خوردن ماست در بارداری | مزایا و معایب+بهترین نوع
همه زنان باردار میدانند که خوردن لبنیات در دوران بارداری چقدر اهمیت دارد. یکی از مواد لبنی بسیار خوشمزه و پرخاصیت ماست است. از جمله مهمترین خواص مصرف ماست در بارداری میتوان به بهبود هضم، رفع مشکلات گوارشی، تحکیم استخوان، رشد جنین و .... اشاره کرد. با این حال اگر در خوردنش افراط کنید یا از ماستهای غیر پاستوریزه استفاده کنید دچار عوارض خواهید شد. در ادامه بیشتر در مورد خواص و مضرات ماست و انواع ماستهایی که میتوانید در دوران بارداری استفاده کنید توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره شما به ابزارهای کاربردی دوران بارداری از جمله تغذیه بارداری دسترسی پیدا کرده و میتوانید با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید. همچنین ابزارهای دیگر، مقالات و ویدئوهای آموزشی زیادی وجود دارد که در اختیارتان قرار میگیرد.
آیا خوردن ماست در بارداری خوب است؟
خوردن ماست در دوران بارداری حتی توصیه میشود به شرط آنکه به شکل پاستوریزه تهیه و در شرایط مناسب نگهداری شده باشد.
ماست پاستوریزه میتوان خواص زیادی داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد اما حتی افراط در خوردن ماست پاستوریزه نیز میتواند مشکلاتی داشته باشد که در بخش مضرات به طور کامل در مورد آن توضیح خواهیم داد
* از چه سنی میتوان به کودک ماست داد؟
ترکیبات و خاصیت ماست در بارداری
ماست از شیر درست میشود، بنابراین ارزش غذایی مشابهی دارند. یک ماست ساده حاوی ترکیباتی همچون چربی، پتاسیم، سدیم، کلسیم، ویتامین ب 6، منیزیم و... که آن را به یک سوپرغذا تبدیل کرده است.
خواص ماست در بارداری
فواید ماست در بارداری بسته به ترکیبات آن میتوانند متفاوت باشد با این حال موارد زیر پایهای ترین فواید و خواصی هستند که میتوانید از مصرف ماست دریافت کنید.
- کمک به دستگاه گوارش
ماست سرشار از باکتریهای مفیدی است که در روده حضور دارند و به هضم غذا کمک میکنند. به جز این مصرف ماست به ویژه ماستهای حاوی فیبر افزوده مانند ماست خیار در بارداری، ماست اسفناج در بارداری یا ماست و کدو در بارداری هضم کلی غذا و جذب مواد مغذی توسط دستگاه گوارش را بهبود میبخشد. به طور ویژه مصرف ماست پروبیوتیک در بارداری از این نظر مفید است. این ماست حاوی باکتریهای پروبیوتیک است که به هضم خوب کمک میکند.
- کمک به رشد استخوان
ماست پر از کلسیم است. کلسیم برای تشکیل استخوانها و دندانهای جنین ضروری است و در طیف وسیعی از عملکردهای دیگر بدن نیز نقش حیاتی دارد. کلسیم همچنین برای جذب ویتامین D در بدن ضروری است.
- بهبود سیستم ایمنی
به دلیل وجود باکتریهای خوب با ناراحتیهای معده و عفونتها مبارزه میکند. ماست جمعیت پروبیوتیکهایی را افزایش میدهد که فلور باکتریایی روده را بازسازی میکنند و هر بیماری را تسکین میدهند و در عین حال هضم را بهبود میبخشند.
- کنترل فشار خون
فشار خون بالا یک خطر رایج در دوران بارداری است که میتواند اثرات نامطلوبی بر روی مادر و جنین مانند زایمان زودرس داشته باشد. مصرف ماست باعث آرامش بدن و کاهش فشار خون میشود. همچنین سطح کلسترول را کاهش میدهد و برای قلب مناسب است.تحقیقات نشان میدهد که محتوای منیزیم ماست به کاهش یا جلوگیری از انقباضات رحمی که میتواند باعث پره اکلامپسی و زایمان زودرس شود کمک میکند.
* ارتباط بین خوردن لبنیات در بارداری و جنسیت جنین چگونه است؟
- کنترل وزن
ماست میتواند یک میان وعده خوب در بارداری باشد، بدلیل داشتن پروتیین شما را سیر نگه میدارد، وزنگیری تان را کنترل میکند و رشد وزنی جنین را تضمین میکند، یادتان باشد که حتما ماست پاستوریزه بخورید.
- رشد مغز جنین
خوردن ماست در اوایل بارداری را فراموش نکنید. ماست سرشار از فولات و ویتامینهای B5، B6 و B12 است که برای رشد مغز جنین کمک کننده است.
- جلوگیری از عفونتهای قارچی واژن
تغییرات هورمونی ترکیب فلور میکروبی بدن را تغییر داده و با تضعیف سیستم ایمنی بدن را مستعد عفونت میکند. پروبیوتیکهای موجود در ماست تضمین میکنند که باکتریهای خوب در واژن کشت میشوند، که از رشد و تکثیر مخمر در نواحی تناسلی جلوگیری میکند و در نتیجه از عفونتهای مخمری پیشگیری یا کاهش میدهد.
- درمان اسهال
مصرف برنج و ماست در بارداری در واقع به شکل کته ماست در بارداری با تنظیم فلور میکروبی روده جلوی اسهال را میگیرد.
بهترین ماست در بارداری کدام است؟
هوس ماست در بارداری ایرادی ندارد تا زمانی که از ما پاستوریره استفاده کنیم. اما بهترین گزینه برای رفع میل به ماست در بارداری کدام است؟
قبل از پاسخ به این سوال ابتدا کمی در مورد ماستهای مختلف توضیح داده و سپس بهترین گزینه را معرفی خواهیم کرد.
- ماست یونانی در بارداری: ماست یونانی ماست معمولی است که قوام غلیظتر و متراکم تری دارد که به دلیل فرآیند فیلتر کردن آب پنیر و مایعات یا از طریق افزودن پروتئین آب پنیر و کنسانتره پروتئین شیر است.
- ماست ایسلندی در بارداری: با غلظت بیشتر شبیه ماست چکیده اما طعم ترش با ته مزه شیرنی است.
- ماست چکیده در بارداری: از ماست ساده تهیه میشود که آبش از آن خارج شده و معمولا به آن نمک اضافه میشود.
- ماست ترش در بارداری: ماستی با درصد اسید لاکتیک بالاتر که طعم ترش دارد.
- ماست محلی در بارداری: ماست شیرین یا ترشی که در روستاها به صورت خانگی تهیه میشود. خوردن ماست محلی در بارداری به دلیل مشخص نبود وضعیت بهداشتی توصیه نمیشود.
- ماست طعمدار در بارداری: مانند ماست موسیر در بارداری، ماست لبو در بارداری، ماست و نعنا در بارداری، ماست بورانی در بارداری که از ترکیبا سبزیجات و ادویههای مختلف با ماست ساده به دست میآید.
و اما پاسخ به سوال اصلی:
ماست یونانی معمولاً دو برابر ماست معمولی پروتئین دارد. علاوه بر این، منبع خوبی از پروبیوتیک ها، ویتامینهای گروه B، فسفر و کلسیم است. کلسیم به قوی نگه داشتن استخوانهای شما کمک میکند و به جنین شما کمک میکند تا اسکلت سالمی داشته باشد. از این رو نسبت به ماستهای بالا گزینه بهتری است.
مقایسه انواع ماست حیوانی در بارداری
در ادامه مقایسه کوتاهی بین انواع ماست حیوانی خواهیم داشت:
ماست گاو در بارداری | ماست گوسفند در بارداری | ماست گاومیش در بارداری | ماست بز در بارداری | |
کالری در صد گرم | 150 | 130 | 120 | 120 |
چربی | 6 گرم | 7 گرم | 8 گرم | 6 گرم |
پروتئین | 5 گرم | 9 گرم | 6 گرم | 6 گرم |
کلسیم | 15 درصد | 30 درصد | 21 درصد | 45 درصد |
ماست پرچرب یا کم چرب؟
چربی موجود در لبنیات ، از نوع چربی اشباع است، دریافت چربی اشباع بیش از حد نیاز خودداری کرد و التهاب را در بدن به حداقل رساند از آنجایی که چربی خون در بارداری افزایش می یابد، بهتر است ماست کم چرب و پاستوریزه بخورید، تا چربی های اشباع کمتری دریافت کنید.
خوردن ماست در بارداری و تعیین جنسیت
اگرچه بعضی انواع ویار بارداری مانند ویار ماست در بارداری را به جنسیت جنین مربوط میدانند اما تحقیقات جدید نشان میدهد که این دو موضوع ارتباطی با هم ندارند. دلیل اصلی ویار هنوز مشخص نیست اما میتواند به نیازهای بدن مادر مربوط باشد. از این رو تمایل به خوردن ماست در بارداری نشان دهنده جنسیت خاصی نیست.
مضرات خوردن ماست در بارداری
ضرر ماست در بارداری نسبت به خواص آن بسیار کم است. مگر آنکه از انواع ماست غیرپاستوریزه در بارداری یا ماست تاریخ گذشته در بارداری استفاده کنید. که در این شرایط ابتلا به مسمومیت محتمل است که عوارضی همچون دل درد، درد معده، اسهال و ... دارد.
روشهای مصرف ماست در بارداری
روشهای زیادی برای مصرف ماست در بارداری وجود دارد مانند:
- به عنوان مخلفات همراه غذا
- در انواع اسموتی و دسر
- چیپس و ماست در بارداری
- سس ماست در بارداری
- خورشت ماست در بارداری
- آش ماست در بارداری
اما بهترین شکل حالت ساده مصرف ماست در بارداری است که نسبت به انواع دیگر کالری کمتری دارد.