غذا دادن به کودک هفت ماهه

انتشار: شهریور ۱۳۹۹ | بروزرسانی: آبان ۱۴۰۳
غذا دادن به کودک هفت ماهه

غذا دادن به کودک هفت ماهه کمی متفاوت است چون حدود یک ماه است که مادر تغذیه تکمیلی را آغاز کرده است و کودک نیز در این یک ماه متوجه مواد غذایی جدید شده است. مادر باید بداند که اصرار بی جا به خوردن غذا بیشتر کودک را از غذا خوردن زده می‌کند. پس کمی به کودک خود فرصت بدهید تا کم کم با غذاهای جدید ارتباط بگیرد و آنها را هضم کند. در این موارد قصد داریم در مورد غذاهایی که می‌توان به کودک ۷ ماه بدهید و روش تشویق او به غذا خوردن بیشتر توضیح دهیم.

با نصب اپلیکیشن گهواره به ابزارهای بسیار کاربردی فرزند پروری از جمله تغذیه نوزادی و مراقبت‌های مربوط به او دسترسی پیدا کرده و با دیگر مادران تبادل نظر می‌کنید. همچنین ابزارهای دیگر، مقالات و ویدئوهای آموزشی زیادی وجود دارد که در اختیارتان قرار می‌گیرد.

غذای کودک ۷ ماهه چه طور باید باشد؟

وقتی طریقه غذا دادن به کودک 6 ماهه را یاد گرفته باشید، حتما می‌دانید که کودک هفت ماهه شما حتی بعد از یک ماه تجربه غذاهای جامد، هنوز هم باید در حجم کم و در فاصله زمانی مناسب غذاهای متنوع و تغذیه تکمیلی را امتحان کند. تغذیه تکمیلی نوزادان و کودکان پس از شش ماهگی باید با حجم کم اما با انرژی زیاد باشد. هضم غذا آسان باشد. شکل غذا نرم و حالت پوره باشد. کاملا پخته باشد و به اندازه کافی از دما افتاده باشد و حتما بعد از تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک به کودک داده شود. زیرا تا یکسالگی غذای اصلی کودک شیر است و نهایتا دو نوبت باشد.

همانطور که مصرف ادویه، مثلا ادویه کاری در بارداری نیاز به رعایت برخی از احتیاطات دارد، استفاده از ادویه در غذای نوزاد هفت ماهه نیز باید با احتیاط باشد. زردچوبه اولین ادویه ای است که می تواند در رژیم غذایی کودک وارد شود. خوردن موسیر در بارداری و شیردهی هم باید با احتیاط باشد. مایع آمنیوتیک و شیر مادر تحت تاثیر بوی مواد غذایی قرار می گیرند و گاهی ممکن است برای کودک آزار دهنده باشد. به طور کلی استفاده از هر ماده غذایی چه برای مادر باردار یا شیرده و چه برای کودک باید با رعایت احتیاط باشد. جدا از این سوال که نوزاد هفت ماهه چی بخوره این سوال پیش می آید که به نوزاد هفت ماهه چند وعده باید غذا داد؟ شما میتوانید غذاهای مجاز در هفت ماهگی را در دو وعده به او بدهید. 

کیا زودتر از شش ماهگی به بچشون غذا دادن + عوارض شروع زودهنگام تغذیه تکمیلی

غذای کودک هفت ماه چه طور باید باشد؟

تغذیه تکمیلی کودک هر چه که هست (سوپ، فرنی، حریره، میوه پخته، پوره سیب زمینی برای نوزاد یا کدو و ...) باید در کمترین حجم ممکن پخته و تهیه شود تا در یک وعده غذایی تمام شود و کودک هر بار غذای تازه طبخ شده را بخورد. با این حال در موارد اضطراری می‌توانید غذای تهیه شده را در ظرف تمیز درپوش دار در یخچال حداکثر به مدت 48 ساعت و در فریزر به مدت طولانی‌تر نگهداری کنید. در هر بار گرم کردن غذا، مقدار کمی از آن را گرم کنید. اما به طور کلی همواره توصیه می‌شود که غذای تازه طبخ شده به کودک خود بدهید و غذای مانده به او ندهید. 

اصول غذا دادن به کودک هفت ماهه

اصول غذا دادن به کودک هفت ماهه

غذا دادن به کودک هفت ماهه هم باید با یک غذای ساده و با حجم کم و اندکی غلیظ‌تر از شیر مادر آغاز شود. حتما به عنوان یک مادر آگاه به مدت زمان نگهداری غذای کودک هم توجه کنید. یک کودک هفت ماهه مدت زیادی نیست که با غذای جامد آشنا شده است، پس باید مراعات معده و دستگاه گوارش او را داشته باشید و از بهترین غذا برای وزن گیری نوزاد مطابق سن او استفاده کنید. اجازه دهید کودک شما به میل خودش دفعات تغذیه تکمیلی را تعیین کند. اصرار نکنید که زیاد به او غذا بدهید تا وزن بگیرد یا چاق شود. اعتدال را در هر صورت رعایت کنید و صبور هم باشید. 

برنامه غذایی کودک هفت ماهه

تقریبا همه مادرها می دانند که غذا دادن به نوزاد از کی شروع میشه، اما در اینکه چه غذایی به کودک خود بدهند، شاید شک و ابهام داشته باشند. فرنی، حریره بادام، سیب و موزه، هلو، گلابی، تخم مرغ کامل، شیره خرما، پوره سیب زمینی و هویج، ماست و شیر برنج تمام مواد غذایی هستند که در هفت ماهگی مجاز هستید به کودک خود بدهید. البته نه به یک باره، بلکه کم کم و در هفته‌های مختلف و در فواصل زمانی جدا از هم. اگر به کارت رشد مرکز بهداشت کودک خود نگاه کنید، به خوبی می‌توانید از راهنمایی‌های آن استفاده کنید. ضمن اینکه پزشکان و ماماهای مراکز بهداشت نیز در هر بار مراجعه به این مراکز راهنمایی‌های لازم را به مادران می‌کنند.  

هفته اول ماه هفتم

در این هفته شروع تغذیه تکمیلی با فرنی و نصف تخم مرغ کامل است که بهترین غذا برای نوزاد هفت ماهه محسوب میشوند. سعی کنید تنوع غذایی را در جدول برنامه غذایی نوزاد 7 ماهه رعایت کنید و حتما از حریره بادام و سوپ هم استفاده کنید. تخم مرغ کامل کاملا پخته شده را با اندکی شیر مادر، شیر خشک یا حتی آب ترکیب کنید تا کمی حالت له و پوره پیدا کند. حجم هر ماده غذایی را از کم به زیاد در هر روز از این هفته انتخاب کنید. یعنی مثلا اگر در روز دوم سوپ پخته‌اید، تمام وعده‌های تغذیه تکمیلی کودک را با سوپ پر نکنید.  موز، سیب گلابی و هلوی له شده نیز به کودک بدهید. در عین حالی که رژیم غذایی را براساس برنامه غذایی نوزاد هفت ماهه کنترل می‌کنید، اجازه بدهید در انتخاب ماده غذایی که می‌خواهد بخورد، اختیار عمل داشته باشد و خودش انتخاب کند. در تغذیه نوزاد هفت ماهه در نظر داشته باشید که اگر ماده غذایی را نخورد، اصرار نکنید و بعدا دوباره آن ماده غذایی را به او عرضه کنید. میوه ها میشود به صورت خام استفاده شود ، حبوبات بجز لپه و نخود، سبزیجات بجز کلم ها، کدوسبز و کدوحلوایی.

می‌توانید از سرلاک گندم و سرلاک گندم و سیب نستله نیز به عنوان غذای تکمیلی استفاده کنید تا ضمن فراهم‌آوری وعده‌ای سرشار از مواد مغذی، کودک را با طعم‌های جدید آشنا کنید. سرلاک در کنار شیر مادر ، ضمن  تأمین نیاز روزانه بدن نوزادان و کودکان به ویتامین‌ها و مواد معدنی، به تأمین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد جسمی و ذهنی کودک و تقویت سیستم ایمنی آن‌ها می‌پردازد.

توجه داشته باشید که سرلاک حاوی قند است و مصرف روزانه آن می تواند منجر به تغییر ذائقه کودک شود از این رو به صورت روزانه توصیه نمی شود.

سوپ کودک هفت ماهه

براساس جدول غذایی نوزاد 7 ماهه، ترکیبات سوپ کودک در این سن نباید بیشتر از یک تکه گوشت بدون چربی خورشتی، یک قاشق مرباخوری برنج، سیب زمینی، هویج و سبزیجات شامل جعفری و گشنیز باشد. فقط همین ترکیبات را در این هفته به سوپ کودک اضافه کنید.

هفته دوم ماه هفتم

شیره خرما برای کودک ضرر دارد؟

حجم تمام غذاهایی که در هفته اول به کودک می‌دادید، در این هفته کمی بیشتر کنید. نصف زرده تخم مرغ هفته پیش را در این هفته به یک زرده کامل تبدیل کنید. اکنون می‌توانید تا 5 و 6 قاشق مرباخوری سوپ، فرنی و حریره در هر وعده به کودک بدهید. موز، سیب، هلو و گلابی له شده را می‌توانید با فرنی یا حریره مخلوط کنید و به کودک بدهید.

اگر برایتان سوال است که خرما از چند ماهگی به نوزاد بدهیم در این هفته میتوانید شیره خرما را به رژیم غذایی و تغذیه تکمیلی کودک اضافه کنید. 

*طرز تهیه ماکارونی برای کودک ده ماهه 

هفته سوم ماه هفتم

میوه مناسب کودک هفت ماهه

همچنان غذاهای قبلی را در برنامه غذایی کودک داشته باشید و در عین حال پوره سیب زمینی و هویج، ماست و عدسی را هم به برنامه غذایی او اضافه کنید. حداکثر 4 قاشق مرباخوری عدسی و دو قاشق مرباخوری ماست در این هفته در هر وعده غذایی که خودتان انتخاب می‌کنید، به کودک بدهید. حجم سایر مواد غذایی را هم همچون هفته دوم ماه هفتم رعایت کنید. در این هفته به سایر ترکیبات سوپ کودک در هفته قبل، رشته فرنگی را هم اضافه کنید.

هفته چهارم ماه هفتم

در این هفته تقریبا دو ماه است که کودک تغذیه تکمیلی را آغاز کرده است. لذا احتمالا دستتان آمده است که کودک چه مواد غذایی را بهتر و راحتر می‌خورد. خودِ کودک نیز با این شکل از غذا خوردن ارتباط بیشتری برقرار کرده است و بیشتر به خوردن علاقه نشان می‌دهد. در این هفته تنها شیر برنج به همه مواد غذایی که تا هفته قبل به کودک می‌دادید، اضافه می‌شود. انواع کدو هم می‌توانید به تمام ترکیبات سوپ در هفته قبل اضافه کنید. برای دادن سه قاشق ماست در هر وعده غذایی به کودک در این هفته مجاز هستید. حداکثر 4 قاشق فرنی یا حریره، شیر برنج یا عدسی و 6 قاشق سوپ در هر وعده غذایی به کودک می‌توانید بدهید.

همواره توصیه می‌کنیم صبح‌ها بعد از بیدار شدن کودک از خواب ابتدا به او شیر بدهید و بعد از انواع تغذیه تکمیلی استفاده کنید. فراموش نکنید که شیر پای ثابت تغذیه کودک تا پایان دو سالگی و حداقل تا پایان 18 ماهگی است. 

طرز تهیه سوپ برای کودک هفت ماهه

طرز تهیه سوپ برای کودک هفت ماه

یک تکه گوشت بدون چربی خورشتی، یک قاشق مرباخوری برنج، سیب زمینی، هویج، سبزیجات (جعفری و گشنیز)، عدس و ماش، رشته فرنگی و انواع کدو تمام ترکیباتی هستند که در ماه هفتم مجاز هستید در سوپ کودک خود وارد کنید. اینکه در کدام هفته کدام ماده غذایی را به سوپ کودک هفت ماهه اضافه کنید، در قسمت قبل توضیح دادیم. طرز تهیه سوپ برای کودک هفت ماه با این ترکیبات بسیار ساده است. همه مواد غذایی را با مقدار مناسبی از  آب بپزید و کاملا له و پوره کنید و به کودک بدهید. در مواد لازم این سوپ می توانید از نمک و ادویه‌ بعد از تست موفق به میزان کمی استفاده کنید. 

کلام آخر

اکنون دیگر خوب می دانید که غذا دادن به کودک از چند ماهگی آغاز می شود و چه غذاهایی مناسب کودک است. فراموش نکنید که تنوع غذایی را در غذا دادن به کودک هفت ماهه رعایت کنید. با هیجان به کودک خود غذا بدهید. خلاقیت داشته باشید. مثلا ظرف سوپ کودک را به شکل یک آدمک تزیین کنید و هر بار قسمتی از این آدمک را به کودک بدهید.