بهترین قطره باز کننده بینی، درمان گرفتگی بینی در کودکان

انتشار: مرداد ۱۳۹۹ | بروزرسانی: اردیبهشت ۱۴۰۴
درمان گرفتگی بینی در کودکان

گرفتگی بینی کودکان، از علائم سرماخوردگی نوزاد است. این گرفتگی باعث خس خس بینی در نوزادان، کم شیر خوردن، بی‌قراری و حتی بی‌خوابی آن‌ها می‌شود. بهتر است در قدم اول، از قطره بینی سدیم کلراید، بهترین قطره باز کننده بینی کودکان، استفاده کنید و در صورت بهبود نیافتن، سراغ گزینه‌های دیگر بروید. در ادامه، توضیح می‌دهیم بهترین درمان گرفتگی بینی در کودکان چیست و برای رفع آن چه باید کرد.

پادکست خلاصه مقاله بهترین قطره باز کننده بینی:

با نصب اپلیکیشن گهواره، قد و وزن کودک خود را روی نمودار بررسی کنید و از رشد مناسبش اطمینان یابید. روزانه متناسب با سن کودکتان ، پیام‌های مشاوره‌ تخصصی دریافت کنید و با توصیه‌های تغذیه‌ای و دستور پخت‌های مناسب، تغذیه سالم‌تری برای او فراهم کنید. همچنین، با بازی‌های مناسب و آزمون‌های دوره‌ای به تقویت هوش و مهارت‌های فرزندتان کمک کنید.

 درمان گرفتگی بینی در کودکان چگونه انجام می‌شود؟

قبل از مطالعه ادامه مقاله در مورد راه درمان گرفتگی بینی در کودکان، به نکات زیر توجه کنید!

  1. به‌هیچ عنوان به کودک زیر یک ماه (نوزاد) هیچ‌گونه شربتی ندهید. برای درمان گرفتگی بینی نوزاد تازه متولد شده، حتماً زیر نظر پزشک اقدام کنید.
  2. دوز دارو‌هایی که در ادامه برای رفع گرفتگی بینی در کودکان آورده می‌شوند، باید زیر نظر پزشک باشد و هرگز خودسرانه به کودک دارویی ندهید؛ هرچند که فروش آن‌ها در دارو‌خانه‌ها آزاد است.
  3. سواد پزشکتان را با میزان دارو‌یی که تجویز می‌کند، نسنجید و به دارو‌های تجویزی وی اعتماد کنید.
  4. مطالبی که در آینده مطالعه می‌کنید، صرفاً جهت افزایش آگاهی بوده و توصیه‌های پزشک بهترین گزینه درمانی است. 

انواع داروهای ضد احتقان(دکونژستانت) برای درمان گرفتگی بینی کودکان 

دارو‌های دکونژستانت (Decongestant) دارای عملکرد ضد احتقان هستند. همان‌طور که گفته شد، در طی مبارزه سیستم ایمنی با ویروس عامل سرماخوردگی، التهاب ایجاد شده و باعث افزایش جریان خون بافتی در بافت مخاطی بینی می‌شود. افزایش گردش خون، باعث تورم بافتی و نهایتاً احساس احتقان یا گرفتگی بینی می‌شود. دارو‌های دکونژستانت یا ضداحتقان، با تنگ ‌کردن عروق خونی ناحیه، باعث درمان گرفتگی بینی کودکان می‌شوند. 

دارو‌های آنتی‌ هیستامین مانند دیفن هیدرامین کامپاند برای کودکان نیز دارای خاصیت ضداحتقان هستند؛ اما مکانیسم عملکردی آن‌ها متفاوت از دارو‌هایی است که در ادامه معرفی می‌شوند. شربت آنتی ‌هیستامین برای کودکان با مهار آزادسازی هیستامین، باعث مهار التهاب در ناحیه و نهایتاً درمان احتقان بینی کودک می‌شود. در ادامه مقاله، انواع شربت، قطره و اسپری‌هایی که برای درمان گرفتگی بینی در کودکان در سرماخوردگی کاربرد دارند، معرفی می‌شوند.

شربت سودوافدرین برای کودکان (Pseudoephedrine)

درمان سرماخوردگی کودکان در واقع درمان گرفتگی و آبریزش بینی نوزاد به عنوان علائم این بیماری است. درمان گرفتگی بینی در کودکان سرماخورده بدون توجه به بیماری آن‌ها، امکان‌پذیر نیست. در بیشتر موارد، علت آبریزش بینی در کودکان، سرماخوردگی یا آلرژی است که باید تشخیص داده شود و سپس درمان شروع شود. شربت سودوافدرین برای کودکان، یکی از انواع شربت برای درمان سرماخوردگی در کودکان با خاصیت ضد احتقان است. این شربت با اسامی دیگری از جمله شربت پزدوافدرین (Pseudoephedrine)، شربت پزوتد (Pesuted)، آفرینول و سودافد نیز شناخته می‌شود.

  • مکانیسم عمل شربت ضد احتقان سودوافدرین: از این شربت برای گرفتگی بینی کودکان نیز استفاده می‌شود. سودوافدرین یک مقلد دستگاه سمپاتیک بدن است؛ این داروی گرفتگی بینی کودکان، به‌طور مستقیم گیرنده‌های عصبی آلفا-آدرنرژیک مخاط تنفسی را تحریک کرده و عروق را تنگ می‌کند. با انقباض عروق، سبب کاهش تورم مخاط بینی، درمان احتقان بینی و باز شدن راه‌های هوایی می‌شود. از اثرات دیگر شربت سودوافدرین، تخلیه ترشحات سینوسی و باز‌شدن شیپور استاش گوش و بهبود شنوایی در حین درمان گرفتگی بینی نوزاد در سرماخوردگی است.
  • موارد مصرف شربت ضداحتقان سودوافدرین: در درمان گرفتگی بینی شدید در کودکان و گرفتگی شیپور استاش گوش کاربرد دارد.
  • زمان مناسب و دوز مصرف شربت سودوافدرین کودکان برای کاهش علائم سرماخوردگی در نوزادان
  • مصرف قطره گرفتگی بینی کودکان فنیل افرین برای درمان گرفتگی بینی در کودکان زیر دو سال و بدون نسخه پزشک، ممنوع است. این قطره دوز تایید شده‌ای ندارد.
  • در کودکان 2 تا 5 ساله: 15 میلی‌گرم، هر 4 تا 6 ساعت و حداکثر 60 میلی‌گرم در کل روز استفاده شود. بعضی متخصصان کودک، چهار میلی‌گرم، به ازای هر کیلو‌گرم وزن کودک پیشنهاد می‌دهند. مقدار داروی محاسبه شده به چهار قسمت تقسیم شده و هر شش ساعت در طول روز، به کودک داده می‌شود.
  • توجه: در هر پنج سی‌سی از شربت سودوافدرین، 30 میلی‌گرم دارو وجود دارد. حال اگر به 15میلی‌گرم دارو نیاز باشد، باید حدود 5/2 سی‌سی ( یعنی تقریباً نصف پنج سی‌سی) از شربت داده‌ شود. بقیه مقادیر نیز به همین ترتیب محاسبه می‌شود.
  • عوارض شربت سودوافدرین در کودکان: عوارض این دارو برای گرفتگی بینی کودکان شامل تشنج، ایجاد توهم، ضربان نامنظم قلب، بروز اشکالات تنفسی، آشفتگی، بی‌قراری و اختلال در خواب و ... است. پس با توجه به عوارض دارو، نباید در صورت مشاهده گرفتگی بینی کودک، بلافاصله استفاده شود. بهتر است ابتدا از جایگزین شربت سودوافدرین مانند شست‌وشوی بینی با قطره کلرور سدیم استفاده کنید.
  • موارد منع مصرف دارو: استفاده از هر گونه داروی ضدسرفه و شربت سرماخوردگی کودکان، 
  • بدون نسخه و تجویز پزشک در کودکان زیر دو سال ممنوع است. اگر کودک شما قبلاً با مصرف شربت سودوافدرین دچار حساسیت شده است، حتماً قبل از تجویز و مصرف دارو، در این باره به پزشک او اطلاع دهید.
  • توصیه‌های کاربردی: برای جلوگیری از بی‌‌خوابی، دارو چند ساعت قبل از خواب مصرف شود. در صورتی که علائم بعد از 7 روز بهبود نیابد، مجدداً به پزشک مراجعه کنید.

دارو گرفتگی بینی کودکان

قطره بینی فنیل‌افرین برای کودکان (Phenylephrine)

فنیل افرین به دو صورت قطره و اسپری بینی کودکان کاربرد دارد. البته کودکان بزرگتر می‌توانند از فرم قرص برای گرفتگی بینی نیز استفاده کنند. اسامی تجاری داروی ضداحتقان فنیل‌افرین هیدروکلرید پنج میلی گرم، شامل موارد زیر است:

  • قطره بینی نازوفرین (Nasopherin)
  • اسپری بینی نازوفرین
  • اسپری بینی دکوفن (Decophen)
  • اسپری بینی افونیکس (Ephonix)
  • اسپری بینی دی‌بی-افرین

قطره فنيل‌افرين، به عنوان یکی از راه‌های درمان گرفتگی بینی در کودکان و گشادكننده سريع مردمك چشم مصرف مي‌شود.

  • مکانیسم عمل قطره بینی فنیل‌افرین: اين دارو يك مقلد سیستم عصبی سمپاتيك است كه مستقيماً گيرنده‌هاي آلفا آدرنرژيك درعضله گشادكننده مردمك را تحريك و اين عضله را منقبض مي‌كند. همچنين این گيرنده‌ها، عروق ملتحمه و بيني را تحريك مي‌كند و موجب تنگي عروق مي‌شود. معمولاً 10 دقیقه بعد از مصرف اسپری گرفتگی بینی کودکان نازوفرین، اثر ضداحتقانی آن شروع می‌شود؛ از این رو می‌توان آن را یک درمان فوری گرفتگی بینی در کودکان دانست. طول مدت اثر قطره نازوفرین در بيني، 30 دقيقه تا چهار ساعت است. مصرف مداوم و طولانی مدت دارو، تاثیر آن را کاهش می‌دهد و حتی ممکن است گرفتگی را تشدید کند.
  • مقدار مصرف قطره با اسپری فنیل‌افرین: قطره فنیل‌افرین 25/0 درصد، هر چهار ساعت، 2 تا 3 قطره یا پاف و برای هر سوراخ بینی استفاده شود. 
  • عوارض قطره فنیل افرین بینی: خشکی، عطسه و احساس سوزش در بینی، از جمله عوارض آن است. همچنین امکان دارد موجب افزايش فشار خون، سرگيجه و افزايش غير‌عادي تعريق گردد.
  • استفاده از قطره ضد احتقان فنیل‌افرین بدون تشخیص و تجویز پزشک، در کودکان زیر شش سال ممنوع است. بهتر است از قطره بینی سدیم‌کلراید استفاده کنید.
  • استفاده مداوم و بیش ‌از سه روز از این قطره بینی نوزاد می‌تواند باعث تشدید گرفتگی بینی کودکان شود. نهایتا سه روز از قطره بینی فنیل‌افرین استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید که فنیل‌افرین دارای قطره چشمی به نام نئوفرین نیز هسن. دوز و نحوه مصرف قطره چشمی متفاوت است.
  • مصرف قطره بینی فنیل افرین در بارداری، کاملاً ایمن نیست؛ زیرا تحقیقات کافی صورت نگرفته است. پس تنها در مواردی که فواید دارو بسیار چشمگیر است، با احتیاط مصرف شود.

قطره بینی فنیل‌افرین برای کودکان

قطره بینی نفازولین برای کودکان (Naphazoline)

نفازولین به دو صورت اسپری و قطره برای گرفتگی بینی کودکان کاربرد دارد؛ اسامی تجاری داروی ضداحتقان نفازولین شامل موارد زیر است:

  1. قطره بینی نفازولین 
  2. قطره بینی ناپریسول (Decofzol)
  3. اسپری بینی ناپریسول 
  4. قطره بینی دکوفزول (Naprisol)
  5. اسپری بینی دکوفزول
  • مکانیسم عمل قطره بینی نفازولین: نفازولين يك مقلد دستگاه سمپاتيك بدن است. این داروی درمان گرفتگی بینی در کودکان، با تحريك مستقيم گيرنده‌هاي آلفاي موجود در عروق خونی کوچک، موجب تنگ ‌شدن اين عروق و رفع احتقان چشم يا بيني مي‌گردد.
  • موارد مصرف قطره نفازولین: این داروی ضد احتقان بینی کودکان براي تسكين موقت احتقان، خارش و تحريكات خفيف بيني و درمان آبریزش چشم نوزاد ناشي از آلرژي به عوامل محيطي، سرماخوردگي، گرد و غبار، دود و باد استفاده می‌شود.  اين دارو براي تخفيف علائم رينيت و سينوزيت نيز به‌كار مي‌رود.
  • اثر دارو بعد از حدود 10 دقيقه شروع مي‌شود و حدود 2 تا 6 ساعت ادامه مي‌يابد.
  • نحوه مصرف قطره بینی نفازولین: دو قطره از محلول 05/0 درصد آن، حداکثر هر سه ساعت یک بار و در هر سوراخ بینی چکانده شود.
  • عوارض قطره نفازولین بینی در کودکان: سوزش موقت چشم، خشكي مخاط بيني، واكنش‌هاي افزايش حساسيت، سردرد، تهوع، خستگي، تعريق، و افزايش فشار خون، از عوارض اين دارو هستند.
  • استفاده از قطره ضداحتقان نفازولین بدون تشخیص و تجویز پزشک، در کودکان زیر شش سال ممنوع است. بهتر است از قطره بینی سدیم ‌کلراید استفاده کنید.
  • استفاده مداوم و بیش ‌از سه روز از این قطره بینی، می‌تواند باعث تشدید گرفتگی شود. نهایتاً سه روز از قطره بینی نفازولین استفاده کنید.
  • توجه داشته باشید که نفازولین دارای قطره چشمی به نام‌های قطره چشمی دکوفزول و قطره چشمی ناپریوین نیز هست. دوز و نحوه مصرف قطره چشمی، متفاوت است.
  • مصرف قطره بینی نفازولین در بارداری، کاملاً ایمن نیست زیرا تحقیقات کافی صورت نگرفته است. پس تنها در مواردی که فواید دارو بسیار چشمگیر است، با احتیاط مصرف شود.

قطره بینی نفازولین برای کودکان

قطره بینی سدیم‌ کلراید در کودکان (Sodium Chloride)

سدیم کلراید که به دو صورت قطره بینی برای کودکان و اسپری برای گرفتگی بینی کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد و تحت عناوین زیر نیز شناخته می‌شود:

  1. قطره‌ بینی  دی‌بی‌سالین (DB-Saline)
  2. اسپری بینی دکو‌سالین (Decosaline)
  3. قطره‌ بینی رینوسالین (Rinosaline)
  4. اسپری بینی رینوسالین
  5. قطره بینی فیزیودوز (Physiodose)
  6. اسپری بینی نورمونیکس (Normanix)

اسپری یا قطره بینی سدیم‌ کلراید، لایه مخاطی پوشاننده‌ی سطوح داخلی بینی را نازک کرده و باعث حفظ رطوبت می‌شود. خس خس بینی نوزادان نیز با مصرف قطره سدیم کلراید کاهش می‌یابد.

  • موارد مصرف: براي شست‌وشوي سينوس‌ها و حفظ رطوبت، درمان گرفتگی بینی در کودکان، شست‌وشوی ترشحات بيني، كاهش خشكي و بهبود التهاب غشاء بيني در سرماخوردگي‌ها، پايين ‌بودن ميزان رطوبت، مصرف بيش‌ از حد ضداحتقان‌ها، آلرژي‌ها، خونريزي‌های خفيف بيني و خشكي زمستاني به‌کار مي‌رود.
  • نحوه‌ مصرف قطره و اسپری سدیم‌کلراید: در کودکان زیر دو سال، به ویژه برای درمان گرفتگی بینی کودکان زیر یک سال، بهتر است از قطره بینی سدیم ‌کلراید استفاده شود. در صورت نیاز، 1 تا 2 قطره در هر سوراخ بینی چکانده شود. در کودکان بزرگ‌تر، دو قطره یا پاف اسپری بینی سدیم ‌کلراید، به عنوان بهترین اسپری برای گرفتگی بینی کودکان در هر سوراخ بینی که نیاز است، استفاده شود.

توجه داشته باشید که استفاده از پوآر، به کاهش علائم سرماخوردگی و درمان گرفتگی بینی در کودکان بسیار کمک‌ می‌کند.

درمان گرفتگی بینی کودکان در شب چگونه است

اگر کودک در خواب دچار گرفتگی شود، چطور گرفتگی بینی را رفع کنیم؟ درمان گرفتگی بینی کودکان موقع خواب ممکن است؟ بسیاری از مادران، با این مشکل روبه‌رو هستند که اگر نصف شب بینی نوزاد کیپ شود و نتواند بخوابد، باید چه کار کرد. برای درمان گرفتگی بینی کودک در شب، بهتر است روی درمان‌های لازم در طول روز و جست‌وجو برای علت گرفتگی بینی و تنگی نفس تمرکز کنید. با این حال، کودک باید دوره‌ی درمانی را سپری کند. شما می‌توانید کارهایی برای درمان گرفتگی بینی در کودکان هنگام خواب انجام دهید که تنفس را برایش آسان‌تر کنید.

استفاده از دستگاه بخور، تنفس را برای کودک در خواب آسان‌تر می‌کند. در طول روز، مایعات کافی به کودک بدهید. این کار به درمان گرفتگی بینی در کودکان در خواب کمک می‌کند. همچنین سر کودک را کمی بالاتر بگذارید تا راحت‌تر نفس بکشد. از ماساژ درمانی استفاده کنید. با مکنده‌های بینی یا فین‌گیر، مخاط دماغ نوزاد را تخلیه کنید تا بهتر نفس بکشد.

درمان گرفتگی بینی در کودکان با طب سنتی

برای درمان گرفتگی بینی کودک در طب سنتی نیز دستورالعمل‌هایی وجود دارد. قبل از هر چیز، توصیه می‌شود که با استفاده از یک دستگاه بخور که در آن چند قطره عصاره اکالیپتوس هم ریخته شده است، تنفس را برای کودک آسان‌تر کنید. این شایع‌ترین گزینه درمان گرفتگی بینی در کودکان است.

همچنین به عنوان یک درمان گیاهی گرفتگی بینی در کودکان، بهتر است از سیر در رژیم غذایی کودک استفاده کنید که به عنوان یک آنتی بیوتیک قوی عمل می‌کند. دادن چای زنجبیل نیز به‌طور ویژه، به درمان گرفتگی بینی و گلوی نوزاد کمک می‌کند. سرکه سیب نیز خلط بینی را رقیق می‌کند و برای درمان گرفتگی بینی در کودکان در طب اسلامی توصیه می‌شود. غرغره آب نمک نیز باعث نرم شدن گل و از بین رفتن خلط آن می‌شود. در طول دوره‌ی بیماری، پیشنهاد می‌شود به عنوان یک درمان خانگی گرفتگی بینی در کودکان، سوپ‌ گیاهی با پیاز فراوان و کمی ادویه‌ی فلفل بپزید. درمان گرفتگی بینی در نوزاد با روغن بنفشه نیز پیشنهاد می‌شود که در این روش، می‌توانید کمی از روغن را در بینی نوزاد بریزید یا آن را به پیشانی کودک بمالید. قبل از استفاده از این درمان‌های سنتی، بهتر است با پزشک مشورت کنید که برای درمان گرفتگی بینی نوزاد چه کنیم.