ختنه کردن نوزاد با حلقه و مراحل افتادن آن

ختنه کردن نوزاد یکی از اعمال مهمی است که در ابتدا در آیین یهودیت به انجام آن توصیه شد. در این دین توصیه شده است که ختنه کردن نوزاد تا روز هشتم بعد از تولد انجام شود. بعد از آن با ظهور دین اسلام به مسلمانان نیز به انجام این کار توصیه شد، اما زمان مشخصی برای انجامش تعیین نشده است. اگرچه شروع این جراحی به دلایل مذهبی صورت گرفته است اما امروزه دلایل علمی این کار بر کسی پوشیده نیست بهترین روش ختنه کردن در مقاله دیگری بطور کامل بررسی میشود و در ادامه به ختنه کردن نوزاد با حلقه و مراحل افتادن آن اشاره میکنیم.
انواع روش انجام ختنه
برای انجام ختنه سه روش داریم استفاده از جراحی، استفاده از حلقه و با کمک لیزر که یک روش جدید است که هنوز به طور کامل مورد تایید قرار نگرفته است.
- در روش جراحی، ابتدا روی پوست جلوی آلت شکافی ایجاد میشود سپس پوست را عقب کشیده و با حفظ فاصلهی مناسب بخیه زده میشود. در روش با لیزر، پوست اضافی دور آلت توسط لیزر بریده میشود. در روش حلقه یک حلقه به دور آلت بسته شد و نخ آن را محکم دور پیش پوست میبندند تا بعد از 10 روز مانند بند ناف خشک شود و بیفتد.
همهی این روشها همراه با مزایا و عوارضی است و اینکه کدام روش برای کودک مناسب است به نظر متخصص بستگی دارد که این تصمیم بر اساس سن و وضعیت جسمی کودک اتخاذ میشود. هر چه سن کودک بیشتر باشد امکان استفاده از روش حلقه کمتر میشود.
- در روش حلقه که برای نوزاد شیرخوار انجام میشود هیچ خونریزی وجود ندارد و نیازی به پانسمان نیست در نتیجه امکان پوشک کردن کودک میسر است. از دیگر مزایای این روش شکل نهایی بهتر آلت است. این روش یک روش بسیار استریل است و در صورتی که زیر نظر متخصص انجام شود بدون عفونت خواهد بود. بعد از انجام ختنه به روش حلقه امکان استحمام و انجام تمام فعالیتها به روال روزهای قبلی وجود دارد.
کم شدن جزئی اشتها، میل به خواب و تورم و قرمزی در ناحیهی آلت در روش ختنه با حلقه، طبیعی است. اگر افتادن حلقه بیش از 10 روز طول کشید لازم است به پزشک مراجعه کنید. والدین باید توجه نمایند که نباید سعی در کندن حلقه کنند زیرا این کار باعث خونریزی میشود. بعد از افتادن حلقه مراقبتهایی لازم است که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
مزایای ختنه کردن
ختنه کردن مزایای زیادی به همراه دارد که از جملهی آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش عفونت: پسران در سنین پایین بسیار مستعد عفونتهای ادراری هستند. این عفونتها میتوانند در شرایط حاد منجر به آسیب به کلیه شوند. تحقیقات نشان میدهد احتمال وقوع این عفونت در پسرانی که ختنه شدهاند بسیار کمتر از پسرانی است که ختنه نشدهاند ( 5 درصد در برابر 95 درصد). در شرایط وخیم این عفونت به خون کودک وارد میشود و اتفاقات بدتری را رقم میزند.
- جلوگیری از سرطان آلت تناسلی: سرطان آلت تناسلی یک سرطان بسیار کشنده است که درصد مرگ و میر در آن بسیار بالا است. در جوامعی که ختنه کردن رواج دارد بروز این سرطان بسیار کمتر از سایر جوامع است.
- کاهش بیماریهای مقاربتی و ایدز: ختنه کردن پسران میتواند تا 60 درصد ابتلا به بیماریهای مقاربتی از جمله ایدز را کاهش دهد. نخستین سلولهایی که به ویروس ایدز آلوده میشوند به مقدار زیادی در پوست آلت تناسلی وجود دارند.
- کاهش بیماری فیموزیس: بیماری فیموزیس عبارت است از ناتوانی در پس کشیدن پوست روی آلت تناسلی که این اتفاق در اثر تنگ شدن پوست آن رخ میدهد.
- ختنه بودن مرد امکان ابتلای همسر وی به سرطان دهانهی رحم را کاهش میدهد.
موانع ختنه کردن
موانعی برای ختنه کردن وجود دارد که از جملهی آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تا 24- 48 ساعت بعد از تولد امکان این کار وجود ندارد تا پزشک مطمئن شود نوزاد سالم است و مشکل خاصی ندارد.
- ابتلا به بیماریهایی که لخته شدن خون را دچار مشکل میکنند مانند هموفیلی.
- زمانی که آلت نوزاد در بافت چربی فرو رفته باشد.
- زمانی که طول آلت کمتر از 2.5 سانتیمتر باشد.
- ابتلا به هیپوسپادیاس یک نقص مادرزادی در پیشابراه مردان که سوراخ خارجی پیشابراه قبل از گلنس و در سطح تحتانی آلت تناسلی قرار دارد و اپیسپادیاس که سوراخ در سطح فوقانی قرار دارد.
- وجود اختلالات مجاری ادراری
- خمیده بودن تنهی آلت تناسلی
عوارض احتمالی ختنه کردن
از شایعترین عوارض بعد از ختنه میتوان به خونریزی اشاره کرد که تنها در 2 تا 5 درصد از مواقع رخ میدهد که این خونریزی در بیشتر موارد با فشار دست بند میآید. هرچه کودک در سن بالاتری ختنه شود احتمال خونریزی بیشتر است. عفونت ناشی از عمل ختنه بسیار نادر است و در بیشتر موارد سطحی و خفیف است که با رعایت بهداشت میتوان مانع از آن شد. یکی از مشکلاتی که ممکن است در ختنه کردن رخ دهد، تنگ شدن مجرای ادراری است که در افرادی که در سنین پایین ختنه میشوند شایعتر است. همچنین ممکن است این اتفاق در صورت زدن بخیههای درشت رخ دهد. مورد دیگر نامتناسب بریدن پوست آلت است که در برخی موارد با بزرگتر شدن کودک برطرف میشود.
یا این حال عمل ختنه یکی از کم خطرین عملهایی است که به طور گسترده در دنیا در حال انجام است و در صورتی که این کار پیش افراد متخصص انجام شود احتمال وقوع این عوارض بسیار کم میباشد.
مکان مناسب برای انجام ختنه
بیشتر والدین کودک خود را برای انجام ختنه پیش دکتر اطفال و درمانگاه میبرند ولی همچنان تعداد کمی از افراد هستند که این کار را به شیوهی سنتی و در خانه انجام میدهند، که توصیه نمیشود.
زمان مناسب انجام ختنه با حلقه
زمان دقیقی برای انجام این کار وجود ندارد اما اگر کودک مشکلات جسمانی دیگری نداشته باشد که مانع از انجام جراحی شوند، از هفتهی اول تا یک ماهگی بهترین زمان برای انجام این کار است.
هرچه این عمل زودتر انجام شود بهتر است. با افزایش سن کودک احساس درد، ترس و آگاهی او نسبت به عمل میتواند مشکلات زیادی به همراه داشته باشد.عدم همکاری کودک در این دوران انجام بیهوشی را ضروری میکند حال آنکه در روزهای نخست میتوانید این کار را بی حسی موضعی نیز انجام دهید. بیهوشی کودک نه تنها عوارض جسمانی به همراه خواهد داشت بلکه هزینهی جراحی را نیز افزایش میدهد.
به علاوه بهتر است این کار در زمانی انجام شود که کودک هنوز حرکت نمیکند بدین طریق همکاری بیشتری در روند بهبود انجام میدهد.
مشکلات ختنه کردن به روش حلقه
اگرچه ختنه کردن با حلقه در بیشتر موارد مشکل خاصی ندارد اما این روش نیز مانند تمام روشهای جراحی میتواند مشکلاتی به همراه داشته باشد:
- گاهی افتادن پوست آلت بیش از ده روز طول میکشد و گاهی افتادن پوست به صورت ناقص انجام میشود که نیاز به ترمیم بعدی دارد.
- گاهی بستن نخ به شیوهی اشتباهی انجام میشود که باعث تشکیل تودهی خونی و ایجاد عفونت میشود.
- اگر پوست آلت قبل از پنج روز بیفتد نشاندهندهی فشار بالای نخ به آلت است که منجر به ترمیم ناقص و خونریزی میشود.
- انتخاب نامناسب اندازهی حلقه باعث قرار گرفتن آن در پشت سر آلت میشود که خونرسانی به بافت را تحت الشعاع قرار میدهد.
- گاهی پوست به اندازهی کافی در این روش بریده نمیشود و احتیاج به ختنهی دوباره است.
مراقبتهای بعد از ختنه کردن نوزاد با حلقه
ختنه با حلقه و یا روشهای دیگری که انجام شود نیاز به مراقبتهایی دارد که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
- سعی کنید در این دوران پوشک نوزاد را با سرعت بیشتری تعویض کنید و پوشک را محکم نبندید.
- اطراف آلت را با وازلین یا پماد تتراسایکلین چرب کنید که به پوشک نچسبد.
- شیردهی به نوزاد را افزایش داده تا مقدار ادرار افزایش یابد و بدین طریق مانع از سوزش سر مجاری ادراری شوید.
- نظافت روزانهی محل ختنه ضروری است و مواظب باشید محل ختنه با مدفوع آلوده نشود.
- اگر نوزاد بیقراری کرد از شیاف یا قطرهی استامینوفن استفاده کنید.
- تا بهبودی کامل محل ختنه نوزاد را به حمام نبرید و با اسفنج و آب بدنش را تمیز کنید.
- تا حد امکان شلوار به پای نوزاد نپوشانید و در صورت لزوم از شلوارهای گشاد استفاده کنید.

در چه صورتی به پزشک مراجعه کنید؟
- خونریزی از آلت ( خارج شدن مقداری خون در روزهای اول طبیعی است.)
- تغییر رنگ و سیاه شدن سر آلت یا خون مردگی
- افتادن حلقه در کمتر از 5 روز یا بیش از 10 روز
- عفونت محل به همراه قرمزی و چرک
- مشکلات ادراری و ادرار نکردن تا 24 ساعت بعد از عمل
- وجود ترشحات زرد بعد از 7 روز
- تب و بیقراری شدید نوزاد
- جدا شدن پوست از ناحیهی حلقه