در حال رشد افزایش دهد.
* مقاله ویتامین K در چه غذاهایی وجود دارد را مطالعه کنید.
غذاهای سرشار از ویتامین K
در بالا در مورد ضرورت مصرف ویتامین K در بارداری توضیح دادیم. حالا باید با منابع این ویتامین آشنا شوید. شما میتوانید بیشترین ویتامین K را از میوهها و سبزیجات خام دریافت کنید. غذاهای زیر همگی منابع خوبی هستند:
- سالادهای تازه و خام و سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و کلم بروکلی.
- کلم قرمز، خیار، تره فرنگی، کرفس، کنگر فرنگی، نخود فرنگی و لوبیا
- محصولات لبنی مانند پنیر کاتیج و خامه یا شیر
- روغن زیتون و کلزا
- گوشت بدون چربی
ترکیب این غذاها راهی عالی برای دریافت ویتامین K ضروری در دوران بارداری است.
منابع: