کودک از چه سنی میتواند خودش غذا بخورد

فرزند شما در حال بزرگ شدن است و در عین حال دوست دارد طعم استقلال را بچشد. هر نقطه عطفی که کودک نوپا در رشد خود تجربه میکند حرکت او از سمت یک کودک منفعل به سمت کودکی فعال است. کودکی که بتواند خودش غذا بخورد به بعدی مهم از رشد فردی و اجتماعی رسیده است. این امر به او کمک میکند که استقلال و احساس مستقل بودن را تجربه کند.
هنگامی که کودک میتواند خودش غذا بخورد به نشانههای طبیعی احساس سیری و گرسنگی نیز واکنش بهتری نشان میدهد. این امر کمک بسیار زیادی به والدین میکند زیرا آنها دائما نگراناند که آیا فرزندشان به اندازه کافی غذا خورده است یا خیر. علاوه بر این، وقتی کودک ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن را دریافت میکند رشد بهتری نیز دارد. در ادامه به این موضوع پرداخته شده است که کودک از چه سنی میتواند خودش غذا بخورد.
رشد مهارتهای حرکتی ظریف کودک
قبل از پرداختن به موضوع کودک از چه سنی میتواند خودش غذا بخورد لازم است بدانید وقتی کودک بتواند خودش غذا بخورد در واقع به این معنی است که او از مهارتهای حرکتی ظریف خود استفاده میکند. اگرچه نگاه کردن به کودک در حالی که خودش غذا میخورد میتواند بامزه باشد اما وقتی او غذا را به صورتش میمالد یا خیلی آرام غذا میخورد در واقع قدرت و هماهنگی عضلات خود را تقویت میکند.
این مهارتها در دوران کودکی پیشرفت میکنند و در طول زندگی روزمره به افراد کمک میکنند. مهارتهای حرکتی ظریف در نهایت باعث میشوند فرد بتواند کارهایی از این قبیل را انجام دهد: بنویسد، تایپ کند، صفحهای از کتاب را ورق بزند، موهای خود را شانه کند و دندانهایش را مسواک بزند.
کودک از چه سنی میتواند خودش غذا بخورد
در این مورد که کودک از چه سنی میتواند خودش غذا بخورد لازم است بدانید او تا وقتی نتواند راحت و با اعتماد به نفس بنشیند آماده نیست که خودش غذا بخورد. حدود 8 تا 12 ماهگی، کودک شروع به استفاده از انگشتان شست و اشاره خود میکند. بنابراین، در این سن شروع به بازی کردن با غذا میکند. بین 13 تا 15 ماهگی، او شروع به استفاده از قاشق میکند و تا 18 ماهگی، استفاده از وسایل غذاخوری را بیشتر یاد میگیرد.
نقاط عطف تغذیه کودکان چیست
اگر متوجه شدهاید که فرزندتان به سمت غذای شما دست میبرد یا چشمانش بر روی غذا و حرکت قاشق و چنگال شما متمرکز است او احتمالا از نظر ذهنی آماده است که خودش غذا بخورد. هر وقت او شروع به خوردن غذاهای سبک به تنهایی کرد آماده کثیف کاری باشید. او ممکن است غذا را بریزد، لباسش را لک کند و غیره. بنابراین، آموزش آداب و رسوم غذا خوردن را به زمانی دیگر موکول کنید. بیشتر کودکان 18 تا 24 ماهه نمیتوانند بدون ریخت و پاش، به تنهایی غذا بخورند و بسیاری از آنها تا 3 سالگی این ریخت و پاشها را دارند.
بنابراین، وقتی میخواهید برای فرزندتان غذا درست کنید با غذاهای نرم مثل ماکارونی، سبزیجات پختهشده، پوره سیبزمینی و تخممرغ شروع کنید. به تدریج که عضلات فرزندتان قوی شد میتوانید برای آموزش غذا خوردن با قاشق به کودک، به او قاشق بدهید تا بتواند غذاهای غلیظتری مثل پودینگ و ماست و پوره سیبزمینی را بخورد. خوراکیهایی مثل انگور، بادامزمینی و پاپ کورن که میتوانند خطر خفگی برای کودک داشته باشند را به او ندهید. به یاد داشته باشید که برای تقویت مهارتهای حرکتی ظریف کودک و افزایش توانایی او برای اینکه خودش غذا بخورد صبر داشته باشید و فرزندتان را تشویق کنید.
آموزش مستقل غذا خوردن به کودک
برای افزایش استقلال کودک در غذا خوردن و آموزش قاشق گرفتن کودک، رعایت چند نکته ضروری است که در ادامه به آنها اشاره شده است.
- اولین چیزی که به بچهها کمک میکند تا به تنهایی غذا بخورند نشستن راحت و مطمئن آنها است. برای کودک یک صندلی بلند یا یک صندلی کودک تهیه کنید.
- به کودک حق انتخاب بدهید. به نظرات و ترجیحات غذایی او احترام بگذارید و برای اینکه چه غذایی بخورد، چقدر زمان غذا خوردن او طول بکشد، چه کسی به او غذا بدهد و غیره، با یکدیگر تصمیم بگیرید.
- وسایل غذاخوری موردعلاقهاش را فراهم کنید. در پاسخ به این سوال که چیکار کنم بچهام خودش غذا بخوره میتوانید از قاشق و چنگالهای رنگی استفاده کنید تا او به غذا خوردن تشویق شود. همچنین برای جلوگیری از ریختن غذای کودک، قاشقهایی را تهیه کنید که قسمت گودی آن، عمیق باشد.
- برای آموزش استفاده از چنگال به کودک، علاوه بر اینکه لازم است چنگالی کند و ایمن برای او تهیه کنید، برای خوردن برخی خوراکیها مثل پنیر، موز، ناگت مرغ یا میوهها، به او چنگال بدهید.
- اجازه دهید فرزندتان از شما تقلید کند. در حالی که سعی میکنید به کودکی که خودش غذا نمیخورد کمک کنید تا مستقل غذا خوردن را یاد بگیرد، سعی کنید خودتان نیز از لقمههای کوچک در هنگام غذا خوردن استفاده کنید تا او نیز از شما اینطور غذا خوردن را فرابگیرد.
نکات هشداردهنده در هنگام غذا خوردن کودک
اگر در کودک نوپای خود علائم زیر را مشاهده کردید ممکن است نشاندهنده هماهنگی ضعیف در ساختارهای دهان و تاخیر در اکتساب مهارتهای حرکتی باشد:
- کودک نمیتواند بدون بستن دهان خود یا احساس خفگی، غذا بخورد
- در حرکت دادن غذا در دهان خود دچار مشکل است
- در جویدن یا بلعیدن مشکل دارد
- مراقب هرگونه عدم تحمل غذایی یا آلرژی در فرزندتان باشید زیرا این مسئله میتواند منجر به عدم علاقه کودک به غذا خوردن شود. بثورات، کهیر و خسخس سینه از علائم واضح آلرژی غذایی است اما به دنبال علائم ظریفتری مانند آبریزش بینی، ایجاد حلقههای زیر چشم، تورم لبها و بیدار شدن با گرفتگی بینی نیز باشید.
در این مقاله به این موضوع پرداخته شد که کودک از چه سنی میتواند خودش غذا بخورد. فراموش نکنید که علاوه بر توجه به نکات هشداردهندهای که در مقاله مطرح شد سعی کنید فرزند خود را کودکان دیگر مقایسه نکنید. یک پاسخ یکسان برای این سوال که کودک از چه سنی میتواند خودش غذا بخورد وجود ندارد. در این زمینه تمرین منظم و تقویت مهارتهای حرکتی ظریف کودک، اهمیت بسیار زیادی دارد.