سونوگرافی NT | هزینه و تفسیر سونوگرافی ان تی

سونوگرافی NT (ان تی) که در غربالگری سه ماهه اول انجام میشود، به عنوان روش تشخیص شرایط خاص جنین مانند سندرم داون و ناهنجاری غیر ژنتیکی بدن استفاده میکنند. سونوگرافی کم خطرترین نوع تصویربرداری است که در طی آن با استفاده از امواج رادیویی، بافت ها و احشای بدن قابل مشاهده است. در طول دوران بارداری آزمایشات لازم و سونوگرافیها با اهداف مختلفی از جمله بررسی روند طبیعی بارداری، بررسی مشکلات جفت، بررسی اختلالات جنین و غیره استفاده میشود.
سونوگرافی ان تی NT چیست؟
سونوگرافی ان تی NT در میان انواع مختلف سونوگرافیهای انجام شده در زمان بارداری، یکی از مهمترین سونوگرافیهای بررسی وضعیت جنین است که به عنوان مرحله نخست غربالگری سه ماهه اول بارداری انجام می پذیرد. انجام این سونوگرافی به کلیه مادران باردار (حتی مادران با بارداری های چند قلو) توصیه میشود. هدف این سونوگرافی بررسی شاخصی به اسم (NT (Nuchal Translucency در جنین است. منظور از این شاخص همان اندازه چین پشت گردن در جنین است.
اهمیت سونوگرافی ان تی NT
علت اهمیت اندازه گیری این شاخص ارتباطی است که ممکن است با سندرم داون یا منگلیسم داشته باشد. در مطالعات وسیع و تخصصی که در مورد احتمال بارداری با جنینهای دارای مشکلات ژنتیکی شایع به خصوص سندرم داون ، سندرم پاتائو و سندرم ادواردز در کل جهان انجام گرفته انجام شده، نشان دادند که در جنینهای مبتلا به سندرم داون میزان شاخص NT در مقایسه با جنینهای سالم بیشتر است. به همین خاطر در جنینهایی که میزان NT بالاست (بیش از 3 میلی متر) احتمال اینکه جنین به سندرم داون مبتلا باشد زیاد است.
لزوم انجام سونوگرافی NT
سونوگرافی ان تی NT به تنهایی مهمترین قسمت غربالگری مرحله اول بارداری است و انجام آن در یک مرکز معتبر و توسط فردی ماهر تا حد زیادی احتمال وجود سندرم داون را محاسبه می کند. توصیه می شود تمامی مادران باردار حتی کسانی که دو یا چند جنین دارند این سونوگرافی را انجام دهند.
در سونوگرافی ان تی NT چه چیزهایی مشخص می شود؟
برای اطلاع دقیق از وضعیت بارداری در سونوگرافی ان تی NT، از بالای سر تا انتهای ستون فقرات جنین را اندازه گیری میکنند، سپس عرض مایع نوچال را در پشت گردن جنین را میسنجد. در سونوگرافی پوست به صورت خط سفید ظاهر میشود و مایع زیر پوست، سیاه به نظر میرسد.
معمولاً میتوانید سر، ستون فقرات، اندام، دست و پا جنین را روی صفحه ببینید. سونوگرافی NT میتواند برخی از ناهنجاریهای اصلی از جمله مشکلات دیواره شکم، معده و جمجمه جنین را مشخص کند. همچنین سونوگرافی بین 18 تا 21 هفته بارداری، ناهنجاری دقیقتری را به شما نشان میدهد.
حتما بخوانید : نظر مادران در مورد سونوگرافی nt چگونه انجام میشود
سونوگرافی NB چیست؟
یکی دیگر از موارد مهم در طول انجام این سونوگرافی بررسی وجود استخوان تیغه بینی جنین یا همان (NB (Nazal Bone است. در اکثر جنینهای مبتلا به سندرم داون تیغه بینی در سن 11 تا 13 هفتگی دیده نمیشود.
زمان انجام سونوگرافی ان تی NT
انجام سونوگرافی ان تی NT از ابتدای 11 هفتگی تا پایان 13 هفتگی زمان مناسب جهت است. هرچند انجام این سونوگرافی در ابتدای 11 هفتگی مناسبتر است. توجه داشته باشید که اگر سن جنین کمتر از 11 هفته یا بیش از 13 هفته و 6 روز باشد، بررسی مقدار NT فاقد ارزش است.
تفسیر عدد نرمال NT چگونه انجام میشود؟
در جواب سونوگرافی NT میزان بالای 3 میلی متر ارتباط بالایی با وجود جنین دارای سندرم داون دارد. و بررسیهای تشخیصی در این جنینها ضروری است. مقادیر NT بین 2 تا 3 میلی متر هم از لحاظ بالینی مهم هستند و با توجه به شرایط بارداری و مادر آزمایش های تکمیلی برای فرد انجام میشود.
حتما بخوانید : نظر مادران در مورد تفسیر سونوگرافی nt
آیا همیشه میزان NT بالا فقط در جنین های دارای سندرم داون دیده میشود؟
خیر، بعضی از بیماری های ناحیه گردن مثل کیست های گردنی باعث افزایش بیش از حد میزان NT میشوند.
قدرت تشخیص سندرم داون با سونوگرافی NT
اندازه طبیعی سونوگرافی NT به تنهایی64 تا 70 درصد خیال والدین را از عدم وجود سندرم داون در جنینشان راحت میکند. با انجام آزمایش خون غربالگری این میزان یا 85 درصد افزایش پیدا میکند.
درصد خطای سونوگرافی NT
بعضی اوقات، سونوگرافی NT میتواند نشان دهد که احتمال ابتلا به سندروم داون در جنین بسیار زیاد است. حتی اگر در واقعیت این احتمال بسیار کم باشد. این امر، مثبت کاذب نامیده میشود. نرخ مثبت کاذب، برای سونوگرافی NT پنج درصد است.
ترکیب اسکن NT با آزمایش خون، نتیجه دقیقتری میدهد. آزمایش خون میزان هورمون، بتا hCG و پروتئین PAPP-A را اندازه گیری میکند. نوزادان مبتلا به سندرم داون تمایل به سطح بالای hCG و سطح پایین PAPP-A را دارند. هنگامی که نتایج اسکن NT با آزمایش خون ترکیب شود، میزان تشخیص درست تا 90 درصد افزایش مییابد. این امر، تست ترکیبی نامیده میشود.
دقیقترین آزمایش غربالگری، آزمایش NIPT است که میتوانید به صورت خصوصی انجام دهید. قدرت ارزیابی آن 99 درصد است. NIPT دارای میزان مثبت کاذب 0.1 درصد بوده به این معنی که نتایج مثبت کاذب کمتری نسبت به تست ترکیبی حاصل میشود.
افرادی که NT بالایی دارند چه باید کنند؟
سونوگرافی NT بخشی از غربالگری مرحله اول در هفتههای 11 تا 13 بارداری است و نتایج این سونوگرافی با نتایج آزمایش خون غربالگری اول توسط نرم افزارهای آزمایشگاهی ترکیب میشود و با محاسبه خطر ابتلا به سندرم داون گزارش میشود.
در افرادی که NT بالای 3 دارند تست آمنیوسنتز بهترین پیشنهاد برای بررسی وجود سندرم داون در جنین است.
در افراد با NT بین 2تا 3 با توجه به شرایط مادر و نتایج سایر موارد مورد بررسی در غربالگری اول جهت تصمیم گیری اقدام میشود. توجه به این نکته خیلی مهم است که بدانیم که جواب سونوگرافی NT و یا غربالگریها نشان از وجود صددرصدی مشکل در جنین نیست و تنها نشان میدهد که احتمال وجود مشکلات ژنتیکی شایع در جنین چقدر است. برای اینکه از وجود این دست مشکلات ژنتیکی در جنین مطمئن شویم نیاز به آزمایشات تشخیصی است.
نتیجه آزمایش غیرطبیعی، یک احتمال آماری است نه یک تشخیص دقیق.
هزینه انجام سونوگرافی ان تی NT
هزینه سونوگرافی ان تی NT در مراکز مختلف دولتی و خصوصی متفاوت و از 60 تا 150 هزار تومان است. همچنین این فعالیت تحت پوشش بیمه می باشد.