خوردن زیتون در بارداری چه فواید و عوارضی برای جنین دارد؟
خوردن زیتون در بارداری فواید زیادی دارد. خوردن زیتون در سه ماهه اول بارداری یا خوردن زیتون در ماه هشتم بارداری اگر به اندازه باشد، بسیار مفید است؛ زیرا خواصی مانند بهبود سطح قند خون، بهبود سلامت استخوان و بهبود پوست و مو دارد. با این حال افراط در آن می تواند منجر به بروز مشکلاتی مانند افزایش چربی و نمک خون شود. در ادامه بیشتر در مورد خواص و مضرات مصرف زیتون ددر بارداری توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره، میتوانید به صورت هفتگی روند بارداری خود را پیگیری کرده و به اطلاعات تخصصی در مورد رشد جنین، سلامت مادر و توصیههای تغذیهای دسترسی داشته باشید. این برنامه زمان آزمایشها و غربالگریهای ضروری دوران بارداری را به شما یادآوری میکند و با امکان ثبت و پایش وزن بارداری، میتوانید وضعیت خود را با نمودار استاندارد مقایسه نمایید. همچنین هر روز پیامهای مشاورهای متناسب با سن بارداری دریافت خواهید کرد که به شما کمک میکند دوران بارداری سالم و آگاهانهای را تجربه نمایید.
ارزش غذایی زیتون در بارداری
اگرچه زیتون انواع مختلفی دارد و به رنگ سبز، سیاه، زرد و بنفش در بازار وجود دارد، با این حال باید بدانید که تمام رنگهای این میوه خوشمزه خواص یکسانی دارند.
در زیتون مقادیر قابل توجهی از ویتامینهای مختلف از جمله ویتامین A، ویتامین E، ویتامین K و ویتامین B وجود دارد. این ویتامینها به تقویت عمومی بدن کمک زیادی میکنند. همچنین باعث رشد بهتر جنین میشوند.
همچنین زیتون دارای انواع مختلفی از مواد معدنی و مغذی برای بدن است. مس، سدیم، آنتی اکسیدان، چربیهای مفید اشباع نشده، آهن و… همگی جزء مواد معدنی است که در این میوه خوشمزه وجود دارد. به علاوه در زیتون انواع ترکیبات آلی و املاح معدنی نیز وجود دارد.
* خواص و مضرات خوردن آبغوره در بارداری + میزان مجاز روزانه
به طور کلی زیتون حاوی:
- 75 تا 80 درصد آب
- 10 تا 15 درصد چربی
- مس، کلسیم، ویتامین E و آهن
- آنتی اکسیدان هایی مانند اولئوروپین و کورستین
- سدیم
فواید و مضرات زیتون در بارداری
-
مضرات زیتون در بارداری
به یاد داشته باشید که در مصرف زیتون و هیچ ماده پر خاصیت دیگری هرگز زیادهروی نکنید. اولین و مهمترین نکته در مورد رژیم غذایی در دوران بارداری رعایت حفظ تعادل و اعتدال است.
گاهی ممکن است حساسیت به زیتون در فرد ایجاد شود. اگرچه این عارضه نادر است، اما غیر ممکن هم نیست.
* ایا خوردن رب انار در بارداری پوست جنین را تیره میکند؟
همچنین ممکن است زیتون آلوده به برخی فلزات سنگین مانند قلع و لیتیوم باشد. از سویی دیگر به دلیل شیوه نگهداری میزان نمک آن نیز بسیار بالا است؛ از آنجا که هیچ یک از این موارد برای داشتن یک بارداری سالم توصیه نمیشود؛ لذا در مصرف به اندازه زیتون و البته نوع زیتونی که مصرف میکنید دقت داشته باشید و به صورت افراطگونه زیتون در بارداری نخورید.
معمولا توصیه میشود از خوردن زیتون شور در بارداری یا ترشی زیتون در بارداری ممانعت شود. در مورد سایر انواع ترشی در بارداری در ابن مقاله بیشتر بخوانید.
-
فواید کلی زیتون
زیتون خواص آنتی اکسیدانی دارد
زیتون حاوی آنتی اکسیدانهای قدرتمندی است که مصرف آن میتواند خطر ابتلا به بیماریهای خطرناک از جمله بیماریهای قلبی عروقی و سرطان خون را کاهش دهد. همچنین مصرف این میوه مفید علاوه بر کمک به بهبود گردش خون در برابر ابتلا به باکتریها و ویروسهای خطرناک نیز از معده محافظت می کند.
بهبود سطح قند خون
زیتون یکی از بهترین منابع ویتامین E است. اسید اولئیک و پلی فنولهای موجود در زیتون در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو بسیار موثرند.
پیشگیری از سرطان
تحقیقات نشان داده است که مصرف زیتون میتواند خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد. همچنین زیتون حاوی ترکیبات قدرتمند ضد سرطانی است که میتواند سلولهای تهاجمی و مقاوم به درمان را در روده بزرگ، سینه و معده از میان ببرد.
بهبود سلامت استخوانها
مصرف زیتون خطر شکستگی استخوانها را کاهش داده و به افزایش توده استخوانی بدن کمک بسیار موثری می کند.
-
فواید زیتون در بارداری
کمک به حفظ سلامت پوست و مو در دوران بارداری
زیتون دارای مقادیر قابل توجهی از انواع ویتامینها و مواد معدنی است. تمام این ویتامینها و مواد معدنی به سلامت پوست و مو کمک می کنند. با توجه به اینکه جنین تمام نیازهای بدنش را از بدن مادر دریافت می کند، کمبود ویتامین و مواد معدنی تاثیر منفی بر پوست و موی مادر باردار میگذارد. در نتیجه این موضوع در زیبایی پوست و موی آنها تاثیرات منفی می گذارد. با مصرف زیتون مقادیر بالایی از ویتامینها و مواد معدنی به بدن میرسد. لذا سلامت و زیبایی پوست و مو حفظ میشود.
از خواص زیتون در بارداری برای پوست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شادابی پوست
- کاهش التهاب پوستی
- جلوگیری از چروک شدن و سیاهی دور چشم
- مرطوب کننده پوست در دوران بارداری
در صورت ویار زیتون در بارداری سعی کنید در حد اعتدال و از انواع کم نمکش استفاده کنید.
کمک به تقویت عملکرد دستگاه گوارش با مصرف زیتون در بارداری
با توجه به اینکه در دوران بارداری سیستم گوارشی به شدت تحت تاثیر قرار میگیرد و عملکرد روده، کبد و معده کمی دچار مشکل شود؛ لذا مصرف زیتون در بارداری میتواند منجر به قوی شدن سیستم گوارشی شود و ویتامینهای مورد نیاز را به بدن میرساند. تهوع را برطرف میکند و از بروز مشکلاتی نظیر ترش کردن معده جلوگیری میکند. این میوه خوشمزه سوءهاضمه را برطرف میکند و از نفخ معده نیز جلوگیری میکند. به همین دلیل مصرف آن در دوران بارداری از ارزش غذایی بسیار زیادی دارد.
تقویت قلب و عروق
زیتون یکی از مواد غذایی و خوراکی است که به تقویت قلب و عروق کمک زیادی می کند. زیتون از انسداد رگهای خونی جلوگیری میکند و به منظم بودن ضربان قلب کمک زیادی می کند.
جلوگیری از پوکی استخوان
مصرف زیتون در دوران بارداری، به تقویت استخوان و مفاصل بدن مادر و جنین کمک زیادی می کند. زیرا این میوه سبز و خوشمزه مقادیر بالایی از ویتامینها و مواد معدنی را در خود جای داده است.
جلوگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا
مصرف زیتون به خوبی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. همچنین از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا نیز جلوگیری میکند. از همین جهت مصرف آن برای بدن خانم باردار فواید بسیار زیادی دارد و از ابتلا به بیماریهای مختلف جلوگیری میکند.
تکامل جنین
زیتون و روغن آن به دلیل داشتن اسیدهای چرب برای تکامل جنین بسیار مفید است، بنابراین مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی توصیه میشود.
تاثیر زیتون بر زیبایی جنین واقعیت دارد؟
باید بدانید که به طور کلی زیبا شدن جنین پسر و دختر یک امر ارثی و وراثتی است. در واقع شکل و شمایل جنین ترکیبی از پدر و مادر و ژنهایی است که از این دو به ارث میبرد. با توجه به اینکه تعریف زیبایی از نگاه هر کس متفاوت است، یادآوری میکنیم که زیتون میتواند در رنگ و لعاب پوست و حتی موی جنین تاثیر داشته باشد، اما این تاثیر آن قدر نیست که بتواند از فاکتور وراثت پیشی بگیرد.
استنشاق دود زغال و افراط در کشیدن دخانیات، تنفس در اتاق های پرجمعیت نیز در تیرگی پوست جنین موثر هستند.
بد نیست یادآوری کنیم که روغن زیتون را روغن زیبایی هم مینامند، زیرا از طریق اسیدهای چربی که دارد سلولها را به صورت یکدست در کنار هم قرار داده و موجب ساخت عروق بیشتر در کنار سلولهای پوستی میشود. افزایش خونرسانی به این سلولها، پوست را صافتر و درخشندهتر میکند. مصرف زیتون در بارداری از دیدگاه طب سنتی باعث صاف و روشن شدن پوست جنین میشود.
زیتون پرورده در بارداری
به جز چربی زیتون، در شکل پرورده می توانید از چربی گردو نیز بهره مند شوید که جزو چربی های سالم بوده و بسیلر پرخاصیت است. همچنین دانه های انار نیز که در این ترشی موجود است خواص زیادی دارد. اگر زیتون پرورده می خورید مطمئن شوید که گلپر ندارد زیرا مصرف این ادویه در بارداری ممنوع است.
خواص مصرف روغن زیتون در بارداری
روغن زیتون طبیعی به دلیل ترکیبات معدنی، آلی، ویتامینها و آنتی اکسیدانتها دارای حداقل خواص زیر است؛
- کاهش LDL کلسترول بد خون
- جلوگیری از سرطان سینه (در صورت استفاده مستمر در رژیم غذایی)
- جلوگیری از سرطان کولون (به دلیل ملین بودن با استفاده مستمر در رژیم غذایی)
- جلوگیری از سرطان پوست (در صورت استفاده از پوشش موقت قبل از حمام آفتاب)
- پایین آوردن فشار خون (با خوردن روزانه دوسوم قاشق غذاخوری بصورت خام)
- جلوگیری کننده از گرفتگی عروق و بروز سکته قلبی و کمک به تسریع در بهبود بیمارانی که جراحی قلب نمودهاند
- پیشگیری از پوکی استخوان و کمک به رشد کودکان (بدلیل دارا بودن کلسیم بالا)
- پیشگیری از آرترو روماتوئید (در صورت مصرف مستمر در رژیم غذایی)
- جلوگیری از ریزش مو بدلیل داشتن مواد معدنی متعدد
- مصرف مستمر روغن زیتون در رژیم غذایی بدلیل تنظیم عملیات گوارش و آثار مثبت متعدد پیری را به تعویق میاندازد
-
رفع ترکهای پوستی
در دوران بارداری به علت بزرگ شدن شکم در ماههای آخر ترکهایی بر روی پوست ایجاد میشود. یکی از راههای درمان بی خطر و پیشگیری از ایجاد این ترکها استفاده موضعی روغن زیتون است.
-
رفع خارش
شکم در حین بزرگ شدن، خارشهایی به دنبال دارد. مرطوب نگه داشتن پوست شکم با روغن زیتون به کاهش خارش کمک میکند.
-
افزایش عکسالعمل نوزاد
نوزادانی که مادرانشان در طول دوران بارداری روغن زیتون مصرف کردهاند، عکسالعمل بهتری نسبت به نوزادان دیگر دارند.
-
مؤثر در برخی اندام های بدن
مصرف روغن زیتون همچنین بر روی قد، وزن، تکامل بینایی، شنوایی و بطور کلی رشد مغزی جنین تاثیر زیادی دارد.
کلام آخر
به طور کلی باید بگوییم که زیتون و روغن زیتون یکی از پر فایدهترین مواد برای دوران خاص و ویژه بارداری است. طریقه خوردن زیتون و روغن زیتون خیلی در دریافت خواص آن تاثیر ندارد. همین که زیتون خیلی شور نخورید و از روغن زیتون خالص استفاده کنید یا مثلا زيتون پرورده مصرف کنید، حتما از فواید آن مستفیض خواهید شد.
حتی چرب کردن شکم با روغن زینتون یا ماساژ کمر با روغن زیتون هم در دوران بارداری پر فایده است. مصرف زیتون در بارداری از نظر طب سنتی نیز تایید شده است. زمانی زیتون در بارداری ضرر دارد که از نوع خیلی شور آن استفاده کنید یا اینکه در مصرف آن افراط داشته باشید.