ترشحات ناف نوزاد | تفاوت ترشحات طبیعی و عفونی ناف

ترشحات ناف نوزاد، ممکن است در حالت طبیعی نیز وجود داشته باشد و معمولاً خطری برای او ندارد؛ اما اگر علائمی مانند تب، درد و ورم ناف نوزاد نیز دیده شود، ترشح داشتن ناف نوزاد ممکن است نشانهی عفونت باشد. در این مقاله، به مواردی مانند مشکلات بند ناف، مراقبت از بند ناف، درمان عفونت ناف نوزاد در طب سنتی و درمان امفالیت نوزادان پرداختهایم تا بتوانید درصورت نیاز، این مسئله را بهتر مدیریت کنید.
پادکست خلاصه مقاله ترشحات ناف نوزاد:
با نصب اپلیکیشن گهواره، قد و وزن کودک خود را روی نمودار بررسی کنید و از رشد مناسبش اطمینان یابید. روزانه متناسب با سن کودکتان ، پیامهای مشاوره تخصصی دریافت کنید و با توصیههای تغذیهای و دستور پختهای مناسب، تغذیه سالمتری برای او فراهم کنید. همچنین، با بازیهای مناسب و آزمونهای دورهای به تقویت هوش و مهارتهای فرزندتان کمک کنید.
ویژگیهای ترشحات ناف نوزاد هنگام عفونت
همانطور که در مقالات قبلی مانند مقالهی مراقبت از بند ناف ذکر شد، بند ناف طبیعی دارای ویژگیها و شرایطی است که آن را از بند نافی که آسیب دیده، جدا میکند. بهطور مثال، بند ناف سالم در بدو تولد، دارای رنگ سفید مایل به شیری است که با گذشت زمان تیره رنگ شده و پس از گذشت یک تا سه هفته از تولد، خشک شده و میافتد. بند ناف سالم معمولاً فاقد ترشحات بوده یا ترشحات بدون بو، بدون رنگ یا زرد رنگ دارد. همچنین در حالت طبیعی، خونریزی در بند ناف و ترشحات ناف نوزاد تازه متولد شده، مشاهده نمیشود اما این حالت همیشگی نیست و ممکن است علت ترشحات ناف نوزاد، عفونت باشد.
دلیل ترشح ناف چیست؟ ترشحات ناف نوزاد اگر یک یا چند مورد از ویژگیها زیر را داشته باشند، نشاندهندهی عفونت ناف نوزاد بوده و نیاز به پیگیری و درمان دارند. لازم به ذکر است عفونت بند ناف، که شایعترین علت ترشحات زردرنگ از ناف نوزاد محسوب میشود، در دوران نوزادی امری رایج بوده و معمولاً جای نگرانی ندارد و بهسادگی قابل درمان است.
- ترشح از ناف نوزاد با بوی بد
- چرک ناف
- رنگ غیرطبیعی مانند زرد یا ترشحات سبز ناف نوزاد
- حجم بیشتر از حد معمول
- خونریزی ناف بعد از افتادن
- تب و لرز
- گریه و بیقراری
- قرمزی، تورم و خارش دور ناف
- حساسیت به لمس و درد اطراف و داخل ناف
عفونت ناف یا امفالیت نوزادی چطور ایجاد میشود؟
علت ترشح ناف نوزاد چیست؟ اگر مراقبین کودک، نکات بهداشتی ساده را هنگام مراقبت از بند ناف رعایت نکنند، ممکن است ترشحات ناف در کودکان افزایش یافته و نوزاد مبتلا به عفونت بند ناف و امفالیت نوزادی شود. از دلایل رایج افزایش ترشح ناف نوزاد یک ماهه، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لمس بند ناف با دستهای آلوده؛
- پوشاندن لباسهای تنگ و چسبان که از جنس پلاستیک هستند و به بند ناف اجازهی خشک شدن نمیدهند؛
- قرار دادن بند ناف نوزاد زیر پوشک که موجب آلوده شدن و بروز ترشحات ناف نوزاد قبل از افتادن ناف میشود؛
- استفاده از مواردی مانند ناف بند، پانسمان، الکل و مواد ضدعفونیکننده بدون مشورت با پزشک؛
- استفاده از بعضی مواد مانند خاکستر، خمیر و انواع روغن جهت تسریع در افتادن بند ناف؛
- در موارد جدیتر، ابتلای نوزاد به نقص سیستم ایمنی ترشحات ناف نوزاد دو ماهه و بالاتر را افزایش میدهد؛
- ممکن است عفونت ناف نوزاد بعد از افتادن بند ناف نیز رخ دهد که نشانهی بهداشت نامناسب یا بیماریهای زمینهای کودک است.
گرانولوم نافي
گرانولوم ناف، یک توده مرطوب و قرمز از بافت است که میتواند روی ناف نوزاد (ناف) ایجاد شود. میتوان آن را در چند هفته اول زندگی، پس از خشک شدن و افتادن بند ناف مشاهده کرد. معمولاً این یک مشکل جزئی است که چندان خطرناک نیست. گاهی ممکن است با ترشحات ناف نوزاد، بعد از افتادن بند ناف همراه باشد اما نباید آن را با عفونت اشتباه گرفت.
گرانولوم ناف باعث درد نمیشود. اما اگر پس از افتادن ناف نوزاد، ترشحات زردرنگ افزایش یافت و ناحیه دچار درد شد، ممکن است نشانه عفونت باشد و نیاز به مشورت با پزشک داشته باشد. بیشتر گرانولومهای ناف بهمرور زمان خودبهخود بهبود مییابند و نیازی به درمان ندارند. شش تا هشت هفته پس از مشاهده گرانولوم، اقدامات زیر را انجام دهید:
- قسمت بالایی پوشک را بهگونهای تا کنید که ناف در معرض هوا قرار گیرد.
- ناحیه را با آب گرم تمیز کنید و منتظر باشید تا این بافت بهتدریج برطرف شود.
جلوگیری از افزایش ترشحات ناف نوزاد بعد از افتادن بند ناف
عفونت و افزایش ترشحات ناف نوزادان ممکن است نگرانکننده به نظر برسد اما با رعایت چند نکتهی ساده میتوانید این دوران را به راحتی و با خاطری آسوده طی کنید.
- هنگام لمس بند ناف نوزاد، دستهای خود را بشویید. همچنین از دستکاری غیرضروری آن بپرهیزید.
- از موادی مانند روغنها و سایر مواد غیربهداشتی و تاییدنشده جهت افتادن بند ناف نوزاد استفاده نکنید.
- به نوزاد خود، لباس نخی و آزاد بپوشانید و در صورتی که دمای محیط متعادل بود، اجازه دهید بند ناف در معرض هوای آزاد قرار بگیرد تا زودتر خشک شود.
- هنگام استحمام نوزاد، او را در آب غوطهور نسازید و بدن او را با اسفنج خیس تمیز کنید.
- جهت ضدعفونی و پاک کردن ترشحات ناف نوزاد، میتوانید از پارچهی نخی تمیز، آب جوشیده شده و مقداری نمک استفاده کنید تا محلول خاصیت ضدعفونیکنندگی داشته باشد؛ اما به خاطر داشته باشید که نیازی به استفاده از مواد ضدعفونیکننده مانند الکل سفید برای افتادن ناف نوزاد یا ریختن نمک روی ناف نوزاد نیست.
- در صورتی که هر یک از علائم عفونت بند ناف که در بالا ذکر شد را دیدید یا حس کردید حال عمومی نوزاد شما خوب نیست، حتماً به پزشک مراجعه کنید تا از انواع دارو برای عفونت ناف کمک بگیرد و سایر اقدامات لازم را جهت درمان عفونت و ترشح زرد از ناف نوزاد انجام دهد. همچنین در مقالهی عفونت ناف نوزاد، به مواردی مانند عفونت ناف نوزاد دو ماهه یا سنین بالاتر پرداختهایم که مطالعهی آن به شما کمک شایانی میکند.
- اگر ترشحات ناف نوزاد شما کم بود و نوزاد حال عمومی خوبی داشت، میتوانید جهت از بین بردن عفونت، از پماد موپیروسین یا پماد تتراسایکلین برای ناف نوزاد استفاده کنید. استفاده از این دو پماد برای عفونت ناف ایمن بوده و به بهبود وضعیت نوزاد شما کمک شایانی میکند. ممکن است برخی افراد استفاده از عسل برای ناف نوزاد را پیشنهاد کنند اما بهتر است بدون مشورت پزشک این کار را نکنید.
- اگر نگران هستید که چرا بند ناف نوزاد نمیافتد، میتوانید به مقالۀ علت دیر افتادن بند ناف نوزاد مراجعه کنید تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید که برای عفونت ناف نوزاد چی خوبه.
- ترشحات خونی ناف نوزاد میتواند خطرناک باشد. اگر میخواهید بدانید که خون آمدن از ناف نشانهی چیست، پیشنهاد میکنیم مقالهی خونریزی از ناف نوزاد را بخوانید.