سوسیس و کالباس در بارداری | عوارض مصرف سوسیس و کالباس در دوران حاملگی

خوردن سوسیس و کالباس در بارداری به هیچ عنوان توصیه نمیشود زیرا علاوه بر اینکه فاقد هرگونه ارزش غذایی هستند، حاوی مواد و ترکیباتیاند که میتوانند بارداری را به خطر بیندازند. نیترات یکی از اصلیترین ترکیبات اینگونه مواد است که میتواند منجر به آسیب به جنین و ناهنجاری تولد شود. در ادامه، بیشتر در مورد مضرات خوردن سوسیس و کالباس در بارداری و نکاتی که باید در مورد آنها در نظر داشته باشید توضیح خواهیم داد.
با نصب اپلیکیشن گهواره، در جریان تغییرات هفته به هفته بارداری خود قرار میگیرید. این برنامه، اطلاعات تخصصی درباره رشد جنین، سلامت مادر و تغذیه ارائه میدهد و تمامی آزمایشات و معاینات بارداری را یادآوری میکند و هر روز یک پیام مشاورهای متناسب با سن بارداری خود دریافت خواهید کرد.
آیا خوردن سوسیس و کالباس در بارداری بیخطر است؟
سوسیس و کالباس در بارداری جزو غذاهای ممنوعه در بارداری بوده و متخصصان تغذیه، آنها را توصیه نمیکنند زیرا سوسیسهای موجود در بازار، معمولاً از گوشتهای مرغوبی تهیه نشده و حاوی مقدار غیرمجاز از افزودنیها هستند. اگر به شدت تمایل به خوردن سوسیس دارید، توصیه میکنیم آن را خودتان در منزل و با گوشتهای مرغوب تهیه کرده و طبق دستورالعمل، آن را درست و کامل طبخ کنید. مصرف این گروه از مواد غذایی، به دلیل اینکه میتواند سلامت مادران باردار را تهدید کند، توصیه نمیشود.
* مقاله خوردن پنیر پیتزا در بارداری را مطالعه کنید.
عوارض مصرف سوسیس و کالباس در بارداری
در حالی که میتوانید بهطور کامل، از سلامت سوسیس و کالباسهای خانگی مطلع باشید، هیچ تضمینی وجود ندارد که محصولات آمادهی بیرون، سالم و عاری از باکتری باشند اما تهیهی سوسیس و کالباس در خانه، به یک سری مواد اولیهی خاص نیاز دارد و تهیهی آنها دشوار است. از این رو، شاید نتوان خیلی روی آنها حساب کرد. سوسیس و کالباس در بارداری، میتوانند به روشهای مختلفی شما را تحتتاثیر قرار دهند:
- چربی و نمک (سدیم) بالا: دو قطعه سوسیس حدوداً حاوی 170 کالری و 15 گرم چربی هستند. غذاهای پرکالری باعث اضافه وزن در بارداری میشوند که خود مشکلات زیادی را به همراه دارد. مصرف چربی در بارداری و کلسترول، برای رشد مناسب کودک ضروری است؛ با این حال، در حد تعادل باید مصرف شود. بنابراین باید در مصرف این مواد غذایی احتیاط کرد. از طرفی دیگر دو عدد سوسیس میتوانند حاوی 6 گرم نمک یعنی 50 درصد از نیاز روزانه باشند. سوسیس و کالباس دو مادهی غذایی هستند که حاوی نمک پنهان و غیرپنهان زیادی هستند، از این روز مصرف آنها در بارداری میتواند بسیار خطرناک باشد. سدیم بالای موجود در نمکِ سوسیس و کالباس میتواند بر رشد کلیوی جنین تاثیر منفی بگذارد. همچنین مادر را دچار سایر عوارض مصرف زیاد نمک در بارداری میکند.
- بروز چاقی: مصرف زیاد غذاهای ناسالم در دوران بارداری، منجر به اضافه وزن زیاد میشود و مادر باردار و جنین را در معرض خطر مشکلات متعددی قرار میدهد، از جمله پرهاکلامپسی، نوزاد بزرگ تر، زایمان زودرس، دیابت بارداری، سقط جنین و مرده زایی.
- لیستریا: باکتری لیستریا مونوسیتوژنز، یک باکتری بسیار خطرناک و عامل بیماری لیستریا است. این بیماری میتواند منجر به سقط جنین، بیماری شدید و زایمان نوزاد نارس یا مرده شود. از مهمترین عوارض خوردن سوسیس در بارداری، ابتلا به این باکتری است. سوسیسهای تخمیر نشده یا خشک، خطر ابتلا به لیستریا را افزایش میدهند.
- توکسوپلاسموز و سایر باکتریها: توکسوپلاسموز در بارداری بسیار نادر است اما میتواند بسیار خطرناک باشد و منجر به آسیب مغز یا نابینایی در نوزاد، تولد زودرس، زردی و مشکلات رشد روانی شود. توکسوپلاسموز توسط توکسوپلاسما گوندی موجود در گوشت خام و فراوردههای گوشتی نظیر سوسیس و کالباس ایجاد میشود. سوسیس نیم پز میتواند حاوی باکتریهای دیگری مانند سالمونلا و ای.کلای باشد. سالمونلا باعث بروز اسهال، استفراغ، تب، کمآبی و گرفتگی شکم میشود. ای.کلای منجر به کمخونی و عفونت ادراری نیز میشود.
- سوزش سر دل: مقادیر بیش از حد ادویهی اضافه شده به سوسیس و کالباس، میتواند منجر به تحریک اسید معده و سوزش سر دل، به خصوص در سه ماههی اول بارداری که رحم در حال رشد است و به معده فشار وارد میکند، شود. فشار، اسید معده را به داخل مری سوق میدهد. این برای کودک مضر نیست اما اسیدی بودن میتواند در شما ایجاد ناراحتی کند. خوردن یک لیوان شیر در بارداری میتواند این سوزش را از بین ببرد.
* مقاله خوردن قارچ در بارداری را مطالعه کنید.
- مصرف آنها در کنار غذاهای غیرضروری: معمولاً مصرف سوسیس و کالباس و سایر انواع فست فود در بارداری به تنهایی انجام نمیشود و همراه با نوشیدن میزان زیادی نوشابه و استفاده از انواع سس است که میتواند کالریهای بیش از حد نیاز در اختیار شما قرار دهد که افزایش وزن را به همراه دارد.
- بروز آسم و آلرژی در نوزاد : به دلیل وجود مواد افزودنی زیاد و بعضی از انواع ادویه های ممنوعه در دوران بارداری با افزایش خطر ابتلای مادران و نوزاد به آلرژی و آسم همراه است، زیرا مادران در دوران بارداری سیستم ایمنی بدنشان ضعیف شده و بیشتر در معرض عوارض ناشی از مصرف این مواد هستند.
* برای ثبت نام در جامعترین دوره تغذیه بارداری و کسب اطلاعات بیشتر کلیک نمایید:👈 دوره آموزشی تغذیه مناسب در زمان بارداری
*مقاله کارهای ممنوعه در دوران بارداری را مطالعه کنید.
سوسیس وکالباس گیاهی
سوسیس و کالباسهای گیاهی که اخیرا برای افرادی که گیاه خوار هستند تولید میشود، عمدتا از پروتئین سویا و مواد غذایی گیاهی دیگر استفاده میشود. این نوع کالباسها نیز مانند کالباسهای گوشتی، از لحاظ ساختاری و مواد تشکیلدهنده تقریبا یکسان هستند، با این تفاوت که به جای گوشت، از پروتئینهای گیاهی در آن استفاده میشود. این نکته را مد نظر داشته باشید که در مصرف آنها نباید زیادهروی کنید و حتی سوسیس و کالباس گیاهی هم میتواند تهدیدی برای سلامتی شما باشد.
با هوس سوسیس و کالباس در بارداری چه کنیم؟
اگر ولع سوسیس و کالباس در بارداری رفع نشد، میتوانید از خوردن مواد گوشتی به عنوان جایگزین استفاده کنید یا از سوسیس و کالباسهایی با درصد بالای گوشت در بارداری استفاده کنید. بهترین راه نیز میتواند تهیه آنها در خانه باشد که حداقل از نظر تازگی، سلامت گوشت و نداشتن مواد نگهدارنده، نگرانی نداشته باشیم. با این حال، هوسها هرگز نباید نادیده گرفته شوند زیرا میتوانند نقایص جدی در نوزاد ایجاد کند. بیشتر این هوسها نشاندهندهی کمبود برخی مواد معدنی و ویتامینها هستند. همچنین ترفندهای دیگری برای مصرف این مواد در دوران بارداری وجود دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
نکات بهداشتی درخوردن سوسیس و کالباس در بارداری
هوسهای دوران بارداری گاهی منجر به نافرمانی شده و باعث میشوند شما از مسیر رژیم سالم خود خارج شوید. پس اگر ویار سوسیس در بارداری دارید و قرار است سوسیس و کالباس در بارداری مصرف کنید، لازم است به نکاتی توجه داشته باشید:
- حتماً سوسیس و کالباس را از جای معتبر خریداری کنید که علامت سیب سلامت واستاندارد داشته باشد.
- وقتی هنوز داغ هستند، آنها را مصرف کنید.
- از مصرف سوسیس نیمپز مانند سوسیس بندری در بارداری خودداری کنید. کالباس عموماً پخته نمیشود پس میتواند ضررش بیشتر باشد.
- سوسیس و کالباس با نمک کمتر را انتخاب کنید.
- سعی کنید از سوسیس و کالباسی که از گوشت مرغ و بوقلمون تهیه شده است، استفاده کنید.
- میتوانید سوسیس و کالباس را در خانه تهیه کنید.
- حدالامکان سعی کنید انواع ساندویچ، مانند ساندویچ بندری در بارداری یا ژامبون در بارداری را خودتان در منزل تهیه کنید و از خوردن ساندویچهای بیرون خودداری کنید.
- برای کاهش خطر سرطانزایی نیتروزآمینها، از منابع ویتامین C همراه آنها استفاده کنید.
آیا نیترات موجود در سوسیس و کالباس در بارداری ضرر دارد؟
نیترات ونیتریت سدیم، بهعنوان نگهدارنده به سوسیس و کالباس اضافه میشوند تا مانع رشد باکتریهای خطرناکی مانند کلستریدیوم بوتولینوم گردند. همچنین این مواد، با میوگلوبین وهموگلوبین گوشت ترکیب شده و باعث ایجاد رنگ مطلوب صورتی درگوشت میشود که به آن حالتی جذاب و تازه میبخشد. با ورود نیترات به دستگاه گوارشی، حدود 5% از کل نیترات خورده شده در بزاق، معده، روده بزرگ و مثانه با کمک آنزیم ردوکتاز تبدیل به نیتریت میشود.
نیتریت از طریق ترکیب با اسید آمینه، در سیستم گوارش به نیتروزآمین تبدیل میشود. دوز مجاز مصرفی (IDA) برای نیترات از سوی کارشناسان در JECFA (کمیته غذا و کشاورزی) و WHO (سازمان جهانی بهداشت) تعیین گردیده است و در صورتی که بیش از حد مجاز در فراورده های گوشتی، سبزیجات، آب و ... مصرف شود؛ خطرات زیادی را برای سلامتی انسانها به همراه دارد. در این مقاله، شواهد کافی برای حمایت از فرضیه سرطانزا بودن نیتروزآمین وجود دارد. بنابراین قرار گرفتن در معرض غلظتهای مختلف ترکیبات نیتروز، یک ریسک برای ابتلا به سرطان محسوب میشود.
چه ساندویچی در بارداری بخوریم
خوردن ساندویچ، چندان در دوران بارداری توصیه نمیشود زیرا این غذا با دست خورده میشود و ممکن است به خاطر آلودگی دستها، منجر به بیماریهای ناخواسته شوید.
اگر در بارداری هوس ساندویچ کردید یا خواستید در خارج از منزل غذا بخورید، میتوانید از ساندویچهای سالمتری استفاده کنید مانند ساندویچ مرغ یا همبرگر با درصد گوشت بالا. اگر با این حال خواستید ساندویچ سوسیس یا کالباس بخورید، انواع بدون پنیر آن را سفارش دهید و سعی کنید از سس، نوشابه در بارداری یا سیب زمینی در کنار آن استفاده نکنید.
مصرف سوسیس و کالباس در دوران شیردهی
همانطور که گفته شد، با توجه به عوارض مصرف سوسیس و کالباس در بارداری و به دلیل اینکه حاوی مقادیر زیادی نمک و چربی هستند، باید محدود شوند. این موضوع در مورد شیردهی نیز صدق میکند. از آنجایی که تغذیه مادر در دوران شیردهی، از طریق شیر به نوزاد میرسد، باید به غذایی که میخورید، بیشتر اهمیت دهید. مواد غذایی صنعتی، کنسروی و پر ادویه، در طعم و بوی شیر مادر تاثیر دارد و آن را برای نوزاد ناخوشایند میکند. همچنین مواد مغذی که شما در دوران شیردهی نیاز دارید را به شما نمیدهند. بنابراین باید از مصرف آنها در این دوران خودداری کنید.
سوسیس و کالباس باعث افزایش وزن و مشکلات مربوط به آن نظیر دیابت؛ فشار خون بالا، افزایش خطر سکتهی مغزی و افسردگی میشوند. چربی اشباع شده، سطح کلسترول را بالا میبرد و بدن را در معرض بیماریهای قلبی قرار میدهد. نمک زیاد موجود در سوسیس و کالباس میتواند باعث تشنگی شدید و مصرف بیش از اندازهی آب شود. آب زیاد باعث اختلال در عملکرد کلیهها میشود و در طول زمان، میتواند منجر به تورم و افزایش فشارخون گردد.