خوردن نارنگی در بارداری، فواید، عوارض و تاثیر بر جنین
نارنگی یکی از میوههای پاییزی بسیار خوشمزه و پرخاصیت برای بارداری است. از مهمترین خواص نارنگی در بارداری میتوان به درمان یبوست، رفع تورم دست و پا، رفع تنش و اضطراب و.... اشاره کرد. اما افراط در مصرفش میتواند مشکلاتی نظیر اختلالات گوارشی و سوزش معده داشته باشد. در ادامه بیشتر در مورد خواص و مضرات نارنگی در بارداری و تاثیری که بر زیبایی جنین دارد توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره در جریان تغییرات هفته به هفته بارداریتون قرار میگیرید . این برنامه اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یاداوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداریتون دریافت خواهید کرد.
خواص نارنگی در بارداری چیست؟
به طور کلی باید بدانید که مرکبات سرشار از فولیک اسید هستند. فولیک اسید برای رشد استخوانهای جنین، سیستم عصبی و همچنین جفت لازم است. با افزایش مصرف فولیک اسید در دوران بارداری، احتمال سقط جنین کاهش مییابد. نارنگی به دلیل داشتن فولیک اسید فراوان، یکی از میوههای مفید برای خانمهای بارداری است.
بد نیست بدانید که نارنگی یکی از محبوبترین درمانها برای ویار بارداری است؛ حتی بو کردن پوست نارنگی هم میتواند حس خوب و مطلوبی به خانم باردار بدهد. بد نیست بدانید که اسانس نارنگی مادهای مناسب است که در آروماتراپی طرفدار بسیاری دارد؛ این ماده بویی مطبوع دارد که باعث میشود فرد حس خوبی داشته باشد.
* خوردن خرمالو در بارداری چه خواص و مضراتی دارد؟
نارنگی و حتی پوست آن، منبعی غنی از آنتیاکسیدانهایی مانند ویتایمن C و بتا کریپتوزانتین و همینطور فلاونوئیدهایی مانند نارینژین، هسپریدین، تانگریتین و نوبیلتین است. آنتیاکسیدانها با خنثی سازی آسیب و اثرات مخرب استرس اکسیداتیو که ناشی از تجمع رادیکالهای آزاد هستند، از بدن محافظت میکند.
مرکباتی مانند نارنگی سرشار از ویتامین C هستند که تولید سلولهای سفید خون را افزایش داده و با عفونتها مبارزه میکنند. در فصول سرد سال، خوردن چند برش نارنگی به صورت روزانه، بدن را در برابر سرماخوردگی ایمن میکند. نارنگی دارای خواص ضد تهاجمی و ضد التهابی است.
* خواص و مضرات خوردن آناناس در بارداری چیست؟
حضور ترکیباتی از پتاسیم و ویتامین A در نارنگی موجب حفظ تعادل الکترولیت بدن و از بین رفتن ورم دست و پا میشود.
مصرف نارنگی در بارداری برای درمان موارد زیر مفید است:
- بهبود یبوست
- بهبود عملکرد قلب
- بهبود عملکرد مغز
- بالا رفتن سیستم ایمنی
- بهبود پوست و مو
*در مورد دلایل و درمان کم خونی مینور در بارداری در این مقاله بیشتر بخوانید.
- اختلالات گوارشی
مضرات نارنگی در بارداری چیست؟
به طور کلی خوردن میوه زیاد در بارداری توصیه نمی شود. چنانچه خانم باردار پیش از بارداری به نارنگی حساسیت داشته باشد، در دروان حاملگی خود باید بسیار احتیاط کند و از مصرف این میوه پرهیز کند. در غیر این صورت مصرف نارنگی میتواند باعث مسائلی چون حساسیت مادرزادی، ابتلا جنین به درماتیت، اگزما و … شود. البته اگر خانم بارداری مایل به مصرف نارنگی است و به دلیل حساسیتهای قبلی نگران است، میتواند با خیالی راحت در حد یک یا دو عدد نارنگی مصرف کند و مطمئن باشد که هیچ مشکلی برای جنین ایجاد نمیشود.
مادرانی هم که دچار بیماریهایی مثل گاستریت معده، بیمارهای رودهای، هپاتیت و نفریت هستند باید از خوردن نارنگی پرهیز کنند؛ زیرا نارنگی اسید معده را افزایش میدهد و مادر درگیر مشکلات گوارشی میشود. بد نیست بدانید که ویتامین C با آن همه خواصی که دارد اگر میزان آن در بدن مادر باردار افزایش یابد، میتواند باعث زایمان زودرس شود. مخصوصا اگر در سه ماه سوم بارداری به بهانه زیاد بودن خواص نارنگی در بارداری در مصرف آن زیادهروی کنید، میتواند نگرانکننده باشد.
* آیا خوردن انار در بارداری بر زیبایی جنین تاثیر دارد؟
ارزش غذایی نارنگی
- اسیدهای چرب، تام چند غیراشباع (گرم) 0.05
- پروتئین (گرم) 0.57
- چربی کل (چربی) (گرم) 0.22
- کربوهیدرات، با اختلاف (گرم) 9.34
- انرژی (کیلو کالری) 37.1
- قندها، کل (گرم) 7.41
- فیبر، کل رژیم غذایی (گرم)1.26
- کلسیم (میلی گرم) 25.9
- آهن (میلی گرم) 0.1
- منیزیم (میلی گرم) 8.4
- فسفر، P (mg) 14
- پتاسیم (میلی گرم) 116.2
- سدیم (میلی گرم) 1.4
- روی (میلی گرم) 0.05
- مس (میلی گرم)0.03
- منگنز (میلی گرم) 0.03
- سلنیوم، Se (mcg) 0.07
- ویتامین A، IU (IU) 476.7
- رتینول (mcg) 0
- کاروتن، بتا (mcg) 108.5
- کاروتن، آلفا (mcg) 70.7
- ویتامین E (آلفا توکوفرول) (میلی گرم) 0.14
- کریپتوگزانتین، بتا (mcg) 284.9
- لیکوپن (mcg) 0
- لوتئین + زآگزانتین (mcg) 96.6
- ویتامین C، اسید اسکوربیک کل (میلی گرم) 18.69
- تیامین (میلی گرم) 0.04
- ریبوفلاوین (میلی گرم) 0.03
- نیاسین (میلی گرم) 0.26
- اسید پانتوتنیک (میلی گرم) 0.15
- ویتامین B-6 (میلی گرم) 0.05
- فولات، کل (mcg) 11.2
- ویتامین B-12 (mcg) 0
- ویتامین K (فیلوکینون) (mcg) 0
- اسید فولیک (mcg) 0
- فولات، DFE (mcg_DFE) 11.2
- کلسترول (میلی گرم) 0
- اسیدهای چرب، کل اشباع شده (گرم) 0.03
- اسیدهای چرب، کل تک غیراشباع (گرم) 0.04
فواید نارنگی | مضرات نارنگی | ارزش غذایی |
رفع تنش و اضطراب | افزایش اسیدیته معده | ویتامین آ |
رفع تورم دست و پا | حساسیت مادرزادی در نوزاد | فیبر |
رفع اختلالات گوارشی | تحریک زایمان زودرس | ویتامین سی |
درمان یبوست | انواع ویتامین ب | |
* نحوه مصرف قرص ویتامین ب6 در بارداری + دوز مجاز روزانه
نارنگی و زیبایی جنین، نارنگی و جنسیت جنین
آیا نارنگی در بارداری برای زیبایی جنین مفید است؟ به طور کلی باید بدانید که نارنگی و زیبا شدن جنین دختر و پسر و نارنگی و جنسیت جنین ارتباطی با هم ندارند. البته به جز تاثیر قوی ژنتیک در شکل و قیافه نوزاد، آنچه که میخورید هم میتواند روی چهره او تاثیر داشته باشد، اما شدت و حدت این تاثیر قابل اندازهگیری نیست. حتما این نکته را به یاد داشته باشید که معیار زیبایی از نظر همه یکسان نیست و همین مسئله میتواند به طور کلی تاثیر نارنگی در زیبایی جنین را تحت تاثیر قرار دهد.
در مورد جنسیت جنین هم باید بدانید که جنسیت جنین در هنگام لقاح شکل میگیرد؛ اگرچه در ابتدای سه ماهه دوم بارداری است که جنسیت مشخص میشود، اما از همان زمان لقاح شکل گرفته است. لذا نه نارنگی و نه هیچ ماده غذایی دیگری پس از لقاح نمیتواند روی جنسیت جنین تاثیر بگذارد. البته ویتامین ث موجود در نارنگی و پرتقال در بارداری و هر میوه دیگری میتواند روی صفات ظاهری جنین مثل رنگ پوست تاثیرگذار باشد.
*سونوگرافی تعیین جنسیت جنین کی انجام میشود؟
فواید نارنگی در بارداری
میوه نارنگی دارای ویتامین A ، پتاسیم، فولات و ویتامین C و همینطور حاوی قند و مقدار زیادی فسفر است.
مقادیر بالای ویتامین آ و ث در نارنگی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری سرطان میتواند موثر باشد.
نارنگی به علت داشتن فسفر فراوان، باعث تقویت حافظه میشود. ضمن اینکه نارنگی برای رفع بیاشتهایی و رفع گرمای بیش از حد بدن بعد از فعالیتهای بدنی بسیار موثر است.
خوردن نارنگی یک الی دو ساعت قبل از خواب برای درمان بیخوابی و داشتن خواب راحت موثر است.
بد نیست بدانید که بوی نارنگی باعث از بین رفتن استرس و ایجاد حس آرامش میشود.
نارنگی دارای مقداری منیزیم است و از این طریق در فعالیت عضلانی، دستگاه گوارش و سیستم عصبی اثر مثبت میگذارد.
وجود نوبیلتین در نارنگی نه تنها موجب جلوگیری از چاقی میشود، بلکه ضد دیابت نوع ۲ و حتی ضد گرفتگی شریانهای بدن است. همچنین این ماده از رسوب چربی در کبد، با ترکیب ژنهایی که درگیر سوزاندن چربی اضافی هستند، جلوگیری میکند و مانع از فعالیت ژنهای مسئول تولید چربی میشود.
یکی دیگر از خواص نارنگی، جلوگیری از ایجاد فشار خون است. علت آن وجود مقادیر زیادی پتاسیم در نارنگی است. افراد دارای فشار خون میتوانند در صورت عدم دسترسی به گریپفروت، از نارنگی استفاده کنند.
از دیگر خواص نارنگی این است که به علت داشتن مقدار زیادی ویتامین C، میتواند ایمنی بدن را بالا ببرد.
نارنگی با داشتن موادی مثل اسید فولیک، پتاسیم و آنتی اکسیدانها میتواند به سیستم عصبی و مغز کمک کند. اسید فولیک باعث جلوگیری از ایجاد بیماری آلزایمر میشود و همچنین پتاسیم باعث افزایش خونرسانی به مغز شده که این موضوع باعث خوب کار کردن سیستم عصبی و فعالیتهای مغز میشود.
نارنگی مادهای به نام سینفرین دارد. این ماده باعث از بین رفتن مخاط مضر موجود در ریه میشود که در نتیجه، باعث کاهش سرفههای مزمن ناشی از سرماخوردگی و آلرژی میشود.
این میوه قند بالایی ندارد ولی به علت داشتن فیبر زیاد، به انجام صحیح فرآیند گوارش بسیار کمک میکند.
نارنگی آب زیادی دارد و مصرف آن باعث افزایش دفعات ادرار و در نتیجه، دفع سموم میشود.
کلام آخر
برای خوردن نارنگی در بارداری زیادهروی و افراط نکنید. حتما این میوه را ببوید و از عطر و بوی خوبی که دارد برای کنترل حالت تهوع استفاده کنید. در صورت حساسیت داشتن به نارنگی حتما احتیاط کنید و در ماههای اول باردای از نارنگی برای کاهش حالت تهوع کمک بگیرید و در سه ماهه سوم برای پیشگیری از زایمان زودرس مصرف آن را کم کنید.