علت استفراغ رنگی در کودکان | هر کدام از رنگ ها نشانه چیست؟

معمولاً در اکثر نوزادان، استفراغ کردن و بالا آوردن امری طبیعی است که با بالا رفتن سن کاهش پیدا میکند زیرا در ابتدا معده نوزادان حساس و بسیار کوچک است و نسبت به خوردن شیر واکنش نشان میهد. در ادامه، بیشتر درباره انواع استفراغ به ویژه علت استفراغ رنگی در کودکان و دلایل آن توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره، قد و وزن کودک خود را روی نمودار بررسی کنید و از رشد مناسبش اطمینان یابید. روزانه متناسب با سن کودکتان ، پیامهای مشاوره تخصصی دریافت کنید و با توصیههای تغذیهای و دستور پختهای مناسب، تغذیه سالمتری برای او فراهم کنید. همچنین، با بازیهای مناسب و آزمونهای دورهای به تقویت هوش و مهارتهای فرزندتان کمک کنید.
استفراغ نوزادان
خروج با فشار محتویات معده از دهان را استفراغ (Vomiting) میگویند. بهطور کلی، این اتفاق پس از ایجاد حالت تهوع بهوجود میآید که حالت تهوع در نوزاد قابل بررسی نیست ولی استفراغ و خروج محتویات معده همراه با انقباض عضلات شکم و همزمان تغییر در روند تنفس، اتفاق میافتد.
علت استفراغ نوزاد در بدو تولد
نوزادان معمولاً مقداری از شیری که خوردهاند را بالا میآورند، مخصوصاً اگر مقدار شیری که خورده باشند بیش از اندازه باشد. در ابتدای تولد، معده نوزاد حساس و کوچک است و دریچهی بین معده و مری کفایت مناسب را ندارد و مقداری از شیر به مری برمیگردد که اصطلاحاً ریفلاکس گفته میشود.
*مقاله پاشیدن استفراغ نوزاد را مطالعه کنید.
انواع استفراغ نوزاد
استفراغ نوزاد انواعی دارد که معمولاً اکثر آنها بیخطر هستند. بهتر است والدین با انواع آن آشنا باشند تا در صورت بروز، نگران نشوند.
استفراغ جهشی
این نوع استفراغ، از شایعترین نوع در بین نوزادان است و جای نگرانی ندارد. معمولاً در هنگام شیر خوردن، مقداری هوا همراه با شیر وارد معده نوزاد میشود که در هنگام خروج هوا، مقداری شیر هضم نشده و تازه هم از معده نوزاد بیرون میآید که آن را بهصورت استفراغ جهشی میبینید.
استفراغ نارنجی
استفراغ نارنجی رنگ به این معناست که کودک غذای نیمه هضم شده بالا میآورد که ممکن است در چند ساعت اول بیماری اتفاق بیفتد. اگر این استفراغ بیش از یک یا دو روز ادامه پیدا نکند، نگران کننده نیست. این نوع استفراغ میتواند به دلیل مسمومیت غذایی، مصرف دارویی خاص، عفونت گوش کودکان و آپاندیسیت باشد.
*مقالع استفراغ نوزاد از بینی را مطالعه کنید.
استفراغ قهوه ای رنگ نشانه چیست
این نوع استفراغ در حالت کلی خطرناک است و چند دلیل احتمالی دارد:
در بیشتر مواقع، این رنگ به دلیل وجود خون است. در صورتی که شبیه به قهوه باشد باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
ممکن است ناشی از خون بلعیده شده در حین تغذیه از سینه مادر نیز باشد، بهخصوص زمانیکه مادر زخم یا شقاق سینه دارد .
در نوزادان تازه متولد شده وجود این نوع استفراغ، ناشی از بلعیدن ترشحات حین زایمان است. عکس استفراغ قهوه ای را در ادامه مشاهده میکنید:
* مقاله رگه های سیاه در مدفوع نوزاد را مطالعه کنید.
استفراغ زرد در کودکان نشانه چیست
استفراغ زرد رنگ، همراه با زردآب یا استفراغ خلطي نوزاد معمولاً به ندرت اتفاق میافتد اما خطرناک است. در چنین مواقعی، ممکن است نوزاد مسموم شده یا بعد از ضربه ی شدید به سر باشد. بهتر است در این شرایط، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. اینکه استفراغ زرد رنگ نوزاد نشانه چیست، علل مختلفی دارد که در ادامه به آن میپردازیم:
- عفونت دستگاه گوارش که معمولاً توسط ویروسهایی که هر روز با آنها در تماس هستیم، بهوجود میآید. دقت داشته باشید که این ویروس علاوه بر استفراغ، باعث تهوع، شکم درد و اسهال هم میشود. این ویروس معمولاً مدت زیادی طول نمیکشد.
- انسداد روده یکی از دلایل استفراغ سبز و صفراوی است که ممکن است نشانهای از بیماری جدی انسداد روده در کودکان باشد. از علائم آن میتوان تب، خوابآلودگی، درد، ضعف عمومی و غیره را نام برد. در چنین شرایطی، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
- یک علت بالا آوردن شیر زرد رنگ نوزاد، مسمویت است. مسمومیت غذایی به دلیل وجود باکتریهایی مانند ای کولای، سالمونلا و کامپیلو باکتر در غذا اتفاق میافتد. در هنگام بروز این بیماری، کودک علاوه بر استفراغ، با تب، دل درد، سفت شدن شکم، بی قراری، گریه و خون در مدفوع نیز همراه است.
- آنفولانزا از دیگر بیماریهایی است که علاوه بر استفراغ زرد رنگ با کاهش اشتها، آبریزش بینی، خلط گلو، عطسه و سرفه نیزهمراه است.
* مقاله بهترین شربت برای استفراغ کودکان را مطالعه کنید.
درمان استفراغ زرد رنگ در کودکان
استفراغ زرد نوزاد یک ماهه و بزرگتر را جدی بگیرید. رنگ زرد در استفراغ بیشتر به دلیل بالا آوردن صفرا است. برای درمان استفراغ نوزاد در این حالت (به ویژه استفراغ زرد نوزاد دو روزه یا کوچک) ابتدا باید دلیل اصلی آن شناسایی شود. ممکن است پزشک برای دانستن علت آن، از شما بخواهد که چند آزمایش مختلف انجام دهید.
در چه مواقعی استفراغ نوزاد خطرناک است؟
چه موقع استفراغ نوزاد خطرناک است ؟ در صورتی که نوزاد شما علائم زیر را داشت حتما به پزشک مراجعه کنید:
- استفراغ مکرر
- عدم افزایش وزن
- بالا آوردن مایع زرد یا سبز رنگ
- وجود خون یا موادی مانند قهوه در استفراغ
- امتناع از خوردن و شیر خوردن
- مشکل تنفسی
* مقاله رنگ مدفوع نوزاد هنگام دندان درآوردن را مطالعه کنید.
کاهش ریفلاکس نوزاد
بهتر است که برای کاهش استفراغ کودکتان از راههای پیشگیری زیر استفاده کنید.
- به روشها و وضعیتهای شیردهی توجه کنید. در هنگام شیردهی، پشت نوزاد را در یک وضعیت به نسبت عمود نگه دارید. در صورتی که نوزاد در حالت خمیده تغذیه کند، مسیر مستقیمی برای عبور شیر فراهم نمیشود.
- در فضای آرام و به دور از حواس پرتی، به نوزاد شیر بدهید زیرا در چنین شرایطی نوزاد کمتر هیجان زده یا وحشت زده میشود و همراه با شیر هوای کمتری را میبلعد.
- در صورتی که نوزاد با شیشه شیر، شیر میخورد؛ حتماً دقت کنید تا سوراخ سر شیشه بسیار کوچک نباشد تا در هنگام بلعیدن هوای بیشتری وارد شود. همچنین سوراخ سر شیشه اگر خیلی گشاد باشد، باعث قورت دادن جرعههای بزرگ و در نهایت عق زدن نوزاد میشود.
- بعد از هر وعده غذایی، آروغ گرفتن از نوزاد را انجام دهید تا هوای موجود در معده او کاملا خالی شود.
- مطمئن شوید که لباس یا پوشک نوزاد بیش از حد تنگ نباشد که به شکم او فشار وارد کند.
- پس از تغذیه کودک را سریع نخوابانید و به مدت نیم ساعت او را در حالت مایل به عمود قرار دهید.
- بیش از حد به او شیر ندهید زیرا ممکن است یکی از دلایل استفراغ کودک شما، مقدار بیش از حد شیری است که میخورد.
* مقاله ایا بعد از استفراغ نوزاد شیر بدهیم را مطالعه کنید.
درمان نوزادان در طب سنتی
در صورتی که سن نوزاد بیش از 6 ماه باشد، میتوانید از مقدار کمی گیاه دارویی برای درمان استفراغ استفاده کنید. گیاهانی مانند زیره، رازیانه، نعناع و بابونه در درمان مشکلات گوارشی، نفخ و رفلاکس معده، موثر هستند که میتوانید از دمنوش آنها استفاده کنید. مقدار کمی از گیاهان دارویی را با آب جوش دم کنید و پس از صاف کردن، به کودک خود بدهید. دقت داشته باشید که کودک نسبت به گیاهان دارویی حساسیت نداشته باشد.