در هفته بیست و نهم بارداری چه می‌گذرد؟ | علائم و توصیه‌ها

تاریخ انتشار: مرداد ۱۳۹۹ | تاریخ بروزرسانی: مهر ۱۴۰۳ | زمان مطالعه : ۹ دقیقه
هفته بیست و نهم بارداری

با آغاز هفته بیست و نهم بارداری وارد هشتمین ماه از دوران بارداری خود شده‌اید. جا دارد به شما تبریک بگوییم زیرا به انتهای مسیر بسیار نزدیک‌تر شده‌اید. علاوه بر اینکه هیجان بیشتری خواهید داشت، تورم دست‌ها و پاها، اندازه جنین داخل شکمتان و به دنبال آن اندازه شکم شما همچنان بیشتر و بیشتر می‌شود. در ادامه بیشتر در مورد تحولات هفته بیست و نهم بارداری توضیح خواهیم داد.

با نصب اپلیکیشن گهواره شما به ابزارهای بسیار کاربردی مانند نمودار رشد دسترسی پیدا می‌کنید و می‌توانید با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید.

جنین در هفته بیست و نهم بارداری چه شکلی است؟

اندازه جنین در هفته بیست و نهم بارداری بزرگتر می شود. وزن نوزاد در هفته 29 بارداری حدود 1.13 کیلوگرم می‌باشد. قد نوزاد نیز تقریباً 37 سانتی‌متر است. اگر بخواهیم اندازه بدن جنین در هفته بیست و نهم بارداری را به یک میوه تشبیه کنیم، او تقریباً به اندازه یک بلوط می‌باشد.

در هفته بیست و نهم بارداری سیستم شنوایی نوزادتان شکل گرفته است که با شنیدن صدای بلند از جای خود می‌پرد. به زودی او برای گوش کردن صداها سرش را می‌پیچاند. اگر نوزادتان دختر باشد در هنگام تولد وزنش نسبت به نوزاد پسر کمتر خواهد بود؛ با این حال در هنگام تولد، وزن او بین 3400-3000 کیلوگرم خواهد بود. اگر این دومین یا سومین حاملگی شما است، باید انتظار داشته باشید که وزن این نوزادتان بیش از نوزاد قبلی‌تان باشد.

در این هفته او تقریباً چربی کافی زیر پوست صورتی‌اش دارد و اکنون گودی‌های روی زانوها و آرنج او شکل گرفته‌اند.

از آنجا که نوزادتان فضای کمتری دارد، سرش را به طرف زانوهایش خم می‌کند و مثل زمانی که خیلی کوچک بود، پیچ می‌خورد. هرچه ضربه‌هایش را بیشتر احساس کنید یعنی قد او بلندتر است. می‌توانید با همسرتان سعی کنید اعضای بدن نوزادتان را تشخیص دهید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی جنین و خطرات آن" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

جنین در هفته بیست و نهم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته بیست و نهم بارداری

در هفته بیست و نهم بارداری شکمتان به قدری بزرگ شده است که پاهایتان در زیر آن ناپدید می‌شود. اندازه جنین در حال رشد شما از هفته 29 بارداری تا پایان آن تقریباً دو برابر خواهد شد؛ بنابراین منتظر بزرگ‌تر شدن دست‌اندازهای روی شکم خود باشید. همچنین در این هفته بیشتر مراقب علائم عفونت‌های ادراری باشید؛ زیرا در سه ماهه سوم بارداری بدن زنان باردار بیشتر مستعد عفونت‌های ادراری می‌باشد.

برخی از دیگر تغییرات مشهود هفته بیست و نهم بارداری عبارتند از:

رشد رحم در هفته بیست و نهم بارداری

رحم با سرعت زیادی در هفته 29 بارداری به رشد خود ادامه می‌دهد، به طوری که تا نزدیکی قفسه سینه بالا می‌رود. این امر ممکن است مشکلاتی در تنفس مادر باردار ایجاد کند. رشد رحم همچنین به مثانه و لگن فشار وارد می‌کند که نتیجه آن تکرر ادرار و گرفتگی عضلات خواهد بود.

تغییرات هورمونی بدن مادر در هفته بیست و نهم بارداری

تغییرات هورمونی بدن مادر در هفته بیست و نهم بارداری باعث خشکی و ترک برداشتن پوست شما می‌شود. به دنبال آن ممکن است در پوست خود دچار خارش و یا حتی جوش شوید. در این زمان می‌توانید با افزایش مصرف مایعات و همچنین استفاده کردن از یک مرطوب‌کننده مناسب، رطوبت پوستتان را حفظ نمایید.

ترشح شیر از پستان در هفته بیست و نهم بارداری

معمولاً زنان باردار در هفته بیست و نهم بارداری نیاز به استفاده از پدهای جذب‌کننده دارند؛ زیرا در این زمان سینه‌ها شروع به ترشح آغوز کرده‌اند. در صورتی که ترشح شیر از پستان شما حتی تا پایان بارداری نیز محسوس نبود، نگران نشوید. برخی از افراد ممکن است هرگز نیاز به استفاده از پد برای پستان پیدا کنند.

در هفته 29 بارداری همچنین به دلیل جریان بیشتر خون در نوک پستان، رنگ آن قدری تیره‌تر خواهد شد. پیشنهاد می‌کنیم مقاله "تغییرات پستان در بارداری | علت تغييرات سينه در اوايل حاملگی" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

سوزش سر دل در هفته بیست و نهم بارداری

همان‌طور که در هفته‌های قبل نیز ذکر شد، سوزش سر دل یکی از مشکلات رایج زنان باردار می‌باشد. سوزش سر دل در هفته 29 بارداری ممکن است علاوه بر روزها، شب‌ها نیز شما را به زحمت بیندازد. سعی کنید در سه ماهه سوم بارداری از خوردن غذاهای سنگین اجتناب کنید. شما می‌توانید حجم کوچکی از مواد مغذی را استفاده کنید.

یبوست و هموروئید در هفته بیست و نهم بارداری

در هفته بیست و نهم بارداری مشکلاتی نظیر یبوست و هموروئید (بواسیر) که از هفته‌های قبل بسیاری از مادران باردار را درگیر می‌کند، تشدید خواهند شد. شما می‌توانید با افزایش مصرف مایعات و مواد غذایی سرشار از فیبر این مشکلات را بهبود بیشتری ببخشید. مصرف ماست نیز در بهبود یبوست و هموروئید دوران بارداری مؤثر است.

علائم هفته بیست و نهم بارداری

افزایش دمای بدن مادر در هفته بیست و نهم بارداری

در این هفته ممکن است شریک زندگی‌تان به شما بگوید که بدنتان داغ شده است. حرف او را باور کنید زیرا به دلیل افزایش حجم خون دمای بدنتان بیشتر از همیشه خواهد بود.

خستگی در هفته بیست و نهم بارداری

در هفته بیست و نهم بارداری وزن قابل توجهی را تحمل می‌کنید و شب‌ها بیشتر از خواب بیدار می‌شوید؛ چون نوزادتان ضربه‌های بیشتری می‌زند و بیشتر نیاز به دستشویی رفتن خواهید داشت. ممکن است در طول روز بیشتر احساس خستگی کنید. شاید به اندازه سه ماهه اول بارداری‌تان احساس خستگی و پژمردگی داشته باشید.

می‌توانید با استراحت کردن در طول روز و شب‌ها با خستگی دوران سه ماهه سوم حاملگی مبارزه کنید. مخصوصاً اگر در خارج از منزل شاغل هستید، این استراحت‌ها برای سلامتی شما و نوزادتان ضروری است. تحقیقات نشان می‌دهند، مادرانی که در محیط کار خود استرس دارند و خسته می‌شوند بیشتر در معرض خطر پارگی زودرس کیسه آمنیوتیک و دیواره رحم هستند. برای استراحت بهتر در سه ماهه سوم، به یک طرف خود دراز بکشید، پاهایتان را خم کنید و یک بالش بین آن‌ها بگذارید. بالشی دیگر زیر شکم خود قرار دهید. در طول روز حداقل بیست دقیقه چرت بزنید. اگر زمانی برای خوابیدن ندارید در هر ساعت پنج دقیقه استراحت کنید، پاهایتان را بلند کنید و مجله بخوانید. می‌توانید شب‌ها که نوزادتان حرکات ژیمناستیکی انجام می‌دهد، خودتان را مشغول کنید!

حفظ تعادل در هفته بیست و نهم بارداری

در هفته بیست و نهم بارداری علاوه بر افزایش فضایی که اشغال می‌کنید، ممکن است احساس شلختگی کنید. رحم شما تا حدی بزرگ می‌شود که وقتی سر پا می‌ایستید نمی‌توانید نوک پاهایتان را ببینید.

همچنین بارداری مرکز ثقل شما را تغییر می‌دهد. مرکز ثقل وسط وزن یک جسم است. تغییر در مرکز ثقل شما، تعادل شما را به هم می‌زند؛ چون اکنون باید وزن بدن خود را متفاوت‌تر از قبل متعادل کنید. رشد شکم شما ممکن است باعث شود اشیاء را از دستتان بیندازید و یا از دستتان سر بخورند.

در هفته بیست و نهم بارداری هورمون‌ها باعث می‌شوند در دست‌ها و پاهایتان احساس سنگینی و تورم کنید. عضلات شما نیز به منظور آماده شدن برای زایمان نوزاد کشیده و نرم می‌شوند و شما از احساس سستی و کرختی در انگشتانتان شکایت می‌کنید. این احساس به خاطر تجمع مایع زیاد و تورم در مچ و دست‌ها است که عصب زیر رباط‌ها را می‌پوشاند و باعث ایجاد درد از ناحیه انگشت‌ها تا شانه‌ها می‌شود. معمولاً این یک شرایط موقت در دوران حاملگی است و بعد از متولد شدن نوزاد از بین می‌رود.

واقعیت این است که در هفته 29 بارداری به اندازه زمان قبل از حاملگی‌تان نمی‌توانید کارهای زیادی انجام دهید و کمی سرعت انجام کارهایتان پایین می‌آید. وقتی ورزش می‌کنید، در حالت بدنی مناسبی قرار بگیرید و پاها و دستانتان را با احتیاط و در حالت درستی قرار دهید تا تعادلتان حفظ شود. دقایقی در روز پاهایتان را بلند کنید تا تورم مچ پا و پاهایتان کمتر شود. وقتی از پله‌ها بالا می‌روید بیشتر مواظب باشید.

همچنین اکنون زمانی است که پاهایتان را باید کاملاً روی زمین قرار دهید، به آرامی بلند شوید وگرنه احساس سرگیجه می‌کنید. از بالا رفتن از نردبان‌ها دوری کنید. اگر چیزی در کابینت‌های بالا می‌خواهید و دستتان نمی‌رسد از فرد دیگری بخواهید آن را برایتان بیاورد. زمین را از اشیایی که ممکن است پایتان به آن‌ها گیر کند و بیفتد خالی کنید. در حمل کردن اشیای ظریف و حساس دقت بیشتری کنید و بهتر است از شخص دیگری بخواهید که ظرف‌هایتان را بشوید.

همه این‌ها در شما احساسی ایجاد می‌کند که گویی سرعت زندگی‌تان کاهش پیدا کرده است؛ اما این حالت به زودی تمام می‌شود و به حالت و سرعت قبلی‌تان باز می‌گردید.

توصیه می‌کنیم مقاله "فعالیت‌های ورزشی ممنوع در بارداری کدامند؟" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

زایمان

آماده شدن برای زایمان در هفته سی و نهم بارداری

از این هفته آموزش بهترین حالت‌ها برای زایمان را آغاز کنید. تحقیقات می‌گویند که به نظر می‌رسد اکثر خانم‌ها از روی غریزه می‌دانند که اگر در طول زایمان به اطراف حرکت کنند و یا حداقل در حالت صاف بنشینند، می‌توانند کمک کنند که نوزادشان به حالت پایین، یعنی حالت مناسب زایمان قرار گیرد. فشاری که با سر نوزاد در رحم ایجاد می‌شود، باعث می‌شود دهانه رحم نیز سریع‌تر باز شود. تحقیقات نشان می‌دهند که اکثر خانم‌ها وقتی دردشان شروع می‌شود، دوست دارند حرکت کنند. آن‌ها راه می‌روند، می‌نشینند و یا در حالی که دوست دارند خم می‌شوند و حتی روی دست‌ها و زانوهایشان می‌نشینند.

اگرچه نیازی به تمرین کردن حالت زایمان قبل از موعد نیست ولی بهتر است حالت‌های مختلف را امتحان کنید تا ببینید کدام حالت برایتان راحت است. همچنین بهتر است از بیمارستان مورد نظر خود بپرسید که چه حالت‌هایی را در اختیارتان قرار می‌دهند. آیا توپ زایمان، تخت زایمان و یا صندلی متحرک دارند؟ اگر چیزی که شما با آن راحت نیستید دارند، می‌توانید چیزی که با آن راحت‌تر هستید را بخرید و همراه خود به بیمارستان ببرید.

در نهایت حالت‌هایی را که در هنگام زایمان انتخاب می‌کنید به نوع زایمان شما بستگی دارد. در اینجا به حالت‌هایی اشاره می‌کنیم که می‌توانید آن‌ها را امتحان کنید:

زانو زدن و حرکت کردن

زایمان به کمک پایه می‌تواند راحت باشد. یک صندلی متحرک، صندلی معمولی و یا توپ زایمان تهیه کنید. روی زانوهایتان بنشینید و بازوهایتان را روی صندلی یا توپ بگذارید. می‌توانید روی آرنجتان بنشینید و یا بازوهایتان را به هم گره بزنید و سرتان را پایین نگه دارید. وقتی درد زایمانتان شروع شد، در حالی که عمل دم را انجام می‌دهید به جلو حرکت کنید و در عمل بازدم به عقب بیایید. هنگام حرکت کردن، کمر خود را صاف نگه دارید. این حالت زیاد به ماهیچه‌ها فشار نمی‌آورد و شما را خسته نمی‌کند.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "گرفتگی ماهیچه پا در خواب در بارداری | علت و درمان آن" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.

راه بروید و تکیه دهید

اگر سر پا هستید و راه می‌روید، سر نوزادتان در حالت مناسب و درستی قرار دارد و باید کاری انجام دهید که ذهن خود را از زایمان دور کنید. به همسرتان، پزشک خود و یا دیوار در طول دردهای زایمان تکیه دهید، نفس عمیق بکشید و دوباره راه بروید.

به بغل خود دراز بکشید

شما نمی‌توانید مدام در حال تحرک باشید، چون خسته می‌شوید. وقتی می‌خواهید استراحت کنید به بغل خود تکیه دهید. این باعث آسان شدن یک زایمان سخت و سریع شدن زایمان می‌شود. همچنین می‌توانید بین دردهای زایمان به بغل دراز بکشید و استراحت کنید.

روی یک توپ و یا شیء کوتاه بنشینید

نشستن روی یک چیز کوتاه باعث می‌شود پاهایتان را باز کنید که این به باز شدن دهانه رحم کمک می‌کند. همچنین می‌توانید با پاهای باز روی تخت زایمان بنشینید. اگر در حفظ تعادل خود دچار مشکل می‌شوید از همسرتان بخواهید روی یک صندلی در کنار شما بنشیند و یا در کنارتان بایستد؛ بنابراین می‌توانید دست او را بگیرید. اگر در بیمارستان توپ موجود نیست، می‌توانید آن را از اکثر مغازه‌های وسایل ورزشی تهیه کنید و همراه خود به بیمارستان ببرید.

پیشنهاد می‌کنیم مقاله "آماده کردن ساک زایمان برای بیمارستان | لیست وسایل ساک زایمان" را نیز در وب سایت گهواره بخوانید.