درمان اسهال نوزاد تازه متولد شده | بهترین درمان اسهال نوزاد 20روزه، یک ماهه و...

انتشار: آذر ۱۴۰۰ | بروزرسانی: فروردین ۱۴۰۴
درمان اسهال نوزاد تازه متولد شده

برای درمان اسهال نوزاد تازه متولد شده، تشخیص اولین گام است و در گام بعد، سعی کنید بدن نوزاد را هیدراته نگه داشته و به شیردهی ادامه دهید. در صورت تشدید و تداوم اسهال، به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله، بیشتر در مورد دلایل و روش‌های درمان اسهال توضیح خواهیم داد.

با نصب اپلیکیشن گهواره، قد و وزن کودک خود را روی نمودار بررسی کنید و از رشد مناسبش اطمینان یابید. روزانه متناسب با سن کودکتان ، پیام‌های مشاوره‌ تخصصی دریافت کنید و با توصیه‌های تغذیه‌ای و دستور پخت‌های مناسب، تغذیه سالم‌تری برای او فراهم کنید. همچنین، با بازی‌های مناسب و آزمون‌های دوره‌ای به تقویت هوش و مهارت‌های فرزندتان کمک کنید.

برای درمان اسهال نوزاد تازه متولد شده چه کار کنیم؟

برای درمان اسهال نوزاد یک ماهه چی خوب است یا درمان اسهال نوزاد 20روزه و درمان اسهال نوزاد چند روزه چطور انجام می‌شود؟ این‌ها موضوعاتی هستند که زیاد جست‌وجو می‌شوند. لازم است بدانید که پیش از شروع درمان، حتماً باید از وقوع بیماری و عارضه مطمئن باشید؛ یعنی باید یقین داشته باشید که نوزاد شما دچار اسهال شده است و مدفوع او مدفوعِ طبیعی نیست. برای رسیدن به این نتیجه، حتماً باید انواع شکل مدفوع نوزاد را بشناسید زیرا قوام، رنگ و مقدار مدفوع نوزاد به راحتی مشخص می‌کند که او دچار اسهال شده است یا خیر.

* مقاله قویترین داروی گیاهی برای اسهال را مطالعه کنید. 

تشخیص اسهال نوزاد

تشخیص اسهال نوزاد

تشخیص اسهال اولین مرحله است؛ یعنی باید درست تشخیص داده شود که نوزاد دچار اسهال شده است. برای این تشخیص  لازم نیست که عکس اسهال نوزاد را دیده باشید؛ همین که انواع مدفوع را بشناسید و بدانید اسهال وضعیتی است که نوزاد تازه متولد شده، مدفوع بسیار مایع، شل و با تعداد دفعات زیاد یا حجم بیشتر نسبت به حالت عادی دارد، کافی است. ممکن است در مدفوع، مخاط نیز وجود داشته باشد. اسهال گاهی با استفراغ همراه است. اسهال اغلب بر اثر عفونت باکتریایی یا ویروسی ایجاد می‌شود، عفونت از طریق دستان آلوده، غذاهای آلوده و... می‌تواند منتقل شود.

باید بدانید که اسهال در نوزادان بسیار جدی است. بنابراین در صورت مشاهده هرگونه تغییر در دفع و حرکات روده نوزاد تازه متولد شده، حتماً پزشک را در جریان قرار دهید. اگر نوزادتان اسهال و استفراغ دارد، به احتمال زیاد نشانه عفونت است. در صورتی که نوزاد شما علائم کمبود آب بدن مانند خشکی دهان، کاهش قابل توجه حجم ادرار، چشمان گود افتاده، ملاج گود رفته یا گریه بدون اشک را دارد، به‌طور بالقوه می‌تواند بسیار خطرناک باشد. 

*مقاله اسهال نوزاد چگونه است را مطالعه کنید.

اگر نوزاد تا ۲۴ ساعت مدفوع آبکی و شل دارد یا اگر اسهال او با یکی از علائم زیر همراه باشد؛ در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:

  • کمبود آب بدن مثل بی حالی و کاهش حجم ادرار و خشکی لب و دهان
  • استفراغ
  • تب
  • مدفوع همراه با خون

آیا تغییر شیر خشک و اسهال با هم ارتباط مستقیم دارند؟

آیا تغییر شیر خشک و اسهال با هم ارتباط مستقیم دارند؟

*مقاله راهنمای تصویری مدفوع نوزاد را مطالعه کنید.

عوامل به وجود آورنده اسهال در کودکان متفاوت است؛ میکروب‌ها، ویروس‌ها، اختلال در جذب روده و عدم تحمل کودک نسبت به شیر گاو می‌تواند موجب اسهال شود. حتی شیر خشک و یبوست هم با هم ارتباط دارند.

جالب است بدانید که اسهال شدید، مشکلات دستگاه تنفسی تحتانی (ریه‌ها) و بیماری‌های عفونی در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، کمتر است و در صورت ابتلا نیز شدت کمتری دارد اما در کودکانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند، اسهال بیشتر دیده می‌شود.

واقعیت این است که تفاوت‌های زیادی بین شیر مادر، شیر مصنوعی و شیرخشک وجود دارد. قند موجود در شیر مادر که به عنوان قند لاکتوز شناخته می‌شود، بسیار زیاد است. لاکتوز شیر مادر به سرعت به گلوکز و گالاکتوز تجزیه می‌شود؛ گلوکز به مصرف سلول‌های مختلف، خصوصاً سلول‌های مغزی و عصبی می‌رسد و گالاکتوز توسط یک نوع باکتری به نام لاکتو باسیل مورد استفاده قرار می‌گیرد و باعث تکثیر این باکتری می‌شود؛ در نتیجه از رشد سایر میکروب‌ها و باکتری‌های بیماری‌زا جلوگیری می‌شود.

قند لاکتوز در شیر دام یا شیر خشک کم است؛ زیرا استفاده از آن بسیار هزینه‌بر است و برای شرکت‌های تولید کننده، صرفه اقتصادی ندارد؛ در نتیجه به جای لاکتوز، از قند و شکر در تهیه شیر خشک استفاده می‌شود تا قند مورد نیاز شیر خشک تامین شود. باید بدانید که آنتی‌بادی‌ها و مواد ضد میکروبی فراوانی در شیر مادر وجود دارد که نوزاد را در مقابل انواع بیماری‌ها مصون نگه می‌دارد؛ این مواد در شیر خشک بسیار کمتر است. به طوری که این کودکان از مصونیتی که شیر مادر علیه عفونت‌های ویروسی تنفسی، اسهال و سایر بیماری‌ها ایجاد می‌کند، محروم‌اند .

حساسیت به پروتئین شیر گاو در تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک، یکسان است و نوزادان حساس به این پروتئین اغلب به سویا نیز حساس هستند و شیرخشک سویا نیز برای آن‌ها توصیه نمی‌شود.

* مقاله چه موقع استفراغ نوزاد خطرناک است را مطالعه کنید.

درمان خانگی اسهال نوزاد 

استفاده از روش‌های درمانی خانگی اسهال نوزادان، حتماً باید منطقی و عقلانی باشد. چنانچه کودک شما مبتلا به اسهال شدید است، حتماً به پزشک مراجعه کنید و اقدامات پزشکی لازم را انجام دهید. به یاد داشته باشید که کمبود آب در بدن و دفع نامتعادل آب از بدن بسیار خطرناک است و می‌تواند عواقب بدی به دنبال داشته باشد.

شیر مادر

برای نوزادان زیر شش ماه که هنوز تغذیه تکمیلی را شروع نکرده‌اند، شیر مادر بهترین ترکیبات را برای بهبود اسهال دارد. در واقع شیر مادر، بهترین راه حل برای هیدراته نگه داشتن بدن کودک است. حتماً در طول دوره‌ اسهال کودک، دفعات شیردهی را افزایش دهید.

در صورتی که اسهال نوزاد شدید و طولانی است، خودسرانه هیچ اقدامی نکنید و حتماً به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. 

علل شایع اسهال در نوزادان

علل شایع اسهال در نوزادان

* مقاله قطره پدی لاکت برای چیست را مطالعه کنید. 

علل مرتبط با نوزاد تازه متولدشده شامل بیماری‌های عفونی ناشی از ویروس‌ها یا عدم رعایت بهداشت، بیماری‌های ارثی که موجب سوء جذب و اسهال می‌شوند، مصرف داروها و همچنین حساسیت به پروتئین شیر گاو است.

نکته مهم: مراحل دندان درآوردن نوزاد به خودی خود نمی‌تواند باعث اسهال نوزادان باشد. با این حال، نوزادانی که در حال دندان درآوردن هستند، تمایل دارند همه‌چیز را در دهان خود بگذارند. میکروب‌های روی این اشیا و اسباب بازی‌ها، دندان ‌گیر‌ها و دستان کوچک کودکان، به راحتی می‌توانند وارد بدن آن‌ها شود و ایجاد اسهال کنند. از همین جهت، اسهال به عنوان یکی از علائم دندان در آوردن نوزاد شناخته می شود.

*مقاله رنگ مدفوع نوزاد هنگام دندان درآوردن را مطالعه کنید.

کی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر درمان اسهال در نوزاد تازه متولد شده، موثر نشد؛ در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، حتماً و به‌سرعت به پزشک مراجعه کنید:

  • مشاهده خون در مدفوع یا همان اسهال خونی
  • تب و اسهال
  • اگر به نظر می‌رسد که نوزاد درد می کشد.
  • بی اشتهایی و غذا نخوردن
  • خواب آلودگی بیش از حد
  • اسهال آبکی و مداوم بیش از ۲۴ ساعت
  • مشاهده علائم کم آبی بدن در نوزاد

کلام آخر

بد نیست یادآوری کنیم که رنگ مدفوع سبز تیره در نوزادانی که شیر خشک می‌خورند (حتی به صورت مکمل) و مدفوع زرد رنگ در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شود، کاملاً عادی است. علت مدفوع سبز تیره در نوزادان شیر خشکی به مصرف شیر خشک مربوط است. قوام مدفوع کودک پیش از شروع تغذیه تکمیلی، خیلی سفت نیست. اسهال كودكان زمانی مشخص می‌شود که حجم آب در مدفوع و دفعات مدفوع زیاد شده باشد. برای درمان اسهال نوزاد تازه متولد شده ابتدا تغذیه با شیر مادر را بالا ببرید اما در صورت نیاز، حتماً به پزشک مراجعه کنید.