مصرف میوه خشک در بارداری | فواید، مضرات و میزان مجاز

انتشار: بهمن ۱۴۰۳ | بروزرسانی: بهمن ۱۴۰۳
میوه خشک در بارداری

مصرف میوه و سبزی در دوران بارداری به دلیل ویتامین‌ها و مواد معدنی زیادی که دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از روش‌های گنجاندن میوه در رژیم غذایی، مصرف میوه خشک است. اگرچه میوه خشک برخی خواص میوه تازه را دارد اما نمی‌تواند جایگزین دائمی آن شود. در این مقاله قصد داریم در مورد خواص و مضرات میوه خشک در بارداری بیشتر توضیح دهیم.

با نصب اپلیکیشن گهواره در جریان تغییرات هفته به هفته بارداریتون قرار میگیرید . این برنامه اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یاداوری می‌کند و هر روز یک پیام مشاوره‌ای متناسب با سن بارداریتون دریافت خواهید کرد.

آیا خوردن میوه خشک در بارداری مجاز است؟

میوه خشک بسیار مغذی است. یک تکه میوه خشک حاوی تقریباً همان مقدار مواد مغذی میوه تازه است، اما در حجم کوچکتر و تغلیظ شده. به نسبت وزن، میوه خشک حاوی ۳.۵ برابر فیبر، ویتامین و مواد معدنی بیشتری نسبت به میوه تازه است.

مصرف میوه خشک در بارداری

از طرف دیگر میوه‌های خشک کالری به مراتب بیشتری نسبت به میوه‌های تازه دارند و این به دلیل قندهای تغلیظ شده است که پس از فرآیند خشک کردن باقی می‌ماند. در نهایت اگرچه میوه خشک در هر وعده قند بیشتری نسبت به میوه تازه دارد، اما غلظت ویتامین و مواد معدنی بیشتری در هر وعده نیز دارد.

بلاخره میوه تازه بهتر است یا میوه خشک؟ میوه‌های خشک دارای قند و شاخص گلیسمی بالاتری هستند پس نسبت به میوه تازه خاصیت سلامتی کمتری دارد و مصرف میوه تازه ارجحیت دارد.‌ اما شما می‌تواتید در حجم کمتر در بارداری از آنها استفاده کنید تا از خواصشان بهره‌مند شوید.

* خوردن میوه در بارداری + معرفی 8 میوه مفید برای سلامت و زیبایی جنین 

خواص میوه خشک در بارداری 

میوه‌های خشک منبع غنی از ویتامین‌هایی مانند C، B1، B9، K و E و مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، روی و پتاسیم هستند که همه اینها به زنان باردار برای تامین نیازهای تغذیه‌ای روزانه خود و تضمین سلامتی جنین کمک می‌کنند. با مصرف

میوه‌های خشک در بارداری انرژی، ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیبر غذایی و چندین ترکیب فعال زیستی بدت تامین می‌شود.  از مهمترین فواید میوه خشک در بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

سلامت استخوان

مهمترین خاصیت مصرف میوه خشک در بارداری، کمک به سلامت استخوان‌ها است. در این دوران به دلیل رشد استخوان‌های جنین نیاز به کلسیم چندین برابر افزایش پیدا می‌کند. اگر کلسیم کافی در رژیم غذایی خود دریافت نکنید جنین نیازش را از استخوان‌ها و دندان‌های شما برداشت می‌کند که همین موضوع منجر به پوکی استخوان و تخریب دندان‌ها می‌شود.

میوه‌های خشک می‌توانند یک مکمل عالی برای رژیم غذایی شما برای افزایش مصرف کلسیم و حمایت از استخوان‌های قوی باشند. از جمله میوه‌های خشکی که حاوی کلسیم زیاد هستند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجیر خشک
  • خرما
  • زردآلوی خشک
  • آلوی خشک
  • کشمش

کمک به سلامت قلب

میوه‌های خشک، غذاهای خوشمزه و سالمی برای قلب هستند، جدا از تقویت اندام‌های مختلف بدن از جمله مغز، دستگاه گوارش و غیره، فواید زیادی برای قلب به ارمغان می‌آورند و عوامل خطر مرتبط با بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهند.

برای جلوگیری از تجمع کلسترول، تمرکز بر مصرف غذاهای پرفیبر و غذاهایی که به کاهش کلسترول بدن کمک می‌کنند، مهم است. برخی از میوه‌های خشک، دانه‌ها و آجیل‌ها در کاهش کلسترول موثر هستند، زیرا دارای فیبر و پروتئین بالایی بوده که به سیر ماندن و جلوگیری از هوس‌ها کمک می‌کنند‌. از بهترین میوه‌های خشک برای این منظور می‌توان به خرما، آلو خشک،کشمش، انجیر خشک و توت خشک اشاره کرد.

خوردن میوه خشک در بارداری

تقویت سیستم ایمنی بدن

مصرف میوه خشک در دوران بارداری می‌تواند به افزایش ایمنی کمک کند، زیرا منبع عالی ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها هستند.

میوه‌های خشک سرشار از ویتامین C، مانند زردآلو و کشمش، به افزایش تولید گلبول‌های سفید خون کمک می‌کنند که برای مبارزه با عوامل بیماری‌زا حیاتی است. 

سلامت دستگاه گوارش

دیگر خاصیت میوه خشک برای زن باردار بهبود گوارش است. میوه‌های خشک سرشار از فیبر غذایی هستند که به هضم غذا کمک و حرکات منظم روده را تقویت می‌کند. فرآیند خشک کردن مقداری از ویتامین‌های حساس به حرارت مانند ویتامین C را کاهش می‌دهد، اما به طور کلی، اکثر ویتامین‌های مفید، مواد مغذی و مواد معدنی طی فرآیند خشک کردن حفظ می‌شوند.

همچنین میوه‌های خشک حاوی مقدار زیادی فیبر و آنتی اکسیدان‌ها، به ویژه پلی فنول‌ها که با مزایای سلامتی بسیاری از جمله بهبود جریان خون، سلامت گوارش، کاهش آسیب اکسیداتیو و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها مرتبط هستند.

سلامت پوست

میوه‌های خشک سرشار از ویتامین‌هایی مانند A، E و C و مواد معدنی ضروری مانند روی و سلنیوم هستند که نقش مهمی در ترمیم، آبرسانی و جوان‌سازی پوست دارند. برای مثال انجیر خشک برای جلوگیری از خطوط ریز و چین و چروک، خرما برای داشتن پوست جوان، زردآلو خشک برای بهبود رنگدانه پوست، کشمش برای روشن کردن پوست کدر و آلو خشک برای داشتن پوستی سالم و درخشان مفید است.

بهبود عملکرد مغز

میوه‌های خشک منابع غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان‌ها هستند. آنها طیف گسترده‌ای از مواد مغذی مانند ویتامین E، ویتامین B کمپلکس، منیزیم، پتاسیم، آهن و فیبر را فراهم می‌کنند. این مواد مغذی نقش حیاتی در حمایت از عملکرد مغز، بهبود حافظه و کاهش خطر زوال شناختی دارند.

مصرف میوه خشک برای حمایت از مسیرهای عصبی، محافظت از سلول های مغز در برابر استرس اکسیداتیو و ارائه یک منبع انرژی پایدار بسیار موثراند.

میزان مجاز مصرف میوه خشک در بارداری

به طور کلی برای بهره‌مندی از تاثیر میوه خشک در بارداری مصرف نصف فنجان در روز برای اکثر زنان کافی است. با این حال، شرایط هر زن متفاوت است. از این رو، مقدار میوه‌های خشکی که می‌توانید هر روز در دوران بارداری مصرف کنید به کالری دریافتی روزانه، وضعیت کلی سلامتی و قند خون شما بستگی دارد. با یک متخصص تغذیه یا پزشک مشورت کنید تا بدانید روزانه چند میوه خشک می‌توانید با خیال راحت مصرف کنید.

مضرات میوه خشک در بارداری

خاصیت میوه خشک در بارداری برای زنان باردار زمانی است که آن را در حد اعتدال مصرف کنند. اما اگر در مصرف میوه خشک افراط کنید ممکن است دچار مشکلات زیر شوید:

  • افزایش وزن
  • پوسیدگی دندان
  • واکنش‌های آلرژی 
  • عدم تعادل مواد مغذی
  • مصرف قند بالا
  • افزایش تولید گرمای بدن

میزان مجاز مصرف میوه خشک در بارداری

بهترین میوه های خشک در بارداری

همه میوه‌های خشک اگر در حد اعتدال مصرف شوند مشکلی ندارند اما بهترین گزینه‌ها برای این دوران عبارتند از:

خوردن انجیر خشک در بارداری

انجیر برای رحم مفید است و به زایمان آسان کمک می‌کند. انجیر خشک حاوی مواد معدنی مهمی مانند کلسیم، آهن، منیزیم و پتاسیم است. کلسیم به رشد استخوان و دندان‌های جنین کمک می‌کند، در حالی که آهن از کم خونی جلوگیری و از تولید خون سالم حمایت می‌کند.

منیزیم موجود در انجیر خشک برای عملکرد ماهیچه‌ها و رشد سیستم عصبی کودک شما ضروری است. پتاسیم نیز در حفظ تعادل مناسب مایعات تاثیر دارد و از عملکرد قلب و ماهیچه‌های شما پشتیبانی می‌کند.

خوردن زردآلو خشک در بارداری

زردآلو سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی مانند بتاکاروتن، لیکوپن و لوتئین است که به محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد مضر کمک می‌کند.

آنتی اکسیدان‌های زردآلو خشک می‌توانند در سلامت کلی بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیر داشته باشند. توجه به این نکته مهم است که در حالی که زردآلو فواید متعددی برای سلامتی دارد، زنان باردار باید به دلیل محتوای قند طبیعی آن را در حد اعتدال مصرفش کنند. مصرف بیش از حد قند می‌تواند به افزایش وزن بیش از حد و سایر نگرانی‌های بالقوه سلامتی کمک کند.

خرما

خرما یکی از بهترین انواع میوه خشک در بارداری است که می‌توانید مصرف کنید. انواع مختلف خرما عبارتند از خرمای مدجول، خرمای زاهدی، خرمای مضافتی، و انواع دیگر که هر کدام خواص خود را دارند. به طور ویژه مصرف خرمای مدجول به دلیل فواید تغذیه‌ای که دارد بیشتر از سایرین برای زنان باردار توصیه می‌شود.

علاوه بر این خرما سرشار از فیبر است که می تواند به کاهش یبوست یک مشکل رایج در دوران بارداری کمک کند. قند طبیعی خرما نیز انرژی در اختیار بدن قرار می‌دهد و می‌تواند جایگزین سالمی برای شیرینی‌های مصنوعی باشد.

کشمش

بدن مادر در دوران بارداری دچار عدم تعادل هورمونی می‌شود که به سلامت دندان آسیب می‌رساند و پوسیدگی دندان را بدتر می‌کند.

کشمش به بدن در دریافت کلسیم مورد نیاز خود کمک می‌کند. علاوه بر این، اسید اولئانولیک، که در کشمش همراه با کلسیم یافت می‌شود، به طور قابل توجهی در حفظ سلامت دندان‌ها نقش دارد.

خوردن آلو خشک در دوران بارداری 

آلو خشک به درمان کم خونی ناشی از کمبود کمک می‌کند. کم خونی یکی از بیماری‌های شایعی است که زنان باردار را درگیر می‌کند.

علاوه بر این، آلو حاوی آنتی اکسیدان‌هایی مانند ویتامین C و ویتامین A است که در محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد نقش دارند. آنتی اکسیدان‌ها در سلامت کلی و تقویت سیستم ایمنی بدن نیز موثراند.