خوردن بادام هندی در بارداری چه فواید و عوارضی برای جنین دارد؟
اهمیت مصرف مغزها و آجیلها در بارداری اثبات شده است. بادام هندی یکی از پرخاصیتترین مغزها و جزو چربیهای سالم محسوب میشود که مصرف آن در دوران بارداری میتواند خواصی از جمله تشکیل سیستم عصبی جنین، بهبود پوست و مو، جذب بالای کلسیم، رفع یبوست و... داشته باشد. با این حال حتی اگر در خوردن بادام هندی در بارداری هم افراط کنید مضراتی از جمله افزایش فشار خون و افزایش وزن در کمین شما خواهد بود. در این مقاله قصد داریم در مورد خواص و مضرات مصرف بادام هندی در بارداری بیشتر توضیح دهیم.
شما میتوانید با نصب اپلیکیشن گهواره اطلاعات کاملی در مورد تغذیه بارداری به دست آورده و با دیگر مادران تبادل نظر داشته باشید.
در دوران بارداری از کی بادام هندی بخوریم؟
خوردن بادام هندی در سه ماه اول بارداری یا خوردن بادام هندی در ماه هشتم بارداری؟ برای بسیاری از بانوان باردار حساس این سوال مطرح است که در چه ماهی از دوران بارداری میتوانند بادام هندی بخورند؟
در پاسخ باید بگوییم که محدودیت خاصی در زمان استفاده از بادام هندی وجود ندارد. همانطور که خوردن بادام هندی در اوایل بارداری مفید است، در اواسط بارداری، اواخر بارداری و حتی بعد از زایمان هم مفید خواهد بود؛ به شرطی که به اندازه بخورید و در خوردن افراط نکنید.
*مزایا و مضرات مصرف آجیل در بارداری چیست
روزی چند عدد بادام در بارداری بخوریم؟
به دنبال عدد و ارقام نباشید. فقط و فقط به اندازه بخورید. شاید روزی نتوانستید بادام بخورید، فراموش کردید یا بادامهایتان را تمام کردید؛ این به این معنی نیست که ضرر کردهاید و خود و جنینتان را نادیده گرفتهاید. واقعیت این است که با توجه به قیمت بسیار بالای اینگونه خشکبار در خوردن آن باید کمی قناعت داشته باشید. بهتر است کم و مداوم بخورید تا اینکه زیاد و کوتاه مدت. بنابراین حتی اگر روزی دو عدد بادام هندی تا آخر بارداریتان بخورید، کار خوبی کردهاید و توانستهاید بخشی از نیازهای بدن خود و جنین را در این دوران تامین کنید.
به طور کلی خوردن روزی 20 تا 30 گرم مخلوط خشکبار از جمله بادام هندی کفایت میکند. این مخلوط میتواند ترکیبی از پسته در بارداری ، گردو در بارداری، فندق، بادام زمینی در بارداری، بادام درختی، بادام هندی، مویز در بارداری، کشمش در بارداری ، تخم کدو، تخم آفتابگردان، سویا و حتی انواع میوه خشک باشد. پس قرار نیست کل این 30 گرم را بادام هندی بخورید یا پسته گران قیمت. بلکه ترکیبی از همه این مواد به اندازه نهایتا 30 گرم در روز برایتان کافی خواهد بود.
به یاد داشته باشید قرار نیست تمام مواد مورد نیاز شما و جنین از خوردن بادام هندی یا کلا خشکبار تامین شود. بلکه قرار است خودتان و جنینتان را از مزایای استفاده از بادام هندی در بارداری بهرهمند کنید؛ برای این منظور خوردن دو تا سه عدد بادام هندی در دوران بارداری و به صورت روزانه و مداوم خوب است و بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان میآورد.
* خوردن قاووت در بارداری چه مزایا و معایبی دارد؟
اکنون ممکن است بپرسید آیا خوردن بادام هندی زعفرانی در بارداری ضرر دارد؟ زیرا احتمالا در مورد زعفران و خطر سقط جنین با زعفران چیزهایی شنیدهاید. در این باره نیز باید بگوییم تا بدانید که زعفرانی میتواند منجر به سقط جنین شود که بسیار غلیظ و پر رنگ و کاملا دم کشیده و در اندازه زیاد مصرف شود. در واقع مقدار اندک زعفران موجود در آجیل یا حتی بستنی سنتی زعفرانی نمیتواند منجر به سقط باشد. البته بدیهی است که بهتر است نوع خام و بدون نمک و بو نداده آجیلها را مصرف کنید تا هیچ گونه نگرانی هم در این مورد نداشته باشید.
در واقع وقتی قرار است به صورت کم، اما مداوم آجیل بخورید، بهتر است نوع بو داده آن را کنار بگذارید و بادام هندی خام در بارداری بخورید.
آیا بادام هندی برای وزن گیری جنین موثر است؟
قطعا بله؛ اما این جواب قطعی هرگز به این معنی نیست که زیادهروی کنید. تاثیر بادام هندی بر جنین اثبات شده است.
بادام هندی عملکرد سیستم عصبی جنین را بهبود میبخشد و مواد مغذی مورد نیاز مادر و جنین را تامین میکند. این آجیل در وزنگیری جنین متخصص است. البته باید بدانید برخی افراد نسبت به بادام هندی آلرژی دارند، از این رو حتما مطمئن شوید که شما جزء این دسته از افراط نیستید و بعد با خیال راحت بادام هندی خوشمزه بخورید.
به یاد داشته باشید که جنین شما باید وزن متعادل داشته باشد. جنینی که با وزن بالای دو و نیم کیلو گرم متولد شود، جنین ایدهآلی است و مشکلی نخواهد داشت. البته به شرطی که حداقل تا 38 هفته بارداری در رحم زندگی کرده باشد. فراموش نکنید که تولد نوزاد با وزن بالا نه امتیاز است و نه جایزه خاصی دارد. نوزاد شما باید در سلامت کامل و بعد از اینکه به اندازه کافی در رحم زندگی کرد و آماده زندگی در دنیای خارج از رحم شد، متولد شود.
البته بدیهی است که فعلا در مورد زایمان زودرس و مسائل حول این محور صحبت نمیکنیم؛ اما به طور کلی اگر با خورد و خوراک عادی و معمولی که دارید، جنین وزن میگیرد و رشد میکند و این موضوع از سونوگرافیهایی که انجام میدهید، کاملا مشخص است، پس نگران نباشید و به دنبال اضافه وزن جنین نباشید. اگر هم وزن جنین با توجه به سن بارداری کمی کمتر است، ضمن تقویت خورد و خوراک خود،آرامشتان را حفظ کنید و باز هم نگران چیزی نباشید. بعد از تولد به سرعت وزن خواهد گرفت و خیلی زود بزرگ و چاق خواهد شد.
*در این مقاله با بهترین آجیل برای وزن گیری جنین بیشتر آشنا شوید
خواص بادام هندی برای زنان
نه تنها در دوران بارداری، بلکه در تمام ایام زندگی مصرف مغزیجات برای بدن و تامین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن، مفید است. در مورد خواص بادام هندی اختصاصا برای زنان باید به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت کننده پوست، مو و ناخن خانمها
- یکنواخت کننده رنگ پوست و موثر در برابر پسوریازیس
- موثر در رفع یبوست مزمن
- تحریک کننده فعالیت جنسی در زنان
- کاهنده انواع آکنه و چربی اضافی زیر جلدی پوست
- جبران کننده خونریزیهای زیاد دوران قاعدگی
- افزایشدهنده قدرت باروری زنان
ارزش تغذیهای بادام هندی
ارزش تغذیهای بادام هندی به ازای هر وعدهی ۱۰۰ گرمی به شرح زیر است:
- منیزیم: ۲۹۲ میلیگرم
- پتاسیم: ۶۶۰ میلیگرم
- فسفر: ۵۹۳ میلیگرم
- روی: ۵.۷۸ میلیگرم
- کلسیم: ۳۷ میلیگرم
- آهن ۶.۶۸ میلیگرم
- فولات: ۲۵ میکروگرم
- ویتامینK: ۳۴.۱ میکروگرم
- مس: ۲.۱۹۵ میلیگرم
- کربوهیدرات: ۳۰.۱۹ گرم
- فیبر غذایی: ۳.۳ میلیگرم
- پروتئین: ۱۸.۲۲ گرم
- چربی: ۴۳.۸۵ گرم
- چربی اشباع شده: ۷.۷۸۳ میلیگرم
این نکته را نیز بدانید که مقدار کالری که هنگام مصرف بادام هندی دریافت میکنید، به شیوه خوردن آن نیز بستگی دارد.
- ۱ قاشق غذاخوری کره بادام هندی (بدون نمک) : ۹۴ کالری.
- ۲۸ گرم بادام هندی (خام) : ۱۵۷ کالری.
- ۲۸ گرم مغز بادام هندی (بوداده با روغن) : ۱۶۵ کالری
فواید استفاده از بادام هندی در بارداری
- بادام هندی حاوی روی است؛ روی یک ماده معدنی ضروری برای رشد سریع سلول در جنین است.
- بادام هندی یک منبع عالی از کلسیم است و به تقویت دندان و لثهها در طول بارداری کمک میکند.
- اسید فولیک موجود در بادام هندی به پیشگیری از بروز نقصهای زمان تولد مانند اسپینا بیفیدا کمک میکند.
- بادام هندی منبع خوبی از آهن است و به تولید گلبولهای قرمز کمک میکند و از خستگی و کمخونی پیشگیری میکند.
- مصرف بادام هندی در دوران بارداری به حفظ سطح گلوکز خون به ویژه در صورت وجود دیابت حاملگی کمک میکند.
- بادام هندی غنی از فیبر است و به جلوگیری از یبوست کمک میکند.
- بادام هندی عمدتا برای زنان دارای کمبود وزن (BMI زیر 5/18 قبل از بارداری) که میخواهند در دوران بارداری وزن ثابتی داشته باشند، خوب است به این دلیل که این آجیل غنی از کالری و چربی است.
- مصرف بادام هندی در دوران بارداری خطر ابتلا به آلرژیها را در جنین کاهش میدهد.
- بادام هندی به دلیل داشتن منیزیم فراوان، از گرفتگی عضلانی، سردرد و میگرن پیشگیری میکند.
- ویتامین K بادام هندی از لخته شدن خون را در زنان باردار پیشگیری میکند.
- بادام هندی میتواند از بروز اختلال خونریزی ناشی از کمبود ویتامین یا بیماری هموراژیک نوزاد (HDN) در جنین جلوگیری کند.
- بادام هندی به دلیل داشتن پتاسیم، با خنثی کردن اثر نامطلوب نمک، به کاهش سطح فشار خون کمک میکند.
- بادام هندی به دلیل داشتن منبع خوبی از پروتئین به تولید اسید آمینه و ترمیم سلولها در دوران بارداری کمک میکند.
*در این مقاله بخوانید از چه سنی میتوان به کودک کره بادام زمینی داد
چه زمانی بادام هندی نخوریم؟
اگر مشکلات زیر را دارید، بادام هندی نخورید یا کمتر بخورید.
افزایش بیش از حد وزن در دوران بارداری
بادام هندی غنی از کربوهیدراتها و چربیها است، از همین جهت مصرف بیش از حد آن میتواند منجر به افزایش وزن زیادی در دوران بارداری شود.
اگر مستعد آلرژی غذایی هستید
بادام هندی حاوی مقدار بسیار کمی از ترکیبی به نام اوروشیول (یک ترکیب روغنی آلی با خواص آلرژیک) است كه میتواند خارش و راش روی پوست ایجاد كند.
اگر مشکلات مربوط به سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه دارید
بادام هندی به میزان قابلتوجهی اگزالات دارد که جذب مایعات بدن میشود و در ایجاد سنگ کیسه صفرا و کلیه تاثیر زیادی دارد.
اگر دچار مشکلات قلبی-عروقی هستید
بادام هندی مقدار کمی چربی اشباع شده دارد. مصرف بیش از حد آن میتواند سطح کلسترول را افزایش دهد و منجر به مشکلات قلبی-عروقی شود.
اگر فشار خون بالا دارید
مصرف بیش از حد بادام هندی میتواند میزان دریافت سدیم را افزایش دهد و به این ترتیب سبب بالا رفتن فشار خون شود. بالا رفتن فشار خون باعث فشار روی عروق، قلب و کلیه میشود.
علائم آلرژی به بادام هندی چیست؟
تعدادی از نشانهها و واکنشهای آلرژیک ناشی از مصرف بادام هندی عبارتند از:
- گرفتگی شکم
- تهوع یا استفراغ
- درد شکم
- مشکل در بلع
- خارش چشمها
- اسهال
- خارش در گلو یا دهان یا پوست
- احتقان بینی / آبریزش بینی
- تنگی نفس
- آنافیلاکسی (یک واکنش آلرژیک شدید است که فرد را در شوک قرار میدهد، اما در واقع یک اختلال بسیار نادر است)
کلام آخر
معمولا و در اکثر موارد مصرف بادام هندی در بارداری ایمن است و خطری را متوجه مادر باردار و جنین او نمیکند. البته با توجه به اینکه دوران بارداری دوران بسیار حساس و پر فراز و نشیبی است، لذا در مورد مصرف همه خوراکیها باید جوانب احتیاط را رعایت کرد و به اندازه کافی مصرف کرد و در صورت مشاهده هرگونه اختلال یا واکنش خاص، سریعا موضوع را باید پیگیری کرد.
البته حساسیت خاص دوران بارداری هرگز به این معنا نیست که این دوران را به خود و دیگران سخت بگیرید و سخت بگذرانید. بلکه به معنی توجه بیشتر به اختلالات و مشکلات فقط احتمالی است و نه چیز خاص دیگری.